Постанова
від 26.09.2019 по справі 922/1103/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про визнання боржника банкрутом

"26" вересня 2019 р.Справа № 922/1103/19

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Міньковського С.В.

при секретарі судового засідання Черновій В.О.

розглянувши заявуТОВ "Компанія "ТОФА", м. Харків про визнання банкрутом ТОВ "Компанія "ТОФА", м. Харків , код ЄДРПОУ 38775232 за участю сторін:

розпорядник майна - Паркулаб В.Г.,

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою суду від 25.04.19 в підготовчому засіданні суд відкрив провадження у справі про банкрутство ТОВ "Компанія ТОФА", здійснив оприлюднення на веб-сайті ВГСУ, зобов`язавши розпорядника майна разом з керівником боржника розглянути вимоги кредиторів, скласти реєстр вимог кредиторів з посиланням на загальний розмір визнаних вимог кредиторів.

Ухвалою від 26.07.19 в попередньому засіданні суду затверджено реєстр вимог кредиторів ТОВ "Компанія ТОФА" в кількості 3 заяв кредиторів з загальною сумою грошових вимог 10 263 262,00 грн, зобов`язано розпорядника майна, відповідно до ст. 26 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» (далі - Закон) провести збори кредиторів, де вирішити питання передбачені вказаною статтею Закону, у тому числі утворити комітет кредиторів і прийняти обґрунтоване рішення про відкриття процедури санації боржника, про відкриття ліквідаційної процедури чи підписання Мирової угоди з посиланням на фактичні обставини, що привели до прийняття такого рішення.

Розпорядник майна на виконання ухвали господарського суду від 26.07.2019 надав протокол засідання комітету кредиторів №3 від 25.09.2019, згідно якого кредиторами боржника було прийнято рішення про звернення до суду з клопотанням про відкриття процедури ліквідації відносно боржника (п.1 протоколу від 25.09.19), оскільки вартості майна боржника недостатньо для задоволення всіх вимог кредиторів та про призначення ліквідатором боржника арбітражного керуючого Паркулаба В.Г. і встановлення йому оплати послуг в розмірі двох мінімальних заробітних плат за кожен місяць виконання повноважень ліквідатора (п. 2 протоколу від 25.09.19 р.).

Голова комітету кредиторів надав суду клопотання про визнання боржника ТОВ "Компанія ТОФА" банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури.

Крім того, від кредиторів та боржника надійшли клопотання, в яких вони просять суд провести засідання без участі представника та зазначили, що підтримують клопотання голови комітету кредиторів.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення учасників процесу, суд вважає клопотання розпорядника майна та голови комітету кредиторів про застосування до боржника процедури ліквідації та призначення ліквідатором боржника Паркулаба В.Г. підлягаючим задоволенню на підставі наступного.

Як вбачається зі звіту розпорядника майна, розпорядник довів суду, зборам кредиторів та комітету кредиторів, що після публікації про порушення справи про банкрутство підприємства потенційних інвесторів не виявлено, активи боржника складають 9 684 200,00 грн, з яких: 68700 грн - дебіторська заборгованість, фінансові інвестиції (частка у статутному капіталі іншої юр.особи - ТОВ "Тріада Істейт") - 8 857 000,00 грн, простий вексель - 758 500,00 грн, проте кредиторська заборгованість складає 10 263 262,00 грн, що відповідає фінансовому стану потенційного банкрута.

Відповідно до аналізу фінансової, господарської та інвестиційної діяльності боржника показники ліквідності підприємства є незадовільними. Починаючи з 2018 року показник поточної ліквідності перебував поза межами граничного значення (менше ніж 1,5) та зменшувався, що є несприятливою тенденцією для підприємства. Коефіцієнт абсолютної ліквідності у той же період є нульовим, тобто свідчить про неможливість негайно погасити короткострокову заборгованість. Коефіцієнт покриття на останню дату аналізу дорівнював 0,01, тобто був меншим за нормативне значення (більше 1). Коефіцієнт Бівера на початок періоду аналізу складає -7,09 і є меншим за граничне значення (0,2); за останній рік аналізу коефіцієнт склав -0,16. Хоча в динаміці коефіцієнт Бівера збільшився, це не є свідченням покращення результатів фінансової діяльності підприємства, оскільки коефіцієнт все одно залишається меншим за граничне значення. Це свідчить про небажане скорочення частки прибутку, яка спрямовується на розвиток виробництва, та може свідчити про незадовільну стрктуру балансу, коли підприємство починає працювати в борг.

Як свідчать матеріали справи, кредитори, враховуючи незадовільне фінансове становище боржника, відсутність потенційних інвесторів, неможливість відновлення платоспроможності боржника власними силами за рахунок доходів від здійснення власної господарської діяльності та активів, прийняв рішення щодо звернення до суду з пропозицією щодо застосування до боржника процедури ліквідації.

Згідно з п. 4 ст. 205 ГК України передбачено, що у разі неплатоспроможності суб`єкта господарювання через недостатність його майна для задоволення вимог кредиторів він може бути оголошений за рішенням суду банкрутом. Умови, порядок та наслідки оголошення суб`єкта господарювання банкрутом встановлюється цим Кодексом та іншими законами. Таким Законом, норми якого щодо умов, порядку та наслідків визнання банкрутом є спеціальними, передбачені в Законі України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Відповідно до п. 8 ст. 26 Закону про банкрутство до компетенції комітету кредиторів відноситься звернення до господарського суду з клопотанням про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури.

Згідно з ч.4, ч.9 ст.26 Закону встановлено, що рішення на зборах комітету кредиторів вважається прийнятим більшістю голосів кредиторів, присутніх на комітеті кредиторів. Відповідно до протоколу від 25.09.2019 р. на засіданні зборів комітету кредиторів „за» визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури ТОВ "Компанія ТОФА" проголосували одноголосно всі члени комітету кредиторів, „проти» - не було. Зазначене говорить про те, що рішення про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури було прийнято з дотриманням вимог приписів ст.26 Закону про банкрутство.

Отже, за матеріалами справи та наданими суду документами комітет кредиторів обґрунтовано дійшов висновку, що задоволення вимог кредиторів можливо не інакше, як через застосування до боржника ліквідаційної процедури.

Розпорядник майна Паркулаб В.Г. надав суду на затвердження звіт про нарахування та виплату грошової винагороди та відшкодування витрат в загальній сумі 4 458,71 грн за період з 15.08.19 по 31.08.19, в якому просить суд затвердити звіт розпорядника майна про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат за підсумком процедури розпорядження майном в сумі 4458,71 грн, посилаючись на те, що звіт був погоджений на засіданні комітету кредиторів 25.09.2019.

Розглянувши звіт розпорядника майна та надані ним суду документи, суд встановив, що згідно ч. 1 ст. 14 ГПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

У відповідності до ст. 73 Господарського процесуального кодексу України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставини, які мають значення для вирішення справи.

Згідно ст. 74 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Згідно ст. 77 ГПК України обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування. Відповідно до ч. 2 ст. 79 ГПК України питання про достатність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

Враховуючи зазначене, суд вважає звіт розпорядника майна про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат за підсумками процедури розпорядження майном боржника за період 15.08.19 по 31.08.19 таким, що відповідає приписам Закону про банкрутство, підтвердженим документально, тому доходить висновку про затвердження звіту арбітражного керуючого Паркулаба В.Г. про нарахування та виплату грошової винагороди в сумі 4458,71 грн.

Розглянувши кандидатуру арбітражного керуючого Паркулаба В.Г., яка запропопнована комітетом кредиторів ТОВ "Компанія ТОФА" та, який звернувся із заявою на участь у даній справі, суд встановив наступне.

Згідно з ст. 114 Закону про банкрутство (в редакції від 19.01.13 р.) передбачено, що кандидатура арбітражного керуючого для виконання повноважень ліквідатора визначається судом за клопотанням комітету кредиторів, а у разі відсутності такого клопотання - за ініціативою суду, крім випадків, передбачених цим Законом.

За змістом частин другої статті 114 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" арбітражні керуючі (розпорядником майна, керуючим санацією, ліквідатором) не можуть бути призначені: які є заінтересованими у цій справі; які здійснювали раніше управління цим боржником; яким відмовлено в допуску до державної таємниці, якщо такий допуск є необхідним для виконання обов`язків, покладених цим Законом.

За змістом ч. 1 ст. 97 Закону про банкрутство арбітражним керуючим (розпорядником майна, керуючим санацією, ліквідатором) може бути громадянин України, який має повну вищу юридичну або економічну освіту, стаж роботи за фахом не менше трьох років або одного року на керівних посадах після отримання повної вищої освіти, пройшов навчання та стажування протягом шести місяців у порядку встановленому державним органом з питань банкрутства, володіє державною мовою та склав кваліфікаційний іспит.

Право на здійснення діяльності арбатріжного керуючого надається особі, яка отримала відповідне свідоцтво у порядку, встановленому цим Законом, та внесена до Єдиного реєстру арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів) України.

Арбітражний керуючий Паркулаб В.Г. (свідоцтво № 983 від 23.05.2013), надав суду відповідну заяву на участь у справі в якості ліквідатора боржника, сповістив суд, що порушень законодавства при виконанні обов`язків арбітражного керуючого і порушень строків подання інформації за час виконання своїх обов`язків не має, не є особою, яка згідно з Законом України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» є заінтересованою особою, не є особою якій заборонено здійснювати цей вид професійної діяльності або займати керівні посади, якій відмовлено в допуску до державної таємниці, не має судимості за вчинення корисливих злочинів. Крім того, має договір страхування відповідальності арбітражного керуючого №ДЦВАК/020/19 від 21.01.19 р. та надав докази сплати страхового платежу.

Згідно з преамбулою Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» передбачено, що цей закон встановлює умови та порядок відновлення платоспроможності суб`єкта підприємницької діяльності - боржника або визнання його банкрутом та застосування ліквідаційної процедури, повного або часткового задоволення вимог кредиторів.

Враховуючи, що комітет кредиторів дійшов обґрунтованого висновку про необхідність застосування до боржника ТОВ "Компанія ТОФА" процедури ліквідації в зв`язку з відсутністю майнових активів боржника для задоволення вимог кредиторів, з тривалим незадовільним фінансовим становищем боржника, відсутністю потенційних інвесторів, неможливістю відновлення платоспроможності боржника та задоволення вимог кредиторів, введення процедури ліквідації надасть можливість розрахуватися з конкурсним та поточними кредиторами боржника, суд вважає за необхідне визнати боржника банкрутом, відкрити ліквідаційну процедуру та призначити ліквідатором боржника арбітражного керуючого паркулаба Володимира Григоровича.

На підставі вищенаведеного та керуючись ст.ст. 37-48, 97, 114, 115 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» , ст.ст. 14, 73, 74, 77, 79, 233-234 ГПК:

ПОСТАНОВИВ:

1. Припинити процедуру розпорядження майном боржника. Визнати Товариство з обмеженою відповідальністю "Компанія ТОФА" (код 38775232), яке зареєстровано 11.07.2013 р. за № 1 480 102 0000 056028, місцезнаходження: 61001, м. Харків, вул. Плеханівська, буд. 4А - банкрутом та відкрити ліквідаційну процедуру.

2. З дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури:

господарська діяльність банкрута завершується закінченням технологічного циклу з виготовлення продукції у разі можливості її продажу за виключенням укладення та виконання договорів, що мають на меті захист майна банкрута або забезпечення його збереження (підтримання) у належному стані, договорів оренди майна, яке тимчасово не використовується, на період до його продажу в процедурі ліквідації тощо;

строк виконання всіх грошових зобов`язань банкрута вважається таким, що настав;

у банкрута не виникає жодних додаткових зобов`язань (у тому числі зі сплати податків і зборів (обов`язкових платежів)), крім витрат, безпосередньо пов`язаних із здійсненням ліквідаційної процедури;

припиняється нарахування неустойки (штрафу, пені), процентів та інших економічних санкцій за всіма видами заборгованості банкрута;

відомості про фінансове становище банкрута перестають бути конфіденційними чи становити комерційну таємницю;

продаж майна банкрута допускається в порядку, передбаченому цим Законом;

скасовується арешт, накладений на майно боржника, визнаного банкрутом, чи інші обмеження щодо розпорядження майном такого боржника. Накладення нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається;

вимоги за зобов`язаннями боржника, визнаного банкрутом, що виникли під час проведення процедур банкрутства, можуть пред`являтися тільки в межах ліквідаційної процедури протягом двох місяців з дня офіційного оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури. Зазначений строк є граничним і поновленню не підлягає. Кредитори, вимоги яких заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання, або не заявлені взагалі, не є конкурсними, а їх вимоги погашаються в шосту чергу в ліквідаційній процедурі;

виконання зобов`язань боржника, визнаного банкрутом, здійснюється у випадках і порядку, передбачених Законом про банкрутство.

З дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури припиняються повноваження органів управління банкрута щодо управління банкрутом та розпорядження його майном, якщо цього не було зроблено раніше, керівник банкрута звільняється з роботи у зв`язку з банкрутством підприємства, а також припиняються повноваження власника (власників) майна банкрута.

3. Затвердити звіт розпорядника майна про нарахування грошової винагороди в сумі 4458,71 грн. Припинити повноваження розпорядника майна Паркулаба В.Г.

Призначити ліквідатором Товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія ТОФА" (код 38775232) ОСОБА_1 Володимира ОСОБА_2 (свідоцтво № 983 від 23.05.2013, адреса: АДРЕСА_1 6, код іпн НОМЕР_1 ), та встановити йому оплату послуг в розмірі двох мінімальних розмірів заробітної плати.

4. Здійснити офіційне оприлюднення на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України про визнання боржника Товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія ТОФА" (код 38775232), банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури із зазначенням найменування та інші реквізити боржника, визнаного банкрутом, найменування господарського суду в провадженні якого знаходиться справа про банкрутство, дату прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, відомостей про ліквідатора (ліквідаційну комісію), строк подання заяв поточних кредиторів з вимогами до боржника.

5. Зобов`язати ліквідатора відповідно до ст. 41 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» прийняти до свого відання майно боржника та забезпечити його збереження, виконувати функції з управління та розпорядження майном банкрута, проводити інвентаризацію та оцінку майна банкрута, здійснювати аналіз фінансового становища банкрута, повідомляти працівників банкрута про звільнення та здійснити його відповідно до законодавства України про працю. Виплата вихідної допомоги звільненим працівникам банкрута провадиться ліквідатором у першу чергу за рахунок коштів, одержаних від продажу майна банкрута або отриманого для цієї мети кредиту, вживати заходів, спрямованих на пошук, виявлення та повернення майна банкрута, що знаходиться у третіх осіб, передати в установленому порядку на зберігання документи банкрута, які відповідно до нормативно-правових документів підлягають обов`язковому зберіганню, здійснити продаж майна банкрута для задоволення вимог, внесених до реєстру вимог кредиторів, у порядку, передбаченому цим Законом, повідомити про своє призначення державний орган з питань банкрутства в десятиденний строк з дня прийняття рішення господарським судом та надавати державному органу з питань банкрутства відповідну інформацію для ведення Єдиного реєстру підприємств, щодо яких порушено провадження у справі про банкрутство, пред`являти до третіх осіб вимоги щодо повернення банкруту сум дебіторської заборгованості, закрити всі рахунки банкрута в установах банку і відкрити або переоформити один основний рахунок для проведення розрахунків з кредиторами. Залишки коштів на цих рахунках перераховуються на основний рахунок боржника.

Зобов`язати ліквідатора не рідше ніж один раз на місяць надавати комітету кредиторів звіт про свою діяльність, інформацію про фінансове становище і майно боржника на день відкриття ліквідаційної процедури та при проведенні ліквідаційної процедури, використання коштів боржника, а також іншу інформацію на вимогу комітету кредиторів.

6. Зобов`язати керівника боржника ТОВ "Компанія ТОФА" протягом п`ятнадцяти днів з дня призначення ліквідатора передати бухгалтерську та іншу документацію банкрута, печатки і штампи, матеріальні та інші цінності банкрута ліквідатору. У разі ухилення від виконання зазначених обов`язків відповідні посадові особи банкрута несуть відповідальність відповідно до законів України.

7. Зобов`язати ліквідатора в строк до 26.09.2020 року виконати ліквідаційну процедуру та надати суду обґрунтований звіт про виконану роботу, ліквідаційний баланс, а також всі докази, що свідчать про виконання ліквідаційної процедури, у тому числі:

- акти інвентаризації майна, перелік ліквідаційної маси, звіти про оцінку майна, договори купівлі-продажу та акти приймання-передачі майна,

- реєстр вимог кредиторів з даними про розміри погашених вимог кредиторів,

- звіт про виплачені кредиторам кошти, документи, які підтверджують погашення вимог кредиторів;

- довідки установ банку про закриття рахунків банкрута,

- копії повідомлень направлених до органу державної податкової служби, Пенсійного фонду та центру зайнятості про закінчення ліквідаційної процедури,

- довідку архіву про прийняття документів, які підлягають обов`язковому зберіганню,

- оригінали установчих документів і свідоцтва про державну реєстрацію,

- докази, що свідчать про стягнення дебіторської заборгованості, або докази що свідчать про неможливість її стягнення,

- довідку банку про рух грошових коштів по поточному рахунку за весь час здійснення ліквідаційної процедури,

- баланси підприємства за весь час роботи ліквідатора,

- протоколи засідань комітету кредиторів і протоколи загальних зборів кредиторів,

- затверджений комітетом кредиторів звіт про оплату послуг та відшкодування витрат ліквідатора,

- інші документи, що свідчать про виконану ліквідатором роботу з ліквідації банкрута.

8. Постанову суду надіслати комітету кредиторів, ліквідатору, ДВС, державному реєстратору, державному органу з питань банкрутства, банкруту.

Постанова набирає законної сили з моменту її прийняття та може бути оскаржена протягом десяти днів з дня підписання повного судового рішення.

Постанова підписана 27.09.2019 р.

Суддя Міньковський С.В.

СудГосподарський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення26.09.2019
Оприлюднено29.09.2019
Номер документу84570775
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —922/1103/19

Ухвала від 12.11.2020

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 07.10.2020

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 18.06.2020

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 11.06.2020

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 19.05.2020

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 20.12.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 03.12.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 19.11.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Постанова від 26.09.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 11.09.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні