Ухвала
від 16.12.2019 по справі 760/22385/19
ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

Справа № 760/22385/19

Провадження1-кс/991/2607/19

У Х В А Л А

16 грудня 2019 року м.Київ

Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , заявника ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві заяву ОСОБА_3 про відвід слідчої судді Вищого антикорупційного суду ОСОБА_4 від участі у розгляді заяви,

ВСТАНОВИВ:

До Вищого антикорупційного суду надійшла заява адвоката ОСОБА_3 про відвід слідчого судді ОСОБА_4 .

У своїй заяві захисник ОСОБА_3 посилається на те, що під час розгляду клопотання детектива про встановлення строку для ознайомлення з матеріалами досудового розслідування наданого обвинуваченому та стороні захисту в порядку ст. 290 КПК України, захисник ОСОБА_3 у судовому засіданні зазначив, що строк ознайомлення не може бути обмеженим, тому що потрібний час, щоб в повній мірі ознайомитися з 13 томами кримінального провадження. Після того, як слідча суддя запитала скільки часу потрібно на ознайомлення з матеріалами досудового розслідування, а захист зазначав, що це право не може бути обмеженим, оскільки клопотання про те, щоб не встановлювати строки було подано завчасно через відсутність ознак зловживання при ознайомленні, а слідча суддя запитала період часу, який необхідний для ознайомлення, захисник вважає, що це свідчить про упередженість слідчої судді у розгляді цього клопотання.

Адвокат ОСОБА_3 у судове засідання з?явився, додатково пояснив, що підставою відводу стало на його погляд упереджене ставлення слідчої судді, так як, її питання про кількість часу необхідного для ознайомлення з матеріалами кримінального провадження вже свідчив про те, що слідча суддя завчасно ухвалила рішення про обмеження строків для ознайомлення з матеріалами кримінального провадження і не передбачала іншого варіанту відмови у задоволенні клопотання детектива, через відсутність зловживань з боку сторони захисту.

Слідча суддя ОСОБА_4 до початку судового засідання подала заяву про розгляд заяви про відвід без її участі.

Дослідивши матеріали заяви про відвід, суд керується наступним.

Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 75 КПК України, до обставин, які виключають участь судді в кримінальному провадженні, є випадок, за наявності інших обставин, які викликають сумнів у його неупередженості.

Вивчаючи зазначену підставу, слідчий суддя, враховує вимоги національного законодавства та практику ЄСПЛ.

Так, у справі «Бочан проти України» від 03 травня 2007 року у п. 66 Європейський Суд з прав людини нагадав, що «безсторонність», в сенсі п. 1 ст. 6 Конвенції, має визначатися відповідно до суб`єктивного критерію, на підставі особистих переконань та поведінки конкретного судді у конкретній справі - тобто, жоден з членів суду не має проявляти будь-якої особистої прихильності або упередження, та об`єктивного критерію - тобто, чи були у судді достатні гарантії для того, щоб виключити будь-які легітимні сумніви з цього приводу.

Щодо першого критерію, ОСОБА_3 не навів доказу, що суддя ОСОБА_4 будь-яким чином своєю поведінкою виразила свою прихильність чи упередженість до будь-якої із сторін.

Таким чином слідчий суддя приходить до висновку, що відсутній суб`єктивний критерій, що використовується при визначенні «безсторонності».

При дослідженні об`єктивного критерію, має бути визначено, чи наявні факти, що можуть бути перевірені, які породжують сумніви щодо відсутності безсторонності судів. У цьому зв`язку навіть зовнішні ознаки мають певне значення. Ключовим питанням є питання довіри, яку суди в демократичному суспільстві мають вселяти суспільству і, перш за все, сторонам у процесі. Досліджуючи заяву про відвід та додані до них документи, суд не може визначити будь-які фактори, що можуть бути перевірені. Єдиним посиланням у заяві та поясненні адвоката ОСОБА_3 , який необхідно дослідити і оцінити є роль слідчої судді у розгляді клопотання, а саме з?ясування всіх обставин, що можуть вплинути на ухвалення рішення та його правових наслідків для сторін. Така поведінка слідчої судді не може свідчити про очевидну неупередженість, а вказує на всебічний розгляд обставин справи та можливість з?ясувати у сторін, які процесуальні наслідки можуть настати у випадку ухвалення рішення про відмову або задоволення клопотання. Як зазначив захисник, питання про необхідний час для ознайомлення з матеріалами досудового розслідування, слідча суддя задала після оголошення клопотання, що може вказувати лише на її правову позицію, як головуючої у цьому провадженні.

За такихобставин,посилання адвоката ОСОБА_3 на те,що слідчасуддя запиталапро час,який необхіднийдля ознайомленняз матеріаламикримінального провадженняне може бути підставами для відводу у розумінні ст. 75 КПК України.

Враховуючи наведене, слідчий суддя приходить до висновку, що недовіра до слідчої судді ОСОБА_4 викликана, саме її правовою позицією при розгляді заяви та організацією ведення судового засідання. Отже слідчий суддя не може прийти до висновку, що слідча суддя ОСОБА_4 не може брати участь у розгляді клопотання детектива про встановлення строків ознайомлення з матеріалами досудового розслідування у справі № 760/22385/19.

З огляду на зазначене, керуючись ст.ст. 75, 81309, КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

Відмовити у задоволенні заяви адвоката ОСОБА_3 про відвід слідчої судді Вищого антикорупційного суду ОСОБА_4 від участі у розгляді клопотання детектива про встановлення строків ознайомлення з матеріалами досудового розслідування у справі № 760/22385/19.

Ухвала окремому оскарженню не підлягає.

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудВищий антикорупційний суд
Дата ухвалення рішення16.12.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу86363522
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗаява про відвід судді

Судовий реєстр по справі —760/22385/19

Ухвала від 15.11.2019

Кримінальне

Вищий антикорупційний суд

Хамзін Т. Р.

Ухвала від 28.01.2020

Кримінальне

Вищий антикорупційний суд

Михайленко В. В.

Ухвала від 27.01.2020

Кримінальне

Вищий антикорупційний суд

Михайленко В. В.

Ухвала від 23.12.2019

Кримінальне

Вищий антикорупційний суд

Широка К. Ю.

Ухвала від 23.12.2019

Кримінальне

Вищий антикорупційний суд

Михайленко В. В.

Ухвала від 23.12.2019

Кримінальне

Вищий антикорупційний суд

Широка К. Ю.

Ухвала від 20.12.2019

Кримінальне

Вищий антикорупційний суд

Михайленко В. В.

Ухвала від 16.12.2019

Кримінальне

Вищий антикорупційний суд

Мойсак С. М.

Ухвала від 03.12.2019

Кримінальне

Вищий антикорупційний суд

Широка К. Ю.

Ухвала від 26.11.2019

Кримінальне

Вищий антикорупційний суд

Михайленко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні