Ухвала
від 16.12.2019 по справі 329/939/19
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 329/939/19

Провадження № 2-о/329/56/2019

УХВАЛА

про призначення судово - психіатричної експертизи та зупинення провадження у справі

16 грудня 2019 року смт Чернігівка

Чернігівський районний суд Запорізької області у складі:

головуючого судді: Богослова А.В., присяжних Погоріла Л.В., Саєнко С.М.

за участі секретаря судового засідання: Силаєвої Т.М.,

заявника ОСОБА_1 , його представника ОСОБА_2 ,

особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною ОСОБА_3

заінтересованої особи: виконавчого комітету Чернігівської селищної ради Чернігівського району Запорізької області,

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання заявника про призначення судово-психіатричної експертизи у цивільній справі окремого провадження про визнання фізичної особи недієздатною,

ВСТАНОВИВ:

Заявник звернувся до суду із заявою про визнання ОСОБА_3 недієздатним, встановлення над ним опіки та призначення заявника її опікуном.

Разом із заявою по суті заявником подано клопотання про призначення судово-психіатричної експертизи.

В судовому засіданні представник заявника підтримав клопотання.

Особа, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином.

Представник заінтересованої особи в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, надав клопотання про розгляд справи без його участі.

Заслухавши думку учасників процесу, дослідивши матеріали, суд приходить до наступних висновків.

Заявником подано заяву про визнання ОСОБА_3 недієздатним, Заява мотивована тим, що на теперішній час останній не може самостійно доглядати та слідкувати за собою, потребує постійного стороннього догляду, не може читати та писати. Емоційно неврівноважений, перебуває на обліку і лікаря-психіатра, є інвалідом другої групи, проходив також лікування в Молочанській психіатричній лікарні.

Відповідно до ч.1 ст.103 ЦПК України суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: 1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; 2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Згідно ч.1 ст.104 ЦПК України про призначення експертизи суд постановляє ухвалу, в якій зазначає підстави проведення експертизи, питання, з яких експерт має надати суду висновок, особу (осіб), якій доручено проведення експертизи, перелік матеріалів, що надаються для дослідження, та інші дані, які мають значення для проведення експертизи.

Частиною 1 ст.107 ЦПК України передбачено, що матеріали, необхідні для проведення експертизи, експерту надає суд, якщо експертиза призначена судом, або учасник справи, якщо експертиза проводиться за його замовленням.

Згідно ч.1 ст.298 ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Так, з`ясування питання про те, чи дійсно особа не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними необхідні спеціальні знання в галузі судової психіатрії, а з`ясування такої обставини має значення для вирішення справи. Висновок експерта із вказаних питань суду не надано заявником.

З таких обставин суд доходить до висновку про необхідність задоволення клопотання та призначення судової психіатричної експертизи. На вирішення експерту слід поставити питання, які заявлені в клопотанні заявника.

Проведення експертизи необхідно доручити експертам КУ Обласна клінічна психіатрична лікарня Запорізької обласної ради , яким надати матеріали даної справи, попередивши їх про кримінальну відповідальність за статтями 384 , 385 Кримінального кодексу України , за завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причини від виконання покладених на них обов`язків.

Згідно з пунктом 5 частини першої статті 252 ЦПК України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи.

Оскільки для проведення судово-психіатричної експертизи потрібен значний проміжок часу, на час її проведення провадження у справі необхідно зупинити.

На підставі викладеного, керуючись статтями 103,104,107,252 ЦПК України суд,-

У Х В А Л И В :

Клопотання заявника про призначення судової психіатричної експертизи,- задовольнити.

Призначити у справі за заявою ОСОБА_1 про визнання фізичної особи недієздатною судово-психіатричну експертизу, проведення якої доручити судовим експертам КУ Обласна клінічна психіатрична лікарня Запорізької обласної ради.

На вирішення експертизи поставити наступні питання:

1.Чи страждає ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , психічною хворобою? Якщо так, то якою саме?

2.Чи розуміє ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 значення своїх дій та чи може керувати ними?

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за статтям 384 , 385 Кримінального кодексу України за відмову без поважних причин від виконання покладених на них службових обов`язків та завідомо неправдивий висновок.

Витрати на проведення експертизи покласти на заявника.

Направити на експертне дослідження матеріали судової цивільної справи №329/939/19.

Для проведення експертизи направити експертам ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Заявнику забезпечити явку ОСОБА_3 до КУ Обласна клінічна психіатрична лікарня Запорізької обласної ради у визначений експертами час та місце.

Провадження у справі на час проведення експертизи зупинити.

Роз`яснити особам, які беруть участь у справі, що відповідно до ст.109 ЦПК України у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Ухвала суду набирає законної сили після її проголошення.

Ухвала суду може бути оскаржена до Запорізького апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги через Чернігівський районний суд Запорізької області протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Копію ухвали надіслати заявнику та заінтересованій особі.

Головуючий суддя Присяжні

СудЧернігівський районний суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення16.12.2019
Оприлюднено17.12.2019
Номер документу86348448
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —329/939/19

Рішення від 14.07.2020

Цивільне

Чернігівський районний суд Запорізької області

Богослов А. В.

Ухвала від 10.06.2020

Цивільне

Чернігівський районний суд Запорізької області

Богослов А. В.

Ухвала від 03.04.2020

Цивільне

Чернігівський районний суд Запорізької області

Богослов А. В.

Ухвала від 16.12.2019

Цивільне

Чернігівський районний суд Запорізької області

Богослов А. В.

Ухвала від 25.11.2019

Цивільне

Чернігівський районний суд Запорізької області

Богослов А. В.

Ухвала від 04.11.2019

Цивільне

Чернігівський районний суд Запорізької області

Богослов А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні