Ухвала
від 05.12.2019 по справі 337/4676/19
ХОРТИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЗАПОРІЖЖЯ

05.12.2019 ЄУН 337/4676/18

Провадження № 2/337/2383/2019

У Х В А Л А

(про витребування доказів)

5 грудня 2019 року Хортицький районний суд м. Запоріжжя

в складі: головуючого судді - Салтан Л.Г.

за участю секретаря - Шаповалової А.В.

представника позивача - ОСОБА_1

позивачів - ОСОБА_2 , ОСОБА_3

відповідачів - ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6

представника відповідачів - ОСОБА_7 .

розглянувши у підготовчому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , місце реєстрації: АДРЕСА_1 до ОСОБА_8 , місце реєстрації: АДРЕСА_1 , ОСОБА_4 , місце реєстрації: АДРЕСА_1 , ОСОБА_9 , місце реєстрації: АДРЕСА_1 , ОСОБА_5 , місце реєстрації: АДРЕСА_1 , ОСОБА_6 , місце реєстрації: АДРЕСА_1 , ОСОБА_10 , місце реєстрації: АДРЕСА_1 , ОСОБА_11 , місце реєстрації: АДРЕСА_1 , ОСОБА_12 , місце реєстрації: АДРЕСА_1 , ОСОБА_13 , місце реєстрації: АДРЕСА_1 , ОСОБА_14 , місце реєстрації: АДРЕСА_1 , треті особи: Запорізька міська рада (місцезнаходження: м.Запоріжжя, пр..Соборний, 206), Районна адміністрація Запорізької міської ради по Хортицькому району, (м.Запоріжджя, бул.Будівельників 19), про скасування державної реєстрації прав на нерухоме майно,

В С Т А Н О В И В :

21.10.2019 року позивач ОСОБА_2 , ОСОБА_3 звернулись в суд з позовом до відповідачів ОСОБА_8 , ОСОБА_4 , ОСОБА_9 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , про скасування рішень державних реєстраторів та скасування записів в державному реєстрі речових прав на нерухоме майно за адресою: АДРЕСА_1 та нерухоме майно за адресою АДРЕСА_1

Ухвалою суду від 8 листопада 2019 року відкрито провадження по справі, справа призначена до розгляду у підготовчому судовому засіданні, відповідачам наданий строк на подання відзиву.

2 грудня 2019 року відповідачами ОСОБА_12 , ОСОБА_11 , ОСОБА_10 та відповідачами ОСОБА_14 та ОСОБА_13 відзиви на позов, в якому вони зазначили, що підстави для задоволенню позову відсутні.

У підготовчому судовому засіданні представником позивачів ОСОБА_1 заявлено клопотання, в якому він просить витребувати від Філії Комунального підприємства Центр реєстрації Запоріжжя (69057, м. Запоріжжя, вул. К. Карого, 88) наступні документи: копію рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень (з відкриттям розділу), індексний номер 43660039 від 24.10.2018 року а також копії всіх документів, на підставі яких було проведено реєстраційні дії; та копію рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень (з відкриттям розділу), індексний номер 44556111 від 12.12.2018 року та копії всіх документів, на підставі яких було проведено реєстраційні дії.; а також витребувати від Департаменту реєстраційних послуг Запорізької міської ради (69002, м. Запоріжжя, вул. Олександрівська, 84 (5-й поверх)) копію рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень індексний номер 43373612 майнових прав Лебединської районної ради у м. від 05.10.2018 року, а також всіх документів, на підставі яких було проведено реєстраційні дії, посилаючись на те, що зазначені докази необхідні для підтвердження обставин, викладених у позовних вимогах, отримати самостійно зазначені докази вони не мають можливості, оскільки відповідні документи стосуються відповідачів по справі.

Позивачі ОСОБА_2 , ОСОБА_3 заявлене клопотання підтримали.

Відповідачі ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 проти клопотання не заперечили.

Представник відповідачів ОСОБА_15 проти задоволення клопотання заперечує, оскільки останнє оформлено неналежним чином.

Відповідачі ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_16 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 та представники третіх осіб у підготовче судове засідання не з`явилися, про час та місце розгляду справи були повідомлені належним чином, причину неявки суду не повідомили, відповідачі з заявами щодо відкладення проведення підготовчого судового засідання не зверталися, представник третіх осіб надав заяву щодо розгляду справи у його відсутністю.

У відповідності до вимог до ст.223 ЦПК України суд розглянув клопотання про витребування доказів у їх відсутність.

Вислухавши думку учасників процесу, суд приходить до наступного:

У відповідності до ст. 12 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом . Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

У відповідності до ст.ст. 76,77,78 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами; висновками експертів; показаннями свідків. Належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

У відповідності до ст. 84 ЦПК України, учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений у частинах другій та третій статті 83 цього Кодексу. У разі неподання учасником справи з неповажних причин або без повідомлення причин доказів, витребуваних судом, суд залежно від того, яка особа ухиляється від їх подання, а також яке значення мають ці докази, може визнати обставину, для з`ясування якої витребовувався доказ, або відмовити у його визнанні, або може здійснити розгляд справи за наявними в ній доказами, або, у разі неподання таких доказів позивачем, - також залишити позовну заяву без розгляду.

Таким чином, суд вважає, що для повного засування обставин по справі, на які позивачі посилаються у позові, необхідно витребувати для дослідження під час судового провадження докази, на які посилається представник позивача, а тому заявлене клопотання обґрунтоване та підлягає задоволенню. При цьому суд виділяє доводи представника відповідачів щодо неналежного оформлення клопотання , як на підставу у відмову у його задоволенні, оскільки саме надмірний формалізм у тлумаченні процесуальних норм відповідно до усталеної практики Европейського Суду є неправомірним обмеженням права на доступ до суду.

На підставі викладеного та керуючись ст. 84 ЦПК України, -

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання представника позивачів про витребування доказів - задовольнити.

Витребувати від Філії Комунального підприємства Центр реєстрації майнових прав Лебединської районної ради у м. Запоріжжя (69057, м. Запоріжжя, вул. К. Карого, 88) наступні документи:

- копію рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень (з відкриттям розділу), індексний номер 43660039 від 24.10.2018 року а також копії всіх документів, на підставі яких було проведено реєстраційні дії;

- копію рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень (з відкриттям розділу), індексний номер 44556111 від 12.12.2018 року та копії всіх документів, на підставі яких було проведено реєстраційні дії.

Витребувати від Департаменту реєстраційних послуг Запорізької міської ради (69002, м. Запоріжжя, вул. Олександрівська, 84 (5-й поверх) копію рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень індексний номер 43373612 від 05.10.2018 року, а також і всіх документів, на підставі яких було проведено реєстраційні дії.

Зобов`язати зазначених осіб надати суду відповідні докази протягом 15 днів з часу отримання копії ухвали.

Роз`яснити належним особам, що у відповідності до ст. 84 ЦПК України, будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали. У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом. Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази. У разі неподання учасником справи з неповажних причин або без повідомлення причин доказів, витребуваних судом, суд залежно від того, яка особа ухиляється від їх подання, а також яке значення мають ці докази, може визнати обставину, для з`ясування якої витребовувався доказ, або відмовити у його визнанні, або може здійснити розгляд справи за наявними в ній доказами, або, у разі неподання таких доказів позивачем, - також залишити позовну заяву без розгляду.

Роз`яснити , що відповідно до ч.6,7 ст.84 ЦПК України, заходами процесуального примусу є: попередження; видалення із залу судового засідання; тимчасове вилучення доказів для дослідження судом; привід; штраф.

Копію ухвали для виконання направити до Філії Комунального підприємства Центр реєстрації майнових прав Лебединської районної ради у м. Запоріжжя (69057, м. Запоріжжя, вул. К. Карого, 88) та до Департаменту реєстраційних послуг Запорізької міської ради (69002, м. Запоріжжя, вул. Олександрівська, 84 (5-й поверх).

Ухвала окремо від рішення оскарженню не підлягає

Суддя: Л.Г. Салтан

СудХортицький районний суд м.Запоріжжя
Дата ухвалення рішення05.12.2019
Оприлюднено06.12.2019
Номер документу86127303
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —337/4676/19

Рішення від 31.07.2020

Цивільне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Салтан Л. Г.

Рішення від 31.07.2020

Цивільне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Салтан Л. Г.

Ухвала від 20.05.2020

Цивільне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Салтан Л. Г.

Ухвала від 25.02.2020

Цивільне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Салтан Л. Г.

Ухвала від 25.02.2020

Цивільне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Салтан Л. Г.

Ухвала від 05.12.2019

Цивільне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Салтан Л. Г.

Ухвала від 08.11.2019

Цивільне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Салтан Л. Г.

Ухвала від 23.10.2019

Цивільне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Салтан Л. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні