Постанова
від 29.10.2019 по справі 1-15/11
СЛОВ'ЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Номер провадження 1 /243/2/2019

Номер справи 1/15/11

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

29 жовтня 2019 року Слов`янський міськрайонний суд Донецької області у складі:

Головуючого судді ОСОБА_1

За участю

секретаря судового засідання ОСОБА_2

прокурора ОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду № 7 клопотання прокурора Слов`янської місцевої прокуратури ОСОБА_3 у кримінальній справі, №80-1475, про звільнення від кримінальної відповідальності:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки с. Краснопавлівка, Лозівського району Харківської області громадянки України, раніше судимої:

-30.03.1995 року Слов`янським районним судом за ч.2 ст. 229-1 КК України, в редакції 1960 року до 8 років позбавлення волі, звільнена 09.08.2000 року на підставі указу Президента України про помилування

такої, що проживає за адресою: АДРЕСА_1

обвинуваченої у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 307 КК України.

В С Т А Н О В И В :

В провадженні Слов`янського міськрайонного суду перебуває кримінальна справа №80-1475 відносно ОСОБА_4 , обвинуваченої у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 307 КК України.

За даною кримінальною справою встановлено, що ОСОБА_4 , будучи раніше судимою за скоєння злочинів пов`язаних з незаконним обігом наркотичних засобів, 26.04.2002 року знаходячись в будинку АДРЕСА_1 , незаконно зберігала з метою збуту та збула Меркулову особливо небезпечну наркотичну сировину опій ацетильований у кількості 3,85 гр. зі змістом сухого залишку 0,15 гр. повторно, а також 29.04.2002 року в будинку АДРЕСА_1 зберігала з метою збуту та збула особливо небезпечну наркотичну сировину опій ацетильований у кількості 3,3 грн. зі вмістом сухого залишку 0,13 гр. Меркулову, повторно, тобто скоїла злочин, передбачений ч.2 ст. 307 КК України.

Ухвалою Слов`янського районного суду від 22.07.2003 року ОСОБА_4 оголошено у розшук, а кримінальну справу відносно останньої зупинено, у зв`язку з тим, що остання переховується від суду.

Прокурором подано до суду клопотання про поновлення судового розгляду та звільнення від кримінальної відповідальності ОСОБА_4 , обвинуваченої у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 307 КК України, у зв`язку із закінченням строків давності, оскільки з дня вчинення ОСОБА_4 злочину, передбаченого ч.2 ст. 307 КК України, минуло понад п`ятнадцять років.

Постановою Слов`янського міськрайонного суду від 29.10.2019 року провадження за справою відновлено для розгляду дійсного клопотання.

Вислухавши прокурора який підтримав клопотання, вивчивши надані матеріали, суд приходить до наступного висновку.

Відповідно до п. 11Перехідних положень КПК України, кримінальні справи, які до дня набрання чинності цим Кодексом надійшли до суду від прокурорів з обвинувальним висновком, постановою про застосування примусових заходів медичного чи виховного характеру, постановою про направлення справи до суду для вирішення питання про звільнення особи від кримінальної відповідальності, розглядаються судами першої, апеляційної та касаційної інстанцій в порядку, що діяв до набрання чинності цим Кодексом, з урахуванням положень, передбачених§ 3 розділу 4Закону України "Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів".

Згідно до п. 11 Прикінцевих та Перехідних положень КК України, правила, встановленіКримінальним кодексом України 1960 рокущодо давності, умовно-дострокового звільнення від відбування покарання, заміни невідбутої частини покарання більш м`яким, погашення і зняття судимості, поширюються на осіб, які вчинили злочини до набрання чинності цим Кодексом, за винятком випадків, якщо цим Кодексом пом`якшується кримінальна відповідальність зазначених осіб.

У відповідність до п. 5. ч. 1 ст. 7-1 КПК України (в редакції 1960 року), провадження в кримінальній справі може бути закрито судом у зв`язку із закінченням строків давності.

Згідно із ч. 2 ст. 11-1 КПК України (в редакції 1960 року), суд у судовому засіданні за наявності підстав, передбачених ч.3 ст. 48 КК України (в редакції 1960 року), закриває кримінальну справу у зв`язку із закінченням строків давності у випадках, коли справа надійшла до суду з обвинувальним висновком.

За ст.44Кримінального кодексуУкраїни передбачено, що особа, яка вчинила злочин, звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених цим Кодексом.

Положеннями ст.49 Кримінального кодексу України, визначено: строки давності з огляду на тяжкість вчиненого злочину, після закінчення яких особа звільняється від кримінальної відповідальності; підстави такого звільнення від кримінальної відповідальності; обчислення перебігу строків давності, його відновлення, зупинення та переривання.

Строк давності - це передбачений ст.49 КК України, певний проміжок часу з дня вчинення злочину і до дня набрання вироком законної сили, закінчення якого є підставою звільнення особи, яка вчинила злочин, від кримінальної відповідальності.

Таким чином, згідно приписів вказаної статті особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею злочину і до дня набрання чинності вироком суду законної сили минули встановлені законом строки, обчислення яких призупиняється в разі ухилення особи, яка вчинила злочин від слідства та суду та переривається у випадку скоєння зазначеною особою нового злочину.

Також, згідно п.8 Постанови Пленуму Верховного Суду України "Про практику застосування судами України законодавства про звільнення особи від кримінальної відповідальності" №12 від 23.12.2005 року, особа підлягає звільненню від кримінальної відповідальності за ст.49 Кримінального кодексу України, якщо з дня вчинення нею злочину до набрання вироком законної сили минули певні строки давності і вона не ухилялася від слідства або суду та не вчинила нового злочину невеликої, середньої тяжкості, тяжкого чи особливо тяжкого.

З матеріалів кримінальної справи вбачається, що ОСОБА_4 обвинувачується у скоєні злочину, передбаченого ч.2 ст. 307 КК України, що відносяться до тяжкого злочину.

Відповідно до ч.2 ст. 49 КК України, перебіг давності зупиняється, якщо особа, що вчинила злочин, ухилилася від досудового слідства або суду. У цих випадках перебіг давності відновлюється з дня з`явлення особи із зізнанням або її затримання. У цьому разі особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з часу вчинення злочину минуло п`ятнадцять років.

У відповідність до матеріалів кримінального провадження, з часу вчинення ОСОБА_4 кримінального правопорушення, а саме 26.04.2002 року, минуло понад п`ятнадцять років.

Відповідно до довідки про судимість ОСОБА_4 у період часу з 2002 року по теперішній час остання до кримінальної відповідальності за вчинення інших злочинів не притягувалась.

Крім того, під ухиленням від слідства або суду слід розуміти будь-які умисні дії, вчинені певною особою з метою уникнути кримінальної відповідальності за вчинений злочин, що змушує правоохоронні органи вживати заходів, спрямованих на розшук і затримання правопорушника. Нез`явлення без поважних причин за викликом до слідчого або суду, недотримання умов запобіжного заходу, зміна документів, які посвідчують особу, зміна зовнішності, перехід на нелегальне становище, перебування в тайнику, імітація своєї смерті тощо.

Особою, яка ухиляється від слідства або суду, визнається відома цим органам особа (що підтверджується матеріалами кримінальної справи) як така, що вчинила певний злочин і здійснила дії з метою переховування місця свого перебування від слідства або суду.

Давність персоніфікована, у зв`язку з чим про ухилення особи від слідства можна говорити лише тоді, коли слідство проводиться щодо конкретної особи. Зупинення перебігу строку давності можливе тільки щодо певної особи, обізнаної про те, що стосовно неї проводиться слідство.

Із законодавчого положення про відновлення перебігу строку давності з дня з`явлення особи із зізнанням або її затримання випливає, що винну особу встановлено і здійснюються заходи, спрямовані на встановлення її місцезнаходження.

Відповідно до ч. 1 ст. 281 КПК України, якщо під час досудового розслідування місцезнаходження підозрюваного невідоме або особа перебуває за межами України та не з`являється без поважних причин на виклик слідчого, прокурора за умови її належного повідомлення про такий виклик, то слідчий, прокурор оголошує особу в розшук.

Причому підстава для оголошення розшуку під час досудового розслідування «місцезнаходження підозрюваного невідоме» може мати місце як у випадку, якщо підозрюваний ухиляється від слідства, так і з інших причин, коли не встановлено його місцезнаходження.

Саме тому зупинення досудового розслідування у зв`язку з розшуком підозрюваного саме по собі ще не може свідчити про ухилення останнього від слідства.

Для застосування положень ч. 2 ст. 49 КК України, у такому випадку обов`язково має бути підтверджено факт ухилення підозрюваного від слідства.

Аналогічна позиція викладена в постанові Верховного Суду колегією суддів Другої судової палати Касаційного кримінального суду від 30 травня 2019 року по справі№639/793/17.

У відповідність до ч.1 ст. 282 КПК України (в редакції 1960 року), якщо під час судового розгляду справи будуть установлені підставі для закриття справи, передбачені пунктами 5, 6,7, 8, 9, 10, 11 статті 6 і статтями 7, 7-2,8, 9,10,11-1 цього Кодексу, суд, вислухавши думку учасників судового розгляду і висновок прокурора, своєю мотивованою ухвалою, а суддя - постановою, закриває справу.

У зв`язку з наведеним суд, вважає, що клопотання обґрунтоване та підлягає задоволенню

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 11-1, 282 КПК України (в редакції 1960 року), ст. 49 КК України, -

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання прокурора про звільнення ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності - задовольнити.

Звільнити ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності за ч.2 ст. 307 КК України на підставі ч.2 ст. 49 КК України, у зв`язку із закінченням строків давності.

Кримінальну справу№80-1475 відносно ОСОБА_4 , обвинуваченої у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 307 КК України - закрити.

Запобіжний захід обраний відносно ОСОБА_4 - підписку про невиїзд, залишити без змін, до набрання постановою законної сили.

На постанову може бути подана апеляційна скарга до Донецького апеляційного суду через Слов`янський міськрайонний суд на протязі семи суток з дня її проголошення.

Суддя

Слов'янського міськрайонного суду ОСОБА_1

СудСлов'янський міськрайонний суд Донецької області
Дата ухвалення рішення29.10.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу85338564
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —1-15/11

Ухвала від 16.02.2021

Кримінальне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Добров П. В.

Ухвала від 10.02.2021

Кримінальне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Добров П. В.

Постанова від 11.02.2011

Кримінальне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Таранкова І. М.

Постанова від 11.02.2011

Кримінальне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Таранкова І. М.

Постанова від 05.05.2020

Кримінальне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Гусач О. М.

Постанова від 29.10.2019

Кримінальне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Мірошниченко Л. Є.

Постанова від 29.10.2019

Кримінальне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Мірошниченко Л. Є.

Постанова від 29.10.2019

Кримінальне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Мірошниченко Л. Є.

Ухвала від 04.10.2019

Кримінальне

Сихівський районний суд м.Львова

Тімченко О. В.

Постанова від 27.05.2010

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Бурко Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні