Постанова
від 23.10.2019 по справі 183/1141/19
ДНІПРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ДНІПРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Провадження № 22-ц/803/6713/19 Справа № 183/1141/19 Суддя у 1-й інстанції - Сорока О. В. Суддя у 2-й інстанції - Городнича В. С.

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 жовтня 2019 року м. Дніпро

Колегія суддів судової палати з розгляду цивільних справ Дніпровського апеляційного суду у складі:

головуючого - Городничої В.С.,

суддів - Варенко О.П., Лаченкової О.В.

за участю секретаря - Порубай М.Л.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Дніпрі апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю Агрофірма "Олімпекс-Агро" на ухвалу Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 22 лютого 2019 року про відкриття провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Агрофірма "Олімпекс-Агро" про стягнення заборгованості по орендній платі, -

В С Т А Н О В И Л А:

У лютому 2019 року ОСОБА_1 звернулась до суду першої інстанції з позовом до ТОВ Агрофірма "Олімпекс-Агро" про стягнення заборгованості по орендній платі.

Ухвалою Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 22 лютого 2019 року відкрито провадження у вищезазначеній справі.

Не погодившись з ухвалою суду, ТОВ Агрофірма "Олімпекс-Агро" звернулось до суду з апеляційною скаргою, в якій, посилаючись на порушення судом першої інстанції норм процесуального права, просив ухвалу суду про відкриття провадження у справі скасувати, справу направити для розгляду до Святошинського районного суду м.Києва, оскільки юридичною адресою відповідача є м.Київ, пр.Перемоги, 121-В.

ОСОБА_1 .своїм правом, передбаченим положеннями ст. 360 ЦПК України щодо подання відзиву на апеляційну скаргу ТОВ Агрофірма "Олімпекс-Агро", не скористалася.

Розглянувши матеріали справи, перевіривши законність та обґрунтованість оскаржуваної ухвали суду в межах доводів апеляційної скарги, колегія суддів вважає за необхідне апеляційну скаргу залишити без задоволення, а ухвалу суду - залишити без змін, з наступних підстав.

Відповідно до ч. 2 ст. 27 ЦПК України, позови до юридичних осіб пред`являються в суд за їхнім місцезнаходженням згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань. Проте, відповідно до правил виключної підсудності, що закріплені в ст. 30 ЦПК України, в частині першій зазначено, що позови, які виникають із приводу нерухомого майна, пред`являються за місцезнаходженням майна або основної його частини. Якщо пов`язані між собою позовні вимоги пред`явлені одночасно щодо декількох об`єктів нерухомого майна, спір розглядається за місцезнаходженням об`єкта, вартість якого є найвищою.

Як вбачається з матеріалів справи, земельна ділянка площею 5,640 га розташована на території Васильківської сільської ради Новомосковського району Дніпропетровської області, відповідно до Державного акту на право приватної власності на земельну ділянку серії І-ДП № 112890, виданим Новомосковською районною державною адміністрацією 08 вересня 2003 року.

Згідно з положеннями постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 01 березня 2013 року № 3 Про деякі питання юрисдикції загальних судів та визначення підсудності цивільних справ у разі конкуренції правил підсудності мають застосовуватися правила виключної підсудності. Виключну підсудність встановлено для позовів, що виникають із приводу нерухомого майна.

Згідно з положеннями статті 181 ЦК до нерухомого майна належать: земельні ділянки, а також об`єкти, розташовані на них, переміщення яких є неможливим без їх знецінення та зміни їх призначення.

З огляду на зазначене, Новомосковським міськрайонним судом Дніпропетровської області правомірно відкрито провадження у справі.

Доводи апеляційної скарги щодо порушення судом правил загальної підсудності, оскільки відповідач ТОВ Агрофірма "Олімпекс-Агро" зареєстрований у м.Києві, не можуть бути прийняті до уваги, оскільки для спорів щодо розірвання додаткової угоди до договору оренди земельної ділянки встановлено виключну підсудність, тому позивачем пред`явлено позов до належного суду відповідно вимогам ст. 30 ЦПК України.

Згідно з ст. 375 ЦПК України суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а судові рішення - без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

На підставі викладеного, апеляційна скарга підлягає залишенню без задоволення, а ухвала суду першої інстанції - залишенню без змін.

Ухвалою Дніпровського апеляційного суду від 11 липня 2019 року ТОВ Агрофірма "Олімпекс-Агро" відстрочено сплату судового збору за подачу апеляційної скарги на ухвалу Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 22 лютого 2019 про відкриття провадження, але не більше як до ухвалення судового рішення у справі.

Таким чином, відповідно до п.п. 9 п.1 ч. 2 ст. 4 Закону України Про судовий збір з ТОВ Агрофірма "Олімпекс-Агро" на користь держави необхідно стягнути суму відстроченого судового збору за подачу апеляційної скарги на ухвалу суду в розмірі 1921 грн. 00 коп.

Керуючись ст. ст. 259, 367, 374, 375 ЦПК України, колегія суддів, -

ПОСТАНОВИЛА:

Апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю Агрофірма "Олімпекс-Агро" - залишити без задоволення.

Ухвалу Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 22 лютого 2019про відкриття провадження - залишити без змін.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю Агрофірма "Олімпекс-Агро" на користь держави суму відстроченого судового збору за подачу апеляційної скарги на ухвалу суду в розмірі 1921 грн. 00 коп.

Постанова апеляційного суду набирає законної сили з дня її проголошення, але може бути оскаржена в касаційному порядку до Верховного Суду протягом тридцяти днів.

Головуючий: В.С. Городнича

Судді: О.П. Варенко

О.В. Лаченкова

СудДніпровський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення23.10.2019
Оприлюднено30.10.2019
Номер документу85261650
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —183/1141/19

Постанова від 02.03.2021

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Єлізаренко І. А.

Ухвала від 18.01.2021

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Єлізаренко І. А.

Ухвала від 18.01.2021

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Єлізаренко І. А.

Ухвала від 30.12.2020

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Єлізаренко І. А.

Рішення від 08.10.2020

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Сорока О. В.

Постанова від 23.10.2019

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Городнича В. С.

Ухвала від 11.07.2019

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Городнича В. С.

Ухвала від 11.07.2019

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Городнича В. С.

Ухвала від 10.06.2019

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Городнича В. С.

Ухвала від 22.02.2019

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Сорока О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні