Ухвала
від 13.01.2020 по справі 911/17/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

У Х В А Л А

"13" січня 2020 р. Справа № 911/17/20

Господарський суд Київської області в особі судді Лопатіна А.В., розглянувши матеріали

позовної заяви Першого заступника керівника Білоцерківської місцевої прокуратури, Київська область, м. Біла Церква

до 1) Головного управління Держгеокадастру у Київській області, м. Київ

2) Фермерського господарства Колібрі , Київська область, Сквирський район,

с. Рогізна

про визнання недійсними та скасування наказів, визнання недійсними договорів оренди земельних ділянок

встановив:

Перший заступник керівника Білоцерківської місцевої прокуратури в інтересах держави звернувся до господарського суду Київської області з позовною заявою до Головного управління Держгеокадастру у Київській області (відповідач-1) та Фермерського господарства Колібрі (відповідач-2), з зазначенням в реквізитах позовної заяви третьою особою - ОСОБА_1 , про визнання недійсними та скасування наказів Головного управління Держгеокадастру у Київській області про затвердження документації із землеустрою та передачі в оренду земельних ділянок; визнання недійсними договорів оренди земельних ділянок, укладених між Головним управлінням Держземагенства у Київській області в особі начальника відділу Держземагенства у Сквирському районі Київської області та ОСОБА_1 .

Судом встановлено, що вказана позовна заява не відповідає вимогам ст. ст. 164, 172 Господарського процесуального кодексу України з наступних підстав:

Згідно з частиною першою статті 164 ГПК України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів; сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Відповідно до частини першої ст. 172 ГПК України, позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

Разом з тим, в порушення вищевказаного законодавства позивачем не надано доказів направлення відповідачу-2 копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Крім того, як доказ здійснення сплати судового збору, позивачем надано платіжне доручення від 13.11.2019 р. № 3035, згідно якого сплачено судовий збір у розмірі 5763,00 грн.

Відповідно до частини другої ст. 123 ГПК України розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Частиною першою статті 3 Закону України "Про судовий збір" встановлено, що судовий збір справляється, зокрема за подання до суду позовної заяви та іншої заяви, передбаченої процесуальним законодавством.

Розміри ставок судового збору встановлено ст. 4 Закону України "Про судовий збір".

Відповідно до пп. 2 п. 2 частини першої статті 4 Закону України "Про судовий збір" за подання до господарського суду позовної заяви немайнового характеру справляється судовий збір у розмірі - 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до частини третьої статті 6 Закону України "Про судовий збір" за подання позовної заяви, що має одночасно майновий і немайновий характер, судовий збір сплачується за ставками, встановленими для позовних заяв майнового та немайнового характеру. У разі коли в позовній заяві об`єднано дві і більше вимог немайнового характеру, судовий збір сплачується за кожну вимогу немайнового характеру.

З огляду на те, що позовну заяву Першим заступником керівника Білоцерківської місцевої прокуратури направлено до суду 23.12.2019 р., суд, при здійсненні розрахунку суми судового збору, бере до уваги розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб встановленого на 2019 р.

Відповідно до статті 7 Закону України "Про Державний бюджет України на 2019 рік", прожитковий мінімум для працездатних осіб з 01.01.2019 р. становить 1921,00 грн.

З огляду на вищенаведене, враховуючи, що позивачем в позовній заяві об`єднано шість позовних вимог немайнового характеру, судом встановлено, що позивач мав сплатити судовий збір в загальному розмірі 11526,00 грн.

Разом з тим, як вже зазначалось, позивачем надано докази здійснення сплати судового збору в розмірі 5763,00 грн., отже позивач має здійснити доплату судового збору на суму 5763,00 грн.

Згідно з частиною першою ст. 174 ГПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Судом встановлено, що позивачем, звертаючись до суду з позовною заявою про визнання недійсними та скасування наказів, визнання недійсними договорів оренди земельних ділянок не дотримано вимог, встановлених приписами статей 164, 172 ГПК України, а саме: не надано належних доказів відправлення відповідачу-2 копії позовної заяви і долучених до неї документів; не надано доказів здійснення сплати судового збору у розмірі встановленому Законом (відсутні докази сплати судового збору на суму 5763,00 грн.), що відповідно до статті 174 цього Кодексу є підставою для залишення вказаної позовної заяви без руху.

Суд роз`яснює Першому заступнику керівника Білоцерківської місцевої прокуратури, що відповідно до частини третьої статті 174 ГПК України, якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, проте, згідно з частиною четвертою статті 174 ГПК України, якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Вищевказані недоліки позовної заяви повинні бути усунуті позивачем у строк, що не повинен перевищувати десяти днів з дня вручення даної ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Керуючись статтями 162, 164, 172, 174, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

ухвалив:

1. Позовну заяву Першого заступника керівника Білоцерківської місцевої прокуратури до Головного управління Держгеокадастру у Київській області (відповідач-1) та Фермерського господарства Колібрі (відповідач-2) про визнання недійсними та скасування наказів, визнання недійсними договорів оренди земельних ділянок залишити без руху.

2. Запропонувати позивачу в строк до десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху усунути недоліки шляхом надання суду документів, на підтвердження дотримання вимог статей 164, 172 ГПК України.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає відповідно до ч. 2 ст. 235, ч. 2 ст. 254, ст. 255 ГПК України.

Дата підписання 13.01.2020 р.

Суддя А.В. Лопатін

СудГосподарський суд Київської області
Дата ухвалення рішення13.01.2020
Оприлюднено13.01.2020
Номер документу86853465
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —911/17/20

Рішення від 11.11.2020

Господарське

Господарський суд Київської області

Лопатін А.В.

Ухвала від 07.10.2020

Господарське

Господарський суд Київської області

Лопатін А.В.

Ухвала від 17.08.2020

Господарське

Господарський суд Київської області

Лопатін А.В.

Ухвала від 10.06.2020

Господарське

Господарський суд Київської області

Лопатін А.В.

Ухвала від 14.04.2020

Господарське

Господарський суд Київської області

Лопатін А.В.

Ухвала від 19.03.2020

Господарське

Господарський суд Київської області

Лопатін А.В.

Ухвала від 26.02.2020

Господарське

Господарський суд Київської області

Лопатін А.В.

Ухвала від 03.02.2020

Господарське

Господарський суд Київської області

Лопатін А.В.

Ухвала від 13.01.2020

Господарське

Господарський суд Київської області

Лопатін А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні