Постанова
від 17.10.2019 по справі 908/484/18
ЦЕНТРАЛЬНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ЦЕНТРАЛЬНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17.10.2019 року м. Дніпро Справа № 908/484/18

Центральний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючий суддя Вечірко І.О. (доповідач)

судді Кузнецов В.О., Чус О.В.

секретар: Манчік О.О.

за участю:

від позивача: Кірічок В.В., адвокат;

від відповідача: Гришко І.І., адвокат

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Приватного акціонерного товариства "Токмацьке АТП - 12365"

на рішення Господарського суду Запорізької області від 16.10.2018 року (повний текст складено 06.11.2018 року)

у справі № 908/484/18 (суддя - Азізбекян Т.А., м. Запоріжжя)

за позовом ОСОБА_1 , м. Токмак Запорізької області

до Приватного акціонерного товариства "Токмацьке АТП - 12365", м. Токмак Запорізької області

треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - Державний реєстратор Токмацької районної державної адміністрації, м. Токмак Запорізької області;

ОСОБА_2, м. Токмак Запорізької області

про визнання недійсним рішення загальних зборів

ВСТАНОВИВ:

1. Короткий зміст рішення суду першої інстанції.

Рішенням Господарського суду Запорізької області від 16.10.2018 року позовні вимоги задоволено. Визнано недійсним повністю з моменту прийняття рішення позачергових загальних зборів акціонерів Приватного акціонерного товариства "Токмацьке АТП - 12365" від 19.01.2018 року, оформлені протоколом від 19.01.2018 року. Скасовано реєстраційний запис 11021270020000015 Державного реєстратора Департаменту реєстраційних послуг Запорізької міської ради в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань від 25.01.2018 року. Стягнуто з Приватного акціонерного товариства "Токмацьке АТП - 12365" на користь ОСОБА_1 суму витрат з судового збору за подання позовної заяви - 1 762,00 грн., суму витрат судового збору за подання заяви про забезпечення позову - 881,00 грн., суму витрат, пов`язаних із оплатою професійної правничої допомоги - 18 000,00 грн.

2. Підстави, з яких порушено питання про перегляд судового рішення та узагальнені доводи учасників справи.

Відповідач подав апеляційну скаргу, в якій просить скасувати рішення Господарського суду Запорізької області від 16.10.2018 року, в задоволенні позовних вимог відмовити.

2.1. Узагальнені доводи особи, яка подала апеляційну скаргу.

Апеляційна скарга мотивована тим, що:

- під час розгляду справи судом першої інстанції неповно з`ясовано обставини, що мають значення для справи; певні обставини, що мають істотне значення для справи, які суд вважає доведеними, є недоведеними та не підтвердженими належними доказами; висновки суду не відповідають обставинам справи; судом неправильно застосовано норми матеріального та процесуального права;

- суд першої інстанції, задовольняючи позовні вимоги, фактично свої висновки нічим не обґрунтував, не дослідив фактичних обставин справи та змісту норм права, які підлягають застосуванню до спірних правовідносин, не прийняв до уваги та не надав оцінки обставинам, викладеним відповідачем у відзиві на позовну заяву;

- місцевим господарським судом невірно з`ясовані обставини щодо способу повідомлення акціонерів про проведення загальних зборів. Законом України "Про акціонерні товариства" в редакції, чинній на час виникнення спірних правовідносин, не визначено конкретного способу повідомлення акціонерів акціонерного товариства про проведення загальних зборів, натомість повноваження щодо вирішення цього питання передано до компетенції вищого органу управління акціонерного товариства - загальних зборів, які реалізують це повноваження, зокрема, шляхом затвердження установчого документу акціонерного товариства (або внесення змін до установчого документу) - статуту, яким врегульовано зазначене питання. Відповідно до пункту 10.3.13 статуту відповідача повідомлення про проведення загальних зборів акціонерів надсилається акціонерам шляхом направлення простих листів. Наявними в матеріалах справи доказами підтверджується направлення на адресу акціонерів відповідача простих листів у відповідності до вимог установчих документів;

- судом першої інстанції невірно визначено розмір кворуму, необхідного для прийняття відповідних рішень загальними зборами акціонерів (60 % голосуючих акцій). Відповідно до частини 2 статті 50 Закону України "Про акціонерні товариства" загальні збори акціонерного товариства мають кворум за умови реєстрації для участі у них акціонерів, які сукупно є власниками більш як 50 % голосуючих акцій. Вказана норма є імперативною та не надає можливості визначення в статуті акціонерного товариства іншого значення кворуму (наприклад, більш як 60 % голосуючих акцій), отже при визначенні наявності кворуму застосуванню підлягає вказана норма законодавства, а не положення статуту, оскільки норма законодавства є ієрархічно вищою за норму статуту акціонерного товариства;

- місцевим господарським судом в оскаржуваному рішенні невірно визначено кількість голосуючих акцій для визначення відповідного кворуму (691 200 акцій). Не всі акції відповідача є голосуючими в силу приписів законодавства України. Загальна кількість голосуючих акцій визначається за даними переліку акціонерів, які мають право на участь у загальних зборах, складеного Публічним акціонерним товариством "Національний депозитарій України" на відповідну дату. Згідно вказаного переліку загальна кількість голосуючих акцій складає 571 458 штук акцій, а не 691 200 штук. Відносно 119 742 штук акцій встановлено обмеження щодо врахування при визначенні кворуму та при голосуванні відповідно до Закону України "Про акціонерні товариства". В протоколі загальних зборів від 19.01.2018 року кворум визначено з урахуванням вимог законодавства України;

- висновок суду про невідповідність дати складання реєстру власників іменних цінних паперів (16.01.2018 року) даті проведення спірних загальних зборів (19.01.2018 року) вказує на невірне застосування судом першої інстанції норм матеріального права. Відповідно до частини 1 статті 34 Закону України "Про акціонерні товариства" у загальних зборах акціонерного товариства можуть брати участь особи, включені до переліку акціонерів, які мають право на таку участь, або їх представники. Перелік акціонерів, які мають право на участь у загальних зборах, складається станом на 24 годину за три робочі дні до дня проведення таких зборів у порядку, встановленому законодавством про депозитарну систему України. Керуючись наведеною нормою законодавства відповідач отримав відповідний реєстр (перелік) саме станом на 16.01.2018 року, тобто визначення кворуму зборів на підставі цього реєстру відповідає приписам законодавства України.

2.2. Узагальнені доводи інших учасників провадження у справі.

Позивач та треті особи наданими їм процесуальними правами не скористались та не надали суду відзив на апеляційну скаргу, що відповідно до частини 3 статті 263 Господарського процесуального кодексу України не перешкоджає перегляду судового рішення.

3. Апеляційне провадження.

3.1. Процедура апеляційного провадження в апеляційному господарському суді.

Постановою Центрального апеляційного господарського суду від 17.04.2019 року апеляційну скаргу Приватного акціонерного товариства "Токмацьке АТП - 12365" задоволено. Рішення Господарського суду Запорізької області від 16.10.2018 року скасовано. У задоволенні позову відмовлено.

Постановою Верховного Суду від 30.07.2019 року у даній справі касаційну скаргу ОСОБА_1 задоволено частково, постанову Центрального апеляційного господарського суду від 17.04.2019 року скасовано, справу передано на новий апеляційний розгляд до Центрального апеляційного господарського суду.

Ухвалою Центрального апеляційного господарського суду від 20.08.2019 року прийнято до свого провадження справу № 908/484/18 за апеляційною скаргою Приватного акціонерного товариства "Токмацьке АТП - 12365" на рішення Господарського суду Запорізької області від 16.10.2018 року. Розгляд апеляційної скарги призначено в судовому засіданні на 17.09.2019 року.

Ухвалою Центрального апеляційного господарського суду від 09.09.2019 року розгляд апеляційної скарги призначено в режимі відеоконференції з Господарським судом Запорізької області на 17.09.2019 року.

В судовому засіданні 17.09.2019 року оголошено перерву до 17.10.2019 року.

Під час розгляду апеляційної скарги представник відповідача надав пояснення в обґрунтування доводів апеляційної скарги, а представник позивача проти доводів апеляційної скарги заперечував.

Треті особи наданими їм процесуальними правами не скористались та не забезпечили явку в судове засідання своїх повноважних представників, хоча про день, час та місце судового засідання повідомлені належним чином.

Державний реєстратор Токмацької районної державної адміністрації в заяві від 09.09.2019 року просив суд апеляційну скаргу розглядати без його участі у порядку письмового провадження, за матеріалами, які є наявні у справі.

Суд апеляційної інстанції з метою дотримання процесуальних строків розгляду апеляційної скарги, враховуючи те, що участь в засіданні суду є правом, а не обов`язком сторони, дійшов висновку про можливість розгляду справи за відсутності представників третіх осіб.

3.2. Фактичні обставини справи, встановлені судом апеляційної інстанції.

За даними з офіційного сайту Агентства з розвитку інфраструктури фондового ринку України станом на 20.03.2018 року ОСОБА_1 є акціонером та членом наглядової ради Приватного акціонерного товариства "Токмацьке АТП 12365", володіє часткою в статутному капіталі емітента (у відсотках) 27,07. ОСОБА_1 обраний на посаду 29.04.2016 року, володіє 187 111 акціями. Розмір пакета акцій або частки, якою особа володіє в статутному капіталі емітента в грошовому вираженні становить 46 777,75 грн. Посади, які особа обіймала протягом останніх п`яти років: член наглядової ради, директор. Строк, на який обрано особу - 3 роки.

У відповідності до Статуту Приватного акціонерного товариства "Токмацьке АТП- 12365", затвердженого рішенням загальних зборів акціонерів Відкритого акціонерного товариства "Токмацьке АТП -12365" протоколом № 10 від 25.02.2011 року, зареєстрованого 11.03.2011 року за № 11021050013000015, змінено тип акціонерного товариства з відкритого акціонерного товариства на приватне акціонерне товариство.

За умовами розділу 3 Статуту засновником товариства є держава в особі Запорізького регіонального відділення Фонду Державного майна України. Акціонерами товариства визначаються фізичні і юридичні особи, а також держава в особі органу, уповноваженого управляти державним майном, або територіальна громада в особі органу, уповноваженого управляти комунальним майном, які є власниками акцій товариства.

Відповідно до положень розділу 4 Статуту, кожною простою акцією товариства її власнику - акціонеру надається однакова сукупність прав, включаючи право на:

- участь в управлінні акціонерним Товариством;

- отримання дивідендів;

- отримання у разі ліквідації товариства частини його майна або вартості;

- отримання інформації про господарську діяльність товариства у порядку визначеному діючим законодавством України.

Розділом 6 Статуту встановлено, що статутний капітал товариства становить 172 800 грн., поділяється на 691 200 штук простих іменних акцій номінальною вартістю 0,25 грн. кожна.

Згідно з пунктом 7.1.1 Статуту акція товариства посвідчує корпоративні права акціонера щодо цього товариства.

Відповідно до пункту 10 Статуту загальні збори товариства є вищим органом товариства, до виключної компетенції яких, зокрема, входить:

- внесення змін до статуту товариства;

- прийняття рішення про зміну типу товариства;

- затвердження положень про загальні збори, наглядову раду, правління та ревізійну комісію товариства, а також внесення змін до них;

- обрання членів наглядової ради;

- прийняття рішення про припинення повноважень членів наглядової ради;

- обрання комісії з припинення товариства.

Пунктом 10.3.8 Статуту встановлено, що загальні збори мають кворум за умови реєстрації для участі у них акціонерів, які сукупно є власниками не менш як 60 відсотків голосуючих акцій.

Рішення загальних зборів приймаються більш як трьома чвертями голосів акціонерів від загальної їх кількості з таких питань:

- внесення змін до статуту товариства;

- прийняття рішення про зміну типу товариства;

- прийняття рішення про злиття, приєднання, поділ, виділ та перетворення товариства, про ліквідацію товариства, обрання ліквідаційної комісії (комісії з припинення), затвердження порядку та строків ліквідації, порядку поділу між акціонерами майна, що залишається після задоволення вимог кредиторів, затвердження ліквідаційного балансу (пункт 10.3.11 Статуту).

Письмове повідомлення про проведення загальних зборів товариства та їх порядок денний надсилається кожному акціонеру, зазначеному в переліку акціонерів, складеному в порядку, встановленому законодавством про депозитарну систему України, на дату, визначену наглядовою радою, а в разі скликання позачергових загальних зборів на вимогу акціонерів, передбачених абзацом другим статті 10.3.51 цього Статуту - акціонерами які цього вимагають. Встановлена дата не може передувати дню прийняття рішення про проведення загальних зборів і не може бути встановленою раніше, ніж за 60 днів до дати проведення загальних зборів. Письмове повідомлення про проведення загальних зборів та їх порядок денний надсилається акціонерам персонально особою, яка скликає загальні збори, у спосіб, передбачений Статутом товариства, у строк не пізніше ніж за 30 днів до дати їх проведення. Повідомлення про проведення загальних зборів товариства направляється акціонерам, включеним до переліку, простим поштовим листом та має містити наступні дані:

- повне найменування та місцезнаходження товариства;

- дата, час та місце проведення загальних зборів;

- час початку і закінчення реєстрації акціонерів для участі у загальних зборах;

- дата складення переліку акціонерів, які мають право на участь у загальних зборах;

- перелік питань, що виносяться на голосування;

- порядок ознайомлення акціонерів з матеріалами, з якими вони можуть ознайомитися під час підготовки до загальних зборів (пункт 10.3.13 Статуту).

Позачергові загальні збори товариства скликаються наглядовою радою:

- з власної ініціативи;

- на вимогу правління - в разі порушення провадження про визнання товариства банкрутом або необхідності вчинення значного правочину;

- на вимогу ревізійної комісії;

- на вимогу акціонерів (акціонера), які на день подання вимоги сукупно є власниками 10 і більше відсотків простих акцій товариства;

- в інших випадках, встановлених законом або статутом товариства.

Вимога про скликання позачергових загальних зборів подається в письмовій формі правлінню (пункт 10.3.46 Статуту).

18.12.2017 року у Відомостях Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку № 240 опубліковано звернення до уваги акціонерів Приватного акціонерного товариства "Токмацьке АТП - 12365" ОСОБА_2, яка є акціонером товариства що володіє часткою у статутному капіталі товариства в розмірі 199 186 штук простих акцій, що складає 28,82 % простих акцій товариства. Керуючись частиною 6 статті 47 Закону України "Про акціонерні товариства" ОСОБА_2. повідомляла, що позачергові загальні збори акціонерів товариства відбудуться о 09:00 год. 19.01.2018 року за адресою: 71700, Запорізька область, м. Токмак, вул. Гоголя, 130. Дата складання переліку акціонерів, які мають право на участь у зборах: 15.01.2018 року. Перелік питань, включених до проекту порядку денного:

- прийняття рішення про обрання складу та членів лічильної комісії;

- прийняття рішення про реорганізацію товариства шляхом перетворення у товариство з обмеженою відповідальністю (ТОВ);

- прийняття рішення про затвердження порядку, умов та плану перетворення товариства у ТОВ;

- прийняття рішення про затвердження порядку та умов обміну акцій товариства на частки у статутному капіталі ТОВ;

- прийняття рішення про затвердження порядку та умов викупу акцій у акціонерів товариства;

- прийняття рішення про призначення комісії з реорганізації товариства;

- прийняття рішення про визначення строку та порядку заявлення вимог кредиторів до товариства.

Згідно реєстру власників іменних цінних паперів (емітент - Приватне акціонерне товариство "Токмацьке АТП - 12365") станом на 19.03.2014 року загальна кількість цінних паперів - 691 200 штук.

19.01.2018 року проведені позачергові загальні збори акціонерів Приватного акціонерного товариства "Токмацьке АТП - 12365" (протокол від 19.01.2018 року), із загальною кількістю голосуючих акцій - 571 338 штук; загальна кількість осіб, включених до переліку акціонерів, які мають право на участь у загальних зборах - 90 осіб; загальна кількість голосів акціонерів (їх представників) - власників голосуючих акцій товариства, які зареєструвалися для участі у загальних зборах - 375 716 голосів.

В протоколі позачергових загальних зборів акціонерів Приватного акціонерного товариства "Токмацьке АТП -12365" від 19.01.2018 року щодо кворуму зазначено наступне: загальна кількість осіб (акціонери, представники акціонерів) - власників голосуючих акцій товариства, які зареєструвалися для участі та були присутні на зборах, складає 2 особи , яким у сукупності належить: 375 716 штук простих іменних акції товариства, що відповідає 375 716 голосам і складає 65,76 % від загальної кількості голосуючих акцій товариства.

За результатами проведення позачергових загальних зборів прийняті наступні рішення:

- з другого питання порядку денного про реорганізацію товариства шляхом перетворення у товариство з обмеженою відповідальністю (правонаступник), розмір статутного капіталу правонаступника складатиме 172 800 грн.;

- з третього питання порядку денного про затвердження наступного порядку та умов перетворення товариства у ТОВ. Товариство протягом трьох робочих днів з дати прийняття відповідного рішення про припинення шляхом перетворення у ТОВ письмово повідомляє про це орган , що здійснює державну реєстрацію. Акціонери товариства призначають комісію з реорганізації, голову цієї комісії, встановлюють порядок і строк заявлення кредиторами своїх вимог до товариства. До комісії з реорганізації з моменту призначення переходять повноваження щодо управління справами товариства. Голова комісії з реорганізації, її члени представляють її у відносинах з третіми особами та виступають у суді від імені товариства. Під час перетворення акції товариства конвертуються в частки у статутному капіталі правонаступника та розподіляються серед його засновників (учасників). Не підлягають конвертації акції товариства, власниками яких є акціонери, які звернулися до товариства з вимогою про обов`язковий викуп належних їм акцій та які мають таке право відповідно до законодавства України;

- з четвертого питання порядку денного про затвердження порядку та умов обміну акцій товариства на частки у статутному капіталі ТОВ;

- з п`ятого питання порядку денного прийнято рішення про те, що викуп акцій не здійснювати, оскільки акціонерів, які зареєструвалися для участі у загальних зборах та проголосували "проти" прийняття рішення про реорганізацію товариства шляхом перетворення у ТОВ немає;

- з шостого питання порядку денного про призначення комісії з реорганізації товариства: Голова комісії з реорганізації - Вовк Ю.І.; Член комісії з реорганізації - Овчарова Л.Є.; Член комісії з реорганізації - Петров Ю.М.;

- сьомого питання про визначення строку та порядку заявлення вимог кредиторів до товариства.

Із змісту протоколу позачергових загальних зборів акціонерів Приватного акціонерного товариства "Токмацьке АТП -12365" від 19.01.2018 року вбачається, що загальна кількість осіб, включених до переліку акціонерів, які мають право на участь у загальних зборах 90 осіб, загальна кількість голосуючих акцій за даними переліку: 571 338 штук. Загальна кількість голосів акціонерів - власників голосуючих акцій товариства, які зареєструвалися для участі у загальних зборах - 375 716 голосів, загальна кількість осіб власників голосуючих акцій товариства, які зареєструвалися для участі та були присутні на зборах - 2 особи.

В протоколі не визначено та не уточнюється, які саме особи (ПІБ), акціонери, представники акціонерів власники голосуючих акцій товариства, зареєструвалися та були присутніми на зборах.

За даними реєстру власників іменних цінних паперів станом на 15.01.2018 року, виданого Публічним акціонерним товариством "Національний депозитарій України", кількість цінних паперів у випуску - 691 200, кількість голосуючих акцій - 571 458.

ОСОБА_1 звертаючись із даною позовною заявою до місцевого господарського суду, посилався на наступні обставини.

В ході ознайомлення в лютому 2018 року із матеріалами протоколу загальних зборів акціонерів від 19.01.2018 року було з`ясовано, що при підготовці до їх проведення та безпосередньо при проведенні порушено вимоги Статуту відповідача та чинного законодавства України щодо їх організації та проведення. Позачергові загальні збори від 19.01.2018 року були скликані і проведені на вимогу акціонера ОСОБА_2 , який згідно з реєстром власників іменних цінних паперів є власником 25,54 % акцій (176 530 штук). Відповідно до рішення загальних зборів відповідача від 29.04.2016 року акціонер ОСОБА_2 обрана головою Наглядової ради Товариства. ОСОБА_1 , обраний загальними зборами відповідача від 29.04.2016 року членом Наглядової ради, не отримував жодного персонального повідомлення про скликання засідання Наглядової ради відповідача у зв`язку з надходженням письмової вимоги акціонера ОСОБА_2 про скликання позачергових загальних зборів відповідача. Вказані обставини підтверджуються листом Центру поштового зв`язку № 3 Запорізької дирекції ПАТ "Укрпошта" від 06.03.2018 року. 18.12.2017 року акціонером відповідача ОСОБА_2 здійснено розміщення оголошення про проведення позачергових загальних зборів у офіційному друкованому виданні - бюлетені "Відомості Національної комісії з цінних паперів та фондовому ринку" № 240. В оголошенні, за поясненнями позивача, акціонером відповідача ОСОБА_2 . вказано недостовірні дані про частку у статутному капіталі товариства, а саме зазначено, що акціонер володіє 199 186 шт. простих акцій (28,82%) замість фактичних 176 530 штук простих акцій (25,54 %). Позивач вказує, що ОСОБА_1 , як акціонером відповідача не одержано жодного персонального письмового повідомлення від акціонера ОСОБА_2 як акціонера, що вимагає скликання позачергових загальних зборів, про скликання таких зборів. Недотримання порядку повідомлення акціонерів про проведення позачергових загальних зборів, за висновками позивача, порушили корпоративні права ОСОБА_1 щодо участі у позачергових загальних зборах, управлінні Товариством, та надало змогу прийняти рішення про реорганізацію Товариства шляхом перетворення у Товариство з обмеженою відповідальністю "Токмацьке АТП - 12365". Позивач вказує, що у разі присутності акціонера ОСОБА_1 на зборах, таке рішення не могло бути прийняте. Згідно з реєстром власників іменних цінних паперів станом на 19.04.2014 року за емітентом Приватним акціонерним товариством "Токмацьке АТП -12365" обліковувалися викуплені цінні папери (прості іменні акції) у кількості 691 200 штук. Згідно річного звіту товариства на 2016 рік розміщений на офіційному сайті відповідача в розділі "Відомості про цінні папери емітента" зазначено, що загальна кількість акцій складає 691 200 штук. В звітному році додаткових випусків цінних паперів не було. Акції товариства процедуру лістингу не проходили і не торгуються ні на зовнішньому ні на внутрішньому біржових ринках. До біржового списку акції емітента не включені. Будь-які інші цінні папери, крім акцій, протягом своєї діяльності підприємство не випускало, намірів щодо випуску цінних паперів найближчим часом не має. Акції власної емісії в звітному році товариством не викупались і не продавались. Позивач пояснив, що вивченням протоколу позачергових зборів акціонерів відповідача від 19.01.2018 року встановлено, що відповідно до переліку акціонерів, які мають право на участь у загальних зборах загальна кількість голосуючих акцій складає 571 338 штук, що на думку позивача, не відповідає фактичним даним. Приведення недостовірних даних у протоколі дозволило збільшити процент зареєстрованих акціонерів (375 716 штук) зазначивши наявність кворуму у розмірі 65,76 % від 571 388 шт., замість 55,03 % від 691 200 штук. 25.01.2018 року державним реєстратором департаменту реєстраційних послуг Запорізької міської ради внесено реєстраційний запис - рішення засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ними органу щодо припинення юридичної особи в результаті реорганізації, реєстраційний запис 11021270020000015 в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Розглянувши позовні вимоги, місцевий господарський суд їх задовольнив.

Задовольняючи позовні вимоги суд першої інстанції виходив з наявності чисельних порушень, які були допущені в процесі підготовки та проведення позачергових загальних зборів 19.01.2018 року, що є підставою для визнання їх недійсними. Зокрема, позивач не був належним чином відповідно до вимог Закону України "Про акціонерні товариства" та Статуту Приватного акціонерного товариства "Токмацьке АТП - 12365" повідомлений про скликання цих зборів, про порядок денний, відтак не зміг взяти участь у їх проведенні, скористатись іншими правами, що є порушенням його прав. Наданими доказами не підтверджується факт звернення акціонерів з письмовою вимогою до наглядової ради, правління товариства про скликання позачергових загальних зборів та прийняття наглядовою радою відповідного рішення з цього питання. В протоколі позачергових загальних зборів акціонерів відповідача від 19.01.2018 року не визначено та не уточнено, які саме особи - акціонери, представники акціонерів власники голосуючих акцій товариства реєструвалися та були присутніми на зборах. Визначаючи загальну кількість осіб, включених до переліку акціонерів, які мають право на участь у загальних зборах та загальну кількість голосів акціонерів (їх представників) - власників голосуючих акцій товариства, організатори проведення позачергових загальних зборів товариства 19.01.2018 року, керувалися реєстром власників іменних цінних паперів, складеним станом на 16.01.2018 року, що суперечить вимогам пункту 10.3.13 Статуту відповідача. Організаторами позачергових загальних зборів 19.01.2018 року визначено невірно кворум загальних зборів, виходячи із загальної кількості голосуючих акцій - 571 338 штук, замість 691 200 штук.

3.3. Оцінка апеляційним господарським судом доводів учасників справи і висновків суду першої інстанції.

Відповідно до статті 269 Господарського процесуального кодексу України суд апеляційної інстанції переглядає справу за наявними у ній і додатково поданими доказами та перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги (частина 1). Суд апеляційної інстанції досліджує докази, що стосуються фактів, на які учасники справи посилаються в апеляційній скарзі та (або) відзиві на неї (частина 2). Докази, які не були подані до суду першої інстанції, приймаються судом лише у виняткових випадках, якщо учасник справи надав докази неможливості їх подання до суду першої інстанції з причин, що об`єктивно не залежали від нього (частина 3). Суд апеляційної інстанції не обмежений доводами та вимогами апеляційної скарги, якщо під час розгляду справи буде встановлено порушення норм процесуального права, які є обов`язковою підставою для скасування рішення, або неправильне застосування норм матеріального права (частина 4).

Підставами для визнання недійсними рішень загальних зборів акціонерів (учасників) господарського товариства можуть бути порушення вимог закону та/або установчих документів під час скликання та проведення загальних зборів товариства; позбавлення акціонера (учасника) товариства можливості взяти участь у загальних зборах; порушення прав чи законних інтересів акціонера (учасника) товариства рішенням загальних зборів.

При розгляді справ про визнання недійсними рішень загальних зборів акціонерів судам слід враховувати, що не всі порушення законодавства, допущені під час скликання та проведення загальних зборів господарського товариства є підставою для визнання недійсними прийнятих на них рішень.

Безумовною підставою для визнання недійсними рішень загальних зборів у зв`язку із прямою вказівкою закону є:

- прийняття загальними зборами рішення за відсутності кворуму для проведення загальних зборів чи прийняття рішення;

- прийняття загальними зборами рішень з питань, не включених до порядку денного загальних зборів товариства;

- прийняття загальними зборами рішення про зміну статутного капіталу товариства, якщо не дотримано процедури надання акціонерам (учасникам) відповідної інформації.

Закон України "Про акціонерні товариства" (надалі - Закон) встановлює порядок створення, діяльності, припинення, виділу акціонерних товариств, їх правовий статус, права та обов`язки акціонерів.

Акція товариства посвідчує корпоративні права акціонера щодо цього акціонерного товариства.

Відповідно до статті 25 Закону кожною простою акцією акціонерного товариства її власнику - акціонеру надається однакова сукупність прав, включаючи права на:

- участь в управлінні акціонерним товариством;

- отримання дивідендів;

- отримання у разі ліквідації товариства частини його майна або вартості частини майна товариства;

- отримання інформації про господарську діяльність акціонерного товариства.

Одна проста акція товариства надає акціонеру один голос для вирішення кожного питання на загальних зборах, крім випадків проведення кумулятивного голосування. Акціонери - власники простих акцій товариства можуть мати й інші права , передбачені актами законодавства та статутом акціонерного товариства.

Законом встановлено, що загальні збори акціонерного товариства є вищим органом, до виключної компетенції яких, зокрема, належать:

- визначення основних напрямів діяльності акціонерного товариства;

- внесення змін до статуту товариства;

- прийняття рішення про анулювання викуплених акцій;

- прийняття рішення про зміну типу товариства;

- прийняття рішення про розміщення акцій;

- прийняття рішення про збільшення статутного капіталу;

- прийняття рішення про зменшення статутного капіталу товариства;

- прийняття рішення про дроблення або консолідацію акцій;

- затвердження положень про загальні збори , наглядову раду, виконавчий орган та ревізійну комісію ( ревізора) товариства, а також внесення змін до них;

- прийняття рішень з питань порядку проведення загальних зборів;

- обрання членів наглядової ради, затвердження умов цивільно-правових договорів, трудових договорів (контрактів), що укладатимуться з ними, встановлення розміру їх винагороди, обрання особи, яка уповноважується на підписання договорів (контрактів) з членами наглядової ради;

- прийняття рішення про припинення повноважень членів наглядової ради, за винятком випадків, встановлених цим Законом;

- обрання членів ревізійної комісії (ревізора), прийняття рішення про дострокове припинення їх повноважень;

- затвердження висновків ревізійної комісії (ревізора);

- обрання членів лічильної комісії, прийняття рішення про припинення їх повноважень;

- прийняття рішення про виділ та припинення товариства, крім випадку, передбаченого частиною четвертою статті 84 цього Закону, про ліквідацію товариства, обрання ліквідаційної комісії, затвердження порядку та строків ліквідації, порядку розподілу між акціонерами майна, що залишається після задоволення вимог кредиторів, і затвердження ліквідаційного балансу.

Відповідно до статті 35 Закону письмове повідомлення про проведення загальних зборів акціонерного товариства та проект порядку денного надсилається кожному акціонеру, зазначеному в переліку акціонерів, складеному в порядку, встановленому законодавством про депозитарну систему України, на дату, визначену наглядовою радою, а в разі скликання позачергових загальних зборів на вимогу акціонерів, у випадках, передбачених частиною шостою статті 47 цього Закону, - акціонерами, які цього вимагають. Встановлена дата не може передувати дню прийняття рішення про проведення загальних зборів і не може бути встановленою раніше, ніж за 60 днів до дати проведення загальних зборів.

Статтею 41 Закону встановлено, що наявність кворуму загальних зборів визнається реєстраційною комісією на момент закінчення реєстрації акціонерів для участі у загальних зборах акціонерного товариства. Загальні збори акціонерного товариства мають кворум за умови реєстрації для участі у них акціонерів , які сукупно є власниками більш як 50 відсотків голосуючих акцій.

Рішення загальних зборів акціонерного товариства з питання, винесеного на голосування приймається простою більшістю голосів акціонерів, які зареєструвалися для участі у загальних зборах та є власниками голосуючих з цього питання акцій, крім випадків, встановлених цим Законом. Статутом приватного товариства може встановлюватися більша кількість голосів акціонерів, необхідних для прийняття рішень з питань порядку денного. Рішення загальних зборів з питань, передбачених пунктами 2-7,23 частини другої статті 33 цього Закону, приймається більш як трьома чвертями голосів акціонерів, які зареєструвалися для участі у загальних зборах та є власниками голосуючих з відповідного питання акцій. Статутом приватного акціонерного товариства можуть бути передбачені інші питання, рішення щодо яких приймаються більш як трьома чвертями голосів акціонерів, які зареєструвалися для у часті у загальних зборах та є власниками голосуючих з відповідного питання акцій.

Вимогами Закону встановлено, що протокол загальних зборів акціонерного товариства складається протягом 10 днів з моменту закриття загальних зборів та підписується головуючим і секретарем загальних зборів. До протоколу загальних зборів акціонерного товариства заносяться, зокрема, відомості про:

- дату, час і місце проведення загальних зборів;

- дату складення переліку акціонерів, які мають право на участь у загальних зборах;

- загальну кількість осіб, включених до переліку акціонерів, які мають право на участь у загальних зборах;

- загальну кількість голосів акціонерів - власників голосуючих акцій товариства, які зареєструвалися для участі у загальних зборах;

- кворум загальних зборів;

- головуючого та секретаря загальних зборів;

- склад лічильної комісії;

- порядок денний загальних зборів;

- підсумки голосування із зазначенням результатів голосування з кожного питання порядку денного загальних зборів та рішення, прийняті загальними зборами.

Протокол загальних зборів, підписаний головою та секретарем загальних зборів, підшивається, скріплюється підписом голови виконавчого органу товариства або одноособового виконавчого органу.

Позачергові загальні збори скликаються, крім іншого, на вимогу акціонерів (акціонера), які на день подання вимоги сукупно є власниками 10 і більше відсотків простих акцій товариства.

Вимога про скликання позачергових загальних зборів подається в письмовій формі виконавчому органу на адресу за місцезнаходженням акціонерного товариства із зазначенням органу або прізвищ (найменувань) акціонерів, які вимагають скликання позачергових загальних зборів, підстав для скликання та порядку денного.

Відповідно до статті 47 Закону наглядова рада приймає рішення про скликання позачергових загальних зборів акціонерного товариства або про відмову в такому скликанні протягом 10 днів з моменту отримання вимоги про їх скликання. Рішення наглядової ради про скликання позачергових загальних зборів або мотивоване рішення про відмову у скликанні надається відповідному органу управління товариства або акціонерам, які вимагають їх скликання, не пізніше ніж за три дні з моменту його прийняття.

Із змісту Статуту відповідача (в редакції, що діяла станом на 19.01.2018 року), вбачається, що до виключної компетенції загальних зборів, крім іншого, належить:

- внесення змін до статуту товариства;

- прийняття рішення про зміну типу товариства;

- прийняття рішення про виділ та припинення товариства, крім випадків, передбачених законодавством про ліквідацію товариства, обрання ліквідаційної комісії, затвердження порядку та строків ліквідації , порядку та поділу між акціонерами майна, що залишається після задоволення вимог кредиторів і затвердження ліквідаційного балансу.

Повноваження з вирішення питань, що належать до виключної компетенції загальних зборів не можуть бути передані іншим органам товариства.

Пунктом 10.3.8 Статуту відповідача встановлено, що загальні збори мають кворум за умови реєстрації для участі у них акціонерів, які сукупно є власниками не менш як 60 відсотків голосуючих акцій.

Наданими суду першої інстанції доказами не підтверджується факт звернення акціонерів з письмовою вимогою до наглядової ради, правління товариства про скликання позачергових загальних зборів, та прийняття наглядовою радою відповідного рішення з цього питання.

Докази на підтвердження звернення до виконавчого органу 17.11.2017 року відповідач надав лише до суду апеляційної інстанції разом з апеляційною скаргою. Водночас такі докази не приймаються апеляційним господарським судом з огляду на норми статті 80 та статті 269 Господарського процесуального кодексу України.

За змістом частин 3, 8 статті 80 та частини 3 статті 269 Господарського процесуального кодексу України відповідач повинен подати суду відповідні докази разом з поданням відзиву. Докази, не подані у встановлений законом або судом строк, до розгляду судом не приймаються, крім випадку, коли особа, яка їх подає, обґрунтувала неможливість їх подання у вказаний строк з причин, що не залежали від неї. Докази, які не були подані до суду першої інстанції, приймаються судом лише у виняткових випадках, якщо учасник справи надав докази неможливості їх подання до суду першої інстанції з причин, що об`єктивно не залежали від нього.

Крім того, колегія суддів апеляційного господарського суду вважає подані відповідачем докази неналежними, оскільки в матеріалах справи відсутнє саме звернення акціонера до наглядової ради з письмовою вимогою.

Як вбачається із матеріалів справи, 18.12.2017 року у Відомостях Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку ОСОБА_2, яка є акціонером Товариства, що володіє часткою у статутному капіталі Товариства в розмірі 199 186 штук простих акцій (за даними акціонера), з посиланням на статтю 47 Закону України "Про акціонерні товариства" опубліковано оголошення про проведення 19.01.2018 року позачергових загальних зборів відповідача.

Матеріали справи свідчать, що серед питань, які заплановано включити до порядку денного позачергових загальних зборів 19.01.2018 року, були питання, вирішення яких, у відповідності до положень Статуту відповідача, відноситься до виключної компетенції загальних зборів товариства, а саме - прийняття рішення про реорганізацію товариства шляхом перетворення у товариство з обмеженою відповідальністю; прийняття рішення про затвердження порядку, умов та плану перетворення товариства у ТОВ; прийняття рішення про затвердження порядку та умов обміну акцій товариства на частки у статутному капіталі ТОВ; прийняття рішення про призначення комісії з реорганізації товариства; прийняття рішення про визначення строку та порядку заявлення вимог кредиторів до товариства.

Із змісту протоколу позачергових загальних зборів акціонерів відповідача від 19.01.2018 року вбачається, що датою складання переліку акціонерів, які мають право на участь у загальних зборах є 19.01.2018 року, загальна кількість осіб, включених до переліку акціонерів, які мають право на участь у загальних зборах - 90 осіб.

Відповідно до пунктів 10.3.12, 10.3.13 Статуту відповідача у загальних зборах товариства можуть брати участь особи, які включені до переліку акціонерів, які мають право на таку участь, або їх представники. Перелік акціонерів, які мають право на участь у загальних зборах складається в порядку, встановленому законодавством про депозитарну систему України. Письмове повідомлення про проведення загальних зборів товариства та їх порядок денний надсилається кожному акціонеру, зазначеному в переліку акціонерів, складеному в порядку, встановленому законодавством про депозитарну систему України, на дату визначену наглядовою радою, а в разі скликання позачергових загальних зборів на вимогу акціонерів, передбачених абзацом другим статті 10.3.51 цього Статуту - акціонерами які цього вимагають. Встановлена дата не може передувати дню прийняття рішення про проведення загальних зборів і не може бути встановленою раніше, ніж за 60 днів до дати проведення загальних зборів. Письмове повідомлення про проведення загальних зборів та їх порядок денний надсилається акціонерам персонально (з урахуванням вимог абзацу 4 цього пункту) особою, яка скликає загальні збори, у спосіб, передбачений Статутом товариства, у строк не пізніше ніж за 30 днів до дати їх проведення.

Позивач категорично заперечує факт одержання відповідного повідомлення про проведення позачергових загальних зборів акціонерів 19.01.2018 року.

Відповідач зазначає, що ним було відправлено персональну кореспонденцію з повідомленням про проведення позачергових зборів 15.12.2017 року. Із наданого суду реєстру персональної кореспонденції вбачається, що поштове відправлення здійснювалось з поштового відділення № 1 м. Оріхів. Разом з тим, жодний з вказаних в реєстрі акціонерів не з`явився на позачергові збори товариства 19.01.2018 року.

За наведених обставин, відповідачем не доведено факт повідомлення акціонерів про проведення загальних зборів та їх порядок денний особою, яка скликає загальні збори.

Визначаючи загальну кількість осіб, включених до переліку акціонерів, які мають право на участь у загальних зборах та загальну кількість голосів акціонерів (їх представників) - власників голосуючих акцій товариства, організатори проведення позачергових загальних зборів відповідача 19.01.2018 року керувалися реєстром власників іменних цінних паперів складеним 16.01.2018 року станом на 15.01.2018 року, що суперечить вимогам пункту 10.3.13 Статуту відповідача.

Крім цього, загальна кількість, осіб за даними організаторів проведення позачергових загальних зборів акціонерів відповідача , які мають право на участь у загальних зборах 19.01.2018 року становить - 90 акціонерів.

Згідно з пунктом 6.2 Статуту відповідача в редакції, що діяла на день розміщення оголошення про проведення позачергових загальних зборів, станом на день проведення позачергових загальних зборів - 19.01.2018 року, статутний капітал товариства становить 172 800,00 грн. та поділяється на 691 200 штук простих іменних акцій номінальною вартістю 0,25 грн. кожна. Всі акції товариства розподіляються між його акціонерами.

Пунктом 10.3.10 Статуту відповідача встановлено, що право голосу на загальних зборах товариства мають акціонери - власники простих акцій товариства, які володіють акціями на дату складання переліку акціонерів, які мають право на участь у загальних зборах.

Згідно з реєстром власників іменних цінних паперів станом на 19.04.2014 року за емітентом Приватним акціонерним товариством "Токмацьке АТП - 12365" обліковувалися викуплені цінні папери (прості іменні акції) у кількості 691 200 штук.

Згідно річного звіту товариства за 2016 рік, розміщеного на офіційному сайті відповідача в розділі "Відомості про цінні папери емітента" загальна кількість акцій становить 691 200 штук. В звітному році додаткових випусків цінних паперів не було. Акції товариства процедуру лістингу не проходили і не торгуються ні на зовнішньому ні на внутрішньому біржових ринках. До біржового списку акції емітента не включені. Будь - які інші цінні папери, крім акцій , протягом своєї діяльності підприємство не випускало, намірів щодо випуску цінних паперів найближчим часом не має. Акції власної емісії в звітному році товариством не випускались і не продавались.

Із змісту протоколу позачергових загальних зборів від 19.01.2018 року вбачається, що загальна кількість голосуючих акцій за даними переліку становить 571 338 штук, а загальна кількість голосів акціонерів - власників голосуючих акцій товариства, які зареєструвалися для участі у загальних зборах - 375 716 голосів.

Частиною 3 статті 42 Закону України "Про акціонерні товариства" встановлено, що рішення загальних зборів акціонерного товариства з питання, винесеного на голосування, приймається простою більшістю голосів акціонерів, які зареєструвалися для участі у загальних зборах та є власниками голосуючих з цього питання акцій, крім випадків, встановлених цим Законом. Статутом приватного товариства може встановлюватися більша кількість голосів акціонерів, необхідних для прийняття рішень з питань порядку денного, крім питань: про дострокове припинення повноважень посадових осіб органів товариства; про звернення з позовом до посадових осіб органів товариства стосовно відшкодування збитків, завданих товариству; про звернення з позовом у разі недотримання вимог цього Закону при вчиненні значного правочину.

Пунктом 10.3.11 Статуту відповідача передбачено, що рішення загальних зборів приймаються більш як трьома чвертями голосів акціонерів від загальної їх кількості з таких питань: внесення змін до Статуту товариства; прийняття рішення про зміну типу товариства; прийняття рішення про злиття, приєднання, поділ, виділ та перетворення товариства, про ліквідацію товариства, обрання ліквідаційної комісії (комісії з припинення), затвердження порядку та строків ліквідації, порядку поділу між акціонерами майна, що залишається після задоволення вимог кредиторів, затвердження ліквідаційного балансу.

Таким чином, організаторами позачергових загальних зборів 19.01.2018 року невірно визначений кворум загальних зборів, виходячи із загальної кількості голосуючих акцій - 571 338 штук, замість 691 200 штук.

За наведених обставин, місцевий господарський суд дійшов правомірного висновку про наявність підстав для визнання недійсним рішення позачергових загальних зборів акціонерів ПрАТ "Токмацьке АТП - 12365" від 19.01.2018 року, оформлених протоколом від 19.01.2018 року.

Як вбачається із матеріалів справи, 25.01.2018 року державним реєстратором департаменту реєстраційних послуг Запорізької міської ради внесено реєстраційний запис - рішення засновників ( учасників) юридичної особи або уповноваженого ними органу щодо припинення юридичної особи в результаті реорганізації, реєстраційний запис 11021270020000015 в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Оскільки судом встановлено, що рішення позачергових загальних зборів акціонерів відповідача від 19.01.2018 року не відповідають нормам діючого законодавства, прийняті з порушенням вимог закону та установчих документів, позбавили акціонера юридичної особи можливості взяти участь у загальних зборах 19.01.2018 року, суд першої інстанції правомірно дійшов висновку про задоволення позовної вимоги про скасування реєстраційного запису 11021270020000015 державного реєстратора, яка є похідною від позовної вимоги про визнання недійсним рішення позачергових загальних зборів акціонерів відповідача.

Доводи відповідача, наведені в апеляційній скарзі, не спростовують висновків суду першої інстанції, викладених в оскаржуваному рішенні.

Звертаючись із апеляційною скаргою, відповідач не спростував вищенаведених висновків місцевого господарського суду та не довів неправильного застосування судом норм матеріального та процесуального права, як необхідної передумови для зміни чи скасування прийнятого ним рішення.

3.4. Висновки апеляційного господарського суду за результатами розгляду апеляційної скарги.

На підставі викладеного, апеляційний господарський суд вважає, що місцевим господарським судом повно встановлені фактичні обставини справи, яким надана вірна правова оцінка у відповідності до норм чинного матеріального та процесуального законодавства.

З урахуванням наведеного, апеляційна скарга не підлягає задоволенню, а рішення суду першої інстанції має бути залишено без змін.

3.5. Розподіл судових витрат.

Відповідно до статті 129 Господарського процесуального кодексу України витрати по сплаті судового збору за подання апеляційної скарги та раніше поданої касаційної скарги покладаються на відповідача.

17.10.2019 року до початку судового засідання представником позивача надано апеляційному господарському суду розрахунок суми судових витрат, які поніс позивач.

Стаття 16 Господарського процесуального кодексу України встановлює, що учасники справи мають право користуватися правничою допомогою. Представництво у суді, як вид правничої допомоги, здійснюється виключно адвокатом (професійна правнича допомога), крім випадків, встановлених законом.

Відповідно до статті 123 Господарського процесуального кодексу України, судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. Розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом. До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати: на професійну правничу допомогу; пов`язані із залученням свідків, спеціалістів, перекладачів, експертів та проведенням експертизи; пов`язані з витребуванням доказів, проведенням огляду доказів за їх місцезнаходженням, забезпеченням доказів; пов`язані з вчиненням інших процесуальних дій, необхідних для розгляду справи або підготовки до її розгляду;

Стаття 126 Господарського процесуального кодексу України встановлює, що витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави. За результатами розгляду справи витрати на професійну правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами. Для цілей розподілу судових витрат: 1) розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу професійну правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката, визначається згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою; 2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат. Для визначення розміру витрат на професійну правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги. Розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із: складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи. У разі недотримання вимог частини четвертої цієї статті суд може, за клопотанням іншої сторони, зменшити розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, які підлягають розподілу між сторонами. Обов`язок доведення неспівмірності витрат покладається на сторону, яка заявляє клопотання про зменшення витрат на оплату правничої допомоги адвоката, які підлягають розподілу між сторонами.

Частина четверта та восьма статті 129 Господарського процесуального кодексу України передбачає, що судові витрати, пов`язані з розглядом справи, у разі відмови у позові покладаються на позивача; - розмір судових витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо). Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду, за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву. У разі неподання відповідних доказів протягом встановленого строку така заява залишається без розгляду.

Згідно статті 1 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" договір про надання правової допомоги - це домовленість, за якою одна сторона (адвокат, адвокатське бюро, адвокатське об`єднання) зобов`язується здійснити захист, представництво або надати інші види правової допомоги другій стороні (клієнту) на умовах і в порядку, що визначені договором, а клієнт зобов`язується оплатити надання правової допомоги та фактичні витрати, необхідні для виконання договору.

Відповідно до статті 30 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" гонорар є формою винагороди адвоката за здійснення захисту, представництва та надання інших видів правової допомоги клієнту. Порядок обчислення гонорару (фіксований розмір, погодинна оплата), підстави для зміни розміру гонорару, порядок його сплати, умови повернення тощо визначаються в договорі про надання правової допомоги. При встановленні розміру гонорару враховуються складність справи, кваліфікація і досвід адвоката, фінансовий стан клієнта та інші істотні обставини. Гонорар має бути розумним та враховувати витрачений адвокатом час.

Аналіз наведених норм частини четвертої статті 126 Господарського процесуального кодексу України, а також статті 129 цього Кодексу дає підстави для висновку, що для вирішення питання про розподіл судових витрат суд має враховувати: складність справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); час, витрачений адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); обсяг наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; пов`язаність цих витрат із розглядом справи; обґрунтованість та пропорційність предмета спору; ціну позову, значення справи для сторін; вплив результату її вирішення на репутацію сторін, публічний інтерес справи; поведінку сторони під час розгляду справи (зловживання стороною чи її представником процесуальними правами тощо); дії сторони щодо досудового врегулювання справи та врегулювання спору мирним шляхом.

У застосуванні критерію співмірності витрат на оплату послуг адвоката суд користується досить широким розсудом, який, тим не менш, повинен ґрунтуватися на критеріях, визначених у частині четвертій статті 126 Господарського процесуального кодексу України. Ці критерії суд застосовує за наявності наданих стороною, - яка вказує на неспівмірність витрат, - доказів та обґрунтування невідповідності заявлених витрат цим критеріям.

Відповідно до практики Європейського суду з прав людини, про що, зокрема, зазначено у пункті 95 рішення у справі "Баришевський проти України" від 26.02.2015 року, пунктах 34-36 рішення у справі "Гімайдуліна і інших проти України" від 10.12.2009 року, пункті 80 рішення у справі "Двойних проти України" від 12.10.2006 року, пункті 88 рішення у справі "Меріт проти України" від 30.03.2004 року, заявник має право на відшкодування судових та інших витрат лише у разі, якщо доведено, що такі витрати були фактичними і неминучими, а їх розмір обґрунтованим.

У рішенні Європейського суду з прав людини у справі "Лавентс проти Латвії" від 28.11.2002 року вказано, що відшкодовуються лише витрати, які мають розумний розмір.

Таким чином, при визначенні суми відшкодування суд має виходити з критерію реальності адвокатських витрат (встановлення їхньої дійсності та необхідності), а також критерію розумності їхнього розміру (аналогічної позиції дотримується Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду у додаткових постановах від 20.05.2019 року у справі № 916/2102/17, від 25.06.2019 року у справі № 9009/371/18 та постанові від 05.06.2019 року у справі № 922/928/18).

Суд апеляційної інстанції, проаналізувавши дії адвоката з надання послуг за договором про надання правничої допомоги від 12.03.2018 року, підписаний між адвокатом та ОСОБА_1 ., проаналізувавши акт виконаних робіт та квитанцію до прибуткового касового ордеру № 8 від 17.10.2019 року, дійшов висновку, що заявлений до стягнення розмір витрат на оплату послуг адвоката є співмірним із складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг), часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг), обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт та вирішив, що позивачем обґрунтовано заявлено до стягнення з відповідача 20 400,00 грн. витрат на професійну правничу допомогу адвоката.

З урахуванням викладеного, судом не можуть бути прийняті до уваги висловлені в судовому засіданні заперечення представника відповідача щодо неспівмірності витрат позивача на професійну правничу допомогу.

Керуючись статтями 275-282 Господарського процесуального кодексу України, апеляційний господарський суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Приватного акціонерного товариства "Токмацьке АТП - 12365" - залишити без задоволення.

Рішення Господарського суду Запорізької області від 16.10.2018 року у справі № 908/484/18 - залишити без змін.

Стягнути з Приватного акціонерного товариства "Токмацьке АТП - 12365" (код ЄДРПОУ 03116803, вул. Гоголя, 130, м. Токмак Запорізької області, 71708) на користь ОСОБА_1 (індивідуальний податковий номер НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ) суму витрат з судового збору за подання касаційної скарги у розмірі 3 524,00 грн., суму витрат, пов`язаних із оплатою професійної правничої допомоги у розмірі 20 400 грн.

Видачу наказу доручити Господарському суду Запорізької області.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена в касаційному порядку до Верховного Суду протягом двадцяти днів.

Повний текст постанови виготовлено та підписано 23.10.2019 року.

Головуючий суддя


І.О. Вечірко

Суддя


В.О. Кузнецов

Суддя


О.В. Чус

Дата ухвалення рішення17.10.2019
Оприлюднено24.10.2019
Номер документу85143257
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —908/484/18

Ухвала від 17.02.2020

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Вечірко Ігор Олександрович

Постанова від 19.12.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Мамалуй О.О.

Ухвала від 17.12.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Мамалуй О.О.

Ухвала від 16.12.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Дроботова Т.Б.

Ухвала від 11.12.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Мамалуй О.О.

Ухвала від 03.12.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Мамалуй О.О.

Судовий наказ від 08.11.2019

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Азізбекян Т.А.

Судовий наказ від 08.11.2019

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Азізбекян Т.А.

Постанова від 17.10.2019

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Вечірко Ігор Олександрович

Ухвала від 17.09.2019

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Вечірко Ігор Олександрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні