Ухвала
від 29.10.2019 по справі 755/18867/18
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

29.10.2019 Справа №755/18867/18

місто Тернопіль

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області в складі:

головуючого - судді Вийванко О. М.

за участю секретаря с/з Стрілкової М. С.

учасників справи

позивача ОСОБА_1

представника відповідача ОСОБА_2

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_3 про поділ майна подружжя , -

В С Т А Н О В И В :

У провадженні Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області перебуває цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_3 про поділ майна подружжя.

Від позивача до суду надійшло клопотання про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції, у зв`язку із неможливістю прибути у судове засідання, а тому, просить суд забезпечити їй можливість приймати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції, проведення якої доручити Дніпровському районному суду міста Києва.

Крім цього, позивач заявила клопотання про застосування до відповідача заходів процесуального примусу за невиконання процесуального обов`язку щодо написання заяви свідка, також прохала зобов`язати відповідача написати належну заяву свідка і якщо до неї будуть додані копії письмових доказів, то оформити їх згідно ч. 5 ст. 95 ЦПК України та вказати відповіді на яке питання вони відносяться.

Також, відповідач ОСОБА_3 подав зустрічний позов до ОСОБА_1 , третя особа ОСОБА_4 про визнання права спільної сумісної власності на майно та його поділ.

У судовому засіданні позивач клопотання про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції та застосування до відповідача заходів процесуального примусу за невиконання процесуального обов`язку щодо написання заяви свідка підтримала та просила їх задовольнити. Не заперечила проти прийняття до спільного розгляду зустрічного позову з первісним.

Представник відповідача у судовому засіданні просить прийняти зустрічний позов до спільного розгляду з первісним позовом. Не заперечив проти клопотання про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції, та просив відмовити у задоволенні клопотання про застосування до відповідача заходів процесуального примусу за невиконання процесуального обов`язку щодо написання заяви свідка.

Заслухавши пояснення учасників справи, перевіривши та оцінивши наявні у справі докази у їх сукупності, суд приходить до наступного висновку.

Згідно вимог ст. 212 Цивільного процесуального кодексу України учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою. Суд може постановити ухвалу про участь учасника справи у судовому засіданні в режимі відеоконференції в приміщенні суду, визначеному судом. У клопотанні про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції в приміщенні суду в обов`язковому порядку зазначається суд, в якому необхідно забезпечити її проведення. Таке клопотання може бути подано не пізніш як за п`ять днів до відповідного судового засідання. Копія ухвали про участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції в приміщенні суду негайно надсилається до суду, який зобов`язаний організувати її виконання, та особі, яка братиме участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Відповідно до ст. 2 Цивільного процесуального кодексу України, завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

З огляду на зазначене та враховуючи віддаленість місця знаходження позивача - місто Київ, від місця знаходження Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області - місто Тернопіль, а також, з метою забезпечення своєчасності розгляду справи, суд приходить до переконання про наявність підстав для задоволення клопотання позивача про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Відповідно до ч. 1 ст. 93 ЦПК України, учасник справи має право постановити в першій заяві по суті справи, що ним подається до суду, не більше десяти запитань іншому учаснику справи про обставини, що мають значення для справи.

Згідно ч. 2 ст. 93 ЦПК України учасник справи, якому поставлено питання позивачем, зобов`язаний надати вичерпну відповідь окремо на кожне питання по суті. На запитання до учасника справи, який є юридичною особою, відповіді надає її керівник або інша посадова особа за його дорученням.

Згідно ч. 3 ст. 93 ЦПК України, відповіді на запитання подаються до суду учасником справи фізичною особою, керівником або іншою посадовою особою юридичної особи у формі заяви свідка не пізніш як за п`ять днів до підготовчого засідання, а у справі, що розглядається в порядку спрощеного провадження, - до першого судового засідання.

Пунктом 7 ч. 2 ст. 43 ЦПК України передбачено, що учасники справи зобов`язані виконувати інші процесуальні обов`язки, визначені законом або судом.

Частиною 3 ст. 43 ЦПК України визначено, що у випадку невиконання учасником справи його обов`язків суд застосовує до такого учасника справи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Згідно п.1 ч.1 ст. 148 ЦПК України суд може постановити ухвалу про стягнення в дохід державного бюджету з відповідної особи штрафу у сумі від 0,3 до трьох розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб у випадках невиконання процесуальних обов`язків, зокрема ухилення від вчинення дій, покладених судом на учасника судового процесу.

Враховуючи, що відповідача не було зобов`язано надати належну заяву свідка згідно вимог ст.93 ЦПК України, та він надав частково відповіді у відзиві на позов, суд вважає, що підстави для застосування до відповідача заходів процесуального примусу за невиконання процесуального обов`язку щодо написання заяви свідка, відсутні.

Однак, суд зазначає, що заява позивача в порядку ст. 93 ЦПК України подана до першого судового засідання, копія такої отримана відповідачем, а тому, суд вважає за необхідне зобов`язати відповідача надати відповідь на запитання позивача у формі заяви свідка, у відповідності до вимог ст. 93 ЦПК України.

Також, згідно з частиною 1 та 2 статті 193 ЦПК України, відповідач має право пред`явити зустрічний позов у строк для подання відзиву.

Зустрічний позов приймається до спільного розгляду з первісним позовом, якщо обидва позови взаємопов`язані і спільний їх розгляд є доцільним, зокрема, коли вони виникають з одних правовідносин або коли задоволення зустрічного позову може виключити повністю або частково задоволення первісного позову.

Вимоги за зустрічним позовом ухвалою суду об`єднуються в одне провадження з первісним позовом.

За таких обставин, суд вважає, що зустрічний позов слід прийняти до спільного розгляду з первісним позовом, оскільки обидва позови взаємопов`язані і спільний їх розгляд є доцільним, зокрема, вони виникають з одних правовідносин. Вимоги за зустрічним позовом слід об`єднати в одне провадження з первісним позовом.

На підставі наведеного, керуючись ст. 91, 93, 126, 127, 185, 188, 193, 212, 260 Цивільного процесуального кодексу України, суд, -

П О С Т А Н О В И В :

Задовольнити клопотання позивача про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_3 про поділ майна подружжя.

Судове засідання, яке відбудеться 29 листопада 2019 року на 11 год. 30 хв. у цивільній справі № 755/18867/18 за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_3 про поділ майна подружжя, провести в режимі відеоконференції.

Доручити Дніпровському районному суду міста Києва (вулиця Івана Сергієнка, 3 місто Київ) забезпечити проведення судового засідання в режимі відеоконференції за участю позивача ОСОБА_1 .

Копію ухвали про участь особи в судовому засіданні в режимі відеоконференції направити негайно Дніпровському районному суду міста Києва (вулиця Івана Сергієнка, 3 місто Київ ) та особам, які братимуть участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Задовольнити вимогу позивача щодо письмового опитування учасника справи на підставі ст. 93 ЦПК України.

Зобов`язати ОСОБА_3 надати вичерпну відповідь окремо на кожне поставлене позивачем питання по суті, а саме:

1.Надати інформацію про розмір грошових вкладів, валюту грошових вкладів та місце зберігання таких грошових заощаджень та/або цінних паперів та/або дорогоцінних металів, тощо, накопичених Вами сумісно з ОСОБА_1 під час шлюбу у період з 17 березня 2005 року по даний час із зазначенням повних реквізитів таких фінансових установ та/або інших юридичних або фізичних осіб та укладених між ними та Вами відповідних угод та договорів, розписок, тощо - про що надати до суду відповідні письмові докази, зокрема: копії договорів, банківські виписки по рахунках, інші документи, на підставі яких можна встановити запитувану інформацію.

2.Надати інформацію про належне Вам, як особисто, так і спільно з іншими особами (треті особи) на праві власності, - нерухоме майно (з урахуванням майнових прав на таке майно), рухоме майно, право власності на яке підлягає відповідній державній реєстрації, виключних прав на результати інтелектуальної діяльності, корпоративних прав, - про що надати до суду відповідні письмові докази, зокрема: копії Свідоцтв, Витягів, Довідок, Актів, Сертифікатів, Договорів, Виписок, Протоколів, Статутів, тощо.

3.Надати інформацію про місце зберігання (місце знаходження) набутого у шлюбі автомобіля марки КІА , 2013 року випуску, чорного кольору, державний реєстраційний номер - НОМЕР_1 , номер шасі: НОМЕР_2 , тип - легковий седан-В, - та про його дійсну ринкову вартість з урахуванням зносу станом на дату розгляду справи у суді, - про що надати до суду відповідні докази, у тому числі і звіт про оцінку транспортного засобу, а також у судовому засіданні передати другий комплект ключів від автомобіля ОСОБА_1 .

4.Надати інформацію про обсяг та вартість здійснених/проведених ремонтних робіт за рахунок спільних грошових коштів подружжя у трикімнатній квартирі АДРЕСА_1 , яка повністю належить Вам на праві власності згідно правовстановлюючих документів щодо спадкування 1\2 частки трикімнатної квартири та купівлі 1\2 частки трикімнатної квартири на підставі Договору купівлі-продажу 1\2 частки квартири від 22 серпня 2018 року, - про що надати до суду відповідні письмові докази, зокрема: копії правовстановлюючих документів щодо спадкування Вами 1\2 частки трикімнатної квартири та Технічний паспорт квартири, звіт про оцінку майна - квартири АДРЕСА_1 зроблену станом на дату розгляду справи у суді після здійснення ремонтних робіт.

5.Надати інформацію про кількість орендарів трикімнатної квартири АДРЕСА_1 та вартість орендної плати, отриманої Вами за задачу у оренду зазначеної квартири у період з моменту набуття вами права власності на квартиру та станом на дату розгляду справи у суді, з метою визначення та розподілу отриманого доходу від здачі спільного майна подружжя за вказаний період, - про що надати до суду відповідні письмові докази, зокрема, договори оренди.

Відповіді на запитання відповідачем повинні бути подані до суду не пізніш як за 5 (п`ять) днів до підготовчого засідання, яке відбудеться о 11 год. 30 хв. 29 листопада 2019 року у формі заяви свідка.

Копія такої заяви свідка (відповідача) у той самий строк надсилається учаснику справи, який поставив письмові запитання (позивачу).

Вимоги до змісту та форми заяви свідка передбачено ч. 4 ст. 93 ЦПК України.

Суд роз`яснює, що відповідач має право відмовитись від надання відповіді на поставлені запитання у випадках передбачених ч. 6 ст. 93 ЦПК України.

За наявності підстав для відмови від відповіді учасник справи повинен повідомити про відмову іншого учасника та суд у строк для надання відповіді на запитання (ч. 7 ст. 93 ЦПК України). Суд за клопотанням іншого учасника справи може визнати підстави для відмови відсутніми та зобов`язати учасника справи надати відповідь.

Задовольнити заяву відповідача про прийняття до спільного розгляду зустрічний позов ОСОБА_3 до ОСОБА_1 , третя особа ОСОБА_4 про визнання права спільної сумісної власності на майно та його поділ, з первісним позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_3 про поділ майна подружжя.

Об`єднати вимоги за зустрічним позовом в одне провадження з первісним позовом.

Копію ухвали суду, копію позовної заяви з копіями доданих до неї документів, надіслати (вручити) учасникам справи.

Встановити відповідачу за зустрічним позовом сімнадцятиденний строк з дня вручення копії даної ухвали для подання відзиву на позовну заяву. У зазначений строк відповідач має право надіслати (надати) суду відзив на позовну заяву, який повинен відповідати вимогам, викладених у статті 178 ЦПК України та додані до нього документи. Одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду, надіслати (надати) копію відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи. У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Ухвала суду набирає законної сили негайно після її проголошення, якщо інше не передбачено цим Кодексом.

Ухвала суду складена та підписана 29 жовтня 2019 року.

Головуючий суддяО. М. Вийванко

Дата ухвалення рішення29.10.2019
Оприлюднено30.10.2019
Номер документу85258279
СудочинствоЦивільне
Сутьподіл майна подружжя

Судовий реєстр по справі —755/18867/18

Ухвала від 27.04.2023

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Вийванко О. М.

Постанова від 27.02.2023

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Костів О. З.

Ухвала від 06.02.2023

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Костів О. З.

Ухвала від 10.01.2023

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Костів О. З.

Ухвала від 26.12.2022

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Костів О. З.

Ухвала від 20.12.2022

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Костів О. З.

Ухвала від 15.12.2022

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Костів О. З.

Ухвала від 05.12.2022

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Костів О. З.

Ухвала від 05.12.2022

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Костів О. З.

Рішення від 10.11.2022

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Вийванко О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні