Ухвала
від 20.11.2019 по справі 815/2119/17
П'ЯТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П`ЯТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

----------------------

У Х В А Л А

20 листопада 2019 р.м.ОдесаСправа № 815/2119/17 П`ятий апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів:

судді-доповідача Кравця О.О.,

суддів Домусчі С.Д. , Коваля М.П. ,

розглянувши питання відкриття апеляційного провадження за апеляційною скаргою Підприємства "ТИРАС" у вигляді Товариства з обмеженою відповідальністю на рішення Одеського окружного адміністративного суду від 13 лютого 2019 р. по справі №815/2119/17 позивач Підприємство "ТИРАС" у вигляді Товариства з обмеженою відповідальністю

відповідач Головне управління ДФС в Одеській області про визнання протиправними та скасування податкових повідомлень-рішень,

В С Т А Н О В И В :

Рішенням Одеського окружного адміністративного суду від 13.02.2019 р. у задоволенні позову Підприємству "ТИРАС" у вигляді товариства з обмеженою відповідальністю було відмовлено .

Додатковим рішенням Одеського окружного адміністративного суду від 28.02.2019 р. стягнуто з підприємства "ТИРАС" у вигляді товариства з обмеженою відповідальністю на користь Державного бюджету України судові витрати у розмірі 855468 грн.28 коп..

07.11.2019 року та 14.11.2019 року на вказані рішення та додаткове рішення Підприємством "ТИРАС" у вигляді товариства з обмеженою відповідальністю до апеляційного суду була подана апеляційна скарга, яка в порядку автоматичного розподілу передана колегії суддів , у складі судді-доповідача Кравця О.О., суддів Домусчі С.Д. та Коваля М.П.

Судом апеляційної інстанції було встановлено , що 13 лютого 2019 року Одеським окружним адміністративним судом було постановлено судове рішення про відмову у задоволенні позову.

На зазначене рішення суду Підприємство "ТИРАС" у вигляді товариства з обмеженою відповідальністю 01.03.2019 року подало апеляційну скаргу безпосередньо до П`ятого апеляційного адміністративного суду, яка в порядку автоматичного розподілу передана колегії суддів , у складі судді-доповідача Шевчук О.А., суддів Бойка А.В. та Осіпова Ю.В..

Ухвалою П`ятого апеляційного адміністративного суду від 05 березня 2019 року апеляційну скаргу Підприємство "ТИРАС" у вигляді товариства з обмеженою відповідальністю залишено без руху у зв`язку з тим, що подана апеляційна скарга не відповідає вимогам ст.296 Кодексу адміністративного судочинства України, а саме: по справі сплачено судовий збір за подачу апеляційної скарги не в повному обсязі.

Ухвалою П`ятого апеляційного адміністративного суду від 27 травня 2019 року апеляційну скаргу Підприємства "ТИРАС" у вигляді товариства з обмеженою відповідальністю на рішення Одеського окружного адміністративного суду від 13 лютого 2019 р. повернуто скаржнику.

Повторно на рішення Одеського окружного адміністративного суду від 13.02.2019 р. Підприємство "ТИРАС" у вигляді товариства з обмеженою відповідальністю подало апеляційну скаргу. Апелянтом надано заяву про визнання поважними причини пропуску строку звернення з апеляційною скаргою, яка в порядку автоматичного розподілу передана колегії суддів , у складі судді-доповідача Шевчук О.А., суддів Бойка А.В. та Федусика А.Г.

Ухвалою П`ятого апеляційного адміністративного суду від 18 червня 2019 року апеляційну скаргу "ТИРАС" у вигляді товариства з обмеженою відповідальністю залишено без руху у зв`язку з тим, що подана апеляційна скарга не відповідає вимогам ст.296 Кодексу адміністративного судочинства України, а саме: по справі не сплачено судовий збір за подачу апеляційної скарги.

04 липня 2019 року Підприємство "ТИРАС" у вигляді товариства з обмеженою відповідальністю подало до суду заяву, в якій апелянт просить відстрочити сплату судового збору за апеляційною скаргою на рішення Одеського окружного адміністративного суду від 13.02.2019 р. про визнання протиправними та скасування податкових повідомлень-рішень до набрання рішенням по справу законної сили, оскільки сума судового збору є надмірно великою.

Ухвалою П`ятого апеляційного адміністративного суду від 08.07.2019 року заява Підприємства "ТИРАС" у вигляді товариства з обмеженою відповідальністю задоволена частково, продовжено строк для усунення недоліків поданої апеляційної скарги.

Станом на 10 вересня 2019 року Підприємство "ТИРАС" у вигляді товариства з обмеженою відповідальністю не виконали вимоги ухвали П`ятого апеляційного адміністративного суду від 18.06.2019 р., клопотань щодо продовження строку на усунення недоліків або звільнення, відстрочення, розстрочення сплати судового збору апелянтом до суду не надано.

Ухвалою П`ятого апеляційного адміністративного суду від 11.09.2019 року апеляційна скарга "ТИРАС" у вигляді товариства з обмеженою відповідальністю на рішення Одеського окружного адміністративного суду від 13 лютого 2019 р. повернута скаржнику .

Ухвалою Верховного Суду від 04 жовтня 2019 року відмовлено Підприємству "ТИРАС" у вигляді товариства з обмеженою відповідальністю у відкритті касаційного провадження за касаційною скаргою на ухвалу П`ятого апеляційного адміністративного суду від 11.09.2019 року.

На зазначене рішення суду Засновник та єдиний бенефіціар Підприємства "ТИРАС" у вигляді товариства з обмеженою відповідальністю ОСОБА_1 08.08.2019 року та 20.08.2019 року подав апеляційну скаргу безпосередньо до П`ятого апеляційного адміністративного суду, яка в порядку автоматичного розподілу передана колегії суддів , у складі судді-доповідача Шевчук О.А., суддів Бойка А.В. та Федусика А.Г.

Ухвалою П`ятого апеляційного адміністративного суду від 11.09.2019 року апеляційну скаргу Засновника та єдиного бенефіціара Підприємства "ТИРАС" у вигляді товариства з обмеженою відповідальністю ОСОБА_1 залишено без руху для надання апелянтом поважних підстав, для поновлення строку на апеляційне оскарження, сплати судового збору або надання вмотивованого клопотання та доказів в підтвердження своєї позиції.

Ухвалою П`ятого апеляційного адміністративного суду від 09.10.2019 року відмовлено у відкритті апеляційного провадження за апеляційною скаргою Засновника та єдиного бенефіціара Підприємства "ТИРАС" у вигляді товариства з обмеженою відповідальністю ОСОБА_1 на рішення Одеського окружного адміністративного суду від 13 лютого 2019 р.

29.10.2019 року на рішення Одеського окружного адміністративного суду від 13.02.2019 р. Підприємство "ТИРАС" у вигляді Товариство з обмеженою відповідальністю раніше повторно подало апеляційну скаргу, яка в порядку автоматичного розподілу передана колегії суддів , у складі судді-доповідача Шевчук О.А., суддів Бойка А.В. та Осіпова Ю.В..

30.10.2019 року до суду надійшла заява представника ТОВ " ТИРАС " адвоката Буяклу Н.Я. про відкликання апеляційної скарги.

04.11.2019 року до суду повторно надійшла апеляційна скарга Підприємства "ТИРАС" у вигляді Товариство з обмеженою відповідальністю на рішення Одеського окружного адміністративного суду від 13.02.2019 р. , яка в порядку автоматичного розподілу передана колегії суддів , у складі судді-доповідача Шевчук О.А., суддів Бойка А.В. та Осіпова Ю.В.

11.11.2019 року ухвалою П`ятого апеляційного адміністративного суду апеляційна скарга Підприємства "ТИРАС" у вигляді Товариство з обмеженою відповідальністю - залишена без руху.

05.11.2019 року Підприємство "ТИРАС" у вигляді Товариство з обмеженою відповідальністю також подало до апеляційного суду ще одну апеляційну скаргу на рішення Одеського окружного адміністративного суду від 13 лютого 2019 р. та на ухвалу від 16.01.2019 року з клопотанням про поновлення строку, , яка в порядку автоматичного розподілу передана колегії суддів , у складі судді-доповідача Кравця О.О., суддів Домусчі С.Д. та Коваля М.П..

У клопотанні про поновлення строку апелянт посилається на той факт, що причиною пропуску строку були об`єктивні причини у вигляді неможливістю сплатити судовий збір.

Ухвалою П`ятого апеляційного адміністративного суду від 13.11.2019 року апеляційна скарга Підприємства "ТИРАС" у вигляді Товариство з обмеженою відповідальністю повернута скаржнику, у зв`язку зловживанням процесуальними правами.

Однак, Підприємство "ТИРАС" у вигляді Товариство з обмеженою відповідальністю 07.11.2019 року також подало до апеляційного суду ще одну апеляційну скаргу на додаткове рішення від 28.02.2019 року та на рішення Одеського окружного адміністративного суду від 13 лютого 2019 р. , яка була зареєстрована канцелярією 14.11.2019 року, з клопотанням про поновлення строку.

Ухвалою П`ятого апеляційного адміністративного суду від 14.11.2019 року апеляційна скарга Підприємства "ТИРАС" у вигляді Товариство з обмеженою відповідальністю на додаткове рішення від 28.02.2019 року залишена без руху.

За правилами частин 1 та 2 статті 44 Кодексу адміністративного судочинства України учасники справи мають рівні процесуальні права і обов`язки.

Учасники справи, зобов`язані добросовісно користуватися належними їм процесуальними правами і неухильно виконувати процесуальні обов`язки.

Згідно ч.1 та 2 ст.45 КАС України ,учасники судового процесу та їхні представники повинні добросовісно користуватися процесуальними правами. Зловживання процесуальними правами не допускається. З урахуванням конкретних обставин справи суд може визнати зловживанням процесуальними правами дії, що суперечать завданню адміністративного судочинства, зокрема: 1) подання скарги на судове рішення, яке не підлягає оскарженню, не є чинним або дія якого закінчилася (вичерпана), подання клопотання (заяви) для вирішення питання, яке вже вирішено судом, за відсутності інших підстав або нових обставин, заявлення завідомо безпідставного відводу або вчинення інших аналогічних дій, які спрямовані на безпідставне затягування чи перешкоджання розгляду справи чи виконання судового рішення; 2) подання декількох позовів до одного й того самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав, або подання декількох позовів з аналогічним предметом і з аналогічних підстав, або вчинення інших дій, метою яких є маніпуляція автоматизованим розподілом справ між суддями; 3) подання завідомо безпідставного позову, позову за відсутності предмета спору або у спорі, який має очевидно штучний характер; 4) необґрунтоване або штучне об`єднання позовних вимог з метою зміни підсудності справи, або завідомо безпідставне залучення особи як відповідача (співвідповідача) з тією самою метою; 5) узгодження умов примирення, спрямованих на шкоду правам третіх осіб, умисне неповідомлення про осіб, які мають бути залучені до участі у справі.

Якщо подання скарги, заяви, клопотання визнається зловживанням процесуальними правами, суд з урахуванням обставин справи має право залишити без розгляду або повернути скаргу, заяву, клопотання.

Суд зобов`язаний вживати заходів для запобігання зловживанню процесуальними правами. У випадку зловживання учасником судового процесу його процесуальними правами, суд застосовує до нього заходи, визначені цим Кодексом.

Згідно ст.144 КАС України ,заходами процесуального примусу є процесуальні дії, що вчиняються судом у визначених цим Кодексом випадках з метою спонукання відповідних осіб до виконання встановлених в суді правил, добросовісного виконання процесуальних обов`язків, припинення зловживання правами та запобігання створенню протиправних перешкод у здійсненні судочинства.Заходи процесуального примусу застосовуються судом, як правило, негайно після вчинення порушення. Про застосування заходів процесуального примусу суд постановляє ухвалу.

Відповідно до п.5 ч.1. ч.2 та 3 ст.145 КАС України штраф є заходом процесуального примусу, при чому , до однієї особи не може бути застосовано кілька заходів процесуального примусу за одне й те саме порушення, а з астосування до особи заходів процесуального примусу не звільняє її від виконання обов`язків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до п.2 ч.2 , ч. 3 та 4 ст.149 КАС України ,суд може постановити ухвалу про стягнення в дохід Державного бюджету України з відповідної особи штрафу у сумі від одного до десяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб у випадку неодноразового зловживання процесуальними прав. У випадку зловживання процесуальними правами представником учасника справи суд з урахуванням конкретних обставин справи може стягнути штраф як з учасника справи, так і з його представника.

Ухвалу про стягнення штрафу може бути оскаржено в апеляційному порядку до суду вищої інстанції. Оскарження такої ухвали не перешкоджає розгляду справи.

Таким чином , з урахуванням встановлених обставин справи ,апеляційний суд визнає дії представника апелянта щодо повторної подачі апеляційної скарги,зареєстрованої канцелярією суду 14.11.2019 року, на рішення Одеського окружного адміністративного суду від 13 лютого 2019 р. та на додаткове рішення від 28.02.2019 року, до вирішення питання про відкриття провадження за апеляційною скаргою від 04.11.2019 року, що знаходиться у провадженні колегії суддів , у складі судді-доповідача Шевчук О.А., суддів Бойка А.В. та Осіпова Ю.В. ,здійсненні після повернення 13.11.2019 року апеляційної скарги,у зв`язку зловживанням процесуальними правами, - неодноразовим зловживанням процесуальними правами, що суперечать завданню адміністративного судочинства, із метою маніпуляції з автоматизованим розподілом справ між суддями, наслідком якого є повернення апеляційної скарги та застосування до скаржника заходу, визначеного КАС України.

Суд апеляційної інстанції доходить до висновку про наявність підстав для застосування до Підприємства "ТИРАС" у вигляді Товариства з обмеженою відповідальністю заходу процесуального примусу у вигляді штрафу у розмірі одного прожиткового мінімуму для працездатних осіб, який на момент стягнення складає 2007 ,00 грн. - за неодноразове зловживання процесуальними правами.

Керуючись ст. ст. 3, 44,45 , п.5 ч.1. ч.2 та 3 ст.145 , п.2 ч.2 , ч. 3 та 4 ст.149, ст. 298, 325, 328, 329 КАС України, -

УХВАЛИВ :

Застосувати до Підприємства "ТИРАС" у вигляді Товариства з обмеженою відповідальністю (ЄДРПОУ 22457496), 67668,Одеська обл., Біляївський район, с. В.Дальник, вул..Маяковська,2 ) захід процесуального примусу у вигляді стягнення штрафу у розмірі одного прожиткового мінімуму для працездатних осіб за неодноразове зловживання процесуальними правами та стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю 2007,00 (дві тисячі сім ) гривень 00 коп. в дохід Державного бюджету України на користь держави: отримувач коштів: УК у Печерському районі/Печерський район 21081100

Код отримувача :(код за ЄДРПОУ0:38004897

Банк отримувача:Казначейство України (ЕАП)

Рахунок отримувача: №UA528999980000031116106026007

Код класифікації доходів бюджету:21081100

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання та може бути оскаржена у апеляційному порядку протягом п`ятнадцяті днів до Верховного Суду.

Повна ухвала складена та підписана 20 листопада 2019 року.

Суддя-доповідач Кравець О.О.

Суддя Домусчі С.Д.

Суддя Коваль М.П.

Дата ухвалення рішення20.11.2019
Оприлюднено22.11.2019

Судовий реєстр по справі —815/2119/17

Ухвала від 27.09.2021

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Шевчук О.А.

Ухвала від 08.07.2021

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Шевчук О.А.

Ухвала від 22.06.2021

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Шевчук О.А.

Ухвала від 09.12.2019

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Шевчук О.А.

Ухвала від 05.12.2019

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Кравець О.О.

Ухвала від 20.11.2019

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Кравець О.О.

Ухвала від 20.11.2019

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Кравець О.О.

Ухвала від 14.11.2019

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Кравець О.О.

Ухвала від 13.11.2019

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Кравець О.О.

Ухвала від 13.11.2019

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Кравець О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні