Ухвала
від 28.11.2019 по справі 627/927/17
КРАСНОКУТСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №627/927/17

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"28" листопада 2019 р. смт. Краснокутськ

Краснокутський районний суд Харківської області у складі:

головуючого судді - Каліберди В.А.,

при секретарі - Ніколайчик А.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні у смт. Краснокутськ Харківської області заяву Мурафської сільської ради Краснокутського району Харківської області про роз`яснення рішення суду,

ВСТАНОВИВ:

Мурафська сільська рада Краснокутського району Харківської області звернулася до суду з заявою про роз`яснення рішення Краснокутського районного суду Харківської області від 03.05.2019 року по цивільній справі (№627/927/17) за позовом заступника прокурора Харківської області, в інтересах держави в особі: Державного агенства лісових ресурсів України, Харківського обласного управління лісового та мисливського господарства, Державного підприємства "Гутянське лісове господарство" до ОСОБА_1 , Мурафської сільської ради Краснокутського району Харківської області, третя особа Державна служба України з питань геодезії картографії та кадастру, про визнання незаконними та скасування рішення органу місцевого самоврядування, недійсним державного акту на право власності на земельну ділянку та повернення земельної ділянки, в обґрунтування якої зазначино, що вказаним рішенням було задоволено позов та визнано незаконним та скасовано рішення Мурафської сільської ради Краснокутського району Харківської області від 10.12.2010 Про затвердження технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) за адресою: АДРЕСА_1 , яким надано ОСОБА_2 земельну ділянку площею 0,2500 га.; стягнуто з Мурафської сільської ради Краснокутського району Харківської області (код ЄДРПОУ: 04397448) на користь прокуратури Харківської області судовий збір в розмірі 5 130 (п`ять тисяч сто тридцять) грн. 42 коп.

Вважаючи, що вказаний позов є немайнового характеру, Мурафська сільська рада Краснокутського району Харківської області прохала роз`яснити розрахунок суми сплаченого судового збору, що стягується з Мурафської сільської ради.

В судовому засіданні представник Мурафської сільської ради Краснокутського району Харківської області підтримала заяву про роз`яснення судового рішення, прохала її задовольнити.

Ознайомившись із заявою, заслухавши представника заявника, вивчивши матеріали справи, суд приходить до наступного висновку.

У відповідності до ст.271 ЦПК України , якщо рішення суду є незрозумілим для осіб, які брали участь у справі, або для державного виконавця, приватного виконавця, суд за їхньою заявою постановляє ухвалу, в якій роз`яснює своє рішення, не змінюючи при цьому його змісту.

Відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 271 ЦПК України , за заявою учасників справи, державного виконавця, приватного виконавця суд роз`яснює судове рішення, яке набрало законної сили, не змінюючи змісту судового рішення. Подання заяви про роз`яснення судового рішення допускається, якщо судове рішення ще не виконане або не закінчився строк, протягом якого рішення може бути пред`явлене до примусового виконання.

За змістом наведеної вище норми, роз`ясненню підлягає судове рішення у справі, яке набрало законної сили.

Згідно з ч.1 ст.273 ЦПК України рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У п. 21 постанови Пленуму Верховного суду України Про судове рішення в цивільній справі № 14 від 18.12.2009 р . зазначено, що відповідно до ст.221 ЦПК України (2001р.) слідує, що роз`яснення рішення суду можливе тоді, коли воно не містить недоліків, що можуть бути усунені лише ухваленням додаткового рішення, а є незрозумілим, що ускладнює його реалізацію. Зазначене питання розглядається судом, що ухвалив рішення, і в ухвалі суд викладає більш повно та ясно ті частини рішення, розуміння яких викликає труднощі, не вносячи змін у суть рішення і не торкаючись питань, які не були предметом судового розгляду. Роз`яснення рішення не допускається, якщо воно виконане або закінчився установлений законом строк, протягом якого рішення може бути пред`явлене до виконання. Якщо фактично порушено питання про зміну рішення або внесення в нього нових даних, у тому числі й роз`яснення мотивів ухваленого рішення, суд ухвалою відмовляє в роз`ясненні рішення.

За своєю правовою суттю роз`яснення судового рішення зумовлене його нечіткістю, якщо рішення є неясним та незрозумілим для осіб, щодо яких воно постановлене, так і тих, що будуть здійснювати його виконання. Тобто, роз`яснення полягає в тому, що суд не в праві давати відповідь на нові та невирішені ним вимоги, а лише має роз`яснити положення постановленого рішення, які нечітко сформульовані, що позбавляє можливості його реалізації.

Натомість, як вбачається з заяви про роз`яснення судового рішення заявник прохає роз`яснити саме мотиви ухвалення рішення - розрахунок судового збору стягнутого з Мурафської сільської ради Краснокутського району Харківської області.

Також, з матеріалів справи вбачається, що рішення Краснокутського районного суду Харківської області від 03 травня 2019 року в частині стягнення з Мурафської сільської ради Краснокутського району Харківської області на користь прокуратури Харківської області судового збору в розмірі 5 130, 42 грн. виконано, про що свідчить лист Управління Державної казначейської служби України Краснокутському районі Харківської області від 20.11.2019 №02-32/490.

З урахуванням викладеного, суд приходить до висновку, що рішення суду від 03.05.2019 року роз`ясненню не підлягає.

Керуючись ст.ст. 271 , 353 ЦПК України ,

УХВАЛИВ:

В задоволенні заяви Мурафської сільської ради Краснокутського району Харківської області про роз`яснення рішення суду у цивільній справі (№627/927/17) за позовом заступника прокурора Харківської області, в інтересах держави в особі: Державного агенства лісових ресурсів України, Харківського обласного управління лісового та мисливського господарства, Державного підприємства "Гутянське лісове господарство" до ОСОБА_1 , Мурафської сільської ради Краснокутського району Харківської області, третя особа Державна служба України з питань геодезії картографії та кадастру, про визнання незаконними та скасування рішення органу місцевого самоврядування, недійсним державного акту на право власності на земельну ділянку та повернення земельної ділянки - відмовити.

Апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Особа, без участі якої було постановлено ухвалу, має право подати апеляційну скаргу протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання її копії.

Суддя Каліберда В.А.

СудКраснокутський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення28.11.2019
Оприлюднено04.12.2019
Номер документу86052352
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —627/927/17

Ухвала від 28.11.2019

Цивільне

Краснокутський районний суд Харківської області

Каліберда В. А.

Ухвала від 06.11.2019

Цивільне

Краснокутський районний суд Харківської області

Каліберда В. А.

Рішення від 03.05.2019

Цивільне

Краснокутський районний суд Харківської області

Каліберда В. А.

Рішення від 03.05.2019

Цивільне

Краснокутський районний суд Харківської області

Каліберда В. А.

Ухвала від 03.05.2019

Цивільне

Краснокутський районний суд Харківської області

Каліберда В. А.

Ухвала від 04.04.2018

Цивільне

Краснокутський районний суд Харківської області

Каліберда В. А.

Ухвала від 06.10.2017

Цивільне

Краснокутський районний суд Харківської області

Каліберда В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні