Рішення
від 14.07.2020 по справі 329/939/19
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 329/939/19

Провадження № 2-о/329/2/2020

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

14 липня 2020 року смт Чернігівка

Чернігівський районний суд Запорізької області у складі:

головуючого судді - Богослова А.В., присяжних: Погорілої Л.В., Корзун Н.А.,

за участю помічника судді, який виконує повноваження секретаря судового засідання- Сокирко В.В.,

заявника - ОСОБА_1 ,

представника заявника - ОСОБА_2 ,

особи щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною - ОСОБА_3 ,

заінтересованої особи - виконавчого комітету Чернігівської селищної ради Чернігівського району Запорізької області,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт Чернігівка цивільну справу окремого провадження за заявою ОСОБА_1 в інтересах ОСОБА_3 , заінтересована особа виконавчий комітет Чернігівської селищної ради Чернігівського району Запорізької області, про визнання фізичної особи недієздатною та встановлення опіки,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 (далі - заявник) звернулася до суду в інтересах ОСОБА_3 з заявою, в якій просить визнати ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним, встановити опіку та призначити заявника опікуном недієздатного.

В обґрунтування заяви ОСОБА_1 зазначила, що ОСОБА_3 є її сином, проживає разом із нею. ЇЇ син є інвалідом з дитинства, йому протипоказано всі види праці. ОСОБА_3 з 5 років перебуває на обліку у лікаря-психіатра. Син вперше перебував на стаціонарному лікуванні в Молочанській психіатричній лікарні з 03.02.2000 по 10.02.2000, де йому був поставлений діагноз: «тяжка розумова відсталість внаслідок хвороби ОСОБА_4 ОСОБА_3 не може самостійно себе обслуговувати, потребує постійного стороннього догляду, не може писати, читати, у зв`язку з чим може бути визнаний судом недієздатним.

В судове засідання заявник не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином.

Особа, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною в судове засіданні не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином.

Представник заявника в судовому засіданні заяву підтримав, просив її задовольнити.

Представник заінтересованої особи виконавчого комітету Чернігівської селищної ради Чернігівського району Запорізької області в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, надав клопотання про розгляд справи без його участі.

Вислухавши пояснення представника заявника, дослідивши матеріали справи та наявні в них докази, суд приходить до наступних висновків.

Відповідно до копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , виданого 17 лютого 1983 року, Молочанським міським виконавчим комітетом Запорізької області, матір`ю ОСОБА_3 є ОСОБА_1 .

Згідно з копією довідки до акту огляду МСЕК серії НОМЕР_2 від 26.10.2005, ОСОБА_3 є інвалідом другої групи з дитинства безстроково, останньому протипоказані всі види праці.

Відповідно до виписки із медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого виданої КМП Чернігівський ЦПМСД Чернігівської селищної ради Запорізької області від 24.09.2019, ОСОБА_3 виставлений діагноз Тяжка розумова відсталість в ступені вираженої імбецильності внаслідок хвороби ОСОБА_5 .

Згідно Висновку судово-психіатричної експертизи №83 від 19.02.2020 ОСОБА_3 виявляє ознаки психічного розладу у вигляді помірної розумової відсталості (у ступені неглибокої імбецильності згідно МКХ-1Х) з порушенням поведінки внаслідок хвороби ОСОБА_5 , внаслідок чого він не може розуміти значення своїх дій і керувати ними.

Статтею 39 ЦК України передбачено, що фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Згідно з ч.1 ст. 300 ЦПК України, суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (у тому числі обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїми доходами) чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

Згідно з частиною 1 ст. 60 ЦК України, суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Суд дослідивши докази у їх сукупності, приходить до висновку, що ОСОБА_3 виявляє ознаки психічного розладу у вигляді помірної розумової відсталості (у ступені неглибокої імбецильності згідно МКХ-1Х) з порушенням поведінки внаслідок хвороби ОСОБА_5 , внаслідок чого він не може розуміти значення своїх дій і керувати ними, у зв`язку з чим підлягає визнанню недієздатним.

Крім того, заявником чи його представником не надано було відповідного подання органу опіки та піклування щодо призначення конкретної особи опікуном над ОСОБА_3 .

Також листом виконавчого комітету Чернігівської селищної ради Чернігівського району Запорізької області, як органу опіки та піклування, №02-24/1122 від 17.06.2020 повідомлено суд, що таке подання надано не може бути, оскільки заявник ОСОБА_1 не надала необхідних документів для складання такого подання.

Згідно ст.65 ЦК України до встановлення опіки або піклування і призначення опікуна чи піклувальника опіку або піклування над фізичною особою здійснює відповідний орган опіки та піклування.

Оскільки суд вжив усі можливі заходи щодо отримання подання органу опіки та піклування стосовно особи, яка може бути опікуном ОСОБА_3 , однак таке подання не може бути отримання через не вчинення необхідних дій самим заявником, суд доходить до висновку про необхідність визнання особи недієздатною без призначення опікуна.

За таких обставин заява підлягає задоволенню частково.

Відповідно до ч. 6 ст. 300 ЦПК України, строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

На підставі викладеного, ст.ст. 12 , 81 , 259 , 263 - 265 , 273 , 299 , 300 ЦПК України України, суд, -

УХВАЛИВ :

Заяву ОСОБА_1 в інтересах ОСОБА_3 , заінтересована особа виконавчий комітет Чернігівської селищної ради Чернігівського району Запорізької області, про визнання фізичної особи недієздатною та встановлення опіки, - задовольнити частково.

Визнати ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним.

В іншій частині заяви відмовити.

До встановлення опіки і призначення опікуна опіку над ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 здійснювати виконавчому комітету Чернігівської селищної ради Чернігівського району Запорізької області.

Строк дії рішення про визнання ОСОБА_3 недієздатним встановити у 2 (два) роки з дня набрання рішенням законної сили.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною шостою статті 300 ЦПК України.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду може бути оскаржено до Запорізького апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги через Чернігівський районний суд Запорізької області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Заявник: ОСОБА_1 ,РНОКПП НОМЕР_3 , місце проживання:

АДРЕСА_1 соба щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною: ОСОБА_3 , РНОКПП НОМЕР_4 , місце проживання: АДРЕСА_1 .

Заінтересована особа: виконавчий комітет Чернігівської селищної ради Чернігівського району Запорізької області, код ЄДРПОУ 04352351, місцезнаходження: вул. Українська, 57, смт Чернігівка, Чернігівський район, Запорізька область.

Суддя присяжні

Дата ухвалення рішення14.07.2020
Оприлюднено15.07.2020
Номер документу90369130
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —329/939/19

Рішення від 14.07.2020

Цивільне

Чернігівський районний суд Запорізької області

Богослов А. В.

Ухвала від 10.06.2020

Цивільне

Чернігівський районний суд Запорізької області

Богослов А. В.

Ухвала від 03.04.2020

Цивільне

Чернігівський районний суд Запорізької області

Богослов А. В.

Ухвала від 16.12.2019

Цивільне

Чернігівський районний суд Запорізької області

Богослов А. В.

Ухвала від 25.11.2019

Цивільне

Чернігівський районний суд Запорізької області

Богослов А. В.

Ухвала від 04.11.2019

Цивільне

Чернігівський районний суд Запорізької області

Богослов А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні