Ухвала
від 12.11.2019 по справі 522/9803/19
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 522/9803/19

Провадження №1-кс/522/18611/19

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12 листопада 2019 року м. Одеса

Слідчий суддя Приморського районного суду м. Одеси - ОСОБА_1 , розглянувши клопотання слідчого 5-го ВР КП СУ ФР ОВПП ДФС ОСОБА_2 , за погодженням прокурора відділу прокуратури Одеської області ОСОБА_3 та матеріали кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32019100110000018 від 08.02.2019 року, за ознаками злочину ,передбаченого ст. 212 ч.3 КК України, про тимчасовий доступ до речей та документів, -

В С Т А Н О В И В:

Слідчий 5-го ВР КП СУ ФР ОВПП ДФС ОСОБА_2 , звернувся до слідчого судді з клопотанням про тимчасовий доступ до речей та документів в рамках кримінального провадження №32019100110000018 від 08.02.2019 року, за ознаками злочину ,передбаченого ст. 212 ч.3 КК України, мотивуючи наступним.

У ході досудового розслідування вказаного кримінального провадження встановлено, що службові особи ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ), під час документального оформлення безтоварних фінансово-господарських операцій з контрагентами-постачальниками, які мають ознаки «фіктивності», а саме: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_3 ), в період лютого-грудня 2017 року занизили податок на додану вартість в сумі 9 140,7 тис. грн., що підлягає сплаті до бюджету, тобто вчинили кримінальне правопорушення, передбачене ч. 3 ст. 212 КК України.

Так, протягом лютого-червня 2017 року ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », основний вид діяльності якого «виробництво вин», документально оформило придбання продукції номенклатури «шрот, олія соняшникова» у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (на загальну суму ПДВ 1563,7 тис. грн.) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (на загальну суму ПДВ 7577,0 тис. грн.), які в подальшому експортувались.

Крім того, у грудні 2017 року ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » документально оформило придбання продукції номенклатури «кукурудза» у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_4 , на загальну суму ПДВ 3999,9 тис. грн.), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код НОМЕР_5 , на загальну суму ПДВ 2000,0 тис. грн.) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код НОМЕР_6 , на загальну суму ПДВ 4800,0 тис. грн.), яка теж в подальшому експортувалась.

Тобто, службові особи ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » документально оформили нетипові експортні операції товарів, які нібито придбані у вищенаведених підприємств з ознаками «фіктивності», з метою формування неправомірного податкового кредиту, чим ухилились від сплати податків в особливо великих розмірах.

Подальшими заходами забезпечення кримінального провадження встановлено, що безготівкові грошові кошти, які надійшли від ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » в адресу ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » за нібито поставлену «кукурудзу», в подальшому з рахунків останніх перераховані на банківський рахунок ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код НОМЕР_7 ) з призначенням платежів «оплата за кукурудзу згідно договору №25/3 від 25.05.18р. в т.ч. ПДВ» та «оплата за кукурудзу згідно договору №14/05-18 від 14.05.18р. та №15/05-18 від 15.05.18р. в т.ч. ПДВ» відповідно. Однак, а ні в податковій звітності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 », а ні в податковій звітності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » не відображені вказані взаєморозрахунки, тобто виникає об`єктивний сумнів в їх законності.

З метою перевірки зазначеної інформації, а також з метою встановлення осіб, причетних до скоєння даного злочину, джерела походження товару, проведення подальших заходів забезпечення кримінального провадження та слідчих дій, а також повного, об`єктивного та неупередженого досудового розслідування кримінального провадження, виникла необхідність у вилученні оригіналів документів, які знаходяться у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » та необхідні для врахування при проведенні подальших експертиз у справі.

Отримати в інший спосіб документи та інформацію щодо фінансово-господарської діяльності та реальності проведення взаєморозрахунків ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » з підприємствами, що мають ознаки «фіктивності» неможливо.

У матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати що вказані речі і документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, можуть бути доказами у ньому, необхідно отримати тимчасовий доступ до речей і документів, а також вилучити речі і оригінали документів, які перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 », які необхідно дослідити, без яких неможливо іншим способом довести обставини, що передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

До суду надійшла заява слідчого в якій зазначено, що клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів він підтримує, та просить провести розгляд за його відсутності.

Відповідно до вимог ч.1 ст. 26 КПК України, сторони кримінального провадження є вільними у використанні своїх прав у межах та у спосіб, передбачений цим Кодексом, в зв`язку з чим суд вважає за можливе розглянути клопотання за відсутності слідчого.

У відповідності до ч.4 ст. 107 КПК України, розгляд клопотання проведено за відсутності учасників судового провадження та без фіксації за допомогою технічних засобів, оскільки всі особи, які беруть участь у судовому провадженні до суду не з`явилися.

Виклик особи не здійснювався на підставі ч. 3 ст. 163 КПК України.

Розглянувши клопотання, вивчивши надані до нього матеріали, вважаю необхідним клопотання задовольнити, з наступних підстав.

Відповідно до ст.159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Відповідно до ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, які мають значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні, у випадку можливості використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та у разі неможливості іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, а також у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Наявні у кримінальному провадженні матеріали дають достатні підстави вважати, що перелічена інформація яка перебуває у володінні ОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код НОМЕР_7 ), за адресою: АДРЕСА_1 , має значення для кримінального провадження, оскільки іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, неможливо.

За таких обставин, є підстави, передбачені ст. 159-163 КПК України, для надання тимчасового доступу до зазначених у клопотанні речей та документів.

Керуючись ст.ст. 40, 131, 132, 159-166, 372 КПК України та ст.ст. 60, 62 Закону України «Про банки та банківську діяльність», слідчий суддя-

УХВАЛИВ :

Клопотання слідчого 5-го ВР КП СУ ФР ОВПП ДФС ОСОБА_2 , за погодженням прокурора відділу прокуратури Одеської області ОСОБА_3 та матеріали кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32019100110000018 від 08.02.2019 року, за ознаками злочину ,передбаченого ст. 212 ч.3 КК України, про тимчасовий доступ до речей та документів

Надати тимчасовий доступ до речей і документів, з можливістю вилучення оригіналів речей і документів, які перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код НОМЕР_7 ), за адресою: АДРЕСА_1 , за місцем їх фактичного місцезнаходження, а саме:

-оригіналів всіх документів, що свідчать фінансово-господарським взаємовідносинам ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код НОМЕР_7 ) з ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код НОМЕР_5 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код НОМЕР_6 ) за період з 01.01.2015 по час проведення тимчасового доступу, а такожоригіналів документів щодо походження реалізованого в адресу вказаних підприємств товарів (робіт, послуг), в тому числі: договорів, угод з додатками та доповненнями до них, додатковими угодами та специфікаціями, контрактів, листів, рахунків-фактур, накладних, актів приймання-передачі товарів, видаткових/прибуткових накладних, договорів (угод) з додатками із власником вантажного (складського) терміналу (комплексу) про розміщення, накопичення та зберігання товарів придбаних у вказаних СГД чи реалізованих в їх адресу, заявок на розміщення товарів на терміналі (складі), карток складського обліку, складських квитанцій, довіреностей на отримання товарів, рахунків-фактур, актів досліджень, експертних висновків, сертифікатів якості, відповідності та походження, посвідчень якості, ветеринарних свідоцтв, податкових накладних, залізничних та товарно-транспортних накладних, маршрутних листів, довіреностей на супроводження вантажу (товарів), документів про розміщення товарів, оборотно-сальдових відомостей та інших документів обліку, бухгалтерської і податкової звітності, актів розрахунків ціни, розрахункових фінансових документів, платіжних доручень, виписки по розрахунковим рахункам про сплату та інших документів з вказаного питання, що мають значення для досудового розслідування кримінального провадження по вищевказаним взаємовідносинам;

-завірених належним чином копій наказів (рішень) загальних зборів власників ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код НОМЕР_7 ) про призначення та звільнення службових осіб вказаного підприємства, які здійснювали діяльність на ньому в період з 01.01.2015 по час проведення тимчасового доступу та які мали відношення до фінансово-господарських взаємовідносин з ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код НОМЕР_5 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код НОМЕР_6 ), а також їх посадових (службових) інструкцій та статуту підприємства.

Документи надати в повному обсязі в оригіналах, або у разі їх вилучення надати завірені належним чином копії, а також копії ухвал та протоколів виїмки (тимчасового доступу), якими вони вилучались. При відсутності будь-яких з вище перелічених документів, зазначити письмово про причину їх не надання.

Відповідальні особизобов`язані надатидоступ доречей тадокументів з можливістювилучення групі слідчих у складі: начальника 5-го відділу РКП СУ ФР ОВПП ДФС ОСОБА_2 , заступника начальника 5-го відділу РКП СУ ФР ОВПП ДФС ОСОБА_4 , старшого слідчого з ОВС 5-го ВРКП СУ ФР ОВПП ДФС ОСОБА_5 , старшого слідчого з ОВС 5-го ВРКП СУ ФР ОВПП ДФС ОСОБА_6 , іншим слідчим слідчої групи та уповноваженим особам, згідно доручення слідчого, в тому числі: старшого о/у з ОВС 4-го відділу МОУ ОВПП ДФС ОСОБА_7 , старшого о/у з ОВС 4-го відділу МОУ ОВПП ДФС ОСОБА_8 , старшого о/у з ОВС 4-го відділу МОУ ОВПП ДФС ОСОБА_9 .

Роз`яснити, що у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Встановити строк дії ухвали протягом одного місяця з дня її постановлення тобто до 12.12.2019 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1 .

12.11.2019

Дата ухвалення рішення12.11.2019
Оприлюднено21.02.2023

Судовий реєстр по справі —522/9803/19

Ухвала від 04.08.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

Ухвала від 04.12.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

Ухвала від 04.12.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

Ухвала від 12.11.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

Ухвала від 12.11.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

Ухвала від 12.11.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

Ухвала від 12.11.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

Ухвала від 12.11.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

Ухвала від 12.11.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

Ухвала від 12.11.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні