Ухвала
від 09.10.2019 по справі 438/413/14-ц
БОРИСЛАВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 438/413/14-ц

Номер провадження № 6/438/23/2019

У Х В А Л А

09 жовтня 2019 року Бориславський міський суд Львівської області

в складі головуючого-судді Слиша А.Т.

за участю секретаря судових засідань Наминанік О.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Бориславі заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: комунальне некомерційне підприємство Ходорівська міська лікарня Ходорівської міської ради Львівської області (КНП Ходорівська міська лікарня ) про заміну стягувача у виконавчому листі у справі №438/413/14-ц за позовом ОСОБА_2 , ОСОБА_3 до Ходорівської районної лікарні, треті особи: ОСОБА_4 , ОСОБА_5 про відшкодування шкоди, заподіяної неналежним наданням медичної допомоги,

встановив:

Заявник ОСОБА_1 подав до Бориславського міського суду Львівської області заяву про заміну стягувача у виконавчому листі Бориславського міського суду від 04.04.2019 у справі №438/413/14-ц за позовом ОСОБА_2 , ОСОБА_3 до Ходорівської районної лікарні, треті особи: ОСОБА_4 , ОСОБА_5 про відшкодування шкоди, заподіяної неналежним наданням медичної допомоги, - про стягнення з Ходорівської районної лікарні на користь ОСОБА_3 50 тис.грн та замість стягувача ОСОБА_3 вказати стягувачем її правонаступника ОСОБА_1 .

В обґрунтування заяви посилається на те, що рішенням Бориславського міського суду від 05.06.2014 у справі №438/413/14-ц за позовом ОСОБА_2 , ОСОБА_3 до Ходорівської районної лікарні вирішено, серед іншого, стягнути з Ходорівської районної лікарні на користь ОСОБА_3 50 тис. грн. Вказане рішення суду набрало законної сили 27.02.2019. 04.04.2019 був виданий виконавчий лист. 26.03.2018 ОСОБА_3 померла. Згідно з свідоцтвом про право на спадщину за заповітом від 11.07.2019 спадкоємцем ОСОБА_3 є її син - заявник ОСОБА_1 ; спадщина, зокрема, складається з права вимоги до КНП Ходорівська міська лікарня щодо виплати 50000 грн, присуджених спадкодавцеві за його життя згідно з вищевказаним рішенням суду. На час подання цієї заяви виконавче провадження з примусового виконання зазначеного виконавчого листа не відкрито, оскільки спадкодавець померла до видачі виконавчого документа. Крім цього, заявник посилається на положення п.2 ч.1 ст.512 ЦК України, та зазначає, що за змістом гл.47 Цивільного кодексу України підставами правонаступництва, серед іншого, є смерть громадянина. Доказом правонаступництва може бути свідоцтво про право на спадщину, як це передбачено ст.ст. 1296, 1297 ЦК України.

Заявник ОСОБА_1 та його представник-адвокат Зубрицька О.М. у судове засідання не прибули. Представник ОСОБА_6 подала через канцелярію суду заяву про розгляд справи без їхньої участі, заяву ОСОБА_1 про заміну стягувача у виконавчому листі просить задовольнити у повному обсязі.

Заінтересована особа ОСОБА_2 у судове засідання не прибув, подав до суду заяву, у якій просить справу розглянути без його участі, заяву ОСОБА_1 про заміну стягувача у виконавчому листі просить задовольнити у повному обсязі.

Інші учасники справи у судове засідання не з`явилися, про час та місце розгляду заяви повідомлені належним чином, про причину неявки суд не повідомили. Згідно з ст. 442 ЦПК України, неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження, тому суд вважає можливим розглянути це питання у їхній відсутності.

Фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося на підставі ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у зв`язку з неявкою в судове засідання всіх учасників справи.

Суд, дослідивши письмові матеріали справи, дійшов висновку, що заява підлягає задоволенню з таких підстав.

Судом встановлено, що Бориславським міським судом Львівської області 05.06.2014 ухвалено рішення у справі №438/413/14-ц, провадження №2/438/317/2014 за позовом ОСОБА_2 , ОСОБА_3 до Ходорівської районної лікарні, треті особи: ОСОБА_4 , ОСОБА_5 про відшкодування шкоди, заподіяної неналежним наданням медичної допомоги.

Зокрема, стягнуто, серед іншого, з Ходорівської районної лікарні на користь ОСОБА_3 50 тисяч гривень.

Вказане рішення суду набрало законної сили 27.02.2019 згідно з постановою колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ Львівського апеляційного суду від 27.02.2019, яким було частково змінено мотивувальну частину вищевказаного рішення Бориславського міського суду, у решті рішення суду першої інстанції залишено без змін.

04.04.2019 Бориславський міський суд Львівської області видав виконавчий лист щодо стягнення з Ходорівської районної лікарні на користь ОСОБА_3 50 тис. грн.

Як вбачається з матеріалів справи, ІНФОРМАЦІЯ_1 березня ІНФОРМАЦІЯ_2 року ОСОБА_3 (реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 ) померла. Спадкоємцем ОСОБА_3 є її син - заявник ОСОБА_1 , що стверджується копією свідоцтва про право на спадщину за заповітом, посвідченим приватним нотаріусом Бориславського міського нотаріального округу Кучеренко Т.О. 11 липня 2019 року, зареєстрованим в реєстрі за №735; копією витягу про реєстрацію в Спадковому реєстрі щодо реєстрації видачі свідоцтва про право на спадщину.

Зі змісту вказаного свідоцтва вбачається, що спадщина, на яку видано це свідоцтво, складається з права вимоги до комунального некомерційного підприємства Ходорівська міська лікарня Ходорівської міської ради Львівської області, код ЄДРПОУ 42310851, щодо виплати 50000,00 грн, як відшкодування шкоди, заподіяної неналежним наданням медичної допомоги, присудженої спадкодавцеві за його життя згідно з рішенням Бориславського міського суду Львівської області від 05 червня 2014 року у справі №438/413/14-ц, провадження №2/438/317/2014, яке вступило в законну силу 27.02.2019.

Станом на момент розгляду судом заяви про заміну стягувача у виконавчому листі виконавче провадження з примусового виконання виконавчого листа, виданого Бориславським міським судом Львівської області 04 квітня 2019 року про стягнення з КНП Ходорівська міська лікарня на користь ОСОБА_3 не відкрито, оскільки стягувач за виконавчим листом ОСОБА_3 . померла до видачі виконавчого документа.

Вирішуючи питання щодо підставності заяви про заміну стягувача у виконавчому листі, суд також враховує наступне.

Відповідно до ч.1, ч.2, ч.5 ст.442 ЦПК України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець. Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Під процесуальним правонаступництвом у виконавчому провадженні слід розуміти заміну однієї зі сторін (стягувача або боржника) з переходом прав та обов`язків від правопопередників до іншої особи (правонаступника), що раніше не брали участі у виконавчому провадженні.

Підставами правонаступництва є смерть громадянина, що був стороною виконавчого провадження, оголошення його померлим, реорганізація юридичної особи, відступлення права вимоги, переведення боргу (глава 47 ЦК України).

Так, кредитор у зобов`язанні (крім випадків, передбачених статтею 515 ЦК України) може бути замінений іншою особою внаслідок правонаступництва (п.2 ч.1 ст.512 ЦК України).

Відповідно до ст. 514 ЦК України до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно з ч.5 ст.15 Закону України Про виконавче провадження : у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Отже, за змістом статей 512, 514 ЦК України, статті 442 ЦПК України та статті 15 Закону України Про виконавче провадження заміна кредитора у зобов`язанні можлива з підстав відступлення вимоги (цесія), правонаступництва (смерть фізичної особи, припинення юридичної особи) тощо й до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, у тому числі бути стороною виконавчого провадження шляхом подання ним та розгляду судом заяви про заміну стягувача.

Заміна кредитора відбувається поза межами виконавчого провадження у разі смерті кредитора, припинення юридичної особи чи відступлення права вимоги.

Аналогічний висновок зробив Верховний Суд України в постанові від 20.11.2013 у справі №6-122цс13.

Отже, підставою для заміни сторони виконавчого провадження, тобто процесуального правонаступництва, є наступництво у матеріальних правовідносинах, унаслідок якого відбувається вибуття сторони зі спірних або встановлених судом правовідносин і переходу до іншої особи прав і обов`язків сторони, яка вибула, в цих правовідносинах.

Враховуючи викладене, оскільки заявником ОСОБА_1 надано суду належні та допустимі докази на підтвердження матеріального правонаступництва після смерті матері - ОСОБА_3 , зокрема, видане нотаріально свідоцтво про право на спадщину за заповітом, суд дійшов висновку про необхідність задоволення заяви ОСОБА_1 про заміну стягувача у виконавчому листі у справі №438/413/14-ц. При цьому, суд також враховує, що забезпечення належного виконання судових рішень є складовою права на справедливий суд та однією з процесуальних гарантій доступу до суду, що передбачено ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року.

Керуючись ч. 5 ст. 15 Закону України Про виконавче провадження , ст.ст.512, 514 ЦК України, ст.ст. 442, 260 ЦПК України, суд

у х в а л и в:

заяву ОСОБА_1 про заміну стягувача у виконавчому листі задоволити.

Замінити стягувача у виконавчому листі, виданому 04 квітня 2019 року Бориславським міським судом Львівської області у цивільній справі №438/413/14-ц за позовом ОСОБА_2 , ОСОБА_3 до Ходорівської районної лікарні, треті особи: ОСОБА_4 , ОСОБА_5 про відшкодування шкоди, заподіяної неналежним наданням медичної допомоги, - про стягнення з Ходорівської районної лікарні на користь ОСОБА_3 50 тисяч гривень. Зокрема, замінити стягувача ОСОБА_3 (1969 року народження, адреса стягувача: АДРЕСА_1 ) на її правонаступника - ОСОБА_1 (місце проживання: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 ).

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається до Львівського апеляційного суду через Бориславський міський суд Львівської області протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Головуючий суддя А.Т.Слиш

Дата ухвалення рішення09.10.2019
Оприлюднено12.10.2019
Номер документу84884822
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування шкоди, заподіяної неналежним наданням медичної допомоги

Судовий реєстр по справі —438/413/14-ц

Ухвала від 09.10.2019

Цивільне

Бориславський міський суд Львівської області

Слиш А. Т.

Ухвала від 29.07.2019

Цивільне

Бориславський міський суд Львівської області

Слиш А. Т.

Постанова від 27.02.2019

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Ніткевич А. В.

Постанова від 27.02.2019

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Ніткевич А. В.

Ухвала від 19.10.2018

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Ніткевич А. В.

Ухвала від 19.10.2018

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Ніткевич А. В.

Ухвала від 16.10.2018

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Ніткевич А. В.

Рішення від 05.06.2014

Цивільне

Бориславський міський суд Львівської області

Посисень Л. М.

Рішення від 05.06.2014

Цивільне

Бориславський міський суд Львівської області

Посисень Л. М.

Ухвала від 25.03.2014

Цивільне

Бориславський міський суд Львівської області

Посисень Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні