Ухвала
від 17.11.2019 по справі 761/17142/15-ц
КАСАЦІЙНИЙ ЦИВІЛЬНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

18 листопада 2019 року

м. Київ

справа № 761/17142/15-ц

провадження № 61-12309св19

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду: Олійник А. С. (суддя-доповідач), Погрібного С. О., Яремка В. В.,

розглянув у попередньому судовому засіданні у порядку письмового провадження справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , Публічного акціонерного товариства Банк Національні інвестиції , ОСОБА_4 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Бойко Олег Володимирович, про витребування майна з чужого незаконного володіння, визнання права власності, визнання недійсним договору іпотеки, скасування рішень, виселення та за зустрічним позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Бойко Олег Володимирович, про відшкодування витрат на поліпшення квартири,

ВСТАНОВИВ:

У травні 2015 року ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , Публічного акціонерного товариства Банк Національні інвестиції , ОСОБА_4 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Бойко О. В., про витребування майна з чужого незаконного володіння, визнання права власності, визнання недійсним договору іпотеки, скасування рішень, виселення.

22 березня 2016 року ОСОБА_2 звернувся із зустрічним позовом до ОСОБА_1 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Бойко О. В., про відшкодування витрат на поліпшення квартири.

Рішенням Шевченківського районного м. Києва від 26 грудня 2018 року позов задоволено . В изнано за ОСОБА_1 право власності на квартиру АДРЕСА_1 . Витребувано з чужого незаконного володіння ОСОБА_2 квартиру АДРЕСА_1 та передано її ОСОБА_1 Визнано недійсним договір іпотеки від 17 березня 2015 року, укладений між ОСОБА_2 та Публічним акціонерним товариством Банк Національні інвестиції , посвідчений приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Бойком О. В., що зареєстрований в реєстрі за № 289. Скасовано рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер: 20056088 від 17 березня 2015 року, прийняте приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Бойком О. В. Скасовано рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер: 20055488 від 17 березня 2015 року, прийняте приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Бойком О. В. Виселено ОСОБА_2 з квартири АДРЕСА_1 . Відмовлено у зустрічному позові. Вирішено питання про розподіл судових витрат.

Постановою Київського апеляційного суду від 19 червня 2019 року апеляційну скаргу ОСОБА_2 задоволено частково. Рішення Шевченківського районного суду м. Києва від 26 грудня 2018 року скасовано. Ухвалено нове рішення про відмову у позовах.

04 липня 2019 року представник ОСОБА_1 - адвокат Шевкопляс М. П. подала до Верховного Суду касаційну скаргу на постанову Київського апеляційного суду від 19 червня 2019 року, у якій просила скасувати цю постанову та залишити в силі рішення суду першої інстанції.

05 липня 2019 року ОСОБА_4 подав до Верховного Суду касаційну скаргу на постанову Київського апеляційного суду від 19 червня 2019 року, у якій просив змінити її резолютивну частину.

02 вересня 2019 року ухвалою Верховного Суду відкрито касаційне провадження за касаційною скаргою ОСОБА_1

11 вересня 2019 року ухвалою Верховного Суду відкрито касаційне провадження за касаційною скаргою ОСОБА_4 .

Відповідно до частини другої статті 389 ЦПК України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального права чи порушення норм процесуального права.

Заслухавши доповідь судді - доповідача, Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду вважає, що справа підлягає призначенню до судового розгляду, оскільки доводи касаційної скарги викликають необхідність перевірки матеріалів справи.

Відповідно до частини першої статті 402 ЦПК України у суді касаційної інстанції скарга розглядається за правилами розгляду справи судом першої інстанції в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи з урахуванням статті 400 цього Кодексу.

Згідно із частиною першою статті 7 ЦПК України розгляд справ у судах проводиться усно і відкрито, крім випадків, передбачених цим Кодексом. Такий випадок передбачено у частині тринадцятій статті 7 ЦПК України, згідно з якою розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами, якщо цим Кодексом не передбачено повідомлення учасників справи. У такому випадку судове засідання не проводиться.

Оскільки Верховним Судом у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду не приймалось рішення про виклик учасників справи для надання пояснень, то справа розглядатиметься в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у ній матеріалами (у письмовому провадженні), а копія судового рішення у такому разі надсилається у порядку, передбаченому частиною п`ятою статті 272 ЦПК України.

З огляду на те, що згідно із частиною першою статті 8 ЦПК України ніхто не може бути позбавлений права на інформацію про дату, час і місце розгляду своєї справи, така інформація оприлюднюється на офіційному веб-порталі судової влади України.

Відповідно до частини одинадцятої статті 34 ЦПК України, з урахуванням категорії і складності справи, справу розглянути колегією у складі п`яти суддів.

Керуючись частиною тринадцятою статті 7, частиною одинадцятою статті 34, частиною першою статті 401, частиною першою статті 402 ЦПК України, Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду,

УХВАЛИВ:

Справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , Публічного акціонерного товариства Банк Національні інвестиції , ОСОБА_4 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Бойко Олег Володимирович, про витребування майна з чужого незаконного володіння, визнання права власності, визнання недійсним договору іпотеки, скасування рішень, виселення та за зустрічним позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Бойко Олег Володимирович, про відшкодування витрат на поліпшення квартири, призначити до судового розгляду в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи, у складі колегії з п`яти суддів на 29 січня 2020 року.

Інформацію про дату розгляду справи оприлюднити на офіційному веб-порталі судової влади України.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Судді: А. С. Олійник

С. О. Погрібний

В. В. Яремко

Дата ухвалення рішення17.11.2019
Оприлюднено19.11.2019

Судовий реєстр по справі —761/17142/15-ц

Ухвала від 16.01.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Слюсар Тетяна Андріївна

Рішення від 12.12.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Фролова І. В.

Ухвала від 10.07.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Фролова І. В.

Ухвала від 24.05.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Фролова І. В.

Ухвала від 21.09.2022

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Фролова І. В.

Ухвала від 23.12.2021

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Фролова І. В.

Ухвала від 12.10.2020

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Фролова І. В.

Ухвала від 05.03.2020

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Фролова І. В.

Постанова від 11.02.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Олійник Алла Сергіївна

Ухвала від 28.01.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Олійник Алла Сергіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні