Рішення
від 18.10.2019 по справі 441/1561/18
ГОРОДОЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

441/1561/18 2/441/137/2019

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

18.10.2019 Городоцький районний суд Львівської області в складі:

головуючої - судді Малахової - Онуфер А.М.

з участю секретаря судових засідань Гелецької Г.В.

представника позивачки ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Городок цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до Мильчицької сільської ради Городоцького району Львівської області, третя особа ОСОБА_3 про визнання права на спадкове майно у порядку спадкування за законом, -

в с т а н о в и в :

Позивачка ОСОБА_2 , 19.09.2018 звернулась в суд із позовом до ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_2 , третя особа Мильчицька сільська рада Городоцького району Львівської області про визнання за нею права власності на житловий будинок АДРЕСА_1 та права на земельну частку (пай) розміром 1, 08 в ум.кад.га без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості) згідно Сертифікату на право на земельну частку (пай) серія ЛВ № НОМЕР_1 від 26.02.1998, в порядку спадкування за законом після смерті брата ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , мотивуючи тим, що останній, після смерті батьків ОСОБА_5 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_6 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , як останній член колгоспного двору, набув право власності на будинковолодіння на АДРЕСА_1 , що ОСОБА_3 , при житті належало право на земельну частку (пай) розміром 1, 08 в ум.кад.га без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості) згідно Сертифікату серія ЛВ №0092949 від 26.02.1998, що у липні 2016 року вона звернулася до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 спадкодавця, однак нотаріус відмовила їй у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на будинковолодіння через відсутність правовстановлюючого документу на нього. Просила позов задовольнити.

Ухвалою судді від 22.10.2018 провадження у справі відкрито за правилами загального позовного провадження (а.с. 69).

11.04.2019, за клопотанням ОСОБА_2 та її представника ОСОБА_1 , ухвалою суду позовну заяву в частині вимог про визнання права власності на житловий будинок АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 - залишено без розгляду, виключено з числа відповідачів ОСОБА_3 , ОСОБА_4 та ОСОБА_2 , залучено до участі у справі Мильчицьку сільську раду Городоцького району Львівської області, як відповідача, виключивши її з числа третіх осіб, а також залучено до участі у справі ОСОБА_3 , як третю особу (а.с. 72).

Представник позивачки ОСОБА_1 в суді уточнені вимоги підтримав покликаючись на мотиви викладені у заяві, окрім цього пояснив, що ОСОБА_3 проживав на АДРЕСА_1 , після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 останнього, відкрилась спадщина на спадкове майно і зокрема на земельну частку (пай) розміром 1, 08 в ум.кад.га без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості), що ОСОБА_2 бажала прийняти спадщину після смерті спадкодавця, однак через незадовільний стан здоров`я своєчасно не звернулася до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини, відтак просить визнати за позивачкою право на земельну частку (пай) розміром 1, 08 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості) згідно Сертифікату серія ЛВ №0092949 на право на земельну частку (пай) від 26.02.1998 виданого на ім`я спадкодавця ОСОБА_3

Сільський голова ОСОБА_7 , як представник відповідача - Мильчицької сільської ради Городоцького району Львівської області у листі №148 від 14.08.2019 просила про розгляд справи за її відсутності, заперечень щодо вимог ОСОБА_2 , не висловила (а.с. 203).

Третя особа - ОСОБА_3 та її представник ОСОБА_8 , які належним чином повідомлені про дату, час та місце розгляду справи, у судове засідання не з`явились, причин неявки не повідомили, у відзиві від 26.12.2018 позов заперечили, як необгрунтований й такий, що поданий з пропуском строку позовної давності для звернення до суду за захистом порушених прав (а.с. 97-99, 205).

Заслухавши представника позивачки, вивчивши матеріали справи, оглянувши матеріали цивільної справи №2-49/11р., оцінивши докази в їх сукупності, суд доходить наступного висновку.

Згідно ст. ст. 4 , 12, 13 ЦПК України , кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу , в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Згідно ст. ст. 15 , 16 ЦК України , кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Захист цивільних прав - це передбачені законом або договором способи охорони цивільних прав у разі їх порушення чи реальної небезпеки такого порушення.

Під способами захисту суб`єктивних цивільних прав розуміють закріплені законом матеріально-правові заходи примусового характеру, за допомогою яких проводиться поновлення (визнання) порушених (оспорюваних) прав та вплив на правопорушника.

Загальний перелік способів захисту цивільних прав та інтересів встановлений ст. 16 ЦК України.

За положеннями ст. ст. 1216, 1218 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно ст. 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1265 цього Кодексу (ч. 2 ст. 1223 ЦК України).

За положеннями ст. 1262 ЦК України, у другу чергу право на спадкування за законом мають рідні брати та сестри спадкодавця, його баба та дід як з боку батька, так і з боку матері.

Із пояснень представника ОСОБА_1 та оглянутих матеріалів цивільної справи №2-49/11р. в суді, а також довідки Мильчицької сільської ради Городоцького району Львівської області №147 від 14.08.2019 убачається, що спадкодавець ОСОБА_3 був одиноким, до дня смерті 03.09.2011 значився зареєстрованим разом з ОСОБА_9 , ОСОБА_10 та ОСОБА_11 на АДРЕСА_1 , проте в будинку проживав сам (а.с. 202).

ОСОБА_3 , при житті, належало право на земельну частку (пай) розміром 1, 08 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості) на території с. Мильчиці Городоцького району Львівської області, що підтверджується ухвалою Мильчицької сільської ради народних депутатів 6 сесії 2 скликання від 18.08.1995 Про затвердження списків осіб, які мають право на середню земельну частку та Сертифікатом серія ЛВ №0092949 на право на земельну частку (пай) від 26.02.1998 (а.с. 59, 52).

Згідно копій паспорта серії НОМЕР_2 , свідоцтва про народження серії НОМЕР_3 , інших матеріалів справи убачається, що позивачка ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 є рідною сестрою ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , а отже спадкоємець другої черги за законом (а.с. 38, 45).

ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , що стверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_4 (а.с. 46).

Відповідно до витягу зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину), після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 , спадкова справа на 12.10.2018 нотаріусом не заводилась (а.с. 40).

Представник ОСОБА_1 в суді просить визнати за ОСОБА_2 право на земельну частку (пай) розміром 1, 08 в ум.кад.га без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості), що на території Мильчицької сільської ради Городоцького району Львівської області, згідно Сертифікату на право на земельну частку (пай) серія ЛВ НОМЕР_5 0092949 від 26.02.1998, в порядку спадкування за законом після смерті брата ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , мотивуючи тим, що позивачка є спадкоємцем 2-ої черги майна ОСОБА_3 , що після смерті останнього, ніхто із спадкоємців до нотаріуса із відповідною заявою про оформлення спадщини не звернувся, спадкових прав не оформив.

Відповідно до ч. 1 ст. 1269, ч. 1 ст. 1270 ЦК України, спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини. Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Згідно ст. 1272 ЦК України, якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її.

За письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Пленум Верховного Суду України в п. 24 своєї постанови від 30 травня 2008 року № 7 Про судову практику у справах про спадкування роз`яснив, що особа, яка не прийняла спадщину в установлений законом строк, може звернутися до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини відповідно до частини третьої статті 1272 ЦК України .

При розгляді цих справ слід перевіряти наявність або відсутність спадкової справи стосовно спадкодавця у державній нотаріальній конторі за місцем відкриття спадщини, наявність у матеріалах справи обґрунтованої постанови про відмову нотаріуса у вчиненні нотаріальної дії, зокрема відмови у видачі свідоцтва про право на спадщину. За наявності у спадковій справі заяви спадкоємця про відмову від права на спадщину його вимоги про визначення додаткового строку для прийняття спадщини задоволенню не підлягають.

Крім того, як роз`яснено Пленумом ВССУ з розгляду цивільних та кримінальних справ в п. 3.1. Інформаційного листа від 16.05.2013р. Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування , визнання права власності на спадкове майно в судовому порядку є винятковим способом захисту, що має застосовуватися, якщо існують перешкоди для оформлення спадкових прав у нотаріальному порядку, в тому числі й у випадку визначення судом за позовом спадкоємця додаткового строку для прийняття спадщини. Право власності спадкоємця на спадкове майно підлягає захисту в судовому порядку шляхом його визнання у разі, якщо таке право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втирати ним документа, який засвідчує його право власності (ст. 392 ЦК).

Із змісту листа №44/01-16 від 21.07.2016 приватного нотаріуса Городоцького районного нотаріального округу Львівської області Мухи М.Т. на заяву ОСОБА_2 убачається, що позивачка у липні 2016 року зверталась до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини на будинковолодіння на АДРЕСА_1 , яке не зареєстровано, як об`єкт цивільно-правових відносин (а.с. 54).

Доказів про те, що ОСОБА_2 зверталася до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини, а саме земельної частки (паю) розміром 1, 08 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості) згідно Сертифікату серія ЛВ №0092949 на право на земельну частку (пай) від 26.02.1998 після смерті ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , а відповідно отримала відмову в оформленні права на означене спадкове майно, у справі немає, позивачкою та її представником суду не представлено.

Отже, позивачці після звернення до нотаріуса із відповідною заявою і отримання відмови у видачі їй свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , і зокрема на право на земельну частку (пай) розміром 1, 08 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості) згідно Сертифікату серія ЛВ №0092949, належало б звернутись до суду з позовом про визначення додаткового строку, достатнього для подання заяви про прийняття спадщини, а не з позовом про визнання права на спадкове майно.

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду під час розгляду цивільної справи № 654/1790/16-ц (постанова від 18.12.2018) зазначив, що статтею 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод передбачено право людини на доступ до правосуддя, а статтею 13 Конвенції - на ефективний спосіб захисту прав, і це означає, що особа має право пред`явити в суді таку вимогу на захист цивільного права, яка відповідає змісту порушеного права та характеру правопорушення.

Ураховуючи фактичні обставини, встановлені судом та зміст спірних правовідносин, а також досліджені судом під час розгляду справи докази, суд доходить висновку про відсутність правових підстав для визнання за позивачкою права на земельну частку (пай) розміром 1, 08 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості) згідно Сертифікату серія ЛВ №0092949 на право на земельну частку (пай) від 26.02.1998, в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , оскільки обраний ОСОБА_2 спосіб захисту не відповідає змісту порушеного права та характеру правопорушення .

За наведеного, керуючись ст.ст. 4, 10, 12, 13, 258, 259, 263-265, 354 ЦПК України, суд -

в и р і ш и в :

у позові ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_4 , паспорт серії НОМЕР_2 , прож. на АДРЕСА_2 ) до Мильчицької сільської ради Городоцького району Львівської області (місцезнаходження с. Мильчиці Городоцького району Львівської області, ЄДРПОУ: 04372997), третя особа ОСОБА_3 (прож. на АДРЕСА_1 ) про визнання права на земельну частку (пай) розміром 1, 08 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості) згідно Сертифікату серія ЛВ №0092949 на право на земельну частку (пай) від 26.02.1998, в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 - відмовити.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне рішення складено 28.10.2019.

С у д д я : А.М. Малахова - Онуфер

СудГородоцький районний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення18.10.2019
Оприлюднено30.10.2019
Номер документу85263251
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —441/1561/18

Рішення від 18.10.2019

Цивільне

Городоцький районний суд Львівської області

Малахова-Онуфер А. М.

Рішення від 18.10.2019

Цивільне

Городоцький районний суд Львівської області

Малахова-Онуфер А. М.

Ухвала від 07.06.2019

Цивільне

Городоцький районний суд Львівської області

Малахова-Онуфер А. М.

Ухвала від 25.04.2019

Цивільне

Городоцький районний суд Львівської області

Малахова-Онуфер А. М.

Ухвала від 11.04.2019

Цивільне

Городоцький районний суд Львівської області

Малахова-Онуфер А. М.

Ухвала від 29.01.2019

Цивільне

Городоцький районний суд Львівської області

Малахова-Онуфер А. М.

Ухвала від 22.10.2018

Цивільне

Городоцький районний суд Львівської області

Малахова-Онуфер А. М.

Ухвала від 25.09.2018

Цивільне

Городоцький районний суд Львівської області

Малахова-Онуфер А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні