Ухвала
від 14.11.2019 по справі 404/7490/19
КРОПИВНИЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Кропивницький апеляційнийсуд

№ провадження 11-сс/4809/433/19 Головуючий у суді І-ї інстанції ОСОБА_1

Категорія 190 (83, 86-1, 143) Доповідач в колегії апеляційного суду ОСОБА_2

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14.11.2019 року м. Кропивницький

Колегія суддів судової палати у кримінальних справах Кропивницького апеляційного суду у складі:

головуючого судді - ОСОБА_2 ,

суддів - ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,

при секретарі - ОСОБА_5 ,

за участю прокурора - ОСОБА_6 ,

представників ОСОБА_7 , ОСОБА_8 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Кропивницькому апеляційну скаргу прокурора у кримінальному провадженні ОСОБА_9 на ухвалу слідчого судді Кіровського районного суду м. Кіровограда від 24 жовтня 2019 року про арешт майна в кримінальному провадженні, внесеного 04 жовтня 2019 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12019120020007602, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст. 190 КК України, -

ВСТАНОВИЛА:

З представленихматеріалів судовогопровадження,вбачається що18жовтня 2019року слідчийСВ КропивницькогоВП ГУНПв Кіровоградськійобласті ОСОБА_10 за погодженнямз прокуроромКіровоградської місцевоїпрокуратури ОСОБА_9 звернувся дослідчого судді Кіровського районного суду м. Кіровограда з клопотанням про арешт майна.

Ухвалою слідчого судді Кіровського районного суду м. Кіровограда від 24 жовтня 2019 року частково задоволено клопотання слідчого та частково накладено арешт на майно, яке було вилучено під час обшуку 17 жовтня 2019 року.

Рішення районного суду обґрунтоване тим, що клопотання слідчого в частині накладення арешту на паперові документи підлягає задоволенню, оскільки необхідно провести ряд експертиз пов`язаних з виявленням та доведенням фальсифікації документів, а в частині накладення арешту на зерно кукурудзи,слідчий суддя вважає, що матеріалами клопотання не доведено, яка саме кількість зерно кукурудзи потрапило на зберігання до АТ «ДПЗКУ», так як всі три підприємства, а саме ТОВ «АРТБЕРГ ЛЮКС», ТОВ «ОЛДПЕЛ», ТОВ «ГЛОБАЛСТОУН» поставляли значну кількість зерна кукурудзи до АТ «ДПЗКУ» для обробки та подальшого зберігання, відтак можуть бути порушенні права власності інших осіб.

Вапеляційній скарзіпрокурор ОСОБА_9 просить скасувати ухвалу слідчого судді, як незаконну та необґрунтовану, постановити нову, згідно якій для захисту прав та законних інтересів потерпілого від злочину, просить накласти арешт на зерно кукурудзи врожаю 2019 року в загальній кількості 345, 48 тон.

Свої вимогипрокурор обґрунтовує тим, що при вирішенні питання про арешт майна, слідчим суддею не враховано, що з метою збереження речових доказів та необхідності проведення слідчих дій для встановлення об`єктивної істини у справі є необхідність у накладені арешту на вилучені речі та документи, оскільки існують достатні підстави вважати, що майно потерпілого, а саме зерно кукурудзи врожаю 2019 року в загальній кількості 345,48 тон є предметом злочину.

Крім того, зерно кукурудзи врожаю 2019 року в загальній кількості 345,48 тон визнано речовим доказом у даному кримінальному провадженні.

Заслухавши доповідача, пояснення прокурора, який підтримав апеляційну скаргу та просив суд її задовольнити, представників ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , які заперечували проти задоволення апеляційної скарги, перевіривши матеріали кримінального провадження, зваживши доводи апеляційної скарги, колегія суддів дійшла висновку про задоволення апеляційної скарги, виходячи з наступного.

Відповідно до вимог ст. 173 КПК України при вирішенні питання про арешт майна слідчий суддя, суд повинен враховувати правову підставу для арешту майна; можливість використання майна як доказу у кримінальному провадженні (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої статті 170 цього Кодексу); наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення або суспільно небезпечного діяння, що підпадає під ознаки діяння, передбаченого законом України про кримінальну відповідальність (якщо арешт майна накладається у випадках, передбачених пунктами 3, 4 частини другої статті 170 цього Кодексу); можливість спеціальної конфіскації майна (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 2 частини другої статті 170 цього Кодексу); розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, неправомірної вигоди, яка отримана юридичною особою (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 4 частини другої статті 170 цього Кодексу); розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження; наслідки арешту майна для підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб.

На переконання колегії суддів, слідчий суддя місцевого суду, під час розгляду клопотання слідчого про арешт майна, не в повній мірі дотримався вказаних вимог закону, не зважаючи на наявність у справі достатніх даних та обгрунтованих підстав для арешту майна, частково задовольнив клопотання слідчого з формальних підстав.

Як вбачається з матеріалів судового провадження, слідчим відділом Кропивницького ВПГУ Національної поліції в Кіровоградській області розслідується кримінальне провадження, внесене 04 жовтня 2019 року за № 12019120020007602 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст. 190 КК України, а саме по факту незаконного заволодіння чужим майном шляхом обману чи зловживання довірою (шахрайство) вчинене у великих розмірах.

З метою документування неправомірних дій з боку посадових осіб Кіровоградського КХП № 1, працівниками поліції на підставі Ухвали слідчого судді від 16.10.2019 року було проведено обшук на території філії АТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України «Кіровоградський комбінат хлібопродуктів №1» за адресою: 25005, Кіровоградська область, м. Кропивницький, вул. Варшавська, 91А.

В ході обшуку від 17.10.2019 року на території філії АТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України «Кіровоградський комбінат хлібопродуктів №1» було виявлено та вилучено речі та документи, які належать останнім та відповідно постановою слідчого від 18 жовтня 2019 року, визнані речовими доказами по даному кримінальному провадженню.

Дослідивши матеріали судового провадження, колегія суддів вважає, що клопотання підлягає задоволенню, оскільки матеріали доводять наявність законних та обґрунтованих підстав для накладення арешту на майно.

Відповідно довимогст. 98 КПК України, речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом.

Чинним кримінальним процесуальним кодексом України передбачено, що арешт на майно з метою збереження речових доказів можливий, коли існує сукупність розумних підстав і підозр вважати, що таке майно є доказом злочину.

Конкретно визначене у клопотанні слідчого майно відповідає критеріям ст. 98 КПК України, а відтак з урахуванням позиції сторони обвинувачення, а також загальних засад кримінального судочинства ( ст. 7, 9, 13, 16, 22 23, 26 КПК України) та загальних правил застосування заходів забезпечення кримінального провадження (ст. 132 КПК України) колегія суддів вважає, що у даній ситуації, арешт майна відповідає інтересам та потребам досудового розслідування в цій справі, такий вид втручання у права та законні інтереси спрямований на встановлення фактичних обставин справи, арештоване майно можливо використати як доказ обґрунтованості причетності або непричетності до даного кримінального правопорушення.

На даному етапі досудового розслідування, слідчий суддя не вправі вирішувати ті питання, які повинен вирішувати суд при розгляді кримінального провадження по суті, тобто не вправі оцінювати докази з точки зору їх достатності і допустимості для встановлення вини чи її відсутності у фізичної або юридичної особи за вчинення кримінального правопорушення, а лише зобов`язаний на підставі розумної оцінки сукупності отриманих даних визначити, що надані суду матеріали є достатніми для застосування в рамках даного кримінального провадження заходів забезпечення кримінального провадження, одним із яких і є арешт майна.

Сукупність доданих до клопотання матеріалів вказує на те, що зерно кукурудзи врожаю 2019 року є об`єктом злочинного посягання та речовим доказом, а тому накладення арешту на вказане майно до прийняття остаточного рішення у кримінальній справі, відповідає критеріям ст. 170 КПК України, буде лише сприяти об`єктивному розслідуванню та запобігання можливості його перетворення, знищення, відчуження, втрати або настання інших наслідків, які можуть перешкодити кримінальному провадженню.

Таким чином, колегія суддів погоджується з доводами апеляційної скарги щодо наявності підстав для накладення арешту на майно. На цьому етапі кримінального провадження потреби досудового розслідування виправдовують таке втручання у права та інтереси власника майна.

Таким чином, ухвала слідчого судді підлягає скасуванню з постановлення нової ухвали про задоволення клопотання слідчого та арешт майна в кримінальному провадженні, внесеного 04 жовтня 2019 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12019120020007602, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст. 190 КК України.

Керуючись ст.ст. 173, 174, 309, 370 - 372, 376, 407, 419, 422, 424 КПК України, колегія суддів, -

ПОСТАНОВИЛА:

Апеляційну скаргу прокурора у кримінальному провадженні ОСОБА_9 - задовольнити.

Ухвалу слідчого судді Кіровського районного суду м. Кіровограда від 24 жовтня 2019 року про арешт майна в кримінальному провадженні, внесеного 04 жовтня 2019 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12019120020007602, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст. 190 КК України - скасувати.

Клопотання слідчого СВ Кропивницького ВП ГУНП в Кіровоградській області ОСОБА_10 про арешт майна в кримінальному провадженні, внесеного 04 жовтня 2019 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12019120020007602, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст. 190 КК України задовольнити.

Накласти арешт на майно, яке зазначено у протоколі обшуку від 17 жовтня 2019 року, а саме: Товарно-транспортну накладну № 3 від 29.09.2019 на автомобіль марки «Мерседес» реєстраційний номер ВА227ВН причіп НОМЕР_1 , водій ОСОБА_11 з вказаним вантажем кукурудзи вагою 58,160 т, в двох примірниках. Складська квитанція на зерно № 89 від 03.10.2019 про прийняття на зберігання від ТОВ «Артберг Люкс» кукурудзи 3 класу в двох примірниках. Картка аналізу зерна № 77 від 29.09.2019 та реєстр № 78 від 29.09.2019; Товарно-транспортну накладну № 4 від 28.09.2019 на автомобіль марки «Вольво» реєстраційний номер НОМЕР_2 причіп НОМЕР_3 , водій ОСОБА_12 з вказаним вантажем кукурудзи вагою 49,780 т, в двох примірниках. Складська квитанція на зерно № 83 від 02.10.2019 про прийняття на зберігання від ТОВ «Артберг Люкс» кукурудзи 3 класу в двох примірниках. Картка аналізу зерна № 69 від 28.09.2019 та реєстр № 72/1 від 28.09.2019; Товарно-транспортну накладну № 7 від 30.09.2019 на автомобіль марки «Вольво» реєстраційний номер НОМЕР_2 причіп НОМЕР_3 , водій ОСОБА_12 з вказаним вантажем кукурудзи вагою 50,300 т, в двох примірниках. Складська квитанція на зерно № 95 від 03.10.2019 про прийняття на зберігання від ТОВ «Артберг Люкс» кукурудзи 3 класу в двох примірниках. Картка аналізу зерна № 81 від 30.09.2019 та реєстр № 80 від 30.09.2019; Товарно-транспортну накладну № 1 від 29.09.2019 на автомобіль марки «Мерседес» реєстраційний номер НОМЕР_4 причіп НОМЕР_5 , водій ОСОБА_13 з вказаним вантажем кукурудзи вагою 53,900 т, в двох примірниках. Складська квитанція на зерно № 88 від 03.10.2019 про прийняття на зберігання від ТОВ «Артберг Люкс» кукурудзи 3 класу в двох примірниках. Картка аналізу зерна № 76 від 29.09.2019 та реєстр № 77 від 29.09.2019; Товарно-транспортну накладну № 1 від 28.09.2019 на автомобіль марки «Камаз» реєстраційний номер НОМЕР_6 причіп НОМЕР_7 , водій ОСОБА_14 з вказаним вантажем кукурудзи вагою 47,100 т, в двох примірниках. Складська квитанція на зерно № 75 від 02.10.2019 про прийняття на зберігання від ТОВ «Артберг Люкс» кукурудзи 3 класу в двох примірниках. Картка аналізу зерна № 60 від 28.09.2019 та реєстр № 65 від 28.09.2019; Товарно-транспортну накладну № 2 від 28.09.2019 на автомобіль марки «Ман» реєстраційний номер НОМЕР_8 причіп НОМЕР_9 , водій ОСОБА_15 з вказаним вантажем кукурудзи вагою 57,940 т, в двох примірниках. Складська квитанція на зерно № 84 від 02.10.2019 про прийняття на зберігання від ТОВ «Артберг Люкс» кукурудзи 3 класу в двох примірниках. Картка аналізу зерна № 75 від 29.09.2019 та реєстр № 73 від 29.09.2019; Товарно-транспортну накладну № 2 від 28.09.2019 на автомобіль марки «Камаз» реєстраційний номер НОМЕР_10 причіп НОМЕР_11 , водій ОСОБА_16 з вказаним вантажем кукурудзи вагою 48,300 т, в двох примірниках. Складська квитанція на зерно № 81 від 02.10.2019 про прийняття на зберігання від ТОВ «Артберг Люкс» кукурудзи 3 класу в двох примірниках. Картка аналізу зерна № 61 від 28.09.2019 та реєстр № 71 від 28.09.2019; Товарно-транспортну накладну № 4ИП00103 від 28.09.2019 на автомобіль марки «Ман» реєстраційний номер НОМЕР_12 причіп НОМЕР_13 , водій ОСОБА_17 з вказаним вантажем кукурудзи вагою 62,780 т, в двох примірниках. Складська квитанція на зерно № 80 від 02.10.2019 про прийняття на зберігання від ТОВ «Глобалстоун» кукурудзи 3 класу в двох примірниках. Картка аналізу зерна № 72 від 28.09.2019 та реєстр № 70 від 28.09.2019; Товарно-транспортну накладну № 10 від 03.10.2019 на автомобіль марки «Камаз» реєстраційний номер НОМЕР_14 причіп НОМЕР_15 , водій ОСОБА_18 з вказаним вантажем кукурудзи вагою 48,640 т. Складська квитанція на зерно № 129 від 10.10.2019 про прийняття на зберігання від ТОВ «Олдпед» кукурудзи 3 класу в двох примірниках. Картка аналізу зерна № 112 від 04.10.2019 та реєстр № 111 від 04.10.2019; Договір складського зберігання зерна № 45-ЗБ/2019 від 27.09.2019 укладеного між АТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України «Кіровоградський комбінат хлібопродуктів №1» в особі виконуючого обов`язки директора ОСОБА_19 та ТОВ «Артберг Люкс» в особі директора ОСОБА_20 , на 22 арк.; Договір складського зберігання зерна № 44-ЗБ/2019 від 27.09.2019 укладеного між АТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України «Кіровоградський комбінат хлібопродуктів №1» в особі виконуючого обов`язки директора ОСОБА_19 та ТОВ «Олдпел» в особі директора ОСОБА_21 , на 22 арк.; Договір складського зберігання зерна № 23-ЗБ/2019 від 18.07.2019 укладеного між АТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України «Кіровоградський комбінат хлібопродуктів №1» в особі виконуючого обов`язки директора ОСОБА_19 та ТОВ «Глобалстоун» в особі директора ОСОБА_22 , на 22 арк.; Картки аналізу зерна № 83 від 01.10.2019, № 82 від 01.10.2019, № 61 від 28.09.2019, № 60 від 28.09.2019, № 70 від 28.09.2019, № 69 від 28.09.2019, № 75 від 29.09.2019, № 76 від 29.09.2019, № 77 від 29.09.2019, № 81 від 30.09.2019; Роздруківка руху коштів по рахунку № НОМЕР_16 що належить філії АТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України «Кіровоградський комбінат хлібопродуктів №1» за період часу з 07.10.2019 по 10.10.2019; Копія довіреності № 5 від 16.10.2019 виданої ОСОБА_23 та заявка на переоформлення зерна в кількості 101,020 т. на ТОВ «Агрородина» код ЄДРПОУ: 38177801, юридична адреса: 26222, Кіровоградська область, Маловисківський район, село Березівка, вул. Мічуріна, будинок 15; Товарно-транспортну накладну № 4 від 28.09.2019 на автомобіль марки «Вольво» реєстраційний номер НОМЕР_2 причіп НОМЕР_3 водій ОСОБА_12 з вказаним вантажем кукурудзи вагою 49,780 т. Незаповнені товарно-транспортні накладні за 2019 рік в яких мається відтиск печатки ТОВ «Дженерал Адвансіс» та підпис директора ОСОБА_24 в кількості 15 штук; Незаповнені товарно-транспортні накладні за 2019 рік в яких мається відтиск печатки ТОВ «Вітагро Інвест» та підписом директора ОСОБА_25 в кількості 178 штук; Мобільний телефон марки «Fly» з ІМЕІ: НОМЕР_17 ; Журнал обліку проведення внутрішнього контролю вимірювань показників якості у прошитому та пронумерованому вигляді на 50 арк.; Журнал реєстрації автомобілів ВТЛ у прошитому та пронумерованому вигляді на 104 арк.; Рукописні записи начальника елеватора ОСОБА_26 на 10 аркушах паперу формату А-4, власником якого є АТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України «Кіровоградський комбінат хлібопродуктів №1»,до прийняття остаточного рішення по кримінальному провадженню № 12019120020007602 від 04.10.2019 року.

Накласти арешт на зерно кукурудзи врожаю 2019 року, загальною кількістю 345,480 тон, яке зберігається у бетонних банках на території філії Акціонерного товариства «Державна продовольчо-зернова корпорація України» Кіровоградський комбінат хлібопродуктів № 1» розташованого за адресою: м. Кропивницький вул.. Варшавська, 91а.

Арештоване майно - зерно кукурудзи врожаю 2019 року, загальною кількістю 345,480 тон, яке зберігається у бетонних банках на території філії Акціонерного товариства «Державна продовольчо-зернова корпорація України» Кіровоградський комбінат хлібопродуктів № 1» розташованого за адресою: м. Кропивницький вул.. Варшавська, 91а, передати слідчому у даному кримінальному провадженні ОСОБА_10 для вирішення питання про його зберігання у встановленому законом порядку.

Контроль за виконанням вказаної ухвали покласти на процесуального прокурора ОСОБА_6 .

Ухвала Кропивницького апеляційного суду є остаточною та оскарженню в касаційному порядку не підлягає.

СУДДІ:

ОСОБА_2 ОСОБА_3 ОСОБА_4

СудКропивницький апеляційний суд
Дата ухвалення рішення14.11.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу85707473
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Шахрайство

Судовий реєстр по справі —404/7490/19

Ухвала від 12.05.2020

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Галаган О. В.

Ухвала від 12.05.2020

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Галаган О. В.

Ухвала від 14.11.2019

Кримінальне

Кропивницький апеляційний суд

Іванов Д. Л.

Ухвала від 22.10.2019

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Галаган О. В.

Ухвала від 24.10.2019

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Галаган О. В.

Ухвала від 22.10.2019

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Галаган О. В.

Ухвала від 22.10.2019

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Галаган О. В.

Ухвала від 22.10.2019

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Галаган О. В.

Ухвала від 22.10.2019

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Галаган О. В.

Ухвала від 22.10.2019

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Галаган О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні