Ухвала
від 09.12.2019 по справі 308/13918/19
УЖГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 308/13918/19

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

09 грудня 2019 року м. Ужгород

Слідчий суддя Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області Малюк В.М., за участю секретаря судового засідання Матіко Я.Ю., розглянувши у відкритому судовому засіданні, в залі суду, в м. Ужгород, клопотання старшого слідчого відділу розслідування злочинів у сфері службової та господарської діяльності СУ ГУНП в Закарпатській області старшого лейтенанта поліції Ийбер А. погоджене з прокурором, про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12018070030003925 від 10.12.2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.197-1 КК України,-

В С Т А Н О В И В:

З внесеного слідчим клопотання та доданих до нього матеріалів слідує, що 10.12.2018 до чергової частини Ужгородського відділу поліції ГУНП в Закарпатській області надійшла письмова заява від заступника міського голови Фартушок І. про те, що працівниками Ужгородської міської ради виявлено будівництво споруди на розі вулиці Бабяка та вулиці Перемоги в м. Ужгород, Закарпатської області, без отримання містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки в управлінні містобудування та архітектури Ужгородської міської ради та документів, які дають право на початок виконання будівельних робіт.

Будівельні роботи проводяться з грубим порушенням вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, будівельних норм, стандартів і правил, а саме: дана споруда влаштована за межами червоних ліній, що є порушенням ДБН Б.2.2-12:2018 «Планування і забудова територій».

10.12.2018 року слідчим управлінням Головного управління Національної поліції в Закарпатській області розпочато досудове розслідування у кримінального провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.197-1 КК України, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12018070030003925 від 10.12.2018 року.

Крім цього, встановлено що у грудні 2018 року головним спеціалістом відділу муніципальної інспекції з благоустрою Ужгородської міської ради Шароні С.С. та начальником відділу інспекційної роботи Управління Державного архітектурно-будівельного контролю Ужгородської міської ради ОСОБА_1 було виявлено будівництво споруди на розі вулиць Бабяка та Перемоги у м. Ужгороді, без отримання містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки та документів, які дають право на початок виконання будівельних робіт.

Будівельні роботи проводяться з грубим порушенням вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, будівельних норм, стандартів і правил, а саме тому, що вказана споруда влаштована за межами червоних ліній, що є порушенням ДБН Б.2.2-12:2018 «Планування і забудова територій». Крім цього встановлено, що самочинного збудована споруда розташована на земельних ділянках за кадастровими номерами 2110100000:23:001:0061, 2110100000:23:001:0060, які перебувають у власності ОСОБА_2 та ОСОБА_2 , цільове призначення яких для будівництва індивідуальних гаражів.

Відомості про кримінальне правопорушення, передбачені ч. 5 ст. 214 КПК України, відповідно до вимог ч. ч. 1, 4 ст. 214 КПК України слідчим відділом Ужгородського ВП ГУНП в Закарпатській області до Єдиного реєстру досудових розслідувань 10.12.2018 року №12018070030003925.

На даний час органу досудового розслідування необхідно встановити площу самовільно зайнятої земельної ділянки, відповідне дослідження на даний час триває, у зв`язку з чим унеможливлює прийняти обґрунтоване рішення у кримінальному провадженні та подальшому скласти і повідомити про підозру, скласти та звернутись до Ужгородського міськрайонного суду з погодженим прокурором клопотанням про обрання запобіжного заходу, за дорученням процесуального керівника у порядку ст.290 КПК України відкрити матеріали досудового розслідування та надати для ознайомлення сторонам кримінального провадження, скласти обвинувальний акт, провести інші слідчі дії потреба у яких виникне вході проведення досудового розслідування.

Зазначенні слідчі та процесуальні дії, які необхідно провести, мають суттєве значення для судового розгляду, оскільки спрямовані на здобуття доказів, які в подальшому дадуть змогу стороні обвинувачення, захисту та суду повно та об`єктивно дослідити обставини вчинених злочинів, та відповідно прийняти законне, обґрунтоване кінцеве рішення.

Завершити досудове розслідування без виконання вищезазначених слідчих, процесуальних дій неможливо, оскільки це призведе до невиконання завдань кримінально-процесуального законодавства, зокрема захисту особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорони прав та законних інтересів учасників кримінального провадження, як це спостерігаємо у даному кримінальному провадженні.

Враховуючи складність даного кримінального провадження та його строки, та те, що 10 грудня 2019 року закінчується дванадцятимісячний строк досудового розслідування по кримінальному провадженню, а в межах встановленого п.2 ч.1 ст.219 КПК України строку, через складність даного кримінального провадження та неможливість винести кінцеве рішення у встановленні кримінально-процесуальним кодексом строки, а тому орган досудового розслідування просить продовжити строк досудового розслідування у даному кримінальному провадженні на дванадцять місяців.

В судове засідання слідчий не з`явився, однак надав суду рапорт про розгляд клопотання у його відсутності.

Дослідивши матеріали внесеного клопотання з додатками, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Згідно з п. 2 абз. 3 ч.1 ст.219КПК України досудове розслідування повинно бути закінчено протягом двох місяців з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину.

За змістом п.3 ч.2 ст.219КПК України строк досудового розслідування може бути продовжений у порядку, передбаченому параграфом 4 глави 24 цього Кодексу. При цьому загальний строк досудового розслідування не може перевищувати: дванадцяти місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину.

У відповідності до ч.1 ст.294 КПК України якщо досудове розслідування злочину або кримінального проступку до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений в абзаці другому частини першої статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути неодноразово продовжений слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 1-3 частини другої статті 219 цього Кодексу.

Згідно абз. 2 ч.1 ст. 219 КПК України строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить:

1) шість місяців - у кримінальному провадженні щодо кримінального проступку;

2) дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо злочину невеликої або середньої тяжкості;

3) вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Згідно з чч. 1, 3, 5 ст.295-1КПК України у випадках, передбачених статтею 294 цього Кодексу, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого. Слідчий суддя зобов`язаний розглянути клопотання про продовження строку досудового розслідування протягом трьох днів з дня його одержання, але в будь-якому разі до спливу строку досудового розслідування, за участю слідчого або прокурора, а також підозрюваного та його захисника, у разі розгляду клопотання про продовження строку досудового розслідування після повідомлення особі про підозру. Слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про продовження строку досудового розслідування після повідомлення особі про підозру, якщо слідчий не доведе, що додатковий строк необхідний для отримання доказів, які можуть бути використані під час судового розгляду, або для проведення чи завершення проведення експертизи, за умови що ці дії не могли бути здійснені чи завершені раніше з об`єктивних причин, а також якщо досліджені під час вирішення цього питання обставини свідчать про відсутність достатніх підстав вважати, що сталася подія кримінального правопорушення, яка дала підстави для повідомлення про підозру, та/або підозрюваний причетний до цієї події кримінального правопорушення.

Встановлено, що СУ ГУНП в Закарпатській області проводиться досудове розслідування кримінального провадження №12018070030003925 від 10.12.2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.197-1 КК України.

У вказаному кримінальному провадженні повідомлення про підозру нікому не повідомлялося.

Встановлено, що на даний час органу досудового розслідування необхідно встановити площу самовільно зайнятої земельної ділянки, відповідне дослідження на даний час триває, у зв`язку з чим унеможливлює прийняти обґрунтоване рішення у кримінальному провадженні та подальшому скласти і повідомити про підозру, скласти та звернутись до Ужгородського міськрайонного суду з погодженим прокурором клопотанням про обрання запобіжного заходу, за дорученням процесуального керівника у порядку ст.290 КПК України відкрити матеріали досудового розслідування та надати для ознайомлення сторонам кримінального провадження, скласти обвинувальний акт, провести інші слідчі дії потреба у яких виникне вході проведення досудового розслідування.

Зазначенні слідчі та процесуальні дії, які необхідно провести, мають суттєве значення для судового розгляду, оскільки спрямовані на здобуття доказів, які в подальшому дадуть змогу стороні обвинувачення, захисту та суду повно та об`єктивно дослідити обставини вчинених злочинів, та відповідно прийняти законне, обґрунтоване кінцеве рішення.

Завершити досудове розслідування без виконання вищезазначених слідчих, процесуальних дій неможливо, оскільки це призведе до невиконання завдань кримінально-процесуального законодавства, зокрема захисту особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорони прав та законних інтересів учасників кримінального провадження, як це спостерігаємо у даному кримінальному провадженні.

При вирішенніпитання доякого самечасу слідпродовжувати строкдосудового розслідування,слідчий суддябере доуваги самобсяг слідчийдій,які слідвиконати таскладність кримінальногопровадження,оскільки розслідуєтьсязлочин,який відповіднодо вимогст.12КК України відноситьсядо категоріїзлочинів невеликоїтяжкості, а тому виходячи з вимог ст. 2 КПК України, з метою належного виконання завдань кримінального провадження, приходить до висновку, що строк досудового розслідування слід продовжити на шість місяців, оскільки на думку суду, саме даного строку буде достатньо для завершення досудового розслідування.

На підставі викладеного, керуючись статтями219,294,295-1 КПК України,-

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання слідчого задоволити частково.

Строк досудового розслідування у кримінальному провадженні №12018070030003925 від 10.12.2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.197-1 КК України, продовжити на шість місяців.

В решті вимог клопотання відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя В.М. Малюк

СудУжгородський міськрайонний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення09.12.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу86347488
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про інші клопотання

Судовий реєстр по справі —308/13918/19

Ухвала від 10.12.2021

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Малюк В. М.

Ухвала від 10.12.2021

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Малюк В. М.

Ухвала від 24.06.2021

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Малюк В. М.

Ухвала від 27.04.2021

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Малюк В. М.

Ухвала від 09.03.2021

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Малюк В. М.

Ухвала від 09.03.2021

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Малюк В. М.

Ухвала від 09.12.2019

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Малюк В. М.

Ухвала від 09.12.2019

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Малюк В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні