Ухвала
від 26.09.2019 по справі 757/40889/18-ц
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/40889/18-ц

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 вересня 2019 року Печерський районний суд м. Києва

в складі: головуючого судді Григоренко І.В.,

при секретарі судових засідань Шило А.М.,

за участю:

представника позивача: ОСОБА_1 ,

представника відповідача: ОСОБА_2 ,

розглянувши в порядку загального позовного провадження у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання представника позивача про витребування доказів у цивільній справі за позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_4 про визнання права власності в порядку спадкування та за позовом ОСОБА_4 до ОСОБА_3 про встановлення факту проживання однією сім`єю та визнання права власності на 1/2 частини квартири, яка є спільною сумісною власністю членів сім`ї, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_3 (далі - позивач, ОСОБА_3 ) звернувся до суду з позовом до ОСОБА_4 (далі - відповідач, ОСОБА_4 ), в якому просить визнати за ОСОБА_3 право власності на 1/2 частину квартири АДРЕСА_1 та стягнути з відповідача на користь позивача судові витрати.

Ухвалою Печерського районного суду м. Києва від 14.12.2018 року відкрито провадження у цивільній справі за позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_4 про визнання права власності в порядку спадкування в порядку загального позовного провадження, призначивши підготовче засідання у справі на 27.03.2019 року.

Ухвалою Печерського районного суду м. Києва від 26.02.2019 року об`єднано цивільну справу № 757/23074/18-ц за позовом ОСОБА_4 до ОСОБА_3 про встановлення факту проживання однією сім`єю та визнання права власності на 1/2 частину квартири, яка є спільною сумісною власністю та цивільну справу № 757/40889/18-ц за позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_4 про визнання права власності в порядку спадкування.

10.12.2018 року представником позивача ОСОБА_1 подано клопотання про витребування доказів шляхом витребування у Приватного нотаріуса Київського нотаріального округу Алейнік Любові Олексіївни ( АДРЕСА_2 ) спадкової справи № 21/2017 від 12.04.2017 року або належним чином засвідченої її копії щодо майна ОСОБА_5 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В обґрунтування клопотання представник позивача зазначає, що витребувані докази мають істотне значення для розгляду справи та неможливість самостійно надати докази, оскільки вказана інформація належить до інформації з обмеженим доступом, її надання можливе виключно у передбачених законом випадках.

Представник позивача в судовому засіданні підтримав клопотання з викладених у ньому підстав та просив його задовольнити.

Представник відповідача в судовому засіданні щодо задоволення клопотання не заперечував.

Заслухавши думку учасників судового процесу, дослідивши клопотання про витребування доказів та матеріали справи, суд дійшов висновку, що клопотання підлягає задоволенню, враховуючи наступне.

Відповідно до ч. 1 ст. 5 ЦПК України, здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Згідно п. 4 ч. 5 ст. 13 ЦПК України, суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом.

Частиною 1 статті 76 ЦПК України визначено, що доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Відповідно до ст. 95 ЦПК України, письмовими доказами є документи (крім електронних документів), які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору. Письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього.

Як визначено у ч. 1 ст. 84 ЦПК України, учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений у частинах другій та третій статті 83 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.

Так, предметом розгляду справи, серед іншого, є визнання права власності на квартиру у порядку спадкування за законом після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_5 .

Відповідно до ч. 1 ст. 8 Закону України Про нотаріат , нотаріальна таємниця - сукупність відомостей, отриманих під час вчинення нотаріальної дії або звернення до нотаріуса заінтересованої особи, в тому числі про особу, її майно, особисті майнові та немайнові права і обов`язки тощо.

Отже, інформація, яка перебуває у володінні Приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Алейнік Л.О. та яку просить витребувати представник позивача, належить до інформації з обмеженим доступом, її надання можливе виключно у передбачених законом випадках.

Аналізуючи викладене, беручи до уваги предмет позову, обґрунтованість позивачем неможливості самостійного одержання даних доказів, суд дійшов висновку про задоволення клопотання, оскільки відсутність в матеріалах справи запитуваних документів унеможливить повноту та всебічність розгляду справи.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 5, 13, 84, 258, 260 Цивільного процесуального кодексу України, суд, -

УХВАЛИВ:

Клопотання представника позивача про витребування доказів у цивільній справі за позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_4 про визнання права власності в порядку спадкування та за позовом ОСОБА_4 до ОСОБА_3 про встановлення факту проживання однією сім`єю та визнання права власності на 1/2 частини квартири, яка є спільною сумісною власністю членів сім`ї, - задовольнити.

Витребувати у Приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Алейнік Любові Олексіївни ( АДРЕСА_2 ) спадкову справу № 21/2017 від 12.04.2017 року або належним чином засвідчену її копію щодо майна ОСОБА_5 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Роз`яснити, що у разі неможливості подати доказ, який витребовує суд, або не можливості подати такий доказ у встановлені строки, особа у якої витребовується доказ, зобов`язана повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали. У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом. Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

Апеляційну скаргу на ухвалу може бути подано до Київського апеляційного суду через Печерський районний суд м. Києва, а з початку функціонування Єдиної інформаційно-телекомунікаційної системи безпосередньо до апеляційного суду, протягом п`ятнадцяти днів з дня складання ухвали. Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга буде подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення відповідної ухвали суду.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя І.В. Григоренко

Дата ухвалення рішення26.09.2019
Оприлюднено29.10.2019
Номер документу85239014
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту проживання однією сім`єю та визнання права власності на 1/2 частини квартири, яка є спільною сумісною власністю членів сім`ї

Судовий реєстр по справі —757/40889/18-ц

Ухвала від 24.04.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Ратнікова Валентина Миколаївна

Рішення від 24.06.2021

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Григоренко І. В.

Рішення від 24.06.2021

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Григоренко І. В.

Ухвала від 16.01.2020

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Григоренко І. В.

Ухвала від 16.01.2020

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Григоренко І. В.

Ухвала від 26.09.2019

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Григоренко І. В.

Ухвала від 26.09.2019

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Григоренко І. В.

Ухвала від 14.12.2018

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Григоренко І. В.

Ухвала від 28.08.2018

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Григоренко І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні