Ухвала
від 23.10.2019 по справі 903/465/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

пр. Волі, 54а, м. Луцьк, 43010, тел./факс 72-41-10 E-mail: inbox@vl.arbitr.gov.ua Код ЄДРПОУ 03499885

УХВАЛА

"23" жовтня 2019 р. справа № 903/465/19 Господарський суд Волинської області у складі судді Войціховського Віталія Антоновича, за участі секретаря судового засідання Сердюкової Аліни Олегівни

та за відсутності представників кредитора, боржника та розпорядника майна у зв`язку з їх неявкою в судове засідання

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Луцьку у приміщенні Господарського суду Волинської області

клопотання розпорядника майна Мачульного Олександра Івановича

про затвердження звіту про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат арбітражному керуючому

та про стягнення грошової винагороди та витрат арбітражного керуючого

по справі за заявою Головного управління Державної податкової служби у Волинській області, м.Луцьк

про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "КАМУС", с.Рудники Маневицького району

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою Господарського суду Волинської області від 18.07.2019р. відкрито провадження у справі про банкрутство боржника - Товариства з обмеженою відповідальністю "КАМУС" (44682, Волинська область, Маневицький район, с.Рудники, вул. Господарська, 15, код ЄДРПОУ 39195458), введено мораторій на задоволення вимог кредиторів боржника, введено процедуру розпорядження майном боржника - Товариства з обмеженою відповідальністю "КАМУС" строком на сто п`ятнадцять календарних днів до 11 листопада 2019 року, розпорядником майна призначено арбітражного керуючого Мачульного Олександра Івановича.

Ухвалою суду від 09.09.2019р. було затверджено реєстр вимог кредиторів Товариства з обмеженою відповідальністю "КАМУС".

18 жовтня 2019 року відділом документального забезпечення та контролю Господарського суду Волинської області було зареєстровано клопотання Головного управління Державної податкової служби у Волинській області №507/03-20-08-03-10 від 17.10.2019р. про заміну кредитора у справі - Головного управління Державної фіскальної служби у Волинській області її правонаступником Головним управління Державної податкової служби у Волинській області.

Ухвалою суду від 18.10.2019р. клопотання Головного управління Державної податкової служби у Волинській області про заміну кредитора у справі його правонаступником було призначено до розгляду в судовому засіданні на 23.09.2019р.

21 жовтня 2019 року на адресу суду від розпорядника майна ТОВ "КАМУС" Мачульного О.І. надійшло клопотання від 21.10.2019р. про розгляд справи без його участі, у зв`язку з перебуванням його на лікарняному з 21.10.2019р. До клопотання долучено листок непрацездатності серія АДР №924331 та уточнений реєстр вимог кредиторів станом на 18.10.2019р.

22 жовтня 2019 року на адресу суду від розпорядника майна ТОВ "КАМУС" Мачульного О.І. надійшло клопотання від 21.10.2019р. №02-01/07/42 про затвердження звіту про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат арбітражному керуючому та про стягнення грошової винагороди та витрат арбітражного керуючого, в котрому арбітражний керуючий просить суд затвердити звіт про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат арбітражному керуючому за період з 01.07.2019р. по 31.10.2019р. та стягнути з ініціюючого кредитора - Головного управління Державної податкової служби у Волинській області грошову винагороду за виконання ним повноважень розпорядника майна в розмірі 33 384,00 грн. та 933,00 грн. витрат арбітражного керуючого, пов`язаних з виконанням ним повноважень у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "КАМУС", а всього 34 317,00 грн.

Постановою Господарського суду Волинської області від 23.10.2019р. процедуру розпорядження майном у справі про банкрутство ТОВ "КАМУС" та повноваження арбітражного керуючого (розпорядника майна) Мачульного Олександра Івановича припинено, ТОВ "КАМУС" було визнано банкрутом та відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором товариства призначити арбітражного керуючого Мачульного О.І.

Розглянувши клопотання розпорядника майна ТОВ "КАМУС" Мачульного О.І., господарський суд, враховуючи, що кожна сторона повинна довести те, на що вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень, дійшов до висновку, що дане клопотання підлягає до часткового задоволення з наступних обставин:

Суд зазначає, що відповідно до ст. 115 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (в редакції чинній до 20.10.2019р.) арбітражний керуючий (розпорядник майна, керуючий санацією, ліквідатор) виконує повноваження за грошову винагороду.

Грошова винагорода арбітражного керуючого за виконання повноважень розпорядника майна визначається в розмірі двох мінімальних заробітних плат за кожний місяць виконання ним повноважень або в розмірі середньомісячної заробітної плати керівника боржника за останні дванадцять місяців його роботи до порушення провадження у справі про банкрутство, якщо такий розмір перевищує дві мінімальні заробітні плати. Розмір грошової винагороди арбітражного керуючого за виконання повноважень розпорядника майна не може перевищувати п`яти мінімальних заробітних плат за кожний місяць виконання ним повноважень. Право вимоги грошової винагороди виникає в арбітражного керуючого в останній день кожного календарного місяця виконання ним повноважень розпорядника майна боржника.

Сплата грошової винагороди арбітражному керуючому (розпоряднику майна) здійснюється шляхом її авансування заявником (кредитором або боржником) у розмірі, зазначеному у цій частині. Сума авансового платежу вноситься на депозитний рахунок нотаріуса та виплачується арбітражному керуючому (розпоряднику майна) за кожний місяць виконання ним повноважень розпорядника майна.

Грошова винагорода арбітражного керуючого за виконання повноважень керуючого санацією, ліквідатора складається з основної та додаткової грошових винагород.

Основна грошова винагорода арбітражного керуючого за виконання повноважень керуючого санацією, ліквідатора визначається в розмірі двох середньомісячних заробітних плат керівника боржника за останні дванадцять місяців його роботи до введення господарським судом процедури санації боржника або відкриття процедури ліквідації банкрута за кожний місяць виконання арбітражним керуючим повноважень керуючого санацією або ліквідатора. Розмір основної грошової винагороди арбітражного керуючого за виконання повноважень керуючого санацією, ліквідатора не може перевищувати десяти мінімальних заробітних плат за кожний місяць виконання ним повноважень.

Право вимоги основної грошової винагороди виникає в арбітражного керуючого в останній день кожного календарного місяця виконання ним повноважень керуючого санацією, ліквідатора.

Розпорядник майна звітує про нарахування та виплату грошової винагороди арбітражного керуючого, здійснення та відшкодування його витрат на першому засіданні комітету кредиторів, а також за результатами процедури розпорядження майном боржника. Керуючий санацією не рідше одного разу на три місяці, а ліквідатор - щомісяця звітують перед комітетом кредиторів про нарахування та виплату основної та додаткової грошових винагород арбітражного керуючого, здійснення та відшкодування витрат.

Звіт арбітражного керуючого про нарахування і виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат доводиться кредиторам до відома та повинен бути схвалений або погоджений комітетом кредиторів.

Звіт про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат за підсумками процедур розпорядження майном, санації, ліквідації подається арбітражним керуючим до господарського суду за п`ять днів до закінчення відповідної процедури, розглядається судом та затверджується ухвалою, що може бути оскаржена у встановленому порядку.

Статтею 115 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" встановлено єдине джерело оплати послуг арбітражного керуючого до дня винесення судом постанови про банкрутство боржника - за рахунок ініціюючого кредитора-заявника.

Розмір оплати послуг арбітражного керуючого встановлений ухвалою суду по даній справі від 18.07.2019р. в розмірі двох мінімальних заробітних плат за кожний місяць виконання ним повноважень за рахунок коштів Головного управління Державної податкової служби у Волинській області шляхом авансування грошових коштів кредитором на депозитний рахунок нотаріуса.

Ухвала суду від 18.07.2019р. набрала законної сили, заявником не оскаржувалась. Доказів здійснення авансування платежів ГУ ДПС у Волинській області у будь-якому розмірі суду не надано. Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" обов`язок сплати грошової винагороди арбітражному керуючому (розпоряднику майна) шляхом її авансування заявником не ставиться у залежність від погашення вимог зазначеного кредитора, тобто, є безумовним.

З 21 жовтня 2019 року введено в дію положення Кодексу України з процедур банкрутства від 18 жовтня 2018 року №2597-VIII.

Пунктами 1, 2 "Прикінцеві та перехідні положення" Кодексу України з процедур банкрутства визначено, що цей Кодекс набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію через шість місяців з дня набрання чинності цим Кодексом. З дня введення в дію цього Кодексу визнано таким, що втратив чинність: Закон України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (Відомості Верховної Ради України, 1992 р., N 31, ст. 440 із наступними змінами).

Статтею 2 Кодексу України з процедур банкрутства від 18.10.2018р. передбачено, що провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України.

Відповідно до положень ст. 30 Кодексу України з процедур банкрутства арбітражний керуючий виконує повноваження за грошову винагороду. Грошова винагорода арбітражного керуючого складається з основної та додаткової грошових винагород.

Розмір основної грошової винагороди арбітражного керуючого за виконання ним повноважень розпорядника майна або ліквідатора визначається в розмірі середньомісячної заробітної плати керівника боржника за останніх 12 місяців його роботи до відкриття провадження у справі, але не менше трьох розмірів мінімальної заробітної плати за кожний місяць виконання арбітражним керуючим повноважень.

Право вимоги основної грошової винагороди виникає в арбітражного керуючого в останній день кожного календарного місяця виконання ним повноважень.

Сплата основної винагороди арбітражного керуючого за виконання ним повноважень розпорядника майна, ліквідатора, керуючого санацією, керуючого реструктуризацією, керуючого реалізацією здійснюється за рахунок коштів, авансованих заявником (кредитором або боржником) на депозитний рахунок господарського суду, який розглядає справу, до моменту подання заяви про відновлення відкриття провадження у справі.

У разі якщо процедура триває після закінчення авансованих заявником коштів, основна винагорода арбітражного керуючого сплачується за рахунок коштів, одержаних боржником - юридичною особою у результаті господарської діяльності, або коштів, одержаних від продажу майна боржника, яке не перебуває в заставі.

Витрати арбітражного керуючого, пов`язані з виконанням ним повноважень у справі, відшкодовуються в порядку, передбаченому цим Кодексом, крім витрат на страхування його професійної відповідальності за заподіяння шкоди, а також витрат, пов`язаних з виконанням таких повноважень у частині, в якій зазначені витрати перевищують регульовані державою ціни (тарифи) на відповідні товари, роботи, послуги чи ринкові ціни на день здійснення відповідних витрат або замовлення (придбання) товарів, робіт, послуг.

Кредитори можуть створювати фонд для авансування грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого. Порядок формування фонду та порядок використання його коштів визначаються рішенням комітету кредиторів та затверджуються ухвалою господарського суду.

Господарський суд за заявою кредитора має право зменшити розмір грошової винагороди арбітражного керуючого, у разі, якщо середньомісячна заробітна плата керівника боржника є надмірно високою порівняно з мінімальним розміром заробітної плати.

Арбітражний керуючий не менше одного разу на два місяці звітує про нарахування та виплату грошової винагороди арбітражного керуючого, здійснення та відшкодування його витрат на засіданнях зборів кредиторів (у процедурі банкрутства фізичної особи) чи комітету кредиторів (у процедурі банкрутства юридичної особи), а в частині витрат, що стосуються заставного майна, - перед забезпеченим кредитором.

Звіт арбітражного керуючого про нарахування і виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат має бути схвалений зборами кредиторів (у процедурі банкрутства фізичної особи) чи комітетом кредиторів (у процедурі банкрутства юридичної особи), а в частині витрат, що стосуються заставного майна, - забезпеченим кредитором.

Звіт про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат за підсумками процедур розпорядження майном, санації, ліквідації, реструктуризації заборгованості, погашення боргів подається арбітражним керуючим до господарського суду за п`ять днів до закінчення відповідної процедури, розглядається судом та затверджується ухвалою, що може бути оскаржена у встановленому порядку.

Судом засвідчується, що арбітражним керуючим Мачульним О.І. було ініційовано проведення зборів комітету кредиторів ТОВ "КАМУС" з наступним порядком денним: 1) про схвалення звіту арбітражного керуючого про нарахування і виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат у процедурі розпорядження майном боржника.

Засіданням комітету кредиторів ТОВ "КАМУС", оформленим протоколом №3 від 18.10.2019р., схвалено звіт арбітражного керуючого від 18.10.2019р. №02-01/07/40 про нарахування і виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат в процедурі розпорядження майном боржника у справі №903/465/19 за період з 01.07.2019р. по 31.10.2019р. в сумі 33 384,00 грн. - основна грошова винагорода та 933,00 грн. відшкодування витрат.

Відтак, у наданому суду звіті арбітражного керуючого Мачульного О.І. про нарахування і виплату грошової винагороди, арбітражним керуючим за виконання повноважень розпорядника майна у розмірі двох мінімальних заробітних плат за кожний місяць виконання повноважень була нарахована основна грошова винагорода в розмірі 33 384,00 грн. (за період з 01.07.2019р. по 31.10.2019р.).

Суд вважає, що нарахування основної грошової винагороди за період виконання обов`язків розпорядника майна з врахуванням розмірів двох мінімальних заробітних плат в даному випадку повинен починатися з 18.07.2019р. (дата призначення арбітражного керуючого Мачульного О.І. розпорядником майна згідно ухвали суду від 18.07.2019р.) і тривати до 22.10.2019р. (з врахуванням прийняття господарським судом 23.10.2019р. постанови про визнання боржника банкрутом, припинення процедури розпорядження майном та повноважень арбітражного керуючого (розпорядника майна) Мачульного О.І.), а відтак становити 26 384,10 грн.

За таких обставин суд вважає, що клопотання арбітражного керуючого про затвердження звіту про нарахування та виплату грошової винагороди арбітражному керуючому, в якості оплати праці арбітражного керуючого за виконання ним обов`язків розпорядника майна у справі, є законним та обґрунтованим та підлягає затвердженню на суму 26 384,10 грн., а клопотання про стягнення з ініціюючого кредитора - Головного управління Державної податкової служби у Волинській області суми основної грошової винагороди в якості оплати праці арбітражного керуючого за виконання ним обов`язків розпорядника майна у справі про банкрутство ТОВ "КАМУС" підлягатиме до часткового задоволення на суму 26 384,10 грн.

У звіті арбітражного керуючого Мачульного О.І. про здійснення та відшкодування витрат у справі про банкрутство №903/465/19 за період з 18.07.2019р. по 18.10.2019р. розпорядник майна повідомляє суд про витрати, здійснені під час процедури розпорядження майном боржника у справі на загальну суму 933,00 грн.

Дослідивши докази понесених розпорядником майна витрат у процедурі розпорядження майном боржника, суд встановив, що матеріалами справи документально підтверджені всі без виключення фактичні витрати арбітражного керуючого, які пов`язані з провадженням у справі про банкрутство та витрачені в ході процедури розпорядження майном боржника.

Відтак суд вважає, що визначені у звіті витрати арбітражного керуючого є обґрунтовано підтвердженими, а наданий звіт про здійснення та відшкодування витрат арбітражного керуючого у справі №903/465/19 за період з 18.07.2019р. по 18.10.2019р. підлягає затвердженню, клопотання про стягнення з ініціюючого кредитора - Головного управління Державної податкової служби у Волинській області суми витрат арбітражного керуючого, пов`язаних з виконанням ним повноважень у справі про банкрутство ТОВ "КАМУС", підлягає до задоволення на суму 933,00 грн.

Керуючись, ст. 30 Кодексу України з процедур банкрутства, ст.ст. 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд,-

УХВАЛИВ:

1. Клопотання розпорядника майна Мачульного Олександра Івановича про затвердження звіту про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат арбітражному керуючому та про стягнення грошової винагороди та витрат арбітражного керуючого задовольнити частково.

2. Звіт арбітражного керуючого Мачульного Олександра Івановичапро нарахування і виплату грошової винагороди в розмірі 26 384,10 грн. за виконання повноважень розпорядника майна та звіт про відшкодування витрат в розмірі 933,00 грн., затвердити.

3. Стягнути з Головного управління Державної податкової служби у Волинській області (м. Луцьк, Київський майдан, 4, код ЄДРПОУ 43143484) на користь арбітражного керуючого Мачульного Олександра Івановича (Свідоцтво Міністерства юстиції України про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) №1019 від 03.07.2013р., адреса: вул АДРЕСА_1 , 17600, ідентифікаційний код НОМЕР_1 ) суму основної грошової винагороди в розмірі 26 384,10 грн. в якості оплати праці арбітражного керуючого за виконання ним обов`язків розпорядника майна, 933,00 грн. витрат арбітражного керуючого, пов`язаних з виконанням ним повноважень у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "КАМУС", а всього 27 317,10 грн.

4. На виконання пункту 3 резолютивної частини ухвали суду видати наказ.

Відповідно до ч.1 ст.235 Господарського процесуального кодексу України ухвала набирає законної сили негайно після її оголошення.

Відповідно до ст. ст. 253, 256, 257 ГПК України апеляційна скарга на ухвалу суду може буте подана до Північно-західного апеляційного господарського суду протягом десяти днів з дня її проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

У той же час згідно підпункту 17.5 пункту 17 Перехідних положень ГПК України до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справи витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Повний текст ухвали складено 25.10.2019р.

Суддя В. А. Войціховський

Дата ухвалення рішення23.10.2019
Оприлюднено27.10.2019
Номер документу85205165
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "КАМУС", с.Рудники Маневицького району

Судовий реєстр по справі —903/465/19

Ухвала від 16.07.2020

Господарське

Господарський суд Волинської області

Войціховський Віталій Антонович

Судовий наказ від 16.07.2020

Господарське

Господарський суд Волинської області

Войціховський Віталій Антонович

Ухвала від 16.07.2020

Господарське

Господарський суд Волинської області

Войціховський Віталій Антонович

Ухвала від 06.07.2020

Господарське

Господарський суд Волинської області

Войціховський Віталій Антонович

Ухвала від 27.04.2020

Господарське

Господарський суд Волинської області

Войціховський Віталій Антонович

Ухвала від 25.03.2020

Господарське

Господарський суд Волинської області

Войціховський Віталій Антонович

Ухвала від 03.02.2020

Господарське

Господарський суд Волинської області

Войціховський Віталій Антонович

Ухвала від 08.01.2020

Господарське

Господарський суд Волинської області

Войціховський Віталій Антонович

Постанова від 23.10.2019

Господарське

Господарський суд Волинської області

Войціховський Віталій Антонович

Ухвала від 23.10.2019

Господарське

Господарський суд Волинської області

Войціховський Віталій Антонович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні