Ухвала
від 01.10.2019 по справі 755/11871/17
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

1[1]

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

01 жовтня 2019 року, суддя судової палати з розгляду кримінальних справ Київського апеляційного суду м. Києва ОСОБА_1 , вивчивши апеляційну скаргу адвоката ОСОБА_2 , який діє в інтересах ТОВ «Альянсенерго» на ухвалу слідчого судді Дніпровського районного суду м. Києва від 06 вересня 2019 року,

ВСТАНОВИЛА:

Вказаною ухвалою задоволено клопотання органу досудового розслідування та надано слідчому в особливо важливих справах другого слідчого відділу управління з розслідування кримінальних проваджень слідчими органів прокуратури та процесуального керівництва прокуратури м. Києва ОСОБА_3 або іншим слідчим слідчої групи по розслідуванню вказаного кримінального провадження, або за їх дорученням оперативним співробітникам ГУ СБУ у м. Києві та Київській області: ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , а також іншим уповноваженим особам за його дорученням тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні ТОВ «Альянсенерго» (код ЄДРПОУ 32772021) за адресою: м. Київ, вул. Гната Хоткевича, буд. 22, які підтверджують фінансово-господарські відносини з ТОВ «Асдем» (код ЄДРПОУ 42110814) та ряд інших виконаних робіт, наданих послуг, податкові накладні; реєстри виданих та отриманих податкових накладних; доручення (довіреності) на отримання ТМЦ; виписки про рух коштів на банківських рахунках, або платіжних доручень; видаткові касові ордери; накази (протоколи зборів засновників) про призначення на посаду та звільнення з посади директорів та головних бухгалтерів, їх службові інструкції, які були чинними в період здійснення операцій з вказаним товариством; листи, претензії, інші матеріали переписки між підприємствами; інші документи які складалися під час виконання даних договірних зобов`язань, та являються невід`ємною частиною проведених фінансово-господарських операцій), документи щодо права власності або оренди складських приміщень на території України, проведення інвентаризації, списання, утилізації товарів (накази керівника про створення інвентаризаційної комісії, протоколи інвентаризаційної комісії та інші документи, що підтверджують інвентаризацію складських залишків та списання (утилізацію, знищення) товарів) за період з 01.01.2019 року по 04.09.2019 року таких взаємовідносин, які знаходяться та надати розпорядження про надання можливості вилучити оригінали цих документів.

Строк дії ухвали не може перевищувати одного місяця з дня її постановлення.

Не погоджуючись з таким рішенням, адвокат ОСОБА_2 , в інтересах ТОВ «Альянсенерго» подав апеляційну скаргу, в якій просить скасувати ухвалу слідчого судді Дніпровського районного суду м. Києва від 06 вересня 2019 року, постановити нову ухвалу, якою відмовити у задоволенні клопотання слідчого про надання тимчасового доступу до документів «Альянсенерго».

Вивчивши та дослідивши матеріали судового провадження, вважаю, що у відкритті провадження за апеляційною скаргою адвоката ОСОБА_2 , який діє в інтересах ТОВ «Альянсенерго», слід відмовити, виходячи з наступного.

Згідно з ч. 3 ст. 392 КПК України, в апеляційному порядку можуть бути оскаржені ухвали слідчого судді у випадках, передбачених цим Кодексом.

В ст. 309 КПК України наведено перелік ухвал слідчого судді, які можуть бути оскаржені в апеляційному порядку під час досудового розслідування, та визначено, що скарги на інші ухвали слідчого судді оскарженню не підлягають і заперечення проти них можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Відповідно до п. 10 ч. 1 ст. 309 КПК України під час досудового розслідування можуть бути оскаржені в апеляційному порядку ухвали слідчого судді про тимчасовий доступ до речей і документів, яким дозволено вилучення речей і документів, які посвідчують користування правом на здійснення підприємницької діяльності, або інших, за відсутності яких фізична особа чи юридична особа позбавляються можливості здійснювати свою діяльність. Інші ухвали слідчого судді окремому оскарженню не підлягають.

Із аналізу вище вказаної норми закону, вбачається, що законодавець визначив вичерпний перелік речей і документів, які посвідчують користування правом на здійснення підприємницької діяльності, або інших, за відсутності яких фізична особа чи юридична особа позбавляються можливості здійснювати свою діяльність.

Разом з тим, як вбачається зі змісту апеляційної скарги в ній не наведено будь-яких обґрунтувань того, що тимчасовий доступ до речей і документів перерахованих в ухвалі слідчого судді із можливістю вилучення їх оригіналів може позбавити ТОВ «Альянсенерго» можливості здійснювати свою діяльність.

Крім того, із наданих до суду апеляційної інстанції матеріалів судового провадження, видно, що такий захід забезпечення кримінального провадження, як надання тимчасового доступу до речей і документів, що мають значення для досудового розслідування та які перебувають у володінні ТОВ «Альянсенерго»,з можливістю вилучення їх копій, є співрозмірним із завданнями кримінального провадження, а вилучення оригінали документів, до яких ухвалою слідчого судді фактично надано тимчасовий доступ, не позбавляє ТОВ «Альянсенерго» можливості здійснювати свою діяльність.

Відповідно до вимог ч. 4 ст. 399 КПК України, суддя відмовляє у відкритті провадження, якщо апеляційна скарга подана на судове рішення, яке не підлягає оскарженню в апеляційному порядку.

Оскільки ухвала слідчого судді Дніпровського районного суду м. Києва від 06 вересня 2019 рокустосується безпосередньо надання тимчасового доступу до речей і документів, що мають значення для досудового розслідування і вилучення їх оригіналів не позбавляє можливості ТОВ «Альянсенерго» здійснювати свою діяльність, то така ухвала слідчого судді апеляційному оскарженню не підлягає. За таких обставин, а також враховуючи, що строк дії вищезазначеної ухвали закінчується через п`ять днів, у відкритті провадження за апеляційною скаргою адвоката ОСОБА_2 , який діє в інтересах ТОВ «Альянсенерго» на згадану ухвалу слідчого судді необхідно відмовити.

Керуючись ст. ст. 309, 392, 399КПК України, -

ПОСТАНОВИЛА:

Відмовити у відкритті апеляційного провадження за апеляційною скаргою адвоката ОСОБА_2 , який діє в інтересах ТОВ «Альянсенерго» на ухвалу слідчого судді Дніпровського районного суду м. Києва від 06 вересня 2019 року, якою задоволено клопотання органу досудового розслідування та надано слідчому в особливо важливих справах другого слідчого відділу управління з розслідування кримінальних проваджень слідчими органів прокуратури та процесуального керівництва прокуратури м. Києва ОСОБА_3 або іншим слідчим слідчої групи по розслідуванню вказаного кримінального провадження, або за їх дорученням оперативним співробітникам ГУ СБУ у м. Києві та Київській області: ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , а також іншим уповноваженим особам за його дорученням тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні ТОВ «Альянсенерго» (код ЄДРПОУ 32772021) за адресою: м. Київ, вул. Гната Хоткевича, буд. 22, які підтверджують фінансово-господарські відносини з ТОВ «Асдем» (код ЄДРПОУ 42110814) та ряд інших виконаних робіт, наданих послуг, податкові накладні; реєстри виданих та отриманих податкових накладних; доручення (довіреності) на отримання ТМЦ; виписки про рух коштів на банківських рахунках, або платіжних доручень; видаткові касові ордери; накази (протоколи зборів засновників) про призначення на посаду та звільнення з посади директорів та головних бухгалтерів, їх службові інструкції, які були чинними в період здійснення операцій з вказаним товариством; листи, претензії, інші матеріали переписки між підприємствами; інші документи які складалися під час виконання даних договірних зобов`язань, та являються невід`ємною частиною проведених фінансово-господарських операцій), документи щодо права власності або оренди складських приміщень на території України, проведення інвентаризації, списання, утилізації товарів (накази керівника про створення інвентаризаційної комісії, протоколи інвентаризаційної комісії та інші документи, що підтверджують інвентаризацію складських залишків та списання (утилізацію, знищення) товарів) за період з 01.01.2019 року по 04.09.2019 року таких взаємовідносин, які знаходяться та надати розпорядження про надання можливості вилучити оригінали цих документів.

Копію ухвали про відмову у відкритті провадження невідкладно надіслати особі, яка подала апеляційну скаргу, тобто адвокату ОСОБА_2 разом з його апеляційною скаргою та усіма доданими до неї матеріалами.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та може бути оскаржена в касаційному порядку.

Суддя Київського апеляційного суду ОСОБА_1

Справа № 11сс/824/5625/2019 Слідчий суддя в 1-ій інстанції: ОСОБА_10

Категорія ст.309 КПК Доповідач ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення01.10.2019
Оприлюднено22.02.2023

Судовий реєстр по справі —755/11871/17

Ухвала від 22.05.2023

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Козачук О. М.

Ухвала від 28.09.2021

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Курило А. В.

Ухвала від 20.07.2021

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Омельян І. М.

Ухвала від 06.08.2020

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Фрич Тетяна Вікторівна

Ухвала від 23.07.2020

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Сазонова М. Г.

Ухвала від 13.01.2020

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Курило А. В.

Ухвала від 12.11.2019

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Присяжнюк Олег Богданович

Ухвала від 07.11.2019

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Рибак Іван Олексійович

Ухвала від 28.10.2019

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Левко В. Б.

Ухвала від 24.10.2019

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Курило А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні