Ухвала
від 25.02.2020 по справі 337/4676/19
ХОРТИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЗАПОРІЖЖЯ

25.02.2020 ЄУН 337/4676/18

Провадження № 2/337/2383/2019

У Х В А Л А

(про витребування доказів)

25 лютого 2020 року Хортицький районний суд м. Запоріжжя

в складі: головуючого судді - Салтан Л.Г.

за участю секретаря - Шаповалової А.В.

представника позивача - ОСОБА_1

позивачів - ОСОБА_2 , ОСОБА_3

відповідачів - ОСОБА_4 , ОСОБА_5

представника відповідачів - Руднева О.А., Деревянко І.О., Земцової В.О.

розглянувши у підготовчому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_2 , ОСОБА_3 до ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , треті особи: Запорізька міська рада, Районна адміністрація Запорізької міської ради по Хортицькому району, про скасування державної реєстрації прав на нерухоме майно,

В С Т А Н О В И В :

21.10.2019 року позивач ОСОБА_2 , ОСОБА_3 звернулись в суд з позовом до відповідачів ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , про скасування рішень державних реєстраторів та скасування записів в державному реєстрі речових прав на нерухоме майно за адресою: АДРЕСА_1 та нерухоме майно за адресою АДРЕСА_1

Ухвалою суду від 8 листопада 2019 року відкрито провадження по справі, справа призначена до розгляду у підготовчому судовому засіданні, відповідачам наданий строк на подання відзиву.

2 грудня 2019 року відповідачами ОСОБА_5 , ОСОБА_4 , ОСОБА_11 та відповідачами ОСОБА_13 та ОСОБА_12 відзиви на позов, в якому вони зазначили, що підстави для задоволенню позову відсутні.

У підготовчому судовому засіданні представником позивачів ОСОБА_1 заявлено клопотання, в якому він просить витребувати від Архівного управління Запорізької міської ради (69105, м. Запоріжжя, пр. Соборний, 206) та від Державного архіву Запорізької області (69095, м. Запоріжжя, вул. Українська, 48) копію рішення Філії Комунального підприємства Центр реєстрації майнових прав Лебединської районної ради у м. Запоріжжя (ЄДРПОУ: 41281493) про державну реєстрацію прав та їх обтяжень (з відкриттям розділу), індексний номер 43660039 від 24.10.2018 року а також копії всіх документів на підставі яких було проведено реєстраційні дії; копію рішення Філії Комунального підприємства Центр реєстрації майнових прав Лебединської районної ради у м. Запоріжжя (ЄДРПОУ: 41281493) про державну реєстрацію прав та їх обтяжень (з відкриттям розділу), індексний номер 44556111 від 12.12.2018 року, а також копії всіх документів на підставі яких було проведено реєстраційні дії; посилаючись на те, що зазначені докази необхідні для підтвердження обставин, викладених у позовних вимогах, отримати самостійно зазначені докази вони не мають можливості.

В обґрунтування клопотання зазначив, що станом на 25.02.2020 року ухвала суду про витребування доказів не виконана і жодних документів від Комунального підприємства Центр реєстрації майнових прав Лебединської районної ради отримано не було.

З відомостей ЄДР (роздруківка в матеріалах справи) вбачається, що юридична особа Комунального підприємства Центр реєстрації майнових прав Лебединської районної ради була ліквідована без правонаступників.

07.02.2020 року адвокатом Черкашиним І.І. було направлено адвокатський запит до Лебединської районної ради з вимогою про надання копій витребуваних судом документів. У випадку неможливості надання вказаних документів вимагалося повідомити про місце зберігання документації КП "Центр реєстрації майнових прав" Лебединської районної ради.

Як вбачається з відповіді Лебединської районної ради, вказаних документів рада в своєму розпорядженні не має і місце їх зберігання не відоме.

З усної розмови з ліквідатором підприємства з`ясувалося, що запитаної документації він так само в своєму розпорядженні не має, а всі філії комунального підприємства були закриті на початку 2019 року. Зі слів ліквідатора вся документація філій передавалася до архівних установ за місцезнаходженням філій. Жодних доказів на підтвердження такої передачі ліквідатор не має.

14.02.2020 року адвокатом Черкашиним І.І. було направлено адвокатські запити (копії додаються) до Архівного управління Запорізької міської ради (69105, м. Запоріжжя, пр. Соборний, 206) та Державного архіву Запорізької області (69095, м. Запоріжжя, вул. Українська, 48) з проханням надати копії витребуваних судом документів. Станом на 25.02.2020 року жодної відповіді на обидва запити отримано не було.

З огляду на вказані обставини сторона позивача змушена повторно заявити клопотання про витребування відповідних доказів судом. Без отримання вказаних рішень вважає за неможливе розглядати спір про їх скасування і переходити до розгляду справи по суті.

Позивачі ОСОБА_2 , ОСОБА_3 заявлене клопотання підтримали.

Відповідачі та представники відповідачів проти задоволення клопотання заперечують, вважають його необгрунтованим на направленим на зволікання розгляду справи.

Відповідачі ОСОБА_6 , ОСОБА_8 , ОСОБА_7 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 та представники третіх осіб у підготовче судове засідання не з`явилися, про час та місце розгляду справи були повідомлені належним чином, причину неявки суду не повідомили, відповідачі з заявами щодо відкладення проведення підготовчого судового засідання не зверталися, надали заяву щодо розгляду справи у їх відсутністю.

У відповідності до вимог до ст.223 ЦПК України суд розглянув клопотання про витребування доказів у їх відсутність.

Вислухавши думку учасників процесу, суд приходить до наступного:

У відповідності до ст. 12 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом . Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

У відповідності до ст.ст. 76,77,78 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами; висновками експертів; показаннями свідків. Належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

У відповідності до ст. 84 ЦПК України, учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений у частинах другій та третій статті 83 цього Кодексу. У разі неподання учасником справи з неповажних причин або без повідомлення причин доказів, витребуваних судом, суд залежно від того, яка особа ухиляється від їх подання, а також яке значення мають ці докази, може визнати обставину, для з`ясування якої витребовувався доказ, або відмовити у його визнанні, або може здійснити розгляд справи за наявними в ній доказами, або, у разі неподання таких доказів позивачем, - також залишити позовну заяву без розгляду.

Таким чином, суд вважає, що для повного засування обставин по справі, на які позивачі посилаються у позові, необхідно витребувати для дослідження під час судового провадження докази, на які посилається представник позивача, а тому заявлене клопотання обґрунтоване та підлягає задоволенню.

На підставі викладеного та керуючись ст. 84 ЦПК України, -

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання представника позивачів про витребування доказів - задовольнити.

Витребувати від Архівного управління Запорізької міської ради (69105, м. Запоріжжя, пр. Соборний, 206) та від Державного архіву Запорізької області (69095, м. Запоріжжя, вул. Українська, 48):

- Копію рішення Філії Комунального підприємства Центр реєстрації майнових прав Лебединської районної ради у м. Запоріжжя (ЄДРПОУ: 41281493) про державну реєстрацію прав та їх обтяжень (з відкриттям розділу), індексний номер 43660039 від 24.10.2018 року а також копії всіх документів на підставі яких було проведено реєстраційні дії;

- Копію рішення Філії Комунального підприємства Центр реєстрації майнових прав Лебединської районної ради у м. Запоріжжя (ЄДРПОУ: 41281493) про державну реєстрацію прав та їх обтяжень (з відкриттям розділу), індексний номер 44556111 від 12.12.2018 року а також копії всіх документів на підставі яких було проведено реєстраційні дії.

Зобов`язати зазначених осіб надати суду відповідні докази протягом 15 днів з часу отримання копії ухвали.

Роз`яснити належним особам, що у відповідності до ст. 84 ЦПК України, будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали. У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом. Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази. У разі неподання учасником справи з неповажних причин або без повідомлення причин доказів, витребуваних судом, суд залежно від того, яка особа ухиляється від їх подання, а також яке значення мають ці докази, може визнати обставину, для з`ясування якої витребовувався доказ, або відмовити у його визнанні, або може здійснити розгляд справи за наявними в ній доказами, або, у разі неподання таких доказів позивачем, - також залишити позовну заяву без розгляду.

Роз`яснити , що відповідно до ч.6,7 ст.84 ЦПК України, заходами процесуального примусу є: попередження; видалення із залу судового засідання; тимчасове вилучення доказів для дослідження судом; привід; штраф.

Копію ухвали для виконання направити до Архівного управління Запорізької міської ради (69105, м. Запоріжжя, пр. Соборний, 206) та від Державного архіву Запорізької області (69095, м. Запоріжжя, вул. Українська, 48).

Ухвала окремо від рішення оскарженню не підлягає

Суддя: Л.Г. Салтан

Дата ухвалення рішення25.02.2020
Оприлюднено26.02.2020
Номер документу87811942
СудочинствоЦивільне
Сутьскасування державної реєстрації прав на нерухоме майно

Судовий реєстр по справі —337/4676/19

Рішення від 31.07.2020

Цивільне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Салтан Л. Г.

Рішення від 31.07.2020

Цивільне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Салтан Л. Г.

Ухвала від 20.05.2020

Цивільне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Салтан Л. Г.

Ухвала від 25.02.2020

Цивільне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Салтан Л. Г.

Ухвала від 25.02.2020

Цивільне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Салтан Л. Г.

Ухвала від 05.12.2019

Цивільне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Салтан Л. Г.

Ухвала від 08.11.2019

Цивільне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Салтан Л. Г.

Ухвала від 23.10.2019

Цивільне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Салтан Л. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні