Ухвала
від 10.10.2019 по справі 915/1302/19
ПІВДЕННО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВДЕННО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД


У Х В А Л А

про зупинення провадження у справі

10 жовтня 2019 року м. ОдесаСправа № 915/1302/19 Південно-західний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів, головуючого судді: Колоколова С.І.

суддів: Мишкіної М.А., Разюк Г.П.

секретар судового засідання: Федорончук Д.О.

за участю представників сторін:

від прокуратури - Коваль О.В., посвідчення № 029781, дата видачі : 20.10.14;

від позивача (Воскресенської селищної ради Вітовського району Миколаївської області) - не з`явився;

від відповідача (Пересадівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Воскресенської селищної ради Вітовського району Миколаївської області) - не з`явився;

від відповідача (Товариства з обмеженою відповідальністю "Агро-ЮТАС") - Сливко О.М., ордер ВЕ № 1003357, дата видачі : 08.10.19;

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу

Товариства з обмеженою відповідальністю "Агро-ЮТАС"

на рішення Господарського суду Миколаївської області від 11 липня 2019 року, повний текст якого складений та підписаний 19 липня 2019 року

у справі № 915/1302/19

за позовом заступника керівника Миколаївської місцевої прокуратури №2 Миколаївської області в інтересах держави в особі Воскресенської селищної ради Вітовського району Миколаївської області

до відповідачів

1. Пересадівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Воскресенської селищної ради Вітовського району Миколаївської області;

2. Товариства з обмеженою відповідальністю "Агро-ЮТАС"

про визнання недійсним договору про сумісну діяльність та зобов`язання повернути земельну ділянку,

в с т а н о в и в :

В провадженні колегії суддів Південно-західного апеляційного господарського суду у складі судді-доповідача Колоколова С.І., суддів Мишкіної М.А., Разюк Г.П., знаходяться матеріали справи №915/1302/19 за апеляційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю "Агро-ЮТАС" на рішення Господарського суду Миколаївської області від 11 липня 2019 року.

10.10.2019р. через канцелярію Південно-західного апеляційного господарського суду від ТОВ "Агро-ЮТАС" надійшли додаткові письмові пояснення до апеляційної скарги, відповідно до яких останній просив долучити вказані письмові пояснення до матеріалів справи №915/1302/19; вивчити постанову Великої Палати Верховного суду у справі №587/430/16-ц від 26.06.2019р.; відкласти судове засідання у зв`язку із наданням правової оцінки викладеному змісту у постанові Великої Палати Верховного суду у справі №587/430/16-ц від 26.06.2019р. в розрізі обставин даної судової справи.

10.10.2019р. в судовому засіданні колегією суддів залучено вказані пояснення до матеріалів справи, а також розглянуто та відхилено клопотання ТОВ "Агро-ЮТАС" про відкладення розгляду справи.

В цей же час, в судовому засіданні представником ТОВ "Агро-ЮТАС" надано заяву про відвід колегії суддів, відповідно до якої останній просить відвести колегію суддів Південно-західного апеляційного господарського суду у складі: головуючий суддя - Колоколов С.І., судді - Мишкіна М.А., Разюк Г.П. від розгляду зазначеної апеляційної скарги.

Обґрунтовуючи вказану заву, представник ТОВ "Агро-ЮТАС" з посиланням на ст.35,38 ГПК України зазначає, що колегією суддів було відмовлено у задоволенні клопотання ТОВ Агро-ЮТАС щодо долучення до матеріалів апеляційного провадження додаткових письмових пояснень останнього та у відкладенні судового засідання.

У зв`язку із наведеним вище, представник ТОВ "Агро-ЮТАС" сумнівається у неупередженості та об`єктивності судді під час розгляду справи, що є підставою для відводу судді.

Представник прокуратури в судовому засіданні просив у задоволенні заяви ТОВ "Агро-ЮТАС" про відвід колегії суддів - відмовити.

Представники Воскресенської селищної ради Вітовського району Миколаївської області та Пересадівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Воскресенської селищної ради Вітовського району Миколаївської області в судове засідання не з`явились. Про дату, час та місце проведення судового засідання по справі повідомлений належним чином.

Вивчивши доводи заяви про відвід, колегія суддів дійшла наступного.

Частинами першою-третьою статті 35 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що суддя не може розглядати справу і підлягає відводу (самовідводу), якщо: 1) він є членом сім`ї або близьким родичем (чоловік, дружина, батько, мати, вітчим, мачуха, син, дочка, пасинок, падчерка, брат, сестра, дід, баба, внук, внучка, усиновлювач чи усиновлений, опікун чи піклувальник, член сім`ї або близький родич цих осіб) сторони або інших учасників судового процесу, або осіб, які надавали стороні або іншим учасникам справи правничу допомогу у цій справі, або іншого судді, який входить до складу суду, що розглядає чи розглядав справу; 2) він брав участь у справі як свідок, експерт, спеціаліст, перекладач, представник, адвокат, секретар судового засідання, або надавав стороні чи іншим учасникам справи правничу допомогу в цій чи іншій справі; 3) він прямо чи побічно заінтересований у результаті розгляду справи; 4) було порушено порядок визначення судді для розгляду справи; 5) є інші обставини, які викликають сумнів у неупередженості або об`єктивності судді. Суддя підлягає відводу (самовідводу) також за наявності обставин, встановлених статтею 36 цього Кодексу. До складу суду не можуть входити особи, які є членами сім`ї, родичами між собою чи родичами подружжя.

Відповідно до приписів статті 36 Господарського процесуального кодексу України суддя, який брав участь у вирішенні справи в суді першої інстанції, не може брати участі в розгляді цієї самої справи в судах апеляційної і касаційної інстанцій, а так само у новому розгляді справи судом першої інстанції після скасування рішення суду або ухвали про закриття провадження в справі. Суддя, який брав участь у врегулюванні спору у справі за участю судді, не може брати участі в розгляді цієї справи по суті або перегляді будь-якого ухваленого в ній судового рішення. Суддя, який брав участь у вирішенні справи в суді апеляційної інстанції, не може брати участі у розгляді цієї самої справи в судах касаційної або першої інстанцій, а також у новому розгляді справи після скасування постанови суду апеляційної інстанції. Суддя, який брав участь у перегляді справи в суді касаційної інстанції, не може брати участі в розгляді цієї справи в суді першої чи апеляційної інстанцій, а також у новому її розгляді після скасування постанови суду касаційної інстанції. Суддя, який брав участь у вирішенні справи, рішення в якій було в подальшому скасоване судом вищої інстанції, не може брати участі у розгляді заяви про перегляд за нововиявленими обставинами рішення суду у цій справі. Суддя, який брав участь у вирішенні справи в суді першої, апеляційної, касаційної інстанцій, не може брати участі у розгляді заяви про перегляд судового рішення у зв`язку з виключними обставинами у цій справі.

Питання про відвід (самовідвід) судді може бути вирішено як до, так і після відкриття провадження у справі. Питання про відвід судді вирішує суд, який розглядає справу. Суд задовольняє відвід, якщо доходить висновку про його обґрунтованість. Якщо суд доходить висновку про необґрунтованість заявленого відводу, він вирішує питання про зупинення провадження у справі. У цьому випадку вирішення питання про відвід здійснюється суддею, який не входить до складу суду, що розглядає справу, і визначається у порядку, встановленому частиною першою статті 32 цього Кодексу. Такому судді не може бути заявлений відвід. Питання про відвід має бути розглянуто не пізніше двох днів з дня надходження заяви про відвід, а у випадку розгляду заяви про відвід суддею іншого суду - не пізніше десяти днів з дня надходження заяви про відвід. Суд вирішує питання про відвід без повідомлення учасників справи. За ініціативою суду питання про відвід може вирішуватися у судовому засіданні з повідомленням учасників справи. Неявка учасників справи у судове засідання, в якому вирішується питання про відвід, не перешкоджає розгляду судом питання про відвід. За результатами вирішення заяви про відвід суд постановляє ухвалу (частини перша-третя, сьома, восьма, одинадцята статті 39 Господарського процесуального кодексу України).

Стаття 6 Конвенції про захист прав і основоположних свобод вимагає суд у межах своїх повноважень бути неупередженим. Неупередженість зазвичай означає відсутність упередженості або суб`єктивного ставлення, що може бути оцінене багатьма способами (рішення у справі "Ветштайн проти Швейцарії").

Практика Європейського суду з прав людини свідчить про те, що при об`єктивному підході до встановлення наявності упередженості суду (суддів) повинно бути визначено окремо від поведінки судді, чи існують очевидні факти, що можуть поставити під сумнів його безсторонність. Коли це стосується органу, який засідає як суд присяжних, то визначається, окремо від персональної поведінки його членів, чи існують явні факти, що ставлять під сумнів неупередженість органу в цілому. Так само й у вирішенні питання щодо існування легітимних причин сумнівів у неупередженості конкретного судді (рішення у справах "Морель проти Франції", пункти 45-50; "Пескадор Валеро проти Іспанії", пункт 23) або органу, що засідає у вигляді суду присяжних (рішення у справі "Лука проти Румунії", пункт 40), позиція зацікавленої сторони є важливою, але не вирішальною. Вирішальним є наявність обґрунтованості сумніву в неупередженості суду (рішення у справах "Ветштайн проти Швейцарії", пункт 44; "Пабла Кю проти Фінляндії", пункт 30; "Мікалефф проти Мальти", пункт 96).

У рішенні в справі "Білуха проти України" Європейський суд з прав людини з посиланням на його усталену практику вказав, що наявність безсторонності відповідно до пункту 1 статті 6 Конвенції повинна визначатися за суб`єктивним та об`єктивним критеріями. Відповідно до суб`єктивного критерію беруться до уваги особисті переконання та поведінка окремого судді, тобто чи виявляв суддя упередженість або безсторонність у даній справі. Відповідно до об`єктивного критерію визначається, серед інших аспектів, чи забезпечував суд як такий та його склад відсутність будь-яких сумнівів у його безсторонності (пункт 49).

Стосовно об`єктивного критерію, суд указує на те, що при вирішенні питання, чи є у справі обґрунтовані причини побоюватися, що певний суддя був небезсторонній, позиція заінтересованої особи є важливою, але не вирішальною. Вирішальним же є те, чи можна вважати такі побоювання об`єктивно обґрунтованими (рішення у справі "Білуха проти України", пункт 52).

Доводи, викладені заявником у заяві про відвід, не можна вважати об`єктивно обґрунтованими, оскільки вони не свідчать про упередженість та необ`єктивність колегії суддів Південно-західного апеляційного господарського суду у складі: головуючий - Колоколов С.І., судді - Мишкіна М.А., Разюк Г.П., безпосередньо та однозначно не вказують на їх особисту небезсторонність чи упереджене ставлення до ТОВ Агро-ЮТАС або особисту прихильність до іншого учасника справи, по суті опосередковують незгоду заявника з відмовою у задоволенні клопотання про відкладення розгляду справи, а отже не можуть бути підставою для відводу з огляду на приписи ч. 4 ст. 35 Господарського процесуального кодексу України.

Крім того, колегія суддів відхиляє наведені ТОВ Агро-ЮТАС в заяві про відвід доводи щодо відмови у задоволенні клопотання щодо долучення до матеріалів справи додаткових пояснень, оскільки вказані документи подані представником ТОВ Агро-ЮТАС безпосередньо до канцелярії Південно-західного апеляційного господарського суду та містять печатку канцелярії та вхідний номер суду апеляційної інстанції (№3101/19 Д2 від 10.10.2019р.). Більш того, під час розгляду справи колегію суддів вказані документи були залучені до матеріалів справи.

За таких обставин, судова колегія доходить висновку про відсутність підстав для відводу колегії суддів Південно-західного апеляційного господарського суду у складі головуючого судді Колоколова С.І. суддів Мишкіної М.А., Разюк Г.П. від участі у даній справі.

Відповідно до п.5 ч.1 ст. 228 Господарського процесуального кодексу України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку надходження заяви про відвід.

Керуючись статтями 35, 38, 39, 228, 229, 234-236, 240, 281 Господарського процесуального кодексу України, Південно-західний апеляційний господарський суд, -

УХВАЛИВ:

1. Визнати заявлений Товариством з обмеженою відповідальністю "Агро-ЮТАС" відвід колегії суддів Південно-західного апеляційного господарського суду у складі: головуючий - Колоколов С.І., судді - Мишкіна М.А., Разюк Г.П. - необґрунтованим.

2. Зупинити провадження у справі №915/1302/19 за апеляційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю "Агро-ЮТАС" на рішення Господарського суду Миколаївської області від 11 липня 2019 року.

3.Передати справу №915/1302/19 для вирішення питання про відвід в порядку ч.3 ст. 39 ГПК України.

Ухвала набирає законної сили відповідно до ст. 235 ГПК України та може бути оскаржена до Верховного суду у 20-денний строк.

Головуючий суддя С.І. Колоколов

Суддя М.А. Мишкіна

Суддя Г.П. Разюк

Дата ухвалення рішення10.10.2019
Оприлюднено11.10.2019
Номер документу84845948
СудочинствоГосподарське
Сутьсумісну діяльність та зобов`язання повернути земельну ділянку

Судовий реєстр по справі —915/1302/19

Постанова від 19.08.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Берднік І.С.

Ухвала від 27.07.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Берднік І.С.

Ухвала від 20.02.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Берднік І.С.

Судовий наказ від 12.12.2019

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Ржепецький В.О.

Судовий наказ від 12.12.2019

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Ржепецький В.О.

Судовий наказ від 12.12.2019

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Ржепецький В.О.

Постанова від 28.11.2019

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Колоколов С.І.

Ухвала від 25.10.2019

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Колоколов С.І.

Ухвала від 15.10.2019

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Ярош А.І.

Ухвала від 10.10.2019

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Колоколов С.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні