Ухвала
від 31.10.2019 по справі 759/10537/19
СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

пр. № 2/759/5074/19

ун. № 759/10537/19

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31 жовтня 2019 року м. Київ

Святошинський районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді: Войтенко Ю.В.,

за участю секретаря: Семененко В.С.,

відповідача (за первісним позовом) ОСОБА_1

представника відповідача (за первісним позовом) адвоката Лаптєва О.С.

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в м. Києві в порядку загального позовного провадження клопотання представника позивача за первісним позовом про зупинення провадження, подане у цивільній справі за первісним позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Конкорд Факторинг до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості та за зустрічним позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Конкорд Факторинг , Публічного акціонерного товариства Комерційний банк Актив-Банк про визнання недійсним правочину,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Святошинського районного суду перебуває зазначена цивільна справа.

Представником позивача за первісним позовом Директором ТОВ Фінансова компанія Конкорд Факторинг було подано клопотання про зупинення провадженняу цивільній справі, у якому він просив зупинити провадження у цивільній справі №759/10537/19 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Конкорд Факторинг до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості до набрання законної сили рішенням по справі № 759/6998/15-ц за заявою ОСОБА_1 про перегляд заочного рішення Святошинського районного суду м. Києва від 04.09.2015 по справі № 759/6998/15-ц. Заява обґрунтовується тим, що позивачу стало відомо, що ОСОБА_1 подано заяву про перегляд заочного рішення Святошинського районного суду м. Києва від 04.09.2015 по справі № 759/6998/15-ц згідно з яким у позивача виникло право стягнення за позовною заявою. У зв`язку з чим, оскільки у разі задоволення Святошинським районним судом м. Києва заочного рішення від 04.09.2015 підстави позовної заяви будуть відсутні, оскільки грошове зобов`язання, встановлене заочним рішенням Святошинського районного суду м. Києва буде скасована, а справа направлена для подальшого розгляду. У зв`язку з чим, на думку позивача існує об`єктивна неможливість розгляду справи №759/10537/19 до вирішення питання про перегляд заочного рішення. У зв`язку з чим, просив задовольнити заяву про зупинення провадження у справі.

В судове засідання позивач за первісним позовом не з`явився, подав клопотання, в якому просив розгляд справи здійснювати у його відсутності.

Відповідач за первісним позовом та його представник в судовому засіданні проти задоволення вказаного клопотання заперечували, звертаючи увагу на відсутність підстав для задоволення вказаної заяви. Окрім того, зазначили про неправомірність позовних вимог в цілому та наголошували, що оскільки у справі було прийнято до розгляду зустрічну позовну заяву, зупинення провадження порушуватиме права позивача за зустрічним позовом з урахуванням тривалості судового розгляду.

Інші сторони до судового засідання не з`явились, повідомлялись належним чином, у зв`язку з чим, суд вважав за можливе розглянути вказане клопотання у відсутності не з`явившихся сторін.

Дослідивши подане клопотання та матеріали справи, суд дійшов до таких висновків.

Відповідно до положень п. 6 ч.1 ст. 251 Цивільного процесуального кодексу України суд зобов`язаний зупинити провадження у справі у разі об`єктивної неможливості розгляду цієї справи до вирішення іншої справи, що розглядається в порядку конституційного провадження, адміністративного, цивільного, господарського чи кримінального судочинства, - до набрання законної сили судовим рішенням в іншій справі; суд не може посилатись на об`єктивну неможливість розгляду справи і у випадку, коли зібрані докази дозволяють встановити та оцінити обставини (факти), які є предметом судового розгляду.

Вищевказана норма передбачає зупинення судом провадження у справі у разі неможливості її розгляду до вирішення іншої справи у взаємопов`язаному спорі, що розглядається іншим судом. Неможливість розгляду даної справи до вирішення справи іншим судом полягає в тому, що обставини, які розглядаються та встановлюються іншим судом, впливають на збирання та оцінку доказів у даній справі, тобто мають преюдиціальне значення для даної справи та не можуть бути встановлені судом самостійно у даній справі.

Виходячи з предмету спору та суб`єктивного складу сторін, суд приходить до висновку про відсутність підстав для задоволення заяви позивача за первісним позовом про зупинення провадження у справі, оскільки зупинення судом провадження у справі у разі неможливості її розгляду до вирішення іншої справи у взаємопов`язаному спорі, що розглядається іншим судом, можливе лише за наявності відкритого провадження в межах розгляду іншої цивільної справи. При цьому, до заяви про зупинення провадження у справі позивачем додано ухвалу Святошинського районного суду м. Києва від 01.07.2019 про задоволення клопотання ОСОБА_1 щодо поновлення строку на подачу заяви про перегляд заочного рішення. При цьому, інформації щодо скасування заочного рішення Святошинського районного суду м. Києва від 04.09.2015 до суду не надано. Рішення є чинним, на момент розгляду вказаного клопотання, в суді триває розгляд заяви про його скасування. У зв`язку з чим, вирішення питання про зупинення провадження у цивільній справі за таких умов є передчасним, відтак, на момент розгляду клопотання суд не вбачає підстав для його задоволення за відсутності обставин визначених у п. 6 ч.1 ст. 251 Цивільного процесуального кодексу України.

Враховуючи викладене та керуючись п. 6 ч.1 ст. 251, ст. 353 Цивільного процесуального кодексу України, суд -

ПОСТАНОВИВ :

У задоволенні клопотання представника позивача за первісним позовом про зупинення провадження, подане у цивільній справі за первісним позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Конкорд Факторинг до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості та за зустрічним позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Конкорд Факторинг , Публічного акціонерного товариства Комерційний банк Актив-Банк про визнання недійсним правочину - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Ю.В. Войтенко

Дата ухвалення рішення31.10.2019
Оприлюднено01.11.2019
Номер документу85335230
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання недійсним правочину

Судовий реєстр по справі —759/10537/19

Ухвала від 24.03.2021

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Войтенко Ю. В.

Ухвала від 28.09.2020

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Войтенко Ю. В.

Ухвала від 28.09.2020

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Войтенко Ю. В.

Ухвала від 02.03.2020

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Войтенко Ю. В.

Ухвала від 02.03.2020

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Войтенко Ю. В.

Ухвала від 10.12.2019

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Войтенко Ю. В.

Ухвала від 31.10.2019

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Войтенко Ю. В.

Ухвала від 31.10.2019

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Войтенко Ю. В.

Ухвала від 31.10.2019

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Войтенко Ю. В.

Постанова від 23.10.2019

Цивільне

Київський апеляційний суд

Оніщук Максим Іванович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні