Ухвала
від 10.01.2020 по справі 522/10673/19
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа №522/10673/19

Провадження №1-кс/522/57/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10.01.2020 року Місто Одеса

Слідчий суддя Приморського районного суду міста Одеси ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання старшого слідчого з ОВС 1 ВРКП СУ ФР ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_3 за погодженням з прокурором відділу прокуратури Одеської області ОСОБА_4 про накладення арешту, -

У С Т А Н О В И В:

Старший слідчий з ОВС 1 ВРКП СУ ФР ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_3 , за погодженням з прокурором відділу прокуратури Одеської області ОСОБА_4 звернулася до слідчого судді Приморського районного суду м. Одеси про накладення арешту на майно, вилучене в ході обшуку за адресою: АДРЕСА_1 .

В обґрунтування доводів клопотання слідчий посилається на наступне.

СУ ФР ГУ ДФС в Одеській області проводиться досудове розслідування кримінального провадження №3201916000000033 від 17.04.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.212 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що невстановлені особи протягом 2018-2019 років, діючи умисно, використовуючи реквізити підприємств-імпортерів, які здійснюють ввезення товарно-матеріальних цінностей на територію України через Одеську митницю ДФС, шляхом заниження фактурної вартості товарів, підміни їх номенклатури та супровідних документів, внесення до них недостовірних відомостей, зміни маршруту товарів та місць їх відвантаження, ухилились від сплати податків та інших обов`язкових платежів на загальну суму понад 5 млн.грн., що призвело до фактичного ненадходження коштів до державного бюджету в особливо великих розмірах.

Разом зтим,в рамкахвказаного кримінальногопровадження,встановлено,що донезаконної діяльностіпричетна ОСОБА_5 (рнокпп НОМЕР_1 ). Так, вказана особа є фізичною особою підприємцем, основний вид діяльності роздрібна торгівля одягом i взуттям. ФОП ОСОБА_5 перебуває на податковому обліку в ГУ ДПС в Одеській області (Приморський район м. Одеси), з 2019 року являється платником єдиного податку третьої групи.

Згідно податкової звітності, ФОП ОСОБА_5 , а саме податкової декларації платника єдиного податку фізичної особи підприємця другої групи, обсяг отриманого доходу в 2018 році склав 873200 грн., за перше півріччя 2019 року, перебуваючи платником єдиного податку третьої групи, обсяг доходу склав 320200 грн.

Разом з тим, в ході досудового розслідування встановлено, що вищевказана особа є фактичним власником торгових марок « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (на даний час триває процедура реєстрації). Так, протягом 2018-2019 років за допомогою підприємств імпортерів: ТОВ "СЕМВІН ЛТД" (код ЄРДПОУ 42200876); ТОВ "ТРАНКОМ СЕРВІС" (код ЄРДПОУ 42545362); ТОВ "ГЛОРІ ТРЕЙД КОМПАНІ" (код ЄРДПОУ 42545341); ТОВ "ДЖЕНЕР ЛТД" (код ЄРДПОУ 42690532); ТОВ "ГЛОРІ ТРЕЙД КОМПАНІ" (код ЄРДПОУ 42545341); ТОВ "ФАКТОРС ТРЕЙД" (код ЄРДПОУ 42387538) ввезено на територію України товарів вищевказаних торгових марок на загальну митну вартість 64,5 млн. грн., зокрема, протягом 2018 року на 10,1 млн. грн. та потягом 2019 року на 54,4 млн. грн.

В подальшому, ввезений товар ФОП ОСОБА_5 особисто та через підконтрольних осіб, реалізує на території України через торгово-складське приміщення, що розташоване на території ТОВ «Промтоварний ринок» та через Інтернет магазин www.violeta-wonex.com без фактичного відображення отриманих доходів в податковій звітності в повному обсязі. Розрахування за придбанні товари здійснюються у готівковій та безготівковій формі шляхом перерахування грошових коштів на особисті банківські рахунки ОСОБА_5 та її підконтрольним особам.

Отже, ФОП ОСОБА_5 повинна була застосувати ставку єдиного податку у розмірі 15 відсотків, оскільки вона перевищила обсяг доходу, визначеного пп.2 пункту 291.4 статті 291 Податкового Кодексу України, та з 01.01.2019 року перейти на загальну систему оподаткування.

Таким чином ФОП ОСОБА_5 (рнокпп НОМЕР_1 ) шляхом не відображення отриманого доходу в податковій звітності в повному обсязі, протягом 2018-2019 років ухилилась від сплати податків на загальну суму 8751000 грн., що є коштами в особливо великих розмірах та містить ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України.

Разом з тим, встановлено, що складські приміщення де здійснюється зберігання та відвантаження товарів торгових марок: «Violeta Wonex» та « ІНФОРМАЦІЯ_2 » розташовані на земельній ділянці з кадастровим номером 5123755200:02:002:0022. Відповідно до Інформації з Державного земельного кадастру про право власності та речові права на земельну ділянку, адреса за вказаними кадастровим номером значиться: АДРЕСА_1 .

Згідно Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на рухоме майно, право власності за вказаною адресою належить ТОВ «Артос» (код ЄДРПОУ 30646401), ОСОБА_6 та ОСОБА_7 .

Так, 30.12.2019 проведено обшук за вищевказаною адресою, в ході якого, виявлено та вилучено одяг.

Вилученні документи містять відомості щодо реалізації товарів торгових марок/знаків « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та « ІНФОРМАЦІЯ_2 », а також осіб причетних до реалізації вказаних товарів. Разом з тим, документи містять відомості щодо фактичних об`ємів реалізації товарів та осіб відповідальних за їх діяльність.

Таким чином існує сукупність підстав та розумних підозр вважати, що вилучене є доказом злочину.

На думку сторони обвинувачення, зазначені вилучені речі можливо та необхідно використати у кримінальному провадженні, як доказ, а не накладання арешту може призвести до їх приховування, пошкодження, псування, знищення або перетворення.

Тому слідчий просить накласти арешт на вилучене майно.

В судове засідання слідчий та прокурор не з`явилися, згідно з письмовою заявою слідчого просить здійснити розгляд клопотання за її відсутності.

Власник майна в судове засідання не з`явилася, згідно з письмовою заявою представника просить здійснити розгляд клопотання за їх відсутності.

Розглянувши клопотання, дослідивши матеріали, які обґрунтовують доводи клопотання, приходжу до висновку, що клопотання підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

Правові підстави для арешту майна в контексті положень закону, якими керувався слідчий суддя при вирішенні питання про арешт майна.

Відповідно до ст.170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб.

Арешт майна допускається з метою забезпечення:

1) збереження речових доказів;

2) спеціальної конфіскації;

3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи;

4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Правові підстави для арешту майна в контексті наявності обґрунтованої підозри у вчиненні кримінального правопорушення та можливості використання майна як доказу у кримінальному провадженні.

Встановлено, що СУ ФР ГУ ДФС в Одеській області проводиться досудове розслідування кримінального провадження №3201916000000033 від 17.04.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.212 КК України.

Обставини, що дають підстави слідчому судді прийти до висновку про наявність обґрунтованої підозри щодо вчинення злочину аргументовані доданими стороною обвинувачення до клопотання доказами, а саме: протоколом обшуку від 30.12.2019 та іншими зібраними у кримінальному провадженні доказами.

За викладених обставин, враховуючи правове обґрунтування клопотання, яке відповідає положенням ст.ст.170-173 КПК України, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання про накладення арешту на майно підлягає задоволенню з метою запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження та забезпечення збереження речових доказів.

Правові підстави для арешту майна в контексті розумності та співрозмірності обмеження права власності із врахуванням наслідків арешту майна.

Слідчий суддя враховує й те, що у даному випадку обмеження права власності через неможливість встановити власника є розумним і співрозмірним завданням кримінального провадження та обставини кримінального провадження, які станом на теперішній час вимагають вжиття такого заходу забезпечення кримінального провадження, як накладення арешту, з метою збереженнявказаного майнав якостіречових доказіву кримінальномупровадженні тавідшкодування завданихдержаві збитківвнаслідок ухиленнявід сплатиподатків.

При цьому слідчий суддя звертає увагу сторони обвинувачення необхідність неухильного дотримання вимог розумного строку згідно із приписами ст.28 КПК України та виконання імперативних завдань кримінального, визначених у ст. 2 КПК України.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.131-132, 170-173, 376 КПК України, -

У Х В А Л И В:

Клопотання старшого слідчого з ОВС 1 ВРКП СУ ФР ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_3 - задовольнити.

Накласти арешт на предмети, які були вилученні 30.12.2019 в ході проведення обшуку за адресою: Одеська область, Овідіопольський район, смт. Авангард, вул. Базова, 9а, а саме:

-Арт. 55-56 75 коробок, 6 пар взуття в кожній, у загальній кількості 450 пар;

-Арт. 55-55 200 коробок, 6 пар взуття в кожній, у загальній кількості 1200 пар;

-Арт. 55-52 22 коробок, 6 пар взуття в кожній, у загальній кількості 132 пар;

-Арт. 55-39 35 коробок, 6 пар взуття в кожній, у загальній кількості 210 пар;

-Арт. 55-41 24 коробок, 6 пар взуття в кожній, у загальній кількості 144 пар;

-Арт. 55-51 40 коробок, 6 пар взуття в кожній, у загальній кількості 240 пар;

-Арт. 55-32 40 коробок, 6 пар взуття в кожній, у загальній кількості 240 пар;

-Арт. 55-31 75 коробок, 6 пар взуття в кожній, у загальній кількості 450 пар;

-Арт. 55-30 31 коробок, 6 пар взуття в кожній, у загальній кількості 186 пар;

-Арт. 55-30-8 35 коробок, 6 пар взуття в кожній, у загальній кількості 210 пар;

-Арт. 55-62-12 215 коробок, 6 пар взуття в кожній, у загальній кількості 1290 пар;

-Арт. 36-123 25 коробок, 6 пар взуття в кожній, у загальній кількості 150 пар;

-Арт. 35-29 44 коробок, 8 пар взуття в кожній, у загальній кількості 352 пар;

-Арт. 35-25 182 коробок, 8 пар взуття в кожній, у загальній кількості 1456 пар;

-Арт. 55-59 8 коробок, 6 пар взуття в кожній, у загальній кількості 48 пар;

-Арт. 36-66 6 коробок, 6 пар взуття в кожній, у загальній кількості 36 пар;

-Арт. 36-52 22 коробок, 6 пар взуття в кожній, у загальній кількості 132 пар;

-Арт. 36-51 46 коробок, 6 пар взуття в кожній, у загальній кількості 276 пар;

-Арт. 36-64 20 коробок, 6 пар взуття в кожній, у загальній кількості 120 пар;

-Арт. 55-58 4 коробок, 6 пар взуття в кожній, у загальній кількості 24 пар;

-Арт. 36-65 5 коробок, 6 пар взуття в кожній, у загальній кількості 30 пар;

-Арт. 36-68 13 коробок, 6 пар взуття в кожній, у загальній кількості 78 пар;

-Арт. 36-74 100 коробок, 6 пар взуття в кожній, у загальній кількості 600 пар;

-Арт. 36-44 80 коробок, 6 пар взуття в кожній, у загальній кількості 480 пар;

-Арт. 55-63 16 коробок, 6 пар взуття в кожній, у загальній кількості 96 пар;

-Арт. 36-78 41 коробок, 6 пар взуття в кожній, у загальній кількості 246 пар;

-Арт. 36-101 21 коробок, 6 пар взуття в кожній, у загальній кількості 126 пар;

-Арт. 36-102 28 коробок, 6 пар взуття в кожній, у загальній кількості 168 пар;

-Арт. 36-103 25 коробок, 6 пар взуття в кожній, у загальній кількості 150 пар;

-Арт. 36-104 78 коробок, 6 пар взуття в кожній, у загальній кількості 468 пар;

-Арт. 36-108 2 коробок, 6 пар взуття в кожній, у загальній кількості 12 пар;

-Арт. 36-107 7 коробок, 6 пар взуття в кожній, у загальній кількості 42 пар;

-Арт. 36-110 26 коробок, 6 пар взуття в кожній, у загальній кількості 156 пар;

-Арт. 36-111 10 коробок, 6 пар взуття в кожній, у загальній кількості 60 пар;

-Арт. 36-112 36 коробок, 6 пар взуття в кожній, у загальній кількості 216 пар;

-Арт. 36-113 12 коробок, 6 пар взуття в кожній, у загальній кількості 72 пар;

-Арт. 36-114 15 коробок, 6 пар взуття в кожній, у загальній кількості 90 пар;

-Арт. 36-115 10 коробок, 6 пар взуття в кожній, у загальній кількості 60 пар;

-Арт. 36-117 19 коробок, 6 пар взуття в кожній, у загальній кількості 114 пар;

-Арт. 36-120 5 коробок, 6 пар взуття в кожній, у загальній кількості 30 пар;

-Арт. 36-121 71 коробок, 6 пар взуття в кожній, у загальній кількості 426 пар;

-Арт. 36-39 145 коробок, 6 пар взуття в кожній, у загальній кількості 870 пар;

-Арт. 36-50 169 коробок, 6 пар взуття в кожній, у загальній кількості 1014 пар;

-Арт. 36-100-8 30 коробок, 6 пар взуття в кожній, у загальній кількості 180 пар;

-Арт. 36-50-8 12 коробок, 6 пар взуття в кожній, у загальній кількості 72 пар;

-Арт. 45-33 34 коробок, 6 пар взуття в кожній, у загальній кількості 204 пар;

-Арт. 45-30 41 коробок, 6 пар взуття в кожній, у загальній кількості 246 пар;

-Арт. 45-29 15 коробок, 6 пар взуття в кожній, у загальній кількості 90 пар;

-Арт. 45-32 17 коробок, 6 пар взуття в кожній, у загальній кількості 102 пар;

-Арт. 45-34 92 коробок, 6 пар взуття в кожній, у загальній кількості 552 пар;

-Арт. 45-31 29 коробок, 6 пар взуття в кожній, у загальній кількості 174 пар;

-Арт. 45-41 38 коробок, 6 пар взуття в кожній, у загальній кількості 228 пар;

-Арт. 45-40 60 коробок, 6 пар взуття в кожній, у загальній кількості 360 пар;

-Арт. 45-39 105 коробок, 6 пар взуття в кожній, у загальній кількості 630 пар;

-Арт. 44-25 84 коробок, 6 пар взуття в кожній, у загальній кількості 504 пар;

-Арт. 44-36 77 коробок, 6 пар взуття в кожній, у загальній кількості 462 пар;

-Арт. 44-25 12 коробок, 6 пар взуття в кожній, у загальній кількості 72 пар;

-Арт. 11-42 13 коробок, 8 пар взуття в кожній, у загальній кількості 104 пар;

-Арт. 11-30 32 коробок, 6 пар взуття в кожній, у загальній кількості 192 пар;

-Арт. 45-15 49 коробок, 6 пар взуття в кожній, у загальній кількості 294 пар;

-Арт. 45-16 49 коробок, 4 пар взуття в кожній, у загальній кількості 196 пар;

-Арт. 84-1 23 коробок, 6 пар взуття в кожній, у загальній кількості 138 пар.

Підозрюваний, обвинувачений, їх захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково. Арешт майна також може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника або володільця майна, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

Виконання ухвали доручити слідчому та прокурору у кримінальному провадженні №3201916000000033 від 17.04.2019.

Копію ухвали направити сторонам кримінального провадження та власнику майна.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Одеського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя:

10.01.2020

Дата ухвалення рішення10.01.2020
Оприлюднено06.02.2023
Номер документу86848834
СудочинствоКримінальне
Сутьнакладення арешту

Судовий реєстр по справі —522/10673/19

Ухвала від 01.10.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 01.10.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 23.12.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 15.10.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 28.07.2020

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Журавльов О. Г.

Ухвала від 28.07.2020

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Журавльов О. Г.

Ухвала від 15.06.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 15.06.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 02.04.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 02.04.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні