Ухвала
від 23.10.2019 по справі 930/2745/19
НЕМИРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 930/2745/19

Провадження №2/930/1028/19

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про залишення позову без руху

23.10.2019 року м. Немирів

Суддя Немирівського районного суду Вінницької області Царапора О.П. розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 , представника позивача ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , третя особа з самостійними вимогами на стороні позивача ОСОБА_4 , третя особа без самостійних вимог на стороні відповідача Служба у справах дітей Немирівської районної ОДА про усунення перешкод щодо участі у вихованні та вільному спілкуванні з дитиною,-

В С Т А Н О В И В:

В Немирівський районний суд надійшла позовна заява ОСОБА_1 , представника позивача ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , третя особа з самостійними вимогами на стороні позивача ОСОБА_4 , третя особа без самостійних вимог на стороні відповідача Служба у справах дітей Немирівської районної ОДА про усунення перешкод щодо участі у вихованні та вільному спілкуванні з дитиною.

За правилами цивільного процесуального законодавства, позовна заява за формою та змістом повинна відповідати статті 175 ЦПК України, а також вимогам статті 177 цього Кодексу.

У відповідності до частини 1 ст. 185 ЦПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Окрім того, суд зазначає, що частиною 4 статті 177 ЦПК України встановлено, що до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі.

Документом про сплату судового збору є квитанція установи банку або відділення зв`язку, які прийняли платіж або платіжне доручення, підписане уповноваженою посадовою особою банку і скріплене печаткою установи банку з відміткою про дату виконання платіжного доручення.

Оригінал такої квитанції додається до всіх позовних заяв, апеляційних та касаційних скарг, інших судових документів, що направляються до судової інстанції.

Відповідно до п.26 постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Про застосування судами законодавства про судові витрати у цивільних справах від 17 жовтня 2014 року за № 10, законодавством не встановлено спеціальних вимог до оформлення платіжних документів, на підставі яких перераховуються суми судового збору. Таке перерахування здійснюється за загальними правилами згідно з вимогами Закону України від 05 квітня 2001 року № 2346-III "Про платіжні системи та переказ коштів в Україні" і відповідних нормативно-правових актів Національного банку України.

Відповідно до частини другої статті 9 Закону України від 08 липня 2011 року № 3674-VI "Про судовий збір" суд перед відкриттям провадження у справі, прийняттям до розгляду заяв (скарг) перевіряє зарахування судового збору до спеціального фонду Державного бюджету України. У зв`язку із цим суд повинен перевірити, щоб платіжне доручення на безготівкове перерахування судового збору, квитанція установи банку про прийняття платежу готівкою, що додаються до позовної заяви (заяви, скарги), містили відомості про те, за яку саме позовну заяву (заяву, скаргу, дію) сплачується судовий збір. При цьому, наприклад, платіжне доручення повинно бути підписано відповідальним виконавцем банку і скріплено печаткою установи банку з відміткою про дату надходження та дату виконання платіжного доручення (пункт 2.14 Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 21 січня 2004 року № 22 (зі змінами).

Відповідні документи подаються до суду тільки в оригіналі; копії, у тому числі виготовлені з використанням технічних засобів (фотокопії тощо) цих документів, а також платіжне доручення, яке за формою не відповідає наведеним вимогам, не можуть бути належним доказом сплати судового збору.

Позивачем в якості документа на підтвердження оплати судового збору надано до суду квитанцію де в графі призначення платежу не ідентифіковано, що судовий збір сплачено саме за подання позову до ОСОБА_3 про усунення перешкод щодо участі у вихованні та вільному спілкування з дитиною та не скріплено печаткою установи банку без печатки установи банку та підпису відповідальної особи.

Відповідно до ч.4 ст.177 ЦПК України до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Згідно зі ст.6 Закону України Про судовий збір за подання позовної заяви, що має одночасно майновий і немайновий характер, судовий збір сплачується за ставками, встановленими для позовних заяв майнового та немайнового характеру. У разі коли в позовній заяві об`єднано дві і більше вимог немайнового характеру, судовий збір сплачується за кожну вимогу немайнового характеру.

Позивачем заявлено дві вимоги немайнового характеру, проте надано докази сплати судового збору лише за одну вимогу немайнового характеру.

Відповідно до Закону України Про судовий збір (в редакції № 3674-VІ, від 01.01.2019р.) за подання до суду позовної заяви немайнового характеру, яка подана фізичною особою, ставка судового збору складає 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Допущені позивачем недоліки унеможливлюють відкриття провадження по справі.

Відтак, позивач має усунути вказані недоліки позовної заяви, а саме: долучити до позовної заяви документ(и), що підтверджує(ють) сплату позивачем судового збору у відповідному, визначеному за правилами ч. 2 ст. 4 Закону України Про судовий збір , абз. 2 ч. 3 ст. 6 Закону України Про судовий збір , розмірі з кожної вимоги немайнового характеру, а саме 768,40 грн. за другу вимогу немайнового характеру на наступні реквізити УК у Немирівському районі 22030101, код отримувача 37336738, банк отримувача Казначейство України (ЕАП), код банку МФО 899998, номер рахунку 31218206002380, код класифікації дозодів бюджету 22030101, або долучити до матеріалів справи документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Окрім того, долучені позивачем до позовної заяви копії письмових доказів належним чином не засвідчені відповідно до вимог Національного стандарту України.

Відповідно до п. 5.27 Національного стандарту України Державна уніфікована система організаційно-розпорядчої документації. Вимоги до оформлення документів ДСТУ 4163-2003 , затвердженогонаказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики від 07.04.2003 № 55, відмітка про засвідчення копії документа складається зі слів Згідно з оригіналом, назви, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів та прізвища, дати засвідчення копії .

Всупереч зазначеному позовна заява містить копії письмових доказів та копії яких додано до заяви не завірені в у встановленому законом порядку а саме відсутне призвище та ініціали особи, яка їх засвідчила. А відтак позивачу слід надати суду належним чином завірені копії заяви та їх примірників відповідно до учасників справи.

Таким чином, позивачу необхідно, належним чином завірити копії документів надані на огляд суду у відповідності до вимог ЦПК України, надати на огляд суду оригінал платіжної квитанції про сплату судового збору завірену печаткою установи банку за підписом посадової особи яка видала таку квитанцію та доплатити судовий збір за іншу вимогу немайнового характеру.

Оскільки, без зазначення наведених вище обставин, вирішити питання про відкриття провадження у справі неможливо, вважаю за необхідне позовну заяву залишити без руху та надати позивачеві строк для усунення недоліків, який не може перевищувати п`яти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

При таких обставинах, відповідно до вимог ст.185 ЦПК України, позов підлягає залишенню без руху з зазначенням недоліків заяви та наданням строку для усунення недоліків.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст.95, 175, 177 185 ЦПК України, -

Керуючись ст. ст. 175,177, 185, 260 ЦПК України, суд-

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 , представника позивача ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , третя особа з самостійними вимогами на стороні позивача ОСОБА_4 , третя особа без самостійних вимог на стороні відповідача Служба у справах дітей Немирівської районної ОДА про усунення перешкод щодо участі у вихованні та вільному спілкуванні з дитиною залишити без руху, запропонувавши усунути недоліки у строк не пізніше п`яти днів з дня отримання копії ухвали, надавши належно оформлену заяву.

Роз`яснити позивачу, що у випадку не усунення зазначених недоліків заява буде вважатися неподаною та підлягатиме поверненню.

Копію ухвали суду надіслати позивачу.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи за веб-адресою: https://court.gov.ua/fair/ на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет.

Суддя: О.П. Царапора

СудНемирівський районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення23.10.2019
Оприлюднено10.01.2020
Номер документу86778500
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —930/2745/19

Постанова від 19.11.2020

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Панасюк О. С.

Постанова від 19.11.2020

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Панасюк О. С.

Ухвала від 16.09.2020

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Панасюк О. С.

Ухвала від 13.08.2020

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Панасюк О. С.

Рішення від 25.06.2020

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Царапора О. П.

Рішення від 25.06.2020

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Царапора О. П.

Ухвала від 30.01.2020

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Царапора О. П.

Ухвала від 23.10.2019

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Царапора О. П.

Ухвала від 02.12.2019

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Царапора О. П.

Ухвала від 17.12.2019

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Царапора О. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні