Ухвала
від 20.11.2019 по справі 420/5809/19
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 420/5809/19

У Х В А Л А

20 листопада 2019 року м.Одеса

Одеський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Танцюри К.О.,

за участю секретаря Орленко А.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у м.Одесі справу за адміністративним позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «СПЕЦІАЛІЗОВАНЕ ТЕХНІЧНЕ БЮРО АЗІМУТ» до Головного управління ДПС в Одеській області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні позивача Державне підприємство «АДМІНІСТРАЦІЯ МОРСЬКИХ ПОРТІВ УКРАЇНИ» в особі філії «ДЕЛЬТА-ЛОЦМАН» Державного підприємства «АДМІНІСТРАЦІЯ МОРСЬКИХ ПОРТІВ УКРАЇНИ» , про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення,-

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «СПЕЦІАЛІЗОВАНЕ ТЕХНІЧНЕ БЮРО АЗІМУТ» звернулось до суду з адміністративним позовом до Головного управління ДФС в Одеській області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні позивача Державне підприємство «АДМІНІСТРАЦІЯ МОРСЬКИХ ПОРТІВ УКРАЇНИ» в особі філії «ДЕЛЬТА -ЛОЦМАН» Державного підприємства «АДМІНІСТРАЦІЯ МОРСЬКИХ ПОРТІВ УКРАЇНИ» , про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення №0222375204 від 19.09.2019р.

Ухвалою суду від 04.10.2019р. відкрито провадження у справі та призначено розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження з викликом сторін.

Ухвалою суду від 29.10.2019р. відмовлено у задоволенні клопотання представника позивача про розгляд справи за правилами загального позовного провадження.

07.11.2019р. ухвалою суду, яка занесена до протоколу судового засідання було замінено первинного відповідача Головне управління ДФС в Одеській області на відповідача Головне управління ДПС в Одеській області.

20.11.2019р. до суду від ТОВ «СПЕЦІАЛІЗОВАНЕ ТЕХНІЧНЕ БЮРО АЗІМУТ» надійшло клопотання про розгляд справи за правилами загального позовного провадження, яке представник позивача підтримав у судовому засіданні 20.11.2019р.

Представник відповідача заперечувала проти задоволення зазначеного клопотання позивача про розгляд справи за правилами загального позовного провадження, посилаючись на його безпідставність.

Третя особа повідомлялась про день та час слухання справи, однак у судове засідання представник не з`явився.

В обґрунтування наявності підстав для розгляду справи за правилами загального позовного провадження представник позивача зазначив, що у справі №420/5809/19 сума можливого стягнення з позивача в чотири рази перевищує статутний капітал товариства, а стягнення з позивача 200 000,00 грн. може значною мірою вплинути на ведення господарської діяльності, подальшу можливість виконання своїх зобов`язань перед контрагентами та привести до банкрутства; справа є складною та нетиповою оскільки потребує з`ясування обставин, що податкова накладна №2 від 10.06.2019р. є тотожною податковій накладній №1; позивачем подано до суду заяву про зміну (доповнення) підстав позову у зв`язку з чим, на думку позивача, у справі збільшено обсяг доказування та виникла необхідність подання нових доказів та виклику свідків; у справі залучено третю особу яка подала свої пояснення.

Частиною 1 статті 12 КАС визначено, що адміністративне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку позовного провадження (загального або спрощеного).

Згідно ч.5 ст.262 КАС України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої зі сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Відповідно до ч.5 ст.12 КАС України умови, за яких суд має право розглядати справи у загальному або спрощеному позовному провадженні, визначаються цим Кодексом.

Згідно ч.1 ст.257 КАС України за правилами спрощеного позовного провадження розглядаються справи незначної складності.

Відповідно до положень п.20 ч.1 ст.4 КАС України адміністративна справа незначної складності (малозначна справа) - адміністративна справа, у якій характер спірних правовідносин, предмет доказування та склад учасників тощо не вимагають проведення підготовчого провадження та (або) судового засідання для повного та всебічного встановлення її обставин.

Відповідно до частини 3 статті 12 КАС України загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Згідно з частиною 3 статті 257 КАС України при вирішенні питання про розгляд справи за правилами спрощеного або загального позовного провадження суд враховує: 1)значення справи для сторін; 2) обраний позивачем спосіб захисту; 3) категорію та складність справи; 4) обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначати експертизу, викликати свідків тощо; 5) кількість сторін та інших учасників справи; 6) чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес; 7) думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Відповідно до п.4 ч.4 ст.12 КАС України виключно за правилами загального позовного провадження розглядаються справи у спорах, зокрема, щодо оскарження рішення суб`єкта владних повноважень, на підставі якого ним може бути заявлено вимогу про стягнення грошових коштів у сумі, що перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Як вбачається з матеріалів справи, Головним управлінням ДПС в Одеській області прийнято податкове повідомлення - рішення від 19.09.2019р. №0222375204 про застосування штрафних санкцій у розмірі 200 329,65 грн.

При цьому, представник ТОВ «СПЕЦІАЛІЗОВАНЕ ТЕХНІЧНЕ БЮРО АЗІМУТ» , звернувшись до суду із клопотанням про розгляд справи за правилами загального позовного провадження, не навів достатніх обґрунтувань доцільності такого розгляду, а саме в чому полягає складність даної справи чи інших обставин, що свідчать про доцільність розгляду справи №420/5809/19 за правилами загального позовного провадження.

Водночас, суд зазначає, що наявність серед учасників справи третьої особи, яка надала пояснення по справі чи перевищення розміру оскарженого рішення статутного капіталу ТОВ «СПЕЦІАЛІЗОВАНЕ ТЕХНІЧНЕ БЮРО АЗІМУТ» , не можуть бути самостійними та обгрунтованими підставами для призначення розгляду справи за правилами загального позовного провадження.

Разом з тим, ТОВ «СПЕЦІАЛІЗОВАНЕ ТЕХНІЧНЕ БЮРО АЗІМУТ» , посилаючись на те, що зміна підстав позову потребує виклику свідків є безпідставною, з огляду на те, що у судовому засіданні від 20.11.2019р. позивач не підтримав заяву про виклик свідків від 07.11.2019р. та вказана заява залишена без розгляду ухвалою суду від 20.11.2019р., яка занесена до протоколу судового засідання.

Враховуючи викладене, суд приходить до висновку про наявність підстав для відмови у задоволенні клопотання представника позивача про розгляд справи за правилами загального позовного провадження.

Керуючись ст.ст. 257, 241, 294 КАС України, суддя,-

У Х В А Л И В:

У задоволенні клопотання представника позивача про розгляд справи за правилами загального позовного провадження-відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали виготовлено 21.11.2019р.

Суддя К.О. Танцюра

СудОдеський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення20.11.2019
Оприлюднено25.11.2019
Номер документу85815854
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —420/5809/19

Ухвала від 07.05.2020

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Кравець О.О.

Ухвала від 23.03.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Ханова Р.Ф.

Постанова від 14.02.2020

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Вербицька Н. В.

Ухвала від 24.01.2020

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Вербицька Н. В.

Ухвала від 24.01.2020

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Вербицька Н. В.

Рішення від 24.12.2019

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Танцюра К.О.

Ухвала від 20.11.2019

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Танцюра К.О.

Ухвала від 29.10.2019

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Танцюра К.О.

Ухвала від 04.10.2019

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Танцюра К.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні