Ухвала
від 23.09.2019 по справі 618/1078/19
ДВОРІЧАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 618/1078/19

Провадження № 2/618/250/19

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

23 вересня 2019 року суддя Дворічанського районного суду Харківської області Гніздилов Ю. М. при прийнятті позовної заяви ОСОБА_1 до фермерського господарства Гиренко Андрій Іванович про захист права власності на земельну ділянку, припинення дії договору оренди земельної ділянки, повернення земельної ділянки, про стягнення майна, набутого без достатньої правової підстави в результаті користування земельною ділянкою, -

встановив:

ОСОБА_1 звернулась до фермерського господарства Гиренко Андрій Іванович про захист права власності на земельну ділянку, припинення дії договору оренди земельної ділянки, повернення земельної ділянки, про стягнення майна, набутого без достатньої правової підстави в результаті користування земельною ділянкою.

Позовна заява подана без додержання вимог ст. 175, 177 ЦПК України.

Відповідно до ч. 1 ст. 84 ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений у частинах другій та третій статті 83 цього Кодексу.

В позовних вимогах позивачкою зазначено: Прошу суд задовольнити заяву про витребування копії договору оренди землі та додаткової угоди , проте така заява до суду не подана.

Відповідно до ч. 2 ст. 84 ЦПК України у клопотанні про витребування доказів повинно бути зазначено: який доказ витребовується; обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати; підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа; вжиті особою, яка подає клопотання, заходи для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу.

Згідно з п. 3 ч. 3 ст. 175 ЦПК України позовна заява повинна містити зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються. Відповідно до ст. 176 ЦПК України, Ціна позову визначається: 1) у позовах про стягнення грошових коштів - сумою, яка стягується, чи оспорюваною сумою за виконавчим чи іншим документом, за яким стягнення провадиться у безспірному (безакцептному) порядку; 2) у позовах про визнання права власності на майно або його витребування - вартістю майна; 3) у позовах про стягнення аліментів - сукупністю всіх виплат, але не більше ніж за шість місяців; 4) у позовах про строкові платежі і видачі - сукупністю всіх платежів або видач, але не більше ніж за три роки; 5) у позовах про безстрокові або довічні платежі і видачі - сукупністю платежів або видач за три роки; 6) у позовах про зменшення або збільшення платежів або видач - сумою, на яку зменшуються або збільшуються платежі чи видачі, але не більше ніж за один рік; 7) у позовах про припинення платежів або видач - сукупністю платежів або видач, що залишилися, але не більше ніж за один рік; 8) у позовах про розірвання договору найму (оренди) або договору найму (оренди) житла - сукупністю платежів за користування майном або житлом протягом строку, що залишається до кінця дії договору, але не більше ніж за три роки; 9) у позовах про право власності на нерухоме майно, що належить фізичним особам на праві приватної власності, - дійсною вартістю нерухомого майна, а на нерухоме майно, що належить юридичним особам, - не нижче його балансової вартості; 10) у позовах, що складаються з кількох самостійних вимог, - загальною сумою всіх вимог.

Позивачкою зазначена ціна позову в сумі 76 840, 00 грн, проте спору майнового характеру в позовних вимогах не вбачається і є незрозумілим звідки вона походить.

В порушення вимог п. п. 6, 7, 9, 10 ч. 3 ст. 175 ЦПК України позивачка не зазначила відомості про вжиття заходів досудового врегулювання спору, якщо такі проводилися, в тому числі, якщо законом визначений обов`язковий досудовий порядок урегулювання спору; відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися; попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести у зв`язку із розглядом справи; підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього ж відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

Також, відповідно до п. п. 2) п. 2 ч. 2 ст. 4 ЗУ Про судовий збір , за подання до суду позовної заяви немайнового характеру, яка подана фізичною особою судовий збір становить 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб. (з 01 січня 2019 року - 768 грн 40 коп.) Відповідно до п. 2 ч. 3 ст. 6 Закону України Про судовий збір у разі коли в позовній заяві об`єднано дві і більше вимог немайнового характеру, судовий збір сплачується за кожну вимогу немайнового характеру. Як вбачається із квитанції про сплату судового збору, позивачкою сплачено суму коштів, яка відповідає сплаченій сумі за одну позовну вимогу немайнового характеру, тобто 768, 40 грн, в той час як в позові заявлено дві позовні вимоги. Тож, позивачці необхідно доплатити судовий збір в розмірі 768, 40 грн та надати підтверджуючу квитанцію до суду.

Таким чином, суддя вважає, що позовна заява ОСОБА_1 подана без додержання вимог, викладених вище.

Відповідно до ст. 185 ЦПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху в які зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

За таких обставин, суддя вважає за необхідне надати позивачці зазначений строк для усунення вказаних недоліків, а саме: надати клопотання про витребування доказів, обґрунтувати розрахунок ціни позову, зазначити відомості про вжиття заходів досудового врегулювання спору, якщо такі проводилися, відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися; зазначити попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивачка понесла, і які очікує понести у зв`язку із розглядом справи; підтвердити, що позивачкою не подано іншого позову (позовів) до цього ж відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав, доплати судовий збір на розрахунковий рахунок у встановленому законом розмірі, надати до суду відповідний документ, що підтверджує його сплату.

Суддя вважає, що таке рішення забезпечує дотримання принципу диспозитивності у цивільному судочинстві, передбаченого ст. 13 ЦПК України.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 13, 175, 176, 177, 185, 258, 260 ЦПК України, суддя -

постановив:

Позовну заяву ОСОБА_1 до фермерського господарства Гиренко Андрій Іванович про захист права власності на земельну ділянку, припинення дії договору оренди земельної ділянки, повернення земельної ділянки, про стягнення майна, набутого без достатньої правової підстави в результаті користування земельною ділянкою - залишити без руху.

Повідомити позивача про необхідність виправити вказані недоліки позовної заяви - привести позовну заяву у відповідність вимогам ст. 175 та ст. 177 ЦПК України , а саме: надати клопотання про витребування доказів, обґрунтувати розрахунок ціни позову, зазначити відомості про вжиття заходів досудового врегулювання спору, якщо такі проводилися, відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися; зазначити попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивачка понесла, і які очікує понести у зв`язку із розглядом справи; підтвердити, що позивачкою не подано іншого позову (позовів) до цього ж відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав, сплатити судовий збір в розмірі 768 (сімсот шістдесят вісім) грн 40 коп. за наступними реквізитами: отримувач коштів УК Дворічанськ рн/ДворічнР/22030101, код отримувача (код за ЄДРПОУ): 37948332, банк отримувача: казначейство України (ЕАП), код банку отримувача (МФО) 899998, р/р 31213206020185, код класифікації доходів бюджету 22030101, призначення платежу: судовий збір за позовною заявою ОСОБА_1 до Дворічанського районного суду, код 02893835 ЄДРПОУ (суду де розглядається справа), надати відповідну квитанцію до суду, надавши строк для усунення вказаних недоліків, який не може перевищувати десяти днів з дня отримання позивачем ухвали.

Роз`яснити позивачу, що згідно з ч. 3 ст. 185 ЦПК України , в разі не усунення недоліків позовної заяви у строк, встановлений судом, позовна заява вважається неподаною та повертається позивачу.

Ухвала, як така, що постановлена судом поза межами судового засідання, набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Ю. М. Гніздилов

СудДворічанський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення23.09.2019
Оприлюднено24.09.2019
Номер документу84445928
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —618/1078/19

Постанова від 03.02.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Ступак Ольга В`ячеславівна

Ухвала від 14.01.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Ступак Ольга В`ячеславівна

Ухвала від 15.10.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Ступак Ольга В`ячеславівна

Ухвала від 04.09.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Ступак Ольга В`ячеславівна

Ухвала від 17.08.2020

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Пилипчук Н. П.

Постанова від 05.08.2020

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Пилипчук Н. П.

Постанова від 05.08.2020

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Пилипчук Н. П.

Ухвала від 21.04.2020

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Пилипчук Н. П.

Ухвала від 13.04.2020

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Пилипчук Н. П.

Рішення від 27.02.2020

Цивільне

Дворічанський районний суд Харківської області

Гніздилов Ю. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні