Ухвала
від 16.12.2019 по справі 907/553/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД Закарпатської області

Адреса: 88000, м. Ужгород, вул. Коцюбинського, 2а тел. 61-72-21

e-mail: inbox@zk.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://zk.arbitr.gov.ua


УХвала

про передачу справи за підсудністю

"16" грудня 2019 р. м. Ужгород Справа № 907/553/19

Суддя господарського суду Пригара Л.І.

при секретарі судового засідання - Тягнибок К.О.,

розглянувши матеріали справи № 907/553/19

За позовом Керівника Ужгородської місцевої прокуратури, м. Ужгород в інтересах держави в особі Тисаашванської сільської ради Ужгородського району Закарпатської області, с. Тисаашвань Ужгородського району

до Товариства з обмеженою відповідальністю «Адекват» , с. Холмок Ужгородського району

про стягнення 280 965 грн. 67 коп. заборгованості по сплаті орендної плати та розірвання договору оренди земельної ділянки від 05.10.2009 року, укладеного між Тисаашванською сільською радою Ужгородського району Закарпатської області та Товариством з обмеженою відповідальністю «Адекват» ,

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою Господарського суду Закарпатської області від 21.10.2019 року відкрито провадження у справі № 907/553/19 у порядку загального позовного провадження та призначено підготовче засідання на 21.11.2019 року.

Ухвалою суду від 21.11.2019 року підготовче засідання відкладалося з підстав, зазначених в ухвалі суду.

Як вбачається із матеріалів справи, керівник Ужгородської місцевої прокуратури, м. Ужгород звернувся з позовом до Господарського суду Закарпатської області в інтересах держави в особі Тисаашванської сільської ради Ужгородського району Закарпатської області, с. Тисаашвань Ужгородського району до Товариства з обмеженою відповідальністю «Адекват» , с. Холмок Ужгородського району про стягнення 280 965 грн. 67 коп. заборгованості по сплаті орендної плати та розірвання договору оренди земельної ділянки від 05.10.2009 року, укладеного між Тисаашванською сільською радою Ужгородського району Закарпатської області та Товариством з обмеженою відповідальністю «Адекват» .

Обґрунтовуючи позовні вимоги, прокурор посилається на те, що між Тисаашванською сільською радою Ужгородського району Закарпатської області та Товариством з обмеженою відповідальністю «Адекват» 05.10.2009 року укладений Договір оренди земельної ділянки. Внаслідок невиконання відповідачем умов договору в частині своєчасної оплати за користування земельною ділянкою, за відповідачем рахується заборгованість по сплаті орендної плати у розмірі 280 965 грн. 67 коп. Крім того, просить розірвати укладений між Тисаашванською сільською радою Ужгородського району Закарпатської області та Товариством з обмеженою відповідальністю «Адекват» Договір оренди земельної ділянки 05.10.2009 року у зв`язку із наявною заборгованістю по сплаті орендної плати.

Дослідивши матеріали справи № 907/553/19, суд вважає, що дана справа не підсудна Господарському суду Закарпатської області з огляду на наступне.

Відповідно до п. 3.12. Постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 26.12.2011 року № 18 "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції", зазначено, що під предметом позову розуміється певна матеріально-правова вимога позивача до відповідача, стосовно якої позивач просить прийняти судове рішення. Підставу позову становлять обставини, якими позивач обґрунтовує свої вимоги щодо захисту права та охоронюваного законом інтересу.

При цьому, визначення предмета або підстав позову є процесуальним правом виключно позивача, передбаченим ст. 46 ГПК України.

Як вбачається із позовної заяви, прокурор визначив предметом позову матеріально-правову вимогу про стягнення суми заборгованості по сплаті орендної плати у розмірі 280 965 грн. 67 коп. та розірвання договору оренди земельної ділянки, а підставою - визначив порушення відповідачем укладеного між Тисаашванською сільською радою Ужгородського району Закарпатської області та Товариством з обмеженою відповідальністю «Адекват» в частині строків сплати орендної плати.

Таким чином, предметом позову у даному спорі визначено саме стягнення коштів та розірвання договору оренди земельної ділянки у зв`язку із порушенням або неналежним виконанням відповідачем умов Договору оренди земельної ділянки від 05.10.2009 року.

Позови у спорах, що виникають з договорів, в яких визначено місце виконання або виконувати які через їх особливість можна тільки в певному місці, можуть пред`являтися також за місцем виконання цих договорів (ч. ч. 1, 5 ст. 29 ГПК України).

Правила цієї статті застосовуються до зобов`язань, виконання яких з урахуванням їх особливостей можливе лише у певному місці. У разі якщо така особливість не визначена і не вбачається зі специфіки спірних відносин, то підсудність справи визначається за загальними правилами підсудності.

За умовами укладеного між Тисаашванською сільською радою Ужгородського району Закарпатської області та Товариством з обмеженою відповідальністю «Адекват» Договору оренди земельної ділянки від 05.10.2009 року, відповідач зобов`язався сплачувати орендну плату за користування земельною ділянкою на умовах, які визначені цим договором.

Як вбачається із змісту позовної заяви, спір про стягнення заборгованості по сплаті орендної плати та розірвання договору оренди земельної ділянки від 05.10.2009 року, укладеного між Тисаашванською сільською радою Ужгородського району Закарпатської області та Товариством з обмеженою відповідальністю «Адекват» , безпосередньо не пов`язаний з місцем виконання угоди, оскільки предметом спору є вимога про стягнення коштів та розірвання договору. При цьому, умовами договору не визначено конкретного місяця виконання зобов`язання відповідача по оплаті орендної плати за користування земельною ділянкою, а тому таке зобов`язання не є таким, яке належить через його особливість виконувати тільки в певному місці.

З урахуванням визначеного позивачем предмету та підстав позову, підсудність даної справи повинна визначатись з урахуванням ч. ч. 1, 2 ст. 27 Господарського процесуального кодексу України, якою передбачено, що позов пред`являється до господарського суду за місцезнаходженням чи місцем проживання відповідача, якщо інше не встановлено цим Кодексом. Для цілей визначення підсудності відповідно до цього Кодексу місцезнаходження юридичної особи та фізичної особи - підприємця визначається згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

В даному випадку, як вбачається з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, місцезнаходженням Товариства з обмеженою відповідальністю «Адекват» є Черкаська область, м. Черкаси, вул. Гагаріна, будинок 72, з огляду на що дана справа підсудна Господарському суду Черкаської області.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 31 Господарського процесуального кодексу України суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Частиною 3 ст. 31 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що передача справи на розгляд іншого суду за встановленою цим Кодексом підсудністю з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої цієї статті, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Згідно ч. 9 статті 176 Господарського процесуального кодексу України, якщо буде встановлено, що справа не підсудна цьому суду, суд надсилає справу за підсудністю в порядку, встановленому статтею 31 цього Кодексу.

Враховуючи, що даний спір пов`язаний з неналежним виконанням відповідачем умов укладеного договору оренди земельної ділянки, місцезнаходженням відповідача згідно відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців є м. Черкаси, даний спір має розглядатися за місцезнаходженням відповідача Господарським судом Черкаської області. Матеріали справи № 907/553/19 підлягають надісланню за підсудністю до Господарського суду Черкаської області.

Керуючись ст. ст. 27, 31, 234 Господарського процесуального кодексу України,

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УХВАЛИВ:

1. Передати справу № 907/553/19 за позовом Керівника Ужгородської місцевої прокуратури, м. Ужгород в інтересах держави в особі Тисаашванської сільської ради Ужгородського району Закарпатської області, с. Тисаашвань Ужгородського району до Товариства з обмеженою відповідальністю «Адекват» , с. Холмок Ужгородського району про стягнення 280 965 грн. 67 коп. заборгованості по сплаті орендної плати та розірвання договору оренди земельної ділянки від 05.10.2009 року, укладеного між Тисаашванською сільською радою Ужгородського району Закарпатської області та Товариством з обмеженою відповідальністю «Адекват» до Господарського суду Черкаської області за територіальною підсудністю.

2. На підставі ст. 235 Господарського процесуального кодексу України ухвала господарського суду, постановлена в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, набирає законної сили з моменту її підписання суддею. Апеляційна скарга на ухвалу суду згідно ст. 256 Господарського процесуального кодексу України подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі розгляду справи (вирішення питання) без участі учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення (ухвали). Ухвала може бути оскаржена до Західного апеляційного господарського суду.

3. Ухвалу надіслати сторонам у справі.

4. Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по даній справі - http://court.gov.ua/fair/sud5008/ або http://www.reyestr.court.gov.ua.

Ухвалу складено і підписано 20.12.2019 року.

Суддя Пригара Л.І.

СудГосподарський суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення16.12.2019
Оприлюднено23.12.2019
Номер документу86501318
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —907/553/19

Ухвала від 05.09.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Васянович А.В.

Ухвала від 02.08.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Васянович А.В.

Рішення від 08.04.2020

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Васянович А.В.

Ухвала від 24.03.2020

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Васянович А.В.

Ухвала від 25.02.2020

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Васянович А.В.

Ухвала від 25.02.2020

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Васянович А.В.

Ухвала від 24.01.2020

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Васянович А.В.

Ухвала від 16.12.2019

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Пригара Л.І.

Ухвала від 21.11.2019

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Пригара Л.І.

Ухвала від 21.10.2019

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Пригара Л.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні