Ухвала
від 31.10.2019 по справі 513/990/19
САРАТСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 513/990/19

Провадження № 1-кс/513/368/19

Саратський районний суд Одеської області

У Х В А Л А

31 жовтня 2019 року слідчий суддя Саратського районного суду Одеської області ОСОБА_1 , за участю: секретаря судового засідання ОСОБА_2 , слідчого СВ Саратського відділення поліції ОСОБА_3 , захисника ОСОБА_4 , підозрюваного ОСОБА_5 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Сарата Одеської області клопотання т.в.о. заступника начальника СВ Саратського відділення поліції Білгород-Дністровського відділу поліції ГУНП в Одеській області, про доручення проведення комплексної амбулаторної судової психолого-психіатричної експертизи підозрюваного у кримінальному провадженні № 12019160420000299 від 13.09.2019 року,

В С Т А Н О В И В:

слідчий звернувся до суду з клопотанням, в якому зазначив, що 13 вересня 2019 року приблизно о 15 годині 00 хвилин ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , перебуваючи на околиці села Сергіївка Саратського району Одеської області, біля річки Аджидер, навпроти земельної ділянки, прилеглої до житлового будинку АДРЕСА_1 , умисно завдав тяжкі тілесні ушкодження гр. ОСОБА_6 , 1982 року народження, в область голови та тулуба, внаслідок яких остання померла.

14 вересня 2019 року ОСОБА_5 повідомлено про підозру у вчинені кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 115 КК України.

З метою визначення психічного та психологічного стану підозрюваного ОСОБА_5 , слідчий просить доручити проведення комплексної амбулаторної судової психолого-психіатричної експертизи.

Під час розгляду клопотання слідчий підтримав клопотання, просив його задовольнити, надавши пояснення відповідно до поданого клопотання.

Захисник ОСОБА_4 та підозрюваний ОСОБА_5 не заперечували проти задоволення клопотання.

Розглянувши клопотання, вислухавши доводи слідчого, думку підозрюваного та його захисника, вивчивши надані матеріали, суд вважає, що клопотання підлягає задоволенню з таких підстав.

Згідно ч.2 ст.242 КПК України слідчий або прокурор зобов`язані звернутися з клопотанням до слідчого судді для проведення експертизи щодо визначення психічного стану підозрюваного за наявності відомостей, які викликають сумнів щодо його осудності, обмеженої осудності.

Статтею 7 Закону України "Про судову експертизу" визначено, що судово-експертну діяльність здійснюють державні спеціалізовані установи, а також судові експерти, які не є працівниками зазначених установ, та інші фахівці (експерти) з відповідних галузей знань у порядку та на умовах, визначених цим Законом.

До державних спеціалізованих установ належать: науково-дослідні установи судових експертиз Міністерства юстиції України; науково-дослідні установи судових експертиз, судово-медичні та судово-психіатричні установи Міністерства охорони здоров`я України; експертні служби Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства оборони України, Служби безпеки України та Державної прикордонної служби України.

Виключно державними спеціалізованими установами здійснюється судово-експертна діяльність, пов`язана з проведенням криміналістичних, судово-медичних і судово-психіатричних експертиз.

Відповідно до ст. 21 Закону України "Про психіатричну допомогу" судово-психіатрична експертиза у кримінальному провадженні призначається і проводиться на підставах та в порядку, передбачених законом.

Згідно ст. 1 вказаного Закону, заклад з надання психіатричної допомоги - психіатричний, наркологічний чи інший спеціалізований заклад охорони здоров`я, центр, відділення, кабінет тощо, інші заклади та установи будь-якої форми власності, діяльність яких пов`язана з наданням психіатричної допомоги.

Наказом Міністерства охорони здоров`я України від 08 травня 2018 року, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 14 червня 2018 року за № 719/32171, було затверджено Порядок проведення судово-психіатричної експертизи. Пунктами 3, 6 зазначеного Порядку передбачено, що судово-психіатричну експертизу проводять державні спеціалізовані судово-психіатричні установи Міністерства охорони здоров`я України. За формою проведення судово-психіатрична експертиза може бути амбулаторною, стаціонарною, посмертною.

Згідно з пунктом 19 Переліку установ, в яких проводяться судово-психіатричні експертизи, затвердженому наказом Міністерства охорони здоров`я України від 29 червня 2017 року № 722 (із змінами, внесеними наказом Міністерства охорони здоров`я України від 19.07.2018 року № 1339), до вказаного Переліку включена Комунальна установа "Одеський обласний медичний центр психічного здоров`я" (65009, Одеська область, місто Одеса, вулиця Академіка Воробйова, будинок 9).

Частиною 1 статті 509 КПК України встановлено, що слідчий, прокурор зобов`язані звернутися з клопотанням до слідчого судді щодо залучення експерта (експертів) для проведення психіатричної експертизи у разі, якщо під час кримінального провадження будуть встановлені обставини, які дають підстави вважати, що особа під час вчинення суспільно небезпечного діяння була в неосудному або обмежено осудному стані або вчинила кримінальне правопорушення в осудному стані, але після його вчинення захворіла на психічну хворобу, яка позбавляє її можливості усвідомлювати свої дії або керувати ними.

Такими обставинами, зокрема, є: 1) наявність згідно з медичним документом у особи розладу психічної діяльності або психічного захворювання; 2) поведінка особи під час вчинення суспільно небезпечного діяння або після нього була або є неадекватною (затьмарення свідомості, порушення сприйняття, мислення, волі, емоцій, інтелекту чи пам`яті тощо).

Пунктом 14 постанови Пленуму Верховного Суду України "Про судову експертизу у кримінальних і цивільних справах" № 8 від 30.05.97 р. роз`яснено, що судово-психіатрична експертиза призначається, коли вирішення кримінальної справи залежить від визначення психічного стану особи на час вчинення нею певного діяння (бездіяльності) за наявності сумнівів щодо її спроможності усвідомлювати значення своєї поведінки внаслідок психічної хвороби або тимчасового розладу душевної діяльності.

Ознаками такої поведінки можуть бути невмотивовані, неадекватні чи неконтрольовані дії особи в момент вчинення протиправного діяння.

Відповідно до ч. 6 ст. 244 КПК України слідчий суддя за результатами розгляду клопотання має право своєю ухвалою доручити проведення експертизи експертній установі, експерту або експертам, якщо особа, яка звернулася з клопотанням, доведе наявність підстав, визначених частиною першою цієї статті.

Ураховуючи, що слідчим доведено, що для визначення психічного та психологічного стану підозрюваного необхідно залучення експертів, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання слідчого про доручення проведення комплексної амбулаторної судово-психіатричної експертизи є обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 242-244, 309, 369-372, 376 КПК України, суд

У Х В А Л И В:

Клопотання слідчого задовольнити.

Доручити експертам психіатрам та експертам психологам КУ "Одеський обласний медичний центр психічного здоров`я", м. Одеса, вул. Академіка Воробйова, 9, проведення комплексної амбулаторної судової психолого-психіатричної експертизи підозрюваного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , у кримінальному провадженні № 12019160420000299 від 13.09.2019 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 115 КК України.

На вирішення експертам поставити наступні питання:

1. Чи страждав або страждає ОСОБА_5 , психічним захворюванням, якщо так, то яким саме?

2. Чи виявляв ОСОБА_5 в період часу, який відноситься вчинення діяння, у вчиненні якого він підозрюється якого-небудь хворобливого розладу психічної діяльності, та чи міг він віддавати звіт в своїх діях та керувати ними?

3. Чи страждає ОСОБА_5 якою-небудь психічною хворобою в теперішній час, та чи може він віддавати звіт своїм діям та керувати ними, та чи може він за своім психічним станом предстати перед слідством і судом?

4. Чи потребує ОСОБА_5 за своім психічним станом застосування примусових заходів медичного характеру, якщо так, то яких саме?

5. Чи є в ОСОБА_5 які-небудь індивідуально-психологічні особливості, які могли б здійснити вагомий вплив на його поведінку при вчиненні інкримінованого йому діяння?

6.Чи знаходився ОСОБА_5 в момент вчинення інкримінованого йому діяння в якому-небудь емоційному стані (стрес, емоційна напруга, фрустрація та ін.), яке могло б здійснити вагомий вплив на його свідомість та діяльність?

7. Чи знаходився ОСОБА_5 в момент вчинення інкримінованого йому діяння в стані фізіологічного афекту?

Для вирішення вищевказаних питань направити експертам підозрюваного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , стосовно якого обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

При необхідності надати експертам матеріали кримінального провадження, за вимогою.

Копію ухвали направити в розпорядження експертам психіатрам та експертам психологам КУ "Одеський обласний медичний центр психічного здоров`я".

Висновок експертів оформити та надати до СВ Саратського ВП Білгород-Дністровського ВП ГУ НП в Одеській області.

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384, 385 КК України за завідомо неправдивий висновок експерта та відмову експерта без поважних причин від виконання покладених на нього обов`язків у суді чи під час провадження досудового слідства.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення31.10.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу85304279
СудочинствоКримінальне
Сутьдоручення проведення комплексної амбулаторної судової психолого-психіатричної експертизи підозрюваного у кримінальному провадженні № 12019160420000299 від 13.09.2019 року

Судовий реєстр по справі —513/990/19

Ухвала від 27.01.2020

Кримінальне

Саратський районний суд Одеської області

Бучацька А. І.

Ухвала від 06.12.2019

Кримінальне

Саратський районний суд Одеської області

Бучацька А. І.

Ухвала від 06.12.2019

Кримінальне

Саратський районний суд Одеської області

Бучацька А. І.

Ухвала від 07.11.2019

Кримінальне

Саратський районний суд Одеської області

Бучацька А. І.

Ухвала від 07.11.2019

Кримінальне

Саратський районний суд Одеської області

Бучацька А. І.

Ухвала від 07.11.2019

Кримінальне

Саратський районний суд Одеської області

Бучацька А. І.

Ухвала від 31.10.2019

Кримінальне

Саратський районний суд Одеської області

Бучацька А. І.

Ухвала від 31.10.2019

Кримінальне

Саратський районний суд Одеської області

Бучацька А. І.

Ухвала від 30.10.2019

Кримінальне

Арцизький районний суд Одеської області

Варгаракі С. М.

Ухвала від 30.10.2019

Кримінальне

Арцизький районний суд Одеської області

Варгаракі С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні