Ухвала
від 03.01.2020 по справі 308/15/20
УЖГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 308/15/20

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

03 січня 2020 року м. Ужгород

Слідчий суддя Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області - ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у закритому судовому засіданні, в залі суду, в м. Ужгород, клопотання старшого слідчого в ОВС СВ УСБУ в Закарпатській області майора юстиції ОСОБА_4 у кримінальному провадженні, відомості про яке 27.12.2019 року внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42019070000000478 за ч.1 ст. 197-1, ч.1 ст.272, ч.1 ст.273, ч.1 ст.275 КК України, про надання дозволу на проведення огляду,-

В С Т А Н О В И В :

З внесеного слідчим, погодженого з прокурором клопотання та доданих матеріалів вбачається, що невстановлені на даний час особи організували на території Закарпатської області функціонування нелегальних автозаправних станцій, на яких здійснюється незаконний відпуск пального. Так, вказані нелегальні АЗС, самовільно збудовані на самовільно зайнятих земельних ділянках.

Функціонування автозаправних станцій, здійснюється без відповідних дозвільних документів, з порушенням правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою на вибухонебезпечних підприємствах та стосується безпечного використання промислової продукції і безпечної експлуатації будівель і споруд при відпуску пального.

Вказані незаконні дії невстановлених осіб, призводять до завдання шкоди державній та економічній безпеці, крім того порушують права та інтереси офіційних постачальних пального на території України.

Так, 28.12.2019 року, у кримінальному провадженні № 42019070000000478, прокурором Великоберезнянського відділу Ужгородської місцевої прокуратури Закарпатської області ОСОБА_5 проведено огляд місця події, за адресою: АДРЕСА_1 , де знаходиться та функціонує нелегальна АЗС, яка згідно протоколу огляду місця події належить ТзОВ «БСПОЛ».

В ході проведення огляду місця події встановлено, що за вказаною адресою розміщені дві металеві бочки (ємності) з паливом, біля яких розміщені колонки для заправки автомобілів - обладнання з лічильниками для обліку палива та його реалізації.

Згідно відомостей Єдиного реєстру нерухомого майна, земельна ділянка за вказаною адресою, на якій знаходяться виявлені нелегальні АЗС, належить на праві власності ТзОВ «Корпорація «Західна нафтова група-карпати», код ЄДРПОУ: 31230568.

Необхідність проведення огляду місця події за вказаною адресою було зумовлено потребою виявлення та фіксації обставин кримінального правопорушення.

Однак, огляд місця події, за адресою: Великоберезнянський район, смт. Великий Березний, вул. Штефаника, 124, проводився без відповідної ухвали слідчого судді, а тому, відповідно до вимог ст..ст. 233, 234, 237 КПК України, виникла необхідність звернутися до слідчого судді з клопотанням про надання законного дозволу для проведення даної слідчої дії, так як проведення огляду носило невідкладний характер, з метою фіксації всіх обставин даного кримінального правопорушення.

У судовому засіданні слідчий ОСОБА_3 клопотання підтримав з викладеними в ньому мотивами та просив його задоволити.

Заслухавши пояснення слідчого з приводу внесеного клопотання, дослідивши матеріали клопотання з додатками, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Відповідно до ст. 84 КПК України доказами в кримінальному провадженні є фактичні дані, отримані у передбаченому цим Кодексом порядку, на підставі яких слідчий, прокурор, слідчий суддя і суд встановлюють наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню. Процесуальними джерелами доказів є показання, речові докази, документи, висновки експертів.

Згідно приписів ст.ст. 85-86 КПК України доказ визнається допустимим, якщо він отриманий у порядку, встановленому цим Кодексом. Недопустимий доказ не може бути використаний при прийнятті процесуальних рішень, на нього не може посилатися суд при ухваленні судового рішення.

Згідно ст. 93 КПК України збирання доказів здійснюється сторонами кримінального провадження, потерпілим у порядку, передбаченому цим Кодексом.

Сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених цим Кодексом.

Частиною 1 статті 233 КПК України визначено ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установлених частиною третьою цієї статті.

З метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей та документів. Огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами КПК України передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи (ч.1 та ч.2 ст.237 КПК України).

Згідно ч.3 ст.233 КПК України слідчий, прокурор має право до постановлення ухвали слідчого судді увійти до житла чи іншого володіння особи лише у невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину. У такому випадку прокурор, слідчий за погодженням із прокурором зобов`язаний невідкладно після здійснення таких дій звернутися з клопотанням про проведення обшуку до слідчого судді. Слідчий суддя розглядає таке клопотання згідно з вимогами статті 234 цього Кодексу, перевіряючи, крім іншого, чи дійсно були наявні підстави для проникнення до житла чи іншого володіння особи без ухвали слідчого судді.

Обшук відповідно до вимог ч.1 та ч.2 ст.234 КПК України проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб. Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Відповідно до вимог п. 18 ч. 1 ст. 3 КПК України, слідчий суддя - суддя суду першої інстанції, до повноважень якого належить здійснення у порядку, передбаченому цим Кодексом, судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні.

Як вбачається з клопотання та доданих до нього матеріалів, слідчим відділом УСБУ в Закарпатській області проводиться досудове розслідування кримінального провадження, відомості про яке 27.12.2019 року внесені до ЄРДР за №42019070000000478, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.197-1, ч.1 ст.272, ч.1 ст.273, ч.1 ст.275 КК України, в ході проведення якого встановлюються обставини події за яких невстановлені на даний час особи організували на території Закарпатської області функціонування нелегальних автозаправних станцій, на яких здійснюється незаконний відпуск пального.

В рамках порушеного кримінального провадження, на виконання доручення слідчого, БКОЗ УСБУ в Закарпатській області отримано дані щодо місця функціонування нелегальних автозаправних станцій на території регіону, зокрема за адресою: АДРЕСА_1 .

28.12.2019 року прокурором Великоберезнянського відділу Ужгородської місцевої прокуратури ОСОБА_5 проведено огляд місця події, за адресою: АДРЕСА_1 , де знаходиться та функціонує нелегальна АЗС. В ході проведення огляду місця події встановлено, що за вказаною адресою розміщені дві металеві бочки (ємності) з паливом, біля яких розміщені колонки для заправки автомобілів - обладнання з лічильниками для обліку палива та його реалізації.

Згідно відомостей Єдиного реєстру нерухомого майна, земельна ділянка за вказаною адресою, на якій знаходяться виявлені нелегальні АЗС, належить на праві власності ТзОВ «Корпорація «Західна нафтова група-карпати», код ЄДРПОУ: 31230568.

Виходячи із вищенаведеного та приймаючи до уваги те, що слідчим доведено про наявність достатніх підстав для проведення огляду місця події за адресою: Великоберезнянський район, смт. Великий Березний, вул. Штефаника, 124, а також враховуючи те, що огляд прокурором проводився з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинених злочинів, що досліджуються в рамках кримінального провадження №42019070000000478, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.197-1, ч.1 ст.272, ч.1 ст.273, ч.1 ст.275 КК України, слідчий суддя приходить до висновку, що внесене слідчим клопотання є обґрунтованим та підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст.93, 234, 237, 309 КПК України, слідчий суддя,-

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання слідчого задоволити.

Огляд місця події, який проводився 28.12.2019 року прокурором Великоберезнянського відділу Ужгородської місцевої прокуратури ОСОБА_5 , за адресою: Великоберезнянський район, смт.Великий Березний, вул..Штефаника, 124,

вважати проведеним відповідно до вимог закону з наданням дозволу на обшук.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Ужгородського

міськрайонного суду ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення03.01.2020
Оприлюднено06.02.2023
Номер документу86858603
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення огляду

Судовий реєстр по справі —308/15/20

Ухвала від 15.06.2021

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Малюк В. М.

Ухвала від 26.03.2021

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Малюк В. М.

Ухвала від 26.03.2021

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Малюк В. М.

Ухвала від 25.03.2021

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Малюк В. М.

Ухвала від 27.02.2020

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Малюк В. М.

Ухвала від 13.02.2020

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Малюк В. М.

Ухвала від 10.02.2020

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Малюк В. М.

Ухвала від 13.02.2020

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Малюк В. М.

Ухвала від 10.02.2020

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Малюк В. М.

Ухвала від 05.02.2020

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Малюк В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні