Постанова
від 25.11.2019 по справі 924/452/16
ПІВНІЧНО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

33001 , м. Рівне, вул. Яворницького, 59

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 листопада 2019 року Справа № 924/452/16

Північно-західний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючий суддя Тимошенко О.М., суддя Василишин А.Р. , суддя Коломис В.В.

секретар судового засідання Котюбіна А.О.

за участю представників сторін:

від апелянта ГУ ДФС у Хмельницькій області: Нетребко О.М. (довіреність 9291/22-01-08-03 від 05.11.2019);

від апелянта ТОВ ФК "Інвестохіллс Веста": адвокат Корнієнко Л.В. (довіреність);

від кредиторів: Бі.Ен.Вай Меллон Корпорейт Трасті Сервісес Лімітед - Ізотов О. (довіреність від 23.03.17);

від боржника: адвокат Сліпченко О.В. (довіреність від 04.03.19 №33),

розглянувши у відкритому судовому засіданні в режимі відеоконференції апеляційні скарги Головного управління ДПС у Хмельницькій області та Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Інвестохіллс Веста" на ухвалу Господарського суду Хмельницької області, постановлену 16.07.2019 року суддею Вибодовським О.Д. у справі № 924/452/16

за заявою Компанії "Мрія агро холдинг паблік лімітед", м. Нікосія, Республіка Кіпр

до Товариство з обмеженою відповідальністю "Мрія Поділля"

про визнання банкрутом

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою Госодарського суду Хмельницької області від 16.07.2019 затверджено мирову угоду, укладену 08 січня 2019 року між боржником - Товариством з обмеженою відповідальністю Мрія Поділля (ідентифікаційний код 34312575; 32030 Хмельницька область, Городоцький район, село Юринці) в особі ліквідатора - арбітражного керуючого Кучака Юрія Федоровича (свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) №149 від 18.02.2013р.), який діє на підставі постанови господарського суду Хмельницької області від 30.11.2017 року у справі №924/452/16 з однієї сторони та кредиторами боржника в особі Голови комітету кредиторів Бі.Ен.Вай Меллон Корпорейт Трасті Сервісес Лімітед, від імені якого діє Власенко А.А. на підставі довіреності від 23.01.2018р., разом поіменовані сторони, з іншої сторони. Провадження у справі №924/452/16 закрито. Скасувано мораторій та інші заходи забезпечення вимог кредиторів, що введені ухвалою суду від 06.06.2016 року.

Не погоджуючись з ухвалою суду першої інстанції, кредитор - Головне управління ДФС у Хмельницькій області подав апеляційну скаргу від 25.07.2019, в якій просить останню скасувати та направити справу для продовження розгляду до суду першої інстанції.

Зазначена скарга прийнята судом до провадження згідно ухвали від 09.08.2019 року.

В обгрунтування поданої скарги апелянт зазначає, що під час укладення та затвердження мирової угоди не дотримано вимог ст. 78 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", не враховано економічні інтереси держави, а тому оскаржувана ухвала є незаконною та необгрунтованою. Зокрема, згідно ч. 2 ст. 78 Закону про банкрутство, у разі якщо умови мирової угоди передбачають розстрочку чи відстрочку або прощення (списання) боргів чи їх частини, орган стягнення зобов`язаний погодитися із задоволення частини вимог з податків, зборів (обов`язкових платежів) на умовах такої мирової угоди з метою забезпечення відновлення платоспроможності підприємства. При цьому податковий борг, який виник у строк, що передував трьом повним календарним рокам до дня подання заяви про порушення справи про банкрутство до господарського суду, визнається безнадійсним та списується, а податкові зобов`язання чи податковий борг, які виникли у строк протягом трьох останніх перед днем подання заяви про порушення справи про банкрутство до господарського суду календарних років, розстрочується (відстрочується) або списується на умовах мирової угоди. Зазначену мирову угоду підписує керівник відповідного органу доходів і зборів за місцезнаходженням боржника.

Так, станом на 29.07.2016 року (після порушення провадження у справі про банкрутство) податковий борг по ТОВ "Мрія Поділля" склав 237 453,00 грн. Крім того, боржником 20.07.2016 року була подана декларація по податку на додану вартість за червень 2016 року із задекларованою сумою податку до сплати в розмірі 2 398 109,57 грн., термін сплати 30.07.2016 року. Зазначена сума боржником сплачена не була. У відповідності до вимог Закону про банкрутство, Головне управління ДФС у Хмельницькій області визнане кредитором боржника з поточними грошовими вимогами в сумі 2 635 562,57 грн.

Тобто в даному випадку податковий борг виник у строк протягом трьох останніх років перед днем подання заяви про порушення провадження у справі про банкрутство та після порушення справи про банкрутство. Відповідно на податковий борг, який виник після порушення справи про банкрутство не можуть поширюватись положення ст. 78 Закону про банкрутство щодо виключного визнання його безнадійним та прощення (списання), як це безпідставно передбачено п.п. 3.1.1 п. 3 мирової угоди. Окрім цього, мирова угода не підписана керівником відповідного органу доходів і зборів за місцезнаходженням боржника. За наведених обставин просить задоволити апеляційну скаргу .

В судових засіданнях представник апелянта підтримав доводи апеляційної скарги.

30 серпня 2019 року до суду апеляційної інстанції надійшла апеляційна скарга Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Інвестохіллс Веста", яка відповідно до ухвали від 02.09.2019 року була залишена без руху та після усунення виявлених недоліків прийнята до провадження ухвалою суду від 24.09.2019 року для спільного розгляду з апеляційною скаргою Головного управління ДПС у Хмельницькій області.

Апелянт - ТОВ ФК "Інвестохіллс Веста" у своїй скарзі зазначає, що не є учасником справи № 924/452/16, однак ухвала Господарського суду Хмельницької області від 16.07.2019 про затвердження мирової угоди та закриття провадження у справі про банкрутство ТОВ "Мрія Поділля" порушує права та інтереси скаржника. Вказане випливає з того, що за умовами мирової угоди заборгованість ТОВ "Мрія Поділля" перед кредитором "Мрія Агро Холдинг Паблік Лімітед" підлягає погашенню шляхом прощення (списання). В свою чергу "Мрія Агро Холдинг Паблік Лімітед" є боржником ТОВ ФК "Інвестохіллс Веста" по заборгованості за кредитним договором, яка стягнута згідно рішення Господарського суду Тернопільської області від 08.06.2015 року по справі № 921/955/14-г/16. На думку скаржника, факт прощення (списання) заборгованості боржника перед кредиторами, в тому числі і перед "Мрія Агро Холдинг Паблік Лімітед" порушує права та інтереси ТОВ ФК "Інвестохіллс Веста", оскільки призводить до уникнення від відповідальності за виконання зобов`язань перед скаржником за рішенням суду. Звертає увагу, що юридичні особи боржника та кредиторів є взаємопов`язаними, оскільки засновником ТОВ "Мрія Поділля" є ТОВ "Мрія Агрохолдинг", а засновником останнього є "Мрія Агро Холдинг Паблік Лімітед". Вказане на думку скаржника підтверджує його позицію щодо укладення мирової угоди з метою уникнення від зобов`язань за кредитними угодами. Також відмічає, що згідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно станом на 27.07.2019 року за боржником - ТОВ "Мрія Поділля" зареєстровано право оренди земельних ділянок, а також нерухоме майно на праві власності. За рахунок реалізації даного майна існує реальна можливість погасити частково вимоги кредиторів, що в свою чергу призведе до погашення боргу "Мрія Агро Холдинг Паблік Лімітед" перед апелянтом.

В судових засіданнях представник апелянта підтримав доводи апеляційної скарги та просить її задоволити.

Боржник - ТОВ "Мрія Поділля" у відзиві на апеляційну скаргу Головного управління ДФС у Хмельницькій області проти доводів апелянта заперечує. Вказує, що за умовами ч. 2 ст. 78 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" орган стягнення зобов`язаний погодитися із задоволенням частини вимог з податків, зборів (обов`язкових платежів) на умовах такої мирової угоди з метою забезпечення відновлення платоспроможності боржника. При цьому податковий борг або визнається безнадійним і списується або розстрочується (відстрочується) або списується на умовах мирової угоди. Частиною 4 даної статті визначено, що для кредиторів, які не брали участь в голосуванні або проголосували проти укладення мирової угоди, не можуть бути встановлені умови гірші, ніж для кредиторів, які висловили згоду на укладення мирової угоди, вимоги яких віднесені до однієї черги.

Грошові вимоги ДФС в сумі 2 635 562,57 грн. належать до вимог третьої черги. Інших кредиторів у вказаній черзі немає. Вимоги кредиторів четвертої та шостої черг за мировою угодою погашаються шляхом прощення (списання) заборгованості. Таким чином, кредитори всіх черг знаходяться в рівних умовах, а тому вимоги ст. 78 Закону про банкрутство були дотримані. Відмова ГУ ДФС у Хмельницькій області підписувати мирову угоду з огляду на захист економічних інтересів держави є безпідставною.

За наведених обставин просить відмовити в задоволенні скарги.

У відзиві на апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Інвестохіллс Веста" боржник вказує, що остання є безпідставною з врахуванням наступного.

Вказує, що двосторонні відносини скаржника та "Мрія Агро Холдинг Паблік Лімітед" не є предметом судового розгляду в справі № 924/452/16 та відповідно останні не повинні мати своїм наслідком блокування провадження у справі про банкрутство ТОВ "Мрія Поділля", обмеження чи порушення прав кредиторів ТОВ "Мрія Поділля", в тому числі на укладення мирової угоди відповідно до законодавства. Відмічає, що скаржник не заявляв вимог до ТОВ "Мрія Поділля" у рамках процедури банкрутства останнього та не є його кредитором. Вважає необгрунтованим твердження скаржника про те, що суд першої інстанції не дослідив даних про фінансовий стан боржника станом на момент укладення мирової угоди, не перевірив вжиття та здійснення всіх необхідних заходів ліквідатора щодо виявлення рухомого та нерухомого майна боржника, грошових коштів, дебіторської заборгованості, акцій, облігацій, а відтак зробив передчасний висновок про відповідність її умов засадам добросовісності, розумності та справедливості. Зазначає, що матеріали справи містять звіти ліквідатора про майновий стан боржника, однак закон не передбачає таких передумов для укладення мирової угоди. Визначені ст. 81 Закону про банкрутство підстави для відмови судом в затвердженні мирової угоди відсутні. Щодо пов`язаності юридичних осіб у даній справі відмічає, що після визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури, засновники (учасники) боржника не мають вирішального впливу на остннього, а тому доводи скаржника в цій частині є необгрунтованими. Наявність зареєстрованого за боржником майна жодним чином не впливає можливість або неможливість укладення мирової угоди в справі про банкрутство, оскільки остання може бути укладена на будь-якій стадії провадження у справі про банкрутство. З огляду на вказане просить відмовити в задоволенні апеляційної скарги.

В судових засіданнях представник боржника підтримав викладені у відзивах обставини.

Кредитор - "Мрія Агро Холдинг Паблік Лімітед" у відзиві на апеляційну скаргу ТОВ ФК "Інвестохіллс Веста" заперечує проти доводів скаржника частково з тих же підстав, що боржник. Відмічає, що мирова угода укладена відповідно до норм Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом". Щодо тверджень скаржника про уникнення від відповідальності за рішенням Господарського суду Тернопільської області вказує, що сам скаржник не вживає належних кроків для заявлення своїх вимог до "Мрія Агро Холдинг Паблік Лімітед". Повідомляє, що "Мрія Агро Холдинг Паблік Лімітед" перебуває в ліквідаційній процедурі згідно наказів Окружного суду м. Нікосія (Кіпр) від 26.01.2015 (про призначення тимчасового ліквідатора), від 11.05.2016 (про ліквідацію компанії), від 02.12.2016 (про призначення ліквідаторів). Вказана інформація відображена у відкритому реєстрі Республіки Кіпр (офіційна веб-сторінка "Департамент реєстрації та ліквідації") та є загальнодоступною та загальновідомою. Вимоги кредиторів до компанії повинні були бути заявлені в рамках ліквідаційної процедури в Республіці Кіпр до 10 листопада 2017 року. Вимоги скаржника до компанії не заявлялись. За таких умов, вимоги скаржника до "Мрія Агро Холдинг Паблік Лімітед" не були заявлені в установленому порядку відповідно до права, яке підлягає застосуванню. Водночас заборгованість "Мрія Агро Холдинг Паблік Лімітед" перед ТОВ "ФК "Інвестохіллс Веста" не є предметом розгляду в справі № 924/452/16, а тому скарга останнього направлена на порушення прав та законних інтересів кредиторів ТОВ "Мрія Поділля". Твердження відносно пов`язаності юридичних осіб також вважає необгрунтованим, оскільки мажоритарним учасником ТОВ "Мрія Поділля" є ТОВ "Мрія Агрохолдинг", а мажоритарним учасником останнього є ТОВ "МЕС Інвест Україна". Частка "Мрія Агро Холдинг Паблік Лімітед" в ТОВ "Мрія Агрохолдинг" складає лише 6,4% та не може мати істотного значення в принятті рішень останнього. За наведених обставин просить відмовити в задоволенні апеляційної скарги.

Інші учасники провадження у справі письмових відзивів на апеляційні скарги не подали.

В процесі розгляду апеляційних скарг, в судовому засіданні 10.10.2019 року представником ТОВ "Фінансова компанія "Інвестохіллс Веста" подано заяву про відвід суддів Північно-західного апеляційного господарського суду у складі колегії: головуючого судді Тимошенка О.М., суддів Василишина А.Р. та Коломис В.В. від розгляду апеляційної скарги ТОВ "Фінансова компанія "Інвестохіллс Веста" у справі № 924/452/16.

Вказана заява мотивана тим, що суд поспішно призначив до розгляду апеляційну скаргу ТОВ "Фінансова компанія "Інвестохіллс Веста" та з огляду на об`ємність матеріалів справи буде не взмозі здійснити об`єктивний і повний розгляд.

Ухвалою суду від 10.10.2019 подана заява про відвід визнана колегією суддів необгрунтованою та провадження у справі № 924/452/16 зупинено до вирішення питання про відвід колегії суддів іншим суддею, який не входить до складу суду, що розглядає справу.

Відповідно до ухвали від 15.10.2019, прийнятою за результатами розгляду заяви про відвід колегії суддів, відмовлено Товариству з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Інвестохіллс Веста" у задоволенні про відвід колегії суддів у складі головуючого судді Тимошенка О.М., суддів Василишина А.Р. та Коломис В.В. у справі № 924/452/16.

Після поновлення провадження розгляд апеляційних скарг призначено в судовому засіданні 11.11.2019 року. В даному судовому засіданні представником ТОВ "Фінансова компанія "Інвестохіллс Веста" заявлено усне клопотання про відкладення розгляду справи з метою надання останньому часу для ознайомлення з матеріалами справи та подання доповнень до апеляційної скарги. За результатами розгляду даного клопотання, суд протокольною ухвалою від 11.11.2019 відмовив в задоволенні клопотання про відкладення розгляду справи, оскільки за вимогами ст. 266 ГПК України особа, яка подала апеляційну скаргу, має право доповнити чи змінити її протягом строку на апеляційне оскарження. В свою чергу строк на апеляційне оскарження визначений ст. 256 ГПК України, зокрема для оскарження ухвали суду - протягом десяти днів з моменту проголошення або в залежності від обставин з моменту вручення відповідної ухвали тощо. Оскільки строк для подання доповнень до апеляційної скарги сплинув, заявлене скаржником клопотання судом розцінено як безпідставне.

В подальшому скаржником - ТОВ "Фінансова компанія "Інвестохіллс Веста" в судовому засіданні 11.11.2019 року подано заяву про відвід колегії суддів, яка мотивована тим, що судом проігноровано аргументи скаржника та відмовлено в задоволенні клопотання останнього про відкладення розгляду справи. Також вказує, що судом апеляційної інстанції у складі колегії: Крейбух О.Г., Тимошенко О.М., Огороднік К.М. скасовано окрему ухвалу Господарського суду Хмельницької області від 26.12.2017 у даній справі, що ставить під сумнів неупередженість суддів та підтверджується відмовою у відкладенні розгляду апеляційної скарги для з`ясування необхідних обставин справи.

Протокольною ухвалою від 11.11.2019 судом залишено без розгляду вищевказану заяву про відвід колегії суддів у справі № 924/452/16 з огляду на приписи ч. 5 ст. 38 ГПК України. При цьому судом враховано, що вперше подана апелянтом заява про відвід суддів грунтувалась на припущеннях скаржника про поспішність призначення та розгляду його скарги, а вдруге подана заява про відвід - на відмові в задоволенні клопотання про відкладення розгляду скарги. Тобто, фактично обидві подані заяви мотивовані незгодою скаржника з процесуальними діями суду під час розгляду апеляційної скарги ТОВ "ФК "Інвестохіллс Веста", а тому розцінюються судом як такі, що заявлені з однакових підстав.

Разом з цим, за наслідками заслуховування пояснень, міркувань та аргументів представників сторін по суті апеляційних скарг, судова колегія дійшла висновку про оголошення перерви в судовому засіданні до 25.11.2019 року, про що присутні в засіданні учасники справи були повідомлені під розписку, а відсутнім учасникам направлено відповідну ухвалу.

В судове засідання 25.11.2019 року представником апелянта - ТОВ "ФК "Інвестохіллс Веста" подані додаткові пояснення до апеляційної скарги, в яких останній вказує, що рішення комітету кредиторів боржника стосовно укладення мирвої угоди у справі № 924/452/16 прийняте неналежним складом комітету, а тому і мирова угода підписана неналежним (неуповноваженим) кредитором. В підтвердження додаткових пояснень додано ряд доказів на 53 арк., а також докази надсилання учасникам справи на 16 арк.

Вказані додаткові пояснення з доданими доказами не приймаються судом до уваги та не підлягають оцінці, оскільки фактично являються доповненнями апеляційної скарги, які відповідно до ч. 1 ст. 266 ГПК України можуть бути подані лише протягом строку на апеляційне оскарження. Як зазначалось вище, строк на апеляційне оскарження визначений ст. 256 ГПК України, зокрема для оскарження ухвали суду - протягом десяти днів з моменту проголошення або в залежності від обставин з моменту вручення відповідної ухвали тощо. Зазначаний строк для подання доповнень до апеляційної скарги сплинув.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 269 ГПК України суд апеляційної інстанції переглядає справу за наявними у ній і додатково поданими доказами та перевіряє законність і обгрунтвоаність рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги. Суд апеляційної інстанції досліджує докази, що стосуються фактів, на які учасники справи посилаються в апеляційній скарзі та (або) відзиві на неї.

Розглянувши матеріали справи, апеляційні скарги та відзив на них, дослідивши правильність застосування судом першої інстанції при винесенні оскаржуваної ухвали норм матеріального та процесуального права, колегія суддів Північно-західного апеляційного господарського суду встановила наступне.

Як вбачається з матеріалів справи, ухвалою господарського суду від 06.06.2016 порушено провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Мрія Поділля", с. Юринці, Городоцького району, Хмельницької області, введено мораторій на задоволення вимог кредиторів, введено процедуру розпорядження майном боржника, призначено розпорядником майна боржника арбітражного керуючого Штельманчука Михайла Сергійовича, м.Дніпропетровськ, бул.Катеринославський, 2, оф.610, (ідентифікаційний номер НОМЕР_1 , ліцензія серія АД040803 від 03.07.2012року, свідоцтво №194 від 28.02.2013р., E-mail ІНФОРМАЦІЯ_1 ).

Ухвалою суду від 25.09.2017 затверджено реєстр вимог кредиторів, який є невід`ємною частиною даної ухвали та визнано, що вимоги кредиторів до боржника - Товариства з обмеженою відповідальністю "Мрія Поділля", с. Юринці, Городоцького району, Хмельницької області, код: 34312575 складають загалом суму 20 827 783 403,60 грн.

Постановою від 30.11.2017 визнано ТОВ "Мрія Поділля", с. Юринці, Городоцького району, Хмельницької області, зареєстрованого Городоцькою районною державною адміністрацією за юридичною адресою: Городоцький район, с.Юринці, код: 34312575 банкрутом.

Розпочато ліквідаційну процедуру ТОВ "Мрія Поділля", с. Юринці, Городоцького району, Хмельницької області на строк 12 місяців та призначено ліквідатором боржника арбітражного керуючого Кучака Юрія Федоровича (Київська область, Києво-Святошинський район, м. Вишневе, вул. Святоюрівська, 26, оф. 48, свідоцтво № 149 від 18.02.2013р.).

Ухвалою суду від 30.07.2018 затверджено уточнюючий реєстр вимог кредиторів, який є невід`ємною частиною даної ухвали та визнано, що вимоги кредиторів до боржника - Товариства з обмеженою відповідальністю "Мрія Поділля", с. Юринці, Городоцького району, Хмельницької області, складають загалом суму 23 095 949 233,77грн.

29.01.2019 ліквідатором банкрута Кучаком Ю.Ф. подано заяву про затвердження мирової угоди та закриття провадження у справі № 924/452/16 про банкрутство ТОВ "Мрія Поділля", с. Юринці, Городоцького району, Хмельницької області.

В засіданнях суду першої інстанції представники кредиторів ТОВ "Група Компаній "Мрія Агро", Компанії "Мрія Агро Холдинг Паблік Лімітед", Бі.Ен.Вай Меллон Корпорейт Трасті Сервісес Лімітед, боржника та ліквідатор підтримали подану мирову угоду в редакції від 08.01.2019 та просили суд затвердити її.

Представник Головного управління ДФС у Хмельницькій області у своїх усних поясненнях та уподаній суду письмовій позиції зазначив, що з метою захисту економічних інтересів держави, посилаючись на ст.78 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" вважає, що на данний час укладення мирової угоди є передчасним, оскільки станом на 29.07.2016 року (після порушення провадження у справі про банкрутство) податковий борг ТОВ Мрія Поділля склав 2 400, 00 грн. Також, боржником 20.07.2016 була подана декларація по податку на додану вартість із задекларованою сумою податку до сплати в розмірі 2 398,10 грн., термін сплати якого становить 30.07.2016, однак зазначена сума боржником сплачена не була.

Матеріалами справи стверджується, що загальними зборами засідання комітету кредиторів від 08.01.2019 (протокол №3) у межах визначеної Законом України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" компетенції, прийнято рішення ліквідатору звернутись із клопотанням до господарського Хмельницької області про затвердження мирової угоди ТОВ Мрія Поділля .

Частиною 1, ст.7 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" передбачено, що відповідно до цього Закону щодо боржника застосовуються такі судові процедури банкрутства, зокрема мирова угода.

Відповідно до ст. 77 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" мирова угода у справі про банкрутство - це домовленість між боржником і кредиторами стосовно відстрочки та (або) розстрочки, а також прощення (списання) кредиторами боргів боржника, яка оформляється угодою сторін.

Мирова угода може бути укладена на будь-якій стадії провадження у справі про банкрутство. У процедурі розпорядження майном боржника мирову угоду може бути укладено лише після виявлення всіх кредиторів і затвердження господарським судом реєстру вимог кредиторів.

Рішення про укладення мирової угоди від імені кредиторів приймається комітетом кредиторів більшістю голосів кредиторів - членів комітету та вважається прийнятим за умови, що всі кредитори, вимоги яких забезпечені заставою майна боржника, висловили письмову згоду на укладення мирової угоди.

Рішення про укладення мирової угоди приймається від імені боржника керівником боржника чи арбітражним керуючим (керуючим санацією, ліквідатором), які виконують повноваження органів управління та керівника боржника і підписують її.

Від імені кредиторів мирову угоду підписує голова комітету кредиторів.

08 січня 2019 року на підставі протоколу засідання комітету кредиторів №3, укладено мирову угоду між боржником - Товариством з обмеженою відповідальністю Мрія Поділля (ідентифікаційний код 34312575; 32030 Хмельницька область, Городоцький район, село Юринці) в особі ліквідатора - арбітражного керуючого Кучака Юрія Федоровича (свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) №149 від 18.02.2013р.), який діє на підставі постанови господарського суду Хмельницької області від 30.11.2017 року у справі №924/452/16 з однієї сторони та кредиторами боржника в особі Голови комітету кредиторів Бі.Ен.Вай Меллон Корпорейт Трасті Сервісес Лімітед, від імені якого діє Власенко А.А. на підставі довіреності від 23.01.2018р., разом поіменовані сторони, з іншої сторони.

Відповідно до положень Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом уклали дану мирову угоду у справі №924/452/16 про банкрутство ТОВ Мрія Поділля , ідентифікаційний код 34312575, порушеній господарським судом Хмельницької області 06.06.2016 року, з метою розрахунків з кредиторами та відновлення платоспроможності боржника на умовах та в порядку, визначених цією мировою угодою.

2.1. Предметом даної мирової угоди є домовленість між боржником та кредиторами стосовно порядку погашення заборгованості боржника перед кредиторами та відновлення платоспроможності боржника.

2.2. Ця угода укладається на стадії ліквідаційної процедури боржника, та стосується грошових вимог кредиторів до боржника, які були затверджені судом та включені до реєстру вимог кредиторів, а саме: вимог третьої, четвертої та шостої черг задоволення вимог кредиторів відповідно до положень Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом .

2.3. Враховуючи, що ст. 78 Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом передбачено, що мирова угода може бути укладена тільки щодо вимог, забезпечених заставою, вимог другої та наступних черг задоволення вимог кредиторів, то до затвердження господарським судом даної мирової угоди повністю погашені грошові вимоги першої черги вимог кредиторів, а саме:

- вимоги щодо виплати заборгованості із заробітної плати відсутні;

- витрати на оплату судового збору в сумі 42 424,00 грн.;

- вимогищодо виплати основної грошової винагороди арбітражному керуючому відсутні;

- вимоги щодо відшкодування витрат арбітражного керуючого, пов`язаних з виконанням ним повноважень розпорядника майна, керуючого санацією боржника або ліквідатора банкрута відсутні.

2.4. Сторони визначили, що загальний розмір заборгованості боржника перед кредиторами

третьої, четвертої та шостої черг, яка включена в реєстр вимог кредиторів, в загальному розмірі становить 23 095 906 828,27 грн., з яких:

- Головне Управління Державної фіскальної служби у Хмельницькій, 29000, м. Хмельницький, вул. Пилипчука, 17 в сумі 2 635 562,57 грн. відносяться до третьої черги вимог кредиторів;

- Бі.Ен.Вай.Меллон Корпорейт Трасті Сервісес Лімітед, ідентифікаційний код: 02631386, Ван Кенеда Сквер, Лондон, Е14 5АL, Сполучене Королівство, адреса для листування: 01030, м. Київ, вул. Володимирська 38, 4 поверх в сумі 16 036 317 084,19 грн. відносяться до четвертої черги вимог кредиторів;

- Товариство з обмеженою відповідальністю Мрія Сервіс , ідентифікаційний код: 38554271, 48042, Тернопільська обл., Підгаєцький район, село Старе Місто, вулиця Бережанська, 48 в сумі 1 077 848,40 грн. відносяться до шостої черги вимог кредиторів;

- Товариство з обмеженою відповідальністю Мрія Трейдинг , ідентифікаційний код: 39675472, 47602, Тернопільська обл., Козівський район, селище міського типу Козова, вулиця І.Богуна, 8 в сумі 506 665,56 грн. відносяться до четвертої черги вимог кредиторів, 44 868 041,92 грн. відносяться до шостої черги вимог кредиторів;

- Товариство з обмеженою відповідальністю ГРУПА КОМПАНІЙ МРІЯ АГРО , ідентифікаційний код: 35218900, 46018, Тернопільська обл., місто Тернопіль, вулиця В. Винниченка, будинок 8 в сумі 6 007 796,76 грн. відносяться до четвертої черги вимог кредиторів, 2 944 846,76 грн. відносяться до шостої черги вимог кредиторів;

- Публічне акціонерне товариство Акціонерний банк Укргазбанк , ідентифікаційний код: 23697280, 03087, місто Київ, вулиця Єреванська, 1, адреса для листування: 01004, м. Київ, вул. В.Васильківська, 39 в сумі 79 488 076,56 грн. відносяться до шостої черги вимог кредиторів;

- Товариство з обмеженою відповідальністю Райз М , ідентифікаційний код: 38094650 Юридична адреса: 47801, Тернопільська обл., Підволочиський район, смт. Підволочиськ, вул. Д.Галицького, б. 33, кв. 15 в сумі 1 346.199,60 грн. відносяться до шостої черги вимог кредиторів;

- Товариство з обмеженою відповідальністю Мрія Фармінг Поділля , ідентифікаційний код: 39983735, 32047, Хмельницька обл., Городоцький район, с. Кремінна, вул. Грушевського, 7 в сумі 286 970,93 грн. відносяться до четвертої черги вимог кредиторів;

- Мрія Агро Холдинг Паблік Лімітед , ідентифікаційний код: НЕ 211870, Нікіс, 20, 4 поверх, 1086, м. Нікосія, Республіка Кіпр, адреса для листування: 04071, м. Київ, вул. Хорива, 55 Б в сумі 5 012 229 760,06 грн. відносяться до четвертої черги вимог кредиторів, 1 837 834 379,44 грн. відносяться до шостої черги вимог кредиторів;

- Публічна компанія з обмеженою відповідальністю Мрія Фармінг ПіЕлСі , реєстраційний номер 11212240, місцезнаходження: 54 Роrtland Place, м.Лондон, Сполучене Королівство WIBIDY, адреса для листування: 04071, м. Київ, вул. Хорива, 55 Б в сумі 70 363 595,52 грн. відносяться до шостої черги вимог кредиторів.

2.5. Сторони визначили, що в затвердженому господарським судом реєстрі вимог кредиторів відсутні кредитори, вимоги яких забезпечені заставою майна боржника.

2.6. На дату укладення даної мирової угоди у боржника не існує зобов`язань інших черг погашення вимог кредиторів.

2.7. З моменту затвердження господарським судом даної мирової угоди вимоги кредиторів, які не були заявлені в установлений Законом України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом строк або відхилені господарським судом, вважаються погашеними.

3.1. Сторони досягли згоди про те, що:

3.1.1. заборгованість за реєстром вимог кредиторів третьої черги погашається шляхом прощення (списання) кредиторами заборгованості Боржника, а саме Головне Управління Державної фіскальної служби у Хмельницькій області в сумі 2 635 562,57 грн.

3.1.2. заборгованість за реєстром вимог кредиторів четвертої черги погашається шляхом прощення (списання) кредиторами заборгованості боржника, а саме:

- Бі.Ен.Вай.Меллон Корпорейт Трасті Сервісес Лімітед, ідентифікаційний код: 02631386, Ван Кенеда Сквер, Лондон, Е14 5АL, Сполучене Королівство, адреса для листування: 01030, м. Київ, вул. Володимирська 38, 4 поверх в сумі 16 036 317 084,19 грн.;

- Товариство з обмеженою відповідальністю Мрія Трейдинг , ідентифікаційний код: 39675472, 47602, Тернопільська обл., Козівський район, селище міського типу Козова, вулиця І.Богуна, 8 в сумі 506 665,56 грн.;

- Товариство з обмеженою відповідальністю ГРУПА КОМПАНІЙ МРІЯ АГРО , ідентифікаційний код: 35218900, 46018, Тернопільська обл., місто Тернопіль, вулиця В. Винниченка, будинок 8 в сумі 6 007 796,76 грн.;

- Товариство з обмеженою відповідальністю Мрія Фармінг Поділля , ідентифікаційний код: 39983735, 32047, Хмельницька обл., Городоцький район, с. Кремінна, вул. Грушевського, 7 в сумі 286 970,93 грн.;

- Мрія Агро Холдинг Паблік Лімітед , ідентифікаційний код: НЕ 211870, Нікіс, 20, 4 поверх, 1086, м. Нікосія, Республіка Кіпр, адреса для листування: 04071, м. Київ, вул. Хорива, 55 Б в сумі 5 012 229 760,06 грн.

3.1.3. заборгованість за реєстром вимог кредиторів шостої черги погашається шляхом прощення (списання) кредиторами заборгованості боржника, а саме:

- Публічне акціонерне товариство Акціонерний банк Укргазбанк , ідентифікаційний код: 23697280, 03087, місто Київ, вулиця Єреванська, 1, адреса для листування: 01004, м. Київ, вул. В.Васильківська, 39 в сумі 79 488 076,56 грн.;

- Товариство з обмеженою відповідальністю Мрія Трейдинг , ідентифікаційний код: 39675472, 47602, Тернопільська обл., Козівський район, селище міського типу Козова, вулиця І.Богуна, 8 в сумі 44 868 041,92 грн.;

- Товариство з обмеженою відповідальністю ГРУПА КОМПАНІЙ МРІЯ АГРО , ідентифікаційний код: 35218900, 46018, Тернопільська обл., місто Тернопіль, вулиця В. Винниченка, будинок 8 в сумі 2 944 846,76 грн.;

- Товариство з обмеженою відповідальністю Райз М , ідентифікаційний код: 38094650 Юридична адреса: 47801, Тернопільська обл., Підволочиський район, смт. Підволочиськ, вул. Д.Галицького, б. 33, кв. 15 в сумі 1 346 199,60 грн.;

- Товариство з обмеженою відповідальністю Мрія Сервіс , ідентифікаційний код: 38554271, 48042, Тернопільська обл., Підгаєцький район, село Старе Місто, вулиця Бережанська, 48 в сумі 1 077 848,40 грн.;

- Мрія Агро Холдинг Паблік Лімітед , ідентифікаційний код: НЕ 211870, Нікіс, 20, 4 поверх, 1086, м. Нікосія, Республіка Кіпр, адреса для листування: 04071, м. Київ, вул. Хорива, 55 Б в сумі 1 837 834 379,44 грн.;

- Публічна компанія з обмеженою відповідальністю Мрія Фармінг ПіЕлСі , реєстраційний номер 11212240, місцезнаходження: 54 Роrtland Place, м.Лондон, Сполучене Королівство WIBIDY, адреса для листування: 04071, м. Київ, вул. Хорива, 55 Б в сумі 70 363 595,52 грн.

Загальна сума заборгованості вимог шостої черги, що погашається боржником на умовах прощення (списання) кредиторами за цією мировою угодою складає 2 037 922 988,20 грн.

4.1. Ця мирова угода набуває чинності з моменту її затвердження господарським судом.

4.2. Затвердження мирової угоди є підставою для закриття господарським судом провадження у справі про банкрутство боржника. З дня затвердження мирової угоди боржник приступає до погашення вимог кредиторів згідно із умовами мирової угоди.

4.3. Одностороння відмова від мирової угоди не допускається.

4.4. На виконання приписів ч. 2 ст. 78 Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом ця мирова угода підписується керівником органу доходів і зборів за місцезнаходженням боржника.

4.5. Мирова угода може бути визнана судом недійсною, а також розірвана у випадках, передбачених чинним законодавством України.

4.6. Всі питання, що не врегульовані даною мировою угодою, регулюються чинним законодавством України.

4.7. Мирова угода складена в шести примірниках, кожний з яких має однакову юридичну силу.

4.8. Ця Мирова угода складена англійською та українською мовою. У разі розбіжностей між англійською і українською версією цієї Мирової угоди, українська версія цієї Мирової угоди має переважну силу.

Мирова угода скріплена підписами представників сторін від боржника - Товариства з обмеженою відповідальністю Мрія Поділля (ідентифікаційний код 34312575; 32030 Хмельницька область, Городоцький район, село Юринці) в особі ліквідатора - арбітражного керуючого Кучака Юрія Федоровича (свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) №149 від 18.02.2013р.), який діє на підставі постанови господарського суду Хмельницької області від 30.11.2017 року у справі №924/452/16 з однієї сторони та кредиторами боржника в особі Голови комітету кредиторів Бі.Ен.Вай Меллон Корпорейт Трасті Сервісес Лімітед, від імені якого діє Власенко А.А. на підставі довіреності від 23.01.2018р., з іншої сторони.

Місцевий господарський суд за результатами розгляду даної мирової угоди прийшов до висновку, що остання відповідає вимогам ст.ст. 77-81 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", не порушує законних прав кредиторів, а тому підлягає затвердженню.

Колегія суддів з таким висновком не погоджується з наступних підстав.

Як визначено ч. 2 ст. 78 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" - у разі якщо умови мирової угоди передбачають розстрочку чи відстрочку або прощення (списання) боргів чи їх частини, орган стягнення зобов`язаний погодитися із задоволенням частини вимог з податків, зборів (обов`язкових платежів) на умовах такої мирової угоди з метою забезпечення відновлення платоспроможності підприємства. При цьому податковий борг, який виник у строк, що передував трьом повним календарним рокам до дня подання заяви про порушення справи про банкрутство до господарського суду, визнається безнадійним та списується, а податкові зобов`язання чи податковий борг, які виникли у строк протягом трьох останніх перед днем подання заяви про порушення справи про банкрутство до господарського суду календарних років, розстрочується (відстрочується) або списується на умовах мирової угоди.

Виходячи з конструкції даної норми суд зазначає, що за умовами мирової угоди списанню (прощенню) можуть підлягати лише податкові зобов`язання чи податковий борг, які виникли до дня подання заяви про порушення справи про банкрутство до господарського суду. Тобто податкова заборгованість має відноситись до конкурсних кредиторських вимог.

Разом з цим, вказана конкурсна заборгованість також розділяється на вимоги, що виникли передуючи трьом повним колендарним рокам до подання заяви про порушення справи (визнається безнадійною та списується) та протягом трьох останніх календарних років перед днем подання заяви про порушення справи про банкрутство (може бути розстрочена, відстрочена або списана).

Такі норми узгоджуються з приписами ст.ст. 101, 102 Податкового кодексу України щодо списання безнадійного податкового боргу та застосування строків давності в податкових відносинах.

Як свідчать матеріали справи, вимоги ГУ ДФС у Хмельницькій області до ТОВ "Мрія Поділля" сукупно складають 2 635 562,57 грн., які відповідно до ухвали Господарського суду Хмельницької області від 13.06.2018 визнані поточними грошовими вимогами та включені до реєстру в порядку черговості, оскільки виникли після порушення провадження у справі про банкрутство та заявлені відповідно до ст. 38 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Таким чином, поточні податкові зобов`язання чи податковий борг не підлягають списанню (прощенню) відповідно до ч. 2 ст. 78 Закону про банкрутство. Така заборгованість може лише розстрочуватись або відстрочуватись за умовами мирової угоди.

Однак, відповідно до п.п. 3.1.1 п. 3 мирової угоди заборгованість за реєстром вимог кредиторів третьої черги погашається шляхом прощення (списання) кредиторами заборгованості Боржника, а саме Головне Управління Державної фіскальної служби у Хмельницькій області в сумі 2 635 562,57 грн.

Враховуючи вищенаведене судова колегія вважає, що в даному випадку умови мирової угоди щодо прощення (списання) заборгованості боржника перед Головним Управлінням Державної фіскальної служби у Хмельницькій області за поточними податковими зобов`язаннями в сумі 2 365 562,57 грн. суперечать законодавству, а тому відповідно до ч. 3 ст. 81 Закону про банкрутство в її затвердженні слід відмовити. На вказані обставини суд першої інстанції уваги не звернув, що призвело до помилкового висновку про відповідність поданої мирової угоди вимогам законодавства.

Відповідно твердження апелянта - ГУ ДПС у Хмельницькій області в цій частині визнаються судом обгрунтованими та підлягають задоволенню. Ухвала Господарського суду Хмельницької області від 16.07.2019 у справі № 924/452/16 підлягає скасуванню з підстав порушення норм матеріального права з направленням до суду першої інстанції для продовження розгляду на стадію ліквідаційної процедури.

Щодо вимог апелянта - ТОВ "ФК "Інвестохіллс Веста", як особи, яка не брала участі у справі та суд вирішив питання про її права, інтереси та (або) обов`язки, колегією суддів приймається до уваги наступне.

Апелянт вказує, що ухвала Господарського суду Хмельницької області від 16.07.2019 про затвердження мирової угоди та закриття провадження у справі про банкрутство ТОВ "Мрія Поділля" порушує права та інтереси скаржника. Вказане випливає з того, що за умовами мирової угоди заборгованість ТОВ "Мрія Поділля" перед кредитором "Мрія Агро Холдинг Паблік Лімітед" підлягає погашенню шляхом прощення (списання). В свою чергу "Мрія Агро Холдинг Паблік Лімітед" є боржником ТОВ ФК "Інвестохіллс Веста" по заборгованості за кредитним договором, яка стягнута згідно рішення Господарського суду Тернопільської області від 08.06.2015 року по справі № 921/955/14-г/16. На думку скаржника, факт прощення (списання) заборгованості боржника перед кредиторами, в тому числі і перед "Мрія Агро Холдинг Паблік Лімітед" порушує права та інтереси ТОВ ФК "Інвестохіллс Веста", оскільки призводить до уникнення від відповідальності за виконання зобов`язань перед скаржником за рішенням суду.

Колегією суддів відзначається, що заборгованість кредитора "Мрія Агро Холдинг Паблік Лімітед" перед апелянтом - ТОВ "ФК "Інвестохіллс Веста" не є предметом розгляду у справі № 924/452/16 про банкрутство ТОВ "Мрія Поділля", кредиторські вимоги даного апелянта не заявлялись у справі та жодним чином не відображались в умовах укладеної в межах справи № 924/452/16 мирової угоди. Будь-яких заяв щодо звернення стягнення на грошові кошти в порядку ст. 336 ГПК України апелянтом у справі не подавалось. Відповідно судом першої інстанції не вирішувалось питання про права, інтереси та обов`язки ТОВ "ФК "Інвестохіллс Веста", а тому твердження апелянта суд вважає безпідставними та необгрунтованими.

За вимогами п. 3 ч. 1 ст. 264 ГПК України суд апеляційної інстанції закриває апеляційне провадження, якщо після відкриття апеляційного провадження за апеляційною скаргою, поданою особою з підстав вирішення судом питання про її права, інтереси та (або) обов`язки, встановлено, що судовим рішенням питання про права, інтереси та (або) обов`язки такої особи не вирішувались.

Зважаючи на викладене судова колегія дійшла висновку, що апеляційне провадження за скаргою ТОВ "ФК "Інвестохіллс Веста" підлягає закриттю.

Судовий збір за розгляд апеляційної скарги Головного управління Державної податкової служби у Хмельницькій області відповідно до ст. 129 ГПК України підлягає покладенню на боржника - ТОВ "Мрія Поділля". Сплачений апелянтом ТОВ "ФК "Інвестохіллс Веста" судовий збір за розгляд апеляційної скарги, в зв`язку із закриттям апеляційного провадження, підлягає поверненню за окремим клопотанням ТОВ "ФК "Інвестохіллс Веста", поданим відповідно до ст. 7 Закону України "Про судовий збір".

Керуючись ст. ст. 129, 264, 269, 270, 271, 275, 277, 281-284 Господарського процесуального кодексу України, суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Закрити апеляційне провадження за апеляційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Інвестохіллс Веста".

2. Апеляційну скаргу Головного управління ДПС у Хмельницькій області задоволити.

3. Ухвалу Господарського суду Хмельницької області від 16 липня 2019 року у справі №924/452/16 скасувати. Справу № 924/452/16 направити до Господарського суду Хмельницької області для продовження розгляду на стадію ліквідаційної процедури.

4. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Мрія Поділля" на користь Головного управління ДПС у Хмельницькій області 1921,00 грн. витрат по сплаті судового збору за розгляд апеляційної скарги.

5. Постанова набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена до суду касаційної інстанції у строк та в порядку, встановленому статтями 287-289 ГПК України.

Повний текст постанови складений "09" грудня 2019 р.

Головуючий суддя Тимошенко О.М.

Суддя Василишин А.Р.

Суддя Коломис В.В.

Дата ухвалення рішення25.11.2019
Оприлюднено10.12.2019
Номер документу86207802
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —924/452/16

Постанова від 26.05.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Васьковський О.В.

Ухвала від 05.05.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Васьковський О.В.

Ухвала від 09.04.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Васьковський О.В.

Ухвала від 17.03.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Васьковський О.В.

Ухвала від 11.03.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Васьковський О.В.

Ухвала від 26.02.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Васьковський О.В.

Ухвала від 12.02.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Огороднік К.М.

Ухвала від 11.02.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Огороднік К.М.

Ухвала від 22.01.2020

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Субботіна Л.О.

Ухвала від 17.01.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Огороднік К.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні