Ухвала
від 04.11.2019 по справі 947/25329/19
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ОДЕСИ


справа № 947/25329/19

провадження № 2-а/947/413/19

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

04.11.2019 року м. Одеса

Суддя Київського районного суду м. Одеси Літвінова І.А., ознайомившись з позовною заявою ОСОБА_1 до інспектора управління патрульної поліції сержанта Рябчинського Владислава Васильовича про визнання протиправною та скасування постанови у справі про адміністративне правопорушення серії ЕАВ № 1481847 від 02.09.2019 р.,

ВСТАНОВИВ:

Автоматизованим розподілом судової справи між суддями Київського районного суду м. Одеси справі за позовом ОСОБА_1 присвоєно єдиний унікальний номер 947/25329/19 (провадження № 2-а/947/413/19); головуючим призначено суддю Літвінову І.А.

Суб`єктно, предметно та інстанційно справа № 947/25329/19 відноситься до юрисдикції місцевого загального суду та підлягає розгляду за правилами адміністративного судочинства.

У відповідності до частини першої статті 25 КАС України адміністративні справи з приводу оскарження індивідуальних актів, а також дій чи бездіяльності суб`єктів владних повноважень, які прийняті (вчинені, допущені) стосовно конкретної фізичної чи юридичної особи (їх об`єднань), вирішуються за вибором позивача адміністративним судом за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем проживання (перебування, знаходження) цієї особи-позивача або адміністративним судом за місцезнаходженням відповідача, крім випадків, визначених цим Кодексом.

Довідкою територіального відділу ГУ ДМС України в Одеській області, одержаною 01.11.2019 року на запит суду, підтверджено, що позивач ОСОБА_2 зареєстрованим у місті Одесі та Одеські області не значиться.

В позовній заяві адресою свого проживання позивач вказує: АДРЕСА_1 , що територіально відноситься до Приморського району міста Одеси.

Наведене свідчить, що територіальну юрисдикцію (підсудність) справи Київському районному суду м. Одеси позивач визначав за місцезнаходженням відповідача, що відповідає правилам ч. 1 ст. 25 КАС України.

Справа підсудна Київському районному суду м. Одеси.

Позивач ОСОБА_3 звернулася до суду, як особа яка має цивільну процесуальну дієздатність, що полягає в здатності особисто здійснювати цивільні процесуальні права та виконувати свої обов`язки в суді.

Згідно з частиною першою статті 6 Кодексу адміністративного судочинства України , кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до адміністративного суду, якщо вважає, що рішенням, дією чи бездіяльністю суб`єкта владних повноважень порушені її права, свободи або інтереси.

Порядок здійснення судочинства в адміністративних судах визначається Кодексом адміністративного судочинства України (ч. 1 ст. 1 КАС України).

За приписами частини першої статті 122 КАС України визначено, що позов може бути подано в межах строку звернення до адміністративного суду, встановленого цим Кодексом або іншими законами.

За правилами частини другої статті 286 КАС України позовну заяву щодо оскарження рішень суб`єктів владних повноважень у справах про притягнення до адміністративної відповідальності може бути подано протягом десяти днів з дня ухвалення відповідного рішення (постанови), а щодо рішень (постанов) по справі про адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, у тому числі зафіксовані в автоматичному режимі, - протягом десяти днів з дня вручення такого рішення (постанови).

Постанова, яку оскаржує позивач ОСОБА_3 датована 02.09.2019 року.

Позовна заява про оскарження постанови зареєстрована судом 16.10.2019 (вхід. № 52212/19-вх).

Позивач пропустив строк звернення до суду, встановлений частиною другою статті 286 КАС України .

Згідно з частиною шостою статті 161 КАС України у разі пропуску строку звернення до адміністративного суду позивач зобов`язаний додати до позовної заяви заяву про поновлення цього строку та докази поважності причин його пропуску.

Заява з процесуальних питань щодо поновлення строку до позовної заяви ОСОБА_1 не додана. Вимога про поновлення строку викладена позивачем у п. 1 яка є заяви по суті справи - прохальній частині позовної заяви. У позовній заяві викладені і обставини, якими позивач мотивує вимогу про поновлення строку.

Пропущений процесуальний строк позивач просить поновити, посилаючись на застосування ним альтернативного способу захисту прав шляхом звернення до управління патрульної поліції в Одеській області Департаменту патрульної поліції із скаргою щодо скасування наведеної постанови про адміністративне правопорушення.

Як зазначає позивач 10 жовтня 2019 року Департаментом патрульної поліції йому було повідомлено про те, що його скарга була розглянута та залишена без задоволення, а також роз`яснено право на звернення до суду в порядку, визначеному КАС України.

На підтвердження наведених вище обставин позивач надав докази, жоден з яких не може бути прийнятий судом до уваги на підставі частини першої статті 74 КАС України.

Так, за правилами статей 79 , 94 Кодексу адміністративного судочинства України , позивач, особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом із поданням позовної заяви. Письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не визначено цим Кодексом. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього. Копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством. Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який знаходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення. Учасник справи, який подає письмові докази в копіях (електронних копіях), повинен зазначити про наявність у нього або іншої особи оригіналу письмового доказу.

Жоден з доказів, наданих позивачем ОСОБА_4 на підтвердження обставин пропуску строку звернення до суду не засвідчений у встановленому законом порядку. Порядок подання доказів, встановлений статтями 79, 94 КАС України позивачем не дотриманий.

У відповідності до частини першої статті 74 КАС України суд не бере до уваги докази, які одержані з порушенням порядку, встановленого законом.

Отже, поважність причин пропуску позивачем строку звернення до суду не підтверджена допустимими доказами, що позбавляє суд можливості вирішити питання про можливість поновлення такого строку.

За правилами частини першої та частини другої статті 123 КАС України, у разі подання особою позову після закінчення строків, установлених законом, без заяви про поновлення пропущеного строку звернення до адміністративного суду, або якщо підстави, вказані нею у заяві, визнані судом неповажними, позов залишається без руху. При цьому протягом десяти днів з дня вручення ухвали особа має право звернутися до суду з заявою про поновлення строку звернення до адміністративного суду або вказати інші підстави для поновлення строку. Якщо заяву не буде подано особою в зазначений строк або вказані нею підстави для поновлення строку звернення до адміністративного суду будуть визнані неповажними, суд повертає позовну заяву.

З вище наведених підстав позовна заява ОСОБА_1 підлягає залишенню без руху із встановленням позивачеві строку на усунення виявлених недоліків.

За приписами частини другої статті 171 КАС України суддя відкриває провадження в адміністративній справі на підставі позовної заяви, якщо відсутні підстави для повернення позовної заяви, залишення її без розгляду чи відмови у відкритті провадження у справі.

Вимоги до форми, змісту та порядку подання адміністративної позовної заяви встановлені статтями 160 - 161 Кодексу адміністративного судочинства України .

Позовна заява ОСОБА_1 потребує усунення виявлених недоліків у нижченаведений спосіб.

На виконання пункту 2 частини п`ятої статті 160 КАС України у позовній заяві необхідно:

зазначити повне найменування юридичної особи, постанова посадової особи якої оскаржується;

зазначити місцезнаходження цієї особи та ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (зважаючи на те, що адресою, вказаною позивачем у позовній заяві знаходиться всього дві юридичні особи - Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Академіка Корольова 54 (код ЄДРПОУ40609874) та аптека);

зазначити у позовній заяві дійсний поштовий індекс в адресі позивача, оскільки вказаний індекс 65000 не відповідає офіційно встановленому;

зазначити у позовній заяві реєстраційний номер облікової картки платника податків позивача (за його наявності) або номер і серію паспорта позивача;

зазначити відомі номери засобів зв`язку сторін, їх електронні адреси або адреси електронної пошти.

На виконання пункту 11 частини п`ятої статті 171 КАС України позивач повинен надати власне письмове підтвердження про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

За приписами статті 161 Кодексу адміністративного судочинства України позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази - позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів) (ч. 4). До заяви про визнання індивідуального акту протиправним чи адміністративного договору недійсним додається також оригінал або копія оспорюваного акту чи договору або засвідчений витяг з нього, а у разі відсутності акту чи договору у позивача - клопотання про його витребування (ч. 7).

Звертається особлива увага позивача на положення статей 79 , 94 Кодексу адміністративного судочинства України , якими встановлено, що позивач, особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом із поданням позовної заяви. Письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії , якщо інше не визначено цим Кодексом. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього. Копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством. Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який знаходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення. Учасник справи, який подає письмові докази в копіях (електронних копіях), повинен зазначити про наявність у нього або іншої особи оригіналу письмового доказу .

Копія постанови, що додана до позовної заяви ОСОБА_1 не засвідчена. Також всупереч вимогам частини восьмої статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України в позовній заяві не зазначено щодо наявності у позивача оригіналу постанови.

Також не засвідчені й інші письмові докази та не зазначено осіб, які є держателями оригіналів цих доказів.

Крім того, на виконання пунктів 7 та 8 частини п`ятої статті 160 КАС України позивачу пропонується зазначити у позовній заяві чи вживалися ним заходи забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, та зазначити чи наявні докази, які не можуть бути подані разом із позовною заявою. В разі необхідності - надати клопотання про їх витребування, як передбачено частиною п`ятою статті 161 КАС України.

У відповідності до частин першої та другої статті 169 Кодексу адміністративного судочинства України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, встановлених статтями 160 , 161 цього Кодексу , постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Керуючись частиною третьою статті 3 , статтею 169 Кодексу адміністративного судочинства України , суддя

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до інспектора управління патрульної поліції сержанта Рябчинського Владислава Васильовича про визнання протиправною та скасування постанови у справі про адміністративне правопорушення серії ЕАВ № 1481847 від 02.09.2019 р. - залишити без руху.

Встановити позивачеві строк усунення недоліків позовної заяви - десять днів з дня отримання копії ухвали.

Недоліки усунути у спосіб повного та належного виконання вимог статей 160 , 161 Кодексу адміністративного судочинства України щодо порядку оформлення адміністративної позовної заяви - згідно із мотивувальною частиною цієї ухвали

Роз`яснити позивачу, що в разі усунення недоліків позовної заяви у встановлений строк позовна заява буде вважатись поданою в день первісного її подання до суду. Інакше заява вважається неподаною і повертається позивачеві, що не перешкоджає повторному зверненню до суду з цим позовом у встановленому порядку.

Копію ухвали направити позивачу для виконання.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала окремо від рішення суду апеляційному оскарженню не підлягає.

З текстом ухвали можна ознайомитись за веб-адресою: www.reyestr.court.gov.ua.

Суддя Літвінова І. А.

СудКиївський районний суд м. Одеси
Дата ухвалення рішення04.11.2019
Оприлюднено05.11.2019
Номер документу85382620
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —947/25329/19

Постанова від 06.07.2020

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Бітов А.І.

Ухвала від 02.07.2020

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Бітов А.І.

Ухвала від 16.06.2020

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Бітов А.І.

Ухвала від 05.06.2020

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Бітов А.І.

Ухвала від 21.04.2020

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Бітов А.І.

Ухвала від 21.04.2020

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Бітов А.І.

Постанова від 20.03.2020

Адміністративне

Київський районний суд м. Одеси

Літвінова І. А.

Ухвала від 02.12.2019

Адміністративне

Київський районний суд м. Одеси

Літвінова І. А.

Ухвала від 02.12.2019

Адміністративне

Київський районний суд м. Одеси

Літвінова І. А.

Ухвала від 04.11.2019

Адміністративне

Київський районний суд м. Одеси

Літвінова І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні