Ухвала
від 21.11.2019 по справі 504/1970/14-а
П'ЯТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П`ЯТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

21 листопада 2019 р.м. ОдесаСправа № 504/1970/14-а

П`ятий апеляційний адміністративний суд в складі колегії суддів:

судді-доповідача - Шеметенко Л.П.

судді - Стас Л.В.

судді - Турецької І.О.

за участю секретаря - Колеснікова-Горобець І.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Одесі апеляційну скаргу Комунального підприємства Міськзелентрест на рішення Комінтернівського районного суду Одеської області від 14 травня 2019 року по справі за адміністративним позовом Приватного підприємства Агрофірма Золотий колос до Олександрівської сільської ради Лиманського району Одеської області про визнання протиправним та скасування пункту рішення, та за позовом Комунального підприємства Міськзелентрест до Олександрівської сільської ради Лиманського району Одеської області про визнання нечинним рішення, -

В С Т А Н О В И В:

В провадженні П`ятого апеляційного адміністративного суду перебуває справа за апеляційною скаргою Комунального підприємства Міськзелентрест на рішення Комінтернівського районного суду Одеської області від 14 травня 2019 року по справі за адміністративним позовом Приватного підприємства Агрофірма Золотий колос до Олександрівської сільської ради Лиманського району Одеської області про визнання протиправним та скасування пункту рішення, та за позовом Комунального підприємства Міськзелентрест до Олександрівської сільської ради Лиманського району Одеської області про визнання нечинним рішення.

Предметом розгляду даної справи є вимоги позивачів про:

- визнання протиправним та скасування пункту 1 рішення Олександрівської сільської ради Комінтернівського району Одеської області від 20.12.2013 року № 454-VІ Про затвердження генерального плану с. Світле, поєднаного з детальним планом території с. Світле Олександрівської сільської ради Комінтернівського району Одеської області .

- визнання нечинним рішення Олександрівської сільської ради Комінтернівського району Одеської області від 20.12.2013 року № 455-VІ Про затвердження генерального плану с. Олександрівка поєднаного з детальним планом території с. Олександрівка Олександрівської сільської ради Комінтернівського району Одеської області .

Отже, позови у даній справі подані щодо оскарження нормативно-правових актів органу місцевого самоврядування.

Відповідно до ч.ч. 4-7 ст. 264 КАС України у разі відкриття провадження в адміністративній справі щодо оскарження нормативно-правового акта суд зобов`язує відповідача опублікувати оголошення про це у виданні, в якому цей акт був або мав бути офіційно оприлюднений.

Оголошення повинно містити вимоги позивача щодо оскаржуваного акта, реквізити нормативно-правового акта, дату, час і місце судового розгляду адміністративної справи.

Оголошення має бути опубліковано не пізніш як за сім днів до підготовчого засідання, а у випадку, визначеному частиною десятою цієї статті, - у строк, визначений судом.

Якщо оголошення опубліковано своєчасно, вважається, що всі заінтересовані особи належним чином повідомлені про судовий розгляд справи. Скарги на судові рішення в цій справі заінтересованих осіб, якщо вони не брали участі у справі, залишаються без розгляду.

Тобто, вказаною нормою встановляються особливості провадження у справах щодо оскарження нормативно-правових актів.

Аналогічні вимоги містила стаття 171 КАС України, в редакції на момент звернення позивачів із заявленими позовами.

Зважаючи на можливість багаторазового застосування нормативно-правового акта та поширення відповідних вимог на невизначене коло осіб, у випадку відкриття провадження у справі щодо оскарження нормативно-правового акта відповідач повинен виконати покладений на нього судом обов`язок опублікувати оголошення про це у виданні, в якому вказаний акт був або мав бути офіційно оприлюднений.

Своєчасна публікація оголошення про оскарження нормативно-правового акта зумовлює презумпцію належного повідомлення про судовий розгляд справи всіх заінтересованих осіб з огляду на рішення Європейського суду з прав людини у справах Федоров та Федорова проти України , Слюсар проти України , Лучанінова проти України , Меріт проти України , Ріпан проти Австрії .

Після набрання законної сили рішенням суду про визнання нормативно-правового акта протиправним і нечинним резолютивна частина такого судового рішення підлягає невідкладному опублікуванню у виданні, в якому його було офіційно оприлюднено. У такий спосіб унеможливлюється подальша дія оскарженого нормативно-правового акта та порушення прав, свобод і законних інтересів осіб, на яких поширюються вимоги цього акта.

Отже, для оскарження нормативно-правових актів органу місцевого самоврядування передбачена інша процедура, ніж та, що передбачена для оскарження актів індивідуальної дії.

Недотримання встановленого законом спеціального порядку розгляду спорів про визнання нечинним нормативно-правого акта є істотним порушенням процесуального права, який впливає на права та інтереси інших осіб, на яких поширюється дія нормативно-правового акта.

Проте, в матеріалах справи відсутнє рішення суду першої інстанції про зобов`язання відповідача опублікувати оголошення про відкриття провадження у даній справі та про дату, час та місце розгляду такої справи у виданні, в якому оскаржувані акти були або мали бути офіційно оприлюднені, а також в матеріалах справи відсутні відомості про здійснення відповідачем опублікування наведеного оголошення.

З огляду на викладене, з метою дотримання вимог ст. 264 КАС України, що визначають особливості провадження у справах щодо оскарження нормативно-правових актів, а також з метою дотримання прав та інтересів інших осіб, на яких поширюється дія нормативно-правих актів, що оскаржуються у даній справі, колегія суддів вважає за необхідне зобов`язати Олександрівську сільську раду Лиманського району Одеської області у строк до 02.12.2019 року опублікувати оголошення про відкриття провадження у справі № 504/1970/14-а у виданні, в якому оскаржувані у цій справі акти були або мали бути офіційно оприлюднені, із зазначенням в такому оголошенні вимог позивачів щодо оскаржуваних актів, реквізитів нормативно-правових актів, дати, часу і місця судового розгляду адміністративної справи, що відбудеться в П`ятому апеляційному адміністративному суді за адресою: 65120 м. Одеса, проспект Гагаріна 19-21 - 19.12.2019 року о 15 год. 30 хв.

Враховуючи викладене, колегія суддів приходить до висновку про необхідність оголошення перерви в апеляційному розгляді справи до 19.12.2019 року.

Керуючись ст.ст. 9, 80, 241, 243, 248, 308, 310, 321, 325, 328 КАС України суд, -

У Х В А Л И В:

Зобов`язати Олександрівську сільську раду Лиманського району Одеської області у строк до 02.12.2019 року опублікувати оголошення про відкриття провадження у справі № 504/1970/14-а за адміністративним позовом Приватного підприємства Агрофірма Золотий колос до Олександрівської сільської ради Лиманського району Одеської області про визнання протиправним та скасування пункту 1 рішення Олександрівської сільської ради Комінтернівського району Одеської області від 20.12.2013 року № 454-VІ Про затвердження генерального плану с. Світле, поєднаного з детальним планом території с. Світле Олександрівської сільської ради Комінтернівського району Одеської області , за позовом Комунального підприємства Міськзелентрест до Олександрівської сільської ради Лиманського району Одеської області про визнання нечинним рішення Олександрівської сільської ради Комінтернівського району Одеської області від 20.12.2013 року № 455-VІ Про затвердження генерального плану с. Олександрівка поєднаного з детальним планом території с. Олександрівка Олександрівської сільської ради Комінтернівського району Одеської області , у виданні, в якому ці акти були або мали бути офіційно оприлюднені, із зазначенням в такому оголошенні вимог позивачів щодо оскаржуваних актів, реквізитів нормативно-правових актів, дати, часу і місця судового розгляду адміністративної справи, що відбудеться в П`ятому апеляційному адміністративному суді за адресою: 65120 м. Одеса, проспект Гагаріна 19-21 - 19.12.2019 року о 15 год. 30 хв.

Зобов`язати Олександрівську сільську раду Лиманського району Одеської області у строк до 03.12.2019 року надати до П`ятого апеляційного адміністративного суду докази опублікування наведеного оголошення.

Оголосити перерву в апеляційному розгляді справи, призначивши наступне судове засідання на 19.12.2019 року на 15 год. 30 хв., яке відбудеться у залі судового засідання № 1 Б в приміщенні П`ятого апеляційного адміністративного суду за адресою: м. Одеса, проспект Гагаріна, 19-21.

Ухвала суду апеляційної інстанції набирає законної сили з моменту проголошення та оскарженню не підлягає.

Судове рішення складено у повному обсязі 22.11.2019 р.

Суддя-доповідач: Л.П. Шеметенко

Суддя: Л.В. Стас

Суддя: І.О. Турецька

СудП'ятий апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення21.11.2019
Оприлюднено25.11.2019
Номер документу85835383
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —504/1970/14-а

Постанова від 20.02.2020

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Шеметенко Л.П.

Постанова від 20.02.2020

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Шеметенко Л.П.

Ухвала від 06.02.2020

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Шеметенко Л.П.

Ухвала від 19.12.2019

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Шеметенко Л.П.

Ухвала від 19.12.2019

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Шеметенко Л.П.

Ухвала від 21.11.2019

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Шеметенко Л.П.

Ухвала від 21.11.2019

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Шеметенко Л.П.

Ухвала від 30.09.2019

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Шеметенко Л.П.

Ухвала від 30.09.2019

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Шеметенко Л.П.

Рішення від 14.05.2019

Адміністративне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Добров П. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні