Ухвала
від 15.10.2019 по справі 334/6309/18
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

Дата документу 15.10.2019

Справа № 334/6309/18

Провадження № 1-кс/334/3749/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 жовтня 2019 року Ленінський районний суд м. Запоріжжя, у складі:

слідчого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання прокурора Запорізької місцевої прокуратури № 3 ОСОБА_3 про накладення арешту на майно в рамках кримінального провадження № 42018080000000202 від 24.05.2018 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 364-1, ч.2 ст. 209 КК України,

в с т а н о в и в :

В провадженні СВ Дніпровського ВП ГУНП в Запорізькій області перебувають матеріали кримінального провадження, зареєстрованого в Єдиному реєстрі досудових розслідувань за №42018080000000202 від 24.05.2018 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.364-1, ч.2 ст.209 КК України, за фактом зловживання посадовими особами групи перевізників «BUS TOUR» повноваженнями, що спричинило тяжкі наслідки, а також за фактом вчинення фінансових операції та правочинів з коштами, одержаними внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння, що передувало легалізації (відмиванню) доходів, а також вчинення дій, спрямованих на приховання незаконного походження таких коштів чи володіння ними, прав на такі кошти, джерела їх походження, місцезнаходження, переміщення, а так само набуття, володіння або використання коштів, одержаних внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння, що передувало легалізації (відмиванню) доходів, вчинені за попередньою змовою групою осіб.

Допитаний в статусі представника потерпілого ОСОБА_4 показав, що вій займає посаду заступника голови правління ПрАТ «Запоріжавтотранс» (код ЄДРПОУ код 03116795), яке є власником мережі 28 автостанцій розташованих на території Запорізької області на яких здійснюється надання послуг з обслуговування автобусами, що здійснюють перевезення пасажирів автомобільним транспортом за приміськими, внутрішньо обласними, міжобласними та міжнародними маршрутами, посадка, висадка пасажирів, продажі квитків та надання інших послуг.

Як показав ОСОБА_4 , наприкінці 2015 року, група перевізників «BUS TOUR», до якої входять юридичні особи, а саме: ТОВ «БАС-ТУР» (ідентифікаційний код юридичної особи 38784362), ТОВ «БАСТУР» (ідентифікаційний код 41161653) та ТОВ «Запорожбастранс» (ідентифікаційний код 39118897), які згідно відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, мають одну і ту ж адресу місцезнаходження, а саме: 69096, Запорізька область, м. Запоріжжя, вул. Гребельна, буд. 11, організувала масові нелегальні пасажирські перевезення автомобільним транспортом на території Запорізької, Дніпропетровської та Херсонської областей.

Суть їх незаконної діяльності полягає в тому, що зазначеним перевізником в порушення вимог ст.32 Закону України «Про автомобільний транспорт», на укладено з ПрАТ «Запоріжавтотранс» договори на автостанційне обслуговування так само, як і не укладено договір з Запорізькою обласною державною адміністрацією про перевезення пасажирів автомобільним транспортом. Свою діяльність з регулярних пасажирських перевезень зазначена група перевізників маскує під видом нерегулярних пасажирських перевезень.

В наслідок зазначених дій, ПрАТ «Запоріжавтотранс» несе збитки у виді упущеної вигоди, яка полягає в недоотриманні автостанційного збору, який вираховується у відсотковому значенні від тарифу перевізника та в залежності від класу автостанції.

Так, розмір автостанційного збору становить за 1 клас 18%, за 2 клас 16,5%, 3 клас 15%, 4 клас 13,5% и за 5 клас 12%. Крім того, ПрАТ «Запоріжавтотранс» також недоотримує 10% від тарифу перевізника за проданий квиток.

Проведеним оглядом сторінок інтернет сайту https://www.bustour.zp.ua встановлено, що даним перевізником здійснюються перевезення пасажирів автомобільним транспортом в режимі регулярних перевезень за маршрутами: «Запоріжжя-Дніпро», «Запоріжжя-Мелітополь», «Запоріжжя-Енергодар», «Енергодар-Дніпро», а також в режимі сезонних перевезень за маршрутами «Запоріжжя - Бердянськ», «Запоріжжя - Генічеськ», «Запоріжжя Залізний порт», «Запоріжжя - Кирилівка», «Запоріжжя - Новокостянтинівка», «Запоріжжя - Новопетрівка», «Запоріжжя-Приморськ», «Запоріжжя-Приморський посад», «Запоріжжя-Енергодар», «Енергодар-Бердянськ», «Енергодар-Генічеськ», «Енергодар-Залізний порт» та «Енергодар -Кирилівка».

Допитана в статусі свідка ОСОБА_5 , показала, що 17.08.2018 року вона прямувала з м. Запоріжжя до м. Бердянськ на транспортному засобі перевізника «BUS TOUR» придбавши квиток в онлайн режимі на інтернет сайті перевізника https://www.bustour.zp.ua за 158 грн., після чого їй з номера НОМЕР_1 надійшло смс повідомлення про те, що її замовлення прийнято. Згодом їй з номера НОМЕР_2 зателефонував оператор перевізника та уточнив місце посадки.

Допитаний в статусі свідка ОСОБА_6 , показав, що 17.08.2018 року він прямував з м. Запоріжжя до м. Бердянськ на транспортному засобі перевізника «BUS TOUR» придбавши квиток в онлайн режимі на інтернет сайті перевізника https://www.bustour.zp.ua за 158 грн., після чого йому з номера НОМЕР_3 надійшло смс повідомлення про те, що його замовлення прийнято. Згодом йому зателефонували з номера НОМЕР_4 .

Свідок ОСОБА_7 показав, що він працює водієм у ТОВ «Бастур», та 17.08.2018 року на транспортному засобі, який перебуває в оренді ТОВ «Бастур» перевозив пасажирів з м. Запоріжжя до м. Бердянська. Зі слів свідка, вартість проїзду за вказаним маршрутом становила 170 грн. Безпосереднім його керівником є ОСОБА_8 .

Свідок ОСОБА_9 показав, що він користується послугами перевізника « ІНФОРМАЦІЯ_1 », про діяльність якого дізнався з сайту ІНФОРМАЦІЯ_2 та рекламних оголошеннях, розміщених на банерах міста. Свідкові відомо, що керівником вказаного перевізника є ОСОБА_8 . Як зазначив свідок, вказаний перевізник надає послуги з перевезення пасажирів до баз відпочинку, розташованих на Азовському та Чорному морях. Сам же свідок користувався послугами перевізника для поїздок на Азовське море.

Свідок ОСОБА_10 показала, що вона користується послугами перевізника « ІНФОРМАЦІЯ_1 » про діяльність якого дізналась з сайту ІНФОРМАЦІЯ_2 та рекламних оголошеннях, розміщених на банерах міста. Так свідок подорожує на транспортних засобах вказаного перевізника з м. Запоріжжя до м. Дніпро та в зворотному напрямку. Також користувалася послугами перевізника для поїздок на Азовське море.

Згідно показів свідка ОСОБА_11 остання 28.08.2018 року на транспорті перевізника «BUS TOUR», їхала в смт. Кирилівка на відпочинок. Посадку в транспортний засіб вона здійснила поза межами автостанції, за проїзд водієві заплатила 140 грн. Послугами вказаного перевізника користується два рази на місяць.

Свідок ОСОБА_12 показала, що їй відом про те, що ТОВ «Бастур» надає послуги з пасажирських перевезень до курортних населених пунктів Запорізької області.

Її чоловік передавав в оренду ТОВ «Бастур» транспортний засіб Mercedes-Benz 311 СDІ р.н. НОМЕР_5 . На день передачі в оренду вказаного транспортного засобу діяльністю ТОВ «Бастур» керував ОСОБА_8 .

Свідок ОСОБА_12 показала, що їй відом про те, що ТОВ «Бастур» надає послуги з пасажирських перевезень до курортних населених пунктів Запорізької області.

Її чоловік передавав в оренду ТОВ «Бастур» транспортний засіб Mercedes-Benz 311 СDІ р.н. НОМЕР_5 . На день передачі в оренду вказаного транспортного засобу діяльністю ТОВ «Бастур» керував ОСОБА_8 .

Свідок ОСОБА_13 , який раніше був володільцем приміщення, розташованого по вул. Піщаній, 3 м. Запоріжжя, показав, що перевізник ОСОБА_14 орендував приміщення в його комплексі. Діяльністю Бастур керує ОСОБА_8 .

Допитаний в процесуальному статусі свідка старший державний інспектор відділу державного контролю та нагляду за безпекою на транспорті управління Укртрансбезпеки в Запорізькій області ОСОБА_15 показав, що в період часу з 29.05.2018 року і по 23.10.2018 року він спільно з іншими співробітниками Управління Укртрансбезпеки у Запорізькій області відповідно до положень постанови Кабінету Міністрів України № 1567 від 08.11.2006 року «Про затвердження Порядку здійснення державного контролю на автомобільному транспорті», здійснював рейдові перевірки додержання вимог законодавства у сфера автомобільного транспорту, під час виконання перевезень пасажирів і вантажів автомобільним транспортом, які проводилися у м. Бердянську, с. Лиманське, 138 км а/д Н-30, 341 км а/д М-18. В ході вказаних рейдових перевірок ним було складено 36 актів проведення перевірки додержання вимог законодавства про автомобільний транспорт під час виконання так званих нерегулярних перевезень пасажирів і вантажів автомобільним транспортом відносно ТОВ «Бастур», зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 . Встановлено, що у 35 випадках у водіїв ТОВ «Бастур» в порушення ст. 39 Закону України «Про автомобільний транспорт» були відсутні договори з замовником транспортних послуг. Також ТОВ «Бастур» інформаційні листи в управлінні Укртрансбезпеки у Запорізькій області не реєструвалися.

Також свідок показав, що в кожному випадку здійснення рейдових перевірок транспортні засоби ТОВ «Бастур» які прямували за маршрутом «Запоріжжя - Бердянськ» були повністю заповнені пасажирами. В свою чергу транспортні засоби ТОВ «Бастур» які прямували за маршрутом «Бердянськ- Запоріжжя» в середньому були заповнені пасажирами на 80-90 %.

Всі транспортні засоби, які він перевіряв мали на кузові зовні наклейки з написом «BUS TOUR». В кожному випадку водії транспортних засобів повідомляли, що вони працюють на ТОВ «Бастур».

Згідно листа Управління Укртрансбезпеки в Запорізькій області №0001/26-19 від 03.01.2019 на протязі 2017-2018 року за результатами рейдових перевірок суб`єктів господарської діяльності, групи перевізників BUS TOUR, інспекторами зазначеного Управління складено 290 актів проведення перевірок додержання вимог законодавства про автомобільний транспорт під час виконання перевезень пасажирів автомобільним транспортом.

Проведеним оглядомінтернет сторінок інформаційно аналітичного порталу Акцент за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_3 виявлено розміщення публікації під назвою: « ІНФОРМАЦІЯ_4 ».

Так, у вказаній публікації під фотографією ОСОБА_8 міститься інтерв`ю останнього в якому він сам безпосередньо розповідає про те, що БАСТУР довго працює на ринку, робить прийнятні для людей ціни та постійно покращує якість.

Крім цього, ОСОБА_8 зазначив, що під брендом «БасТур» працює холдинг, який включає в себе дрібних і великих перевізників.

Переглядом сторінок сайту ІНФОРМАЦІЯ_2 за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_5 виявлено розміщення інтерв`ю ОСОБА_16 для ІНФОРМАЦІЯ_6 в якому останній розповів про те, що компанія «Бастур» понад 10 років займається перевезенням запорожців найбільш популярними маршрутами. Їх компанія розпочала роботу в 2006 році. Спочатку вони її створили, щоб обслуговувати запорожців і в першу чергу доставляти відпочиваючих на Азовське і Чорне. У 2010 році вони запантентували торгову марку, створили ще кілька компаній зі схожою назвою, які входять в їх групу і займаються ще туроператорської діяльністю. Вони посилено просувають свої послуги через інтернет, займаються онлайн-платежами і картковими операціями.

Довгий час, як зазначив ОСОБА_8 , він сам працював за кермом, бачив недоліки в обслуговуванні зсередини розумів, що сервіс належним чином не розвинений. Проаналізував ситуацію на ринку і вирішив створити сервіс, який був би зручний запорожцям, особливо тим, хто живе у віддалених районах - наприклад, в Хортицькому або Осипенківського. Спочатку замовлення брали звичайним способом по телефону і записували в журнал, рекламу розміщували на стовпах. Надалі створили сайт і спеціальну програму бронювання квитків. Вона інтелектуальна, займається логістикою крім бронювання плюс сама робить багато запрограмувати операції. Це унікальний продукт, який не схожий ні на одну програму в світі.

На деякі маршрути, як зазначив ОСОБА_8 у наданому інтерв`ю вони незначно підвищили ціни, привівши як приклад, підвищення ціни на проїзд до Кирилівки з 120 гривень до 130 грн. А також можливість поїхати на море по акційній ціні 69 гривень.

Також ОСОБА_8 зазначив, що дві компанії «Бастур» і «Запорожбастранс» намагаються позбавити ліцензій.

На питання журналіста про те в чому він шукає сили і натхнення рухатися далі, ОСОБА_8 зазначив про те, що він приходе у вечері в офіс, відкриває своє дітище - свій сайт, дивиться статистику, читає відгуки, аналізує і бачить, як з кожним днем ??послуга стає все популярнішим, з`являється все більше людей, які довіряють їм та вважає щасливою людиною, яка зі свого хобі зробила свій бізнес.

Також встановлено, що згідно договору № К-459 від 24.05.2018 року укладеного між ОСОБА_8 та ТОВ «АДВ-група», даною юридичною особою за замовленням ОСОБА_8 здійснювалося розміщення реклами на зворотній стороні розрахункових квитанцій про надання послуг з перевезення пасажирів перевізником BUS TOUR.

ТОВ «АДВ-группа» на виконання вказаного договору на 20000 квитанціях було розміщено інформацію про перевезення пасажирів перевізником BUS TOUR з м. Запоріжжя у м. Дніпро.

Таким чином, проведеними слідчими діями встановлено, що безпосередньо керівництво групою перевізників BUS TOUR здійснює ОСОБА_8 ІНФОРМАЦІЯ_7 , який є підписантом та заступником директора ТОВ «ЗАПОРОЖБАСТРАНС» (КОД ЄДРПОУ 39118897), підписантом ТОВ «БАС-ТУР», (код ЄДРПОУ 38784362) та директором ТОВ «БАСТУР» (код ЄДРПОУ 41161653) а також засновником, як він сам про це зазначає компанії BUS TOUR.

Згідно листа Запорізької обласної державної адміністрації, №01250/08046 від 20.02.2019, за період з 2016 року по 20.02.2019 Запорізькою облдержадміністрацією договори про організацію перевезень пасажирів на міжміських та приміських автобусних маршрутах загального користування, які не виходять за межі території Запорізької області на регулярній основі не укладалися.

Згідно листа в.о. голови Державної служби України з безпеки на транспорті №7420/02/15-18 від 23.08.2018, перевізники ТОВ «БАС-ТУР», (ідентифікаційний код юридичної особи 38784362, юридична адреса: 69096, Запорізька область, м. Запоріжжя, вул. Гребельна буд.11); ТОВ «ЗАПОРОЖБАСТРАНС» (ідентифікаційний код юридичної особи 39118897, юридична адреса: 69096, Запорізька область, м. Запоріжжя, вул. Гребельна буд.11); ТОВ «БАСТУР» (ідентифікаційний код юридичної особи 41161653, юридична адреса: 69096, Запорізька область, м. Запоріжжя, вул. Гребельна буд.11); фізична особа підприємець ОСОБА_8 (місце проживання АДРЕСА_2 ). на обслуговування міжміських і приміських автобусних маршрутів загального користування, які виходять за межі території області (міжобласні маршрути) не призначалися та не отримувалися відповідні дозвільні документи.

На виконання ухвали слідчого судді Ленінського районного суду м. Запоріжжя у справі №334/8357/18 від 08.11.2018 року проведено тимчасовий доступом до інформації, що становить банківську таємницю, за результатом якого встановлено, що кошти за придбання квитків в онлайн режимі через інтернет сайт https://www.bustour.zp.ua, зараховуються на відкритий в АТ КБ «ПриватБанк» банківський рахунок НОМЕР_6 , який належить ТОВ «Київтранс - Альянс» (код ЄДРПОУ40256492, юридична адреса: 01133, м. Київ, БУЛЬВАР ЛЕСІ УКРАЇНКИ, будинок 26), керівником якого згідно даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань з 05.02.2016 року є громадянка ОСОБА_17 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_3 .

Так, згідно матеріалів тимчасового доступу 19.02.2016 року ОСОБА_8 від імені виконуючого обов`язків директора ТОВ «Київтранс - Альянс», на посаду якого був призначений наказом №02/к від 17.02.2016 року, заповнив та подав заяву на відкриття рахунків, а саме поточного рахунку НОМЕР_7 , карткового рахунку НОМЕР_8 , рахунку для соціальних виплат та сплати ПДВ 26042055704657.

Далі ОСОБА_8 , маючи активний мерчат в програмному комплексі LiqPay i28731629419, приєднав останній до поточного рахунку ТОВ «Київтранс-альянс» НОМЕР_7 , на який і стали зараховуватися кошти за придбання квитків на проїзд транспортними засобами перевізника BUS TOUR в онлайн режимі на сайті https://www.bustour.zp.ua.

На виконання ухвали слідчого судді Ленінського районного суду у справі №334/41/19 від 10.06.2019 року, проведено тимчасовий доступ до руху коштів по рахунку ТОВ «Київтранс-альянс» НОМЕР_7 , відкритого в АТ КБ «ПриватБанк» ОСОБА_8 19.02.2016, як в.о. директора ТОВ «Київтранс-альянс» (код ЄДРПОУ 40256492), на який в період з 27.05.2016 року по 10.06.2019 року за придбання квитків на проїзд транспортними засобами перевізника BUS TOUR в онлайн режимі на сайті https://www.bustour.zp.ua. було зараховано 8065862,80 грн.

До банківського рахунку НОМЕР_7 , який належить ТОВ «Киевтранс-альянс», як встановлено в ході тимчасового доступу прив`язана банківська картка НОМЕР_9 , яка належить ОСОБА_8 та за допомогою якої останній активно знімав кошти з вказаного рахунку.

Крім того, в ході зазначеного тимчасового доступу отримано роздруківку руху коштів по рахунку ТОВ «Туристичний оператор «БТ Тревел» НОМЕР_10 , який відкритий в АТ КБ «ПриватБанк» та на який в період часу з 18.07.2017 по 08.06.2019 за придбання квитків на проїзд транспортними засобами перевізника BUS TOUR в онлайн режимі на сайті https://www.bustour.zp.ua було зараховано 934019,01 грн.

Зарахування коштів на даний рахунок здійснювалось через активний мерчат в програмному комплексі LiqPay i28731629419, який використовує ОСОБА_8 .

Також, в ході вказаного тимчасового доступу було отримано роздруківку руху коштів по рахунку ТОВ «Бастур» НОМЕР_11 , який відкритий в АТ КБ «ПриватБанк», та на який в період часу з 10.10.07 по 25.01.2019 року, через активний мерчат в програмному комплексі LiqPay i28731629419, за придбання квитків на проїзд транспортними засобами перевізника BUS TOUR в онлайн режимі на сайті https://www.bustour.zp.ua було зараховано 646 462 грн.

Оглядом змісту проведених операцій по рахунку ТОВ «Київтранс-альянс» НОМЕР_7 , встановлено, що за період з 27.05.2016 року по 10.06.2019 по вказаному рахунку здійснені низку видаткових фінансових операції, з перерахуванням коштів на рахунки, у тому числі в якості оплати на виконання укладених правочинів з суб`єктами господарської діяльності.

Встановлено, що з рахунку ТОВ «Київтранс-альянс» НОМЕР_7 було здійснено перерахунки коштів на інші рахунки.

Зазначеними матеріалами тимчасового доступу чітко підтверджуєтюся факти перерахування коштів з рахунку ТОВ «Києвтранс-альянс» на рахунки ТОВ «Бастур», засновником якого є ОСОБА_18 , директором є ОСОБА_8 , на рахунки ТОВ «Босфор Експрес», засновником та директором якого є ОСОБА_19 , відносно якої є достатньо підстав вважати, що вона є рідною сестрою ОСОБА_20 , тобто засновника та директора ТОВ «Києвтранс-альянс», яка має такуж саму адресу реєстрації місця проживання, що і ОСОБА_19 ( АДРЕСА_4 ), перерахування коштів на рахунки ТОВ «Запорожбастранс», заступником директора в якому є ОСОБА_8 , на рахунки ТОВ «Туристичний оператор БТ Тревел» засновником та директротом якого є ОСОБА_21 , яка протягом лютого-квітня 2018 року як найманий робітник, отримувала офіційну заробітну плату у ТОВ «Бастур», на рахунки ТОВ «БАС-ТУР» в якому ОСОБА_8 є підписантом, на рахунки ТОВ «МОНОБАС», засновником та керівником якого є ОСОБА_18 а також на рахунки ТОВ «Бастур С», засновником та директором якого є ОСОБА_8 .

Також, матеріалами тимчасового доступу підтверджується факти перерахування коштів з рахунку ТОВ «Бастур» на рахунок ОСОБА_8 , ТОВ «БАС-ТУР», ТОВ «Київтранс-альянс» та ТОВ «Туристичний оператор «БТ Тревел», а також факти перерахування коштів з рахунку ТОВ «Туристичний оператор «БТ Тревел» на рахунки ТОВ «БАС-ТУР», ТОВ «Київтранс-альянс», ОСОБА_8 та ТОВ «БАСТУР».

У сторони обвинувачення є достатньо підстав вважати, що громадянин ОСОБА_8 зловживаючи своїми службовими повноваженнями, як директор ТОВ «Бастур» та заступник директор ТОВ «Запорожбастранс», не уклавши з уповноваженою особою Запорізької обласної державної адміністрації договір про організацію перевезень пасажирів на автобусних маршрутах загального користування, які не виходять за межі території області (внутрішньо обласні маршрути), укладення якого є обов`язковим згідно положень ст.31 Закону України «Про автомобільний транспорт», не маючи дозволу на перевезення пасажирів за міжміськими маршрутами, які виходять за межі території областей (міжобласні маршрути), необхідність отримання якого визначена в ч.2 ст.31 Закону України «Про автомобільний транспорт», а також недотримуючись вимог ч.1 ст.32 Закону України «Про автомобільний транспорт», якою визначено обов`язок автомобільного перевізника, що здійснює перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування врегулювати відносини із власниками автостанцій шляхом укладення відповідного договору, з лютого 2017 року під видом здійснення нерегулярних пасажирських перевезень на території Запорізької, Дніпропетровської та Херсонської областей організував масові нелегальні пасажирські перевезення пасажирів автомобільним транспортом на автобусних маршрутах загального користування, в наслідок чого, ПрАТ «Запоріжавтотранс» (код ЄДРПОУ 03116795) спричинено матеріальну шкоду в сумі 1329 573 грн. у виді упущеної вигоди, яка полягає в недоотриманні ПрАТ «Запоріжавтотранс» суми авто станційного збору у 15% значенні вартості від тарифу перевізника BUS TOUR та в подальшому діючи у співучасті з ОСОБА_21 та ОСОБА_17 легалізував незаконно отримані кошти шляхом їх виведення з рахунків ТОВ «Туристичний оператор «БТ Тревел», ТОВ «Київтранс-альянс», а також діючи самостійно вивів кошти з рахунку ТОВ «Бастур».

В судове засідання прокурор не з`явився.

Дослідивши матеріали клопотання, суд приходить до наступних висновків.

Відповідно дост. 170 КПК України,арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Арешт майна допускається з метою забезпечення: 1) збереження речових доказів; 2) спеціальної конфіскації; 3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; 4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

У випадку, передбаченому п.1 ч. 2ст.170 КПК України, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним устатті 98 цього Кодексу.

Згідно з п. 1 ч. 2 ст.170КПК України в клопотанні слідчого про арешт майна мають бути зазначені правові підстави, у зв`язку з якими необхідно здійснити арешт майна.

Аналіз вище зазначеної норми закону свідчить, що Кримінальним процесуальнимкодексом України чітко передбачені підстави для застосування такого виду забезпечення кримінального провадження, як арешт майна.

Відповідно ч. 1 ст.173КПК України слідчий суддя, суд відмовляють у задоволенні клопотання про арешт майна, якщо особа, що його подала, не доведе необхідність такого арешту.

Згідно ст.171 КПК України, у клопотанні слідчого, прокурора про арешт майна повинно бути зазначено: підстави, у зв`язку з якими потрібно здійснити арешт майна, проте прокурором не було наведено достатньо підстав з яких потрібно накласти арешт.

В той же час, прокурор обґрунтовуючи доводи клопотання посилається на необхідність накладення арешту з метою запобігти можливості відчуження коштів, отриманих в наслідок вчинених розслідуваних правопорушень, а також їх приховання шляхом перерахування на інші рахунки.

При цьому, прокурором не надано достатніх і належних доказів тих обставин, на які він послався у клопотанні у розумінні вимогст..132 КПК України, так як не доведено, що кошти, які знаходяться на рахунках, які належать ТОВ «БАСТУР», ОСОБА_8 отримані злочинним шляхом.

З огляду на вищевикладене суд не вбачає підстав для накладення арешту на рахунки, які належать ТОВ «БАСТУР», ОСОБА_8 , які знаходяться на відкритих у ПАТ АБ «УКРГАЗБАНК», а отже у задоволенні клопотання слід відмовити.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст.167,170, 171,172,309,395 КПК України, слідчий суддя,

УХВАЛИВ:

В задоволенні клопотання про накладення арешту на майно в рамках кримінального провадження № 42018080000000202 від 24.05.2018 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 364-1, ч.2 ст. 209 КК України відмовити.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Запорізького апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її проголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення15.10.2019
Оприлюднено21.02.2023

Судовий реєстр по справі —334/6309/18

Ухвала від 31.03.2020

Кримінальне

Запорізький апеляційний суд

Фомін В. А.

Ухвала від 12.03.2020

Кримінальне

Запорізький апеляційний суд

Фомін В. А.

Ухвала від 31.03.2020

Кримінальне

Запорізький апеляційний суд

Фомін В. А.

Ухвала від 14.02.2020

Кримінальне

Запорізький апеляційний суд

Тютюник М. С.

Ухвала від 06.02.2020

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Козлова Н. Ю.

Ухвала від 04.02.2020

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Козлова Н. Ю.

Ухвала від 22.11.2019

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Козлова Н. Ю.

Ухвала від 22.11.2019

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Козлова Н. Ю.

Ухвала від 15.10.2019

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Козлова Н. Ю.

Ухвала від 15.10.2019

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Козлова Н. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні