Ухвала
від 14.10.2019 по справі 916/835/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

"15" жовтня 2019 р.м. Одеса Справа № 916/835/18

Господарський суд Одеської області у складі судді Шаратова Ю.А., розглянувши матеріали скарги Малого приватного підприємства Фірма-Альфа-М (04053, м. Київ-53, вул. Артема, 59а, к. 37, код ЄДРПОУ 30726900) на дії та бездіяльність службових осіб Першого Приморського відділу державної виконавчої служби м. Одеси Головного територіального управління юстиції в Одеській області та про зобов`язання їх виконати певні дії

Стягувач: Мале приватне підприємство „Фірма „Альфа-М (04053, м. Київ, вул. Артема, буд. 59-А, кв. 37, код ЄДРПОУ 30726900).

Боржник: Військова частина НОМЕР_1 ( АДРЕСА_1 , код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ).

в с т а н о в и в:

Рішенням господарського суду Одеської області від 10.07.2018 (суддя Желєзна С.П.) позовні вимоги Малого приватного підприємства Фірма Альфа-М задоволено частково; стягнуто з військової частини НОМЕР_1 на користь малого приватного підприємства „Фірма „Альфа-М збитки від інфляції у розмірі 23027,52 грн., три відсотки річних у розмірі 1123,66 грн., судовий збір у розмірі 1652,30 грн.; в решті позову відмовлено.

07.08.2018 на виконання вищезазначеного рішення господарським судом Одеської області видано відповідний наказ.

25.03.2019 на адресу господарського суду Одеської області від Малого приватного підприємства „Фірма „Альфа-М надійшла скарга № 23/3 на дії та бездіяльність службових осіб Першого Приморського відділу державної виконавчої служби м. Одеса Головного територіального управління юстиції в Одеській області та про зобов`язання їх виконати певні дії (вх. 2-1326/19 від 25.03.2019).

Ухвалою суду від 27.03.2019 відмовлено малому приватному підприємству „Фірма „Альфа-М у задоволенні клопотання про поновлення процесуального строку для звернення до суду із скаргою на бездіяльність органу державної виконавчої служби. Скаргу малого приватного підприємства „Фірма „Альфа-М (вх. №2-1326/19 від 25.03.2019) на бездіяльність Першого Приморського відділу державної виконавчої служби м. Одеса Головного територіального управління юстиції в Одеській області - залишено без розгляду.

13.06.2019 на адресу господарського суду Одеської області від Малого приватного підприємства „Фірма „Альфа-М надійшла скарга № 7/6 на дії та бездіяльність службових осіб Першого Приморського відділу державної виконавчої служби м. Одеса Головного територіального управління юстиції в Одеській області та про зобов`язання їх виконати певні дії, в якій воно, просить суд:

- залучити до участі у справі щодо розгляду цієї скарги Головне територіальне управління юстиції в Одеській області, як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, згідно статті 50 Закону України Про виконавче провадження;

- визнати ненадання відповідей на звернення стягувача щодо надання інформації про хід виконаних проваджень неправомірними;

- визнати незаконним ненаправлення стягувачу інформацію про прийняте рішення за результатами розгляду заяви № 39/12 від 03.12.2018 про відкриття виконавчого провадження по виконанню наказу № 916/835/18 від 07.08.2018 (постанови про відкриття виконавчого провадження або ж повідомлення про відмову у прийнятті) та зобов`язати ВДВС направити стягувану відповідне рішення;

- визнати невиконання службовими особами Управління ДВС ГТУЮ в Одеській області обов`язків по організації та контролю за виконанням обов`язків службовими особами ВДВС щодо виконання рішень судів тощо надання правдивої інформації про хід виконавчих проваджень неправомірними;

- згідно частин першої та одинадцятої статті 246 Господарського процесуального кодексу України постановити окрему ухвалу про правопорушення, вчинені службовими особами Першого Приморського ВДВС м. Одеса та Головного управління ДВС ГТУЮ в Одеській області, які мають ознаки кримінальних за статтею 367 Кримінального кодексу України;

- зобов`язати Другий Малиновський ВДВС м. Одеса ГТУЮ в Одеській області надати суду копію матеріалів цього виконавчого провадження;

- проводити судові засідання за участі представника позивача в режимі відео конференції в приміщенні Господарського суду м Києва.

Ухвалою суду від 19.07.2019 (суддею Шаратовим Ю.А.) відмовлено Малому приватному підприємству Фірма Альфа-М у відкритті провадження за скаргою № 7/6 (вх. 2-2824/19 від 13.06.2019) на дії та бездіяльність службових осіб Першого Приморського відділу державної виконавчої служби м. Одеси Головного територіального управління юстиції в Одеській області та про зобов`язання їх виконати певні дії.

Постановою Південно-західного апеляційного господарського суду від 01.10.2019 скасовано ухвалу Господарського суду Одеської області від 19.07.2019 по справі № 916/835/18. Матеріали скарги МПП «Фірма «Альфа-М» на дії та бездіяльність органу ДВС № 7/6 направлено для продовження розгляду до Господарського суду Одеської області.

Відповідно до статті 35 Господарського процесуального кодексу України суддя не може розглядати справу і підлягає відводу (самовідводу), якщо: 1) він є членом сім`ї або близьким родичем (чоловік, дружина, батько, мати, вітчим, мачуха, син, дочка, пасинок, падчерка, брат, сестра, дід, баба, внук, внучка, усиновлювач чи усиновлений, опікун чи піклувальник, член сім`ї або близький родич цих осіб) сторони або інших учасників судового процесу, або осіб, які надавали стороні або іншим учасникам справи правничу допомогу у цій справі, або іншого судді, який входить до складу суду, що розглядає чи розглядав справу; 2) він брав участь у справі як свідок, експерт, спеціаліст, перекладач, представник, адвокат, секретар судового засідання, або надавав стороні чи іншим учасникам справи правничу допомогу в цій чи іншій справі; 3) він прямо чи побічно заінтересований у результаті розгляду справи; 4) було порушено порядок визначення судді для розгляду справи; 5) є інші обставини, які викликають сумнів у неупередженості або об`єктивності судді. Суддя підлягає відводу (самовідводу) також за наявності обставин, встановлених статтею 36 цього Кодексу.

Згідно із частинами першою, третьою статті 38 Господарського процесуального кодексу України з підстав, зазначених у статтях 35, 36 і 37 цього Кодексу, суддя, секретар судового засідання, експерт, спеціаліст, перекладач зобов`язані заявити самовідвід. Самовідвід може бути заявлений не пізніше початку підготовчого засідання або першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження. Після спливу вказаного строку заявляти відвід (самовідвід) дозволяється лише у виняткових випадках, коли про підставу відводу (самовідводу) заявнику не могло бути відомо до спливу вказаного строку, але не пізніше двох днів з дня, коли заявник дізнався про таку підставу.

Відповідно до частини першої статті 6 Європейської Конвенції про захист прав і основоположних свобод людини кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом.

Згідно із пунктом 12 висновку №1 (2001) Консультативної ради європейських судів для Комітету Міністрів Ради Європи про стандарти незалежності судових органів і незмінності суддів при винесенні судових рішень, у відношенні сторін в судовому розгляді судді повинні бути безсторонніми, тобто вільними від будь-яких зав`язків, упередженості, які впливають або можуть сприйматися як такі, що спливають на здатність судді приймати незалежне рішення. Значення цього принципу виходить далеко за конкретні інтереси визначеної сторони в якому-небудь спорі. Судова влада повинна користуватися довірою не тільки зі сторони сторін в конкретному розгляді, але і зі сторони суспільства в цілому. І суддя повинен бути не тільки реально вільним від будь-якого невідповідного зв`язку, упередженості чи впливу, але він повинен бути вільним від цього і в очах розумного спостерігача. Інакше довіру до незалежності судової влади буде підірвано.

Відповідно до пункту 2.5 Бангалорських принципів поведінки суддів суддя заявляє самовідвід від участі в розгляді справи в тому випадку, якщо у стороннього спостерігача могли б виникнути сумніви в неупередженості судді. Тому при розгляді заяви про відвід судді слід виходити саме з суб`єктивної оцінки сторони у справі щодо дій головуючого у справі. Іншими словами, якщо сторона має сумнів в безсторонності судді, навіть тоді, коли об`єктивно це нічим не підкріплено, то практика Європейського суду з прав людини наголошує на необхідності задоволення такої заяви про відвід, адже в іншому випадку це буде розцінено як порушення права особи на справедливий суд.

Згідно із частиною дев`ятою статті 39 Господарського процесуального кодексу України питання про самовідвід судді вирішується в нарадчій кімнаті ухвалою суду, що розглядає справу.

Вважаю за необхідне заявити самовідвід з підстав того, що в рамках розгляду вказаної скарги мною вже викладено позицію щодо відмови у відкритті провадження. За таких обставин, на підставі пункту 5 частини першої статті 35 Господарського процесуального кодексу України суддя Шаратов Ю.А. вважає за необхідне заявити самовідвід від розгляду цієї справи з метою недопущення сумнівів у неупередженості або об`єктивності судді.

Проаналізувавши у нарадчій кімнаті вказані обставини, вважаю за потрібне заявити самовідвід на підставі пункту 5 частини першої статті 35 Господарського процесуального кодексу України.

Керуючись статтями 35, 38, 39, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Заявити самовідвід від розгляду скарги Малого приватного підприємства Фірма-Альфа-М на дії та бездіяльність службових осіб Першого Приморського відділу державної виконавчої служби м. Одеси Головного територіального управління юстиції в Одеській області та про зобов`язання їх виконати певні дії

Ухвала набирає законної сили з дня її постановлення і не може бути оскаржена в апеляційному порядку.

Суддя Ю.А. Шаратов

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення14.10.2019
Оприлюднено14.09.2022
Номер документу84944179
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —916/835/18

Постанова від 15.12.2019

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Філінюк І.Г.

Ухвала від 28.11.2019

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Філінюк І.Г.

Ухвала від 27.10.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Малярчук І.А.

Ухвала від 22.10.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Малярчук І.А.

Ухвала від 17.10.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Малярчук І.А.

Ухвала від 14.10.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Шаратов Ю.А.

Постанова від 30.09.2019

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Мишкіна М.А.

Ухвала від 17.09.2019

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Мишкіна М.А.

Ухвала від 01.09.2019

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Мишкіна М.А.

Ухвала від 15.08.2019

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Мишкіна М.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні