Ухвала
від 20.12.2019 по справі 295/745/18
БОГУНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЖИТОМИРА

Справа №295/745/18

2/295/1012/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Про застосування заходів процесуального примусу

20.12.2019 року м. Житомир

Богунський районний суд м. Житомира в складі:

Головуючого судді Чішман Л.М.,

за участю секретаря судового засідання Козакевич І.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа: приватний нотаріус Житомирського районного нотаріального округу Доброльожа Віктор Віталійович про визнання заповіту недійсним, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з позовом, в якому просить визнати недійсним заповіт, складений ОСОБА_3 18 липня 2014 року, посвідчений приватним нотаріусом Житомирського районного нотаріального округу Доброльожею В.В. та зареєстрований в реєстрі №2237.

В судове засідання 20.12.2019 року сторони не з`явились, про час та місце розгляду справи повідомлялись належним чином.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступного висновку.

13.03.2019 року у справі призначено судово-психіатричну експертизу на вирішення якої поставлено ряд питань. Проведення експертизи доручено Житомирській обласній психіатричній лікарні та провадження у справі зупинено.

22.04.2019 року до суду повернуто матеріали даної цивільної справи для представлення експерту додаткових матеріалів необхідних для проведення судової експертизи, в тому числі, медичної карти амбулаторного хворого ОСОБА_3 з поліклініки за місцем проживання (загальну).

Ухвалою суду від 01.07.2019 було витребувано запитувані експертом документи, в тому числі, з Комунального підприємства Лікарня №2 Житомирської міської ради - оригінал медичної карти амбулаторного хворого ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

11.07.2019 року до суду надійшло повідомлення Комунального підприємства Лікарня №2 ім. В.П. Павлусенка про те, що у зв`язку з організацією комунального підприємства Центр первинної медико-санітарної допомоги Житомирської міської ради (далі КОМУНАЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА ЦПМСД), первинна документація пацієнтів була передана до вказаної амбулаторії.

13.11.2019 року ухвалою суду карту амбулаторного хворого ОСОБА_3 було витребувано з Комунального підприємства "Центр первинної медико санітарної допомоги" Житомирської міської ради.

25.11.2019 року Комунальне підприємство "Центр первинної медико санітарної допомоги" Житомирської міської ради повідомило про неможливість виконання ухвали суду у зв`язку з відсутністю медичної документації на ОСОБА_3 .

Таким чином, ухвали суду від 11.07.2019 року та 13.11.2019 року залишаються не виконаними.

Згідно з приписами ст. 107 Цивільного процесуального кодексу України експерт не має права з власної ініціативи збирати матеріали для проведення експертизи, усі матеріали, необхідні для проведення такої експертизи, експерту надає суд, якщо експертиза призначена судом.

При визначенні матеріалів, що надаються експерту чи експертній установі, суд у необхідних випадках вирішує питання про витребування відповідних матеріалів за правилами, передбаченими цим Кодексом для витребування доказів.

Відповідно до частин 6-9 ст. 84 Цивільного процесуального кодексу України будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Згідно статей 143, 144 Цивільного процесуального кодексу України заходами процесуального примусу є процесуальні дії, що вчиняються судом у визначених цим Кодексом випадках з метою спонукання відповідних осіб до виконання встановлених у суді правил, добросовісного виконання процесуальних обов`язків, припинення зловживання правами та запобігання створенню протиправних перешкод у здійсненні судочинства.

Заходи процесуального примусу застосовуються судом шляхом постановлення ухвали.

До заходів примусу, зокрема, належить тимчасове вилучення доказів для дослідження судом (п. 3 ч.1 ст. 144 Цивільного процесуального кодексу України).

Застосування до особи заходів процесуального примусу не звільняє її від виконання обов`язків, встановлених цим Кодексом.

Стаття 146 Цивільного процесуального кодексу України визначає, що в разі неподання письмових, речових чи електронних доказів, що витребувані судом, без поважних причин або без повідомлення причин їх неподання суд може постановити ухвалу про тимчасове вилучення цих доказів державним виконавцем для дослідження судом.

В ухвалі про тимчасове вилучення доказів для дослідження судом зазначаються:

1) повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) особи, в якої знаходиться доказ, його місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштові індекси, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України, номери засобів зв`язку та адреси електронної пошти, за наявності;

2) назва або опис письмового, речового чи електронного доказу;

3) підстави проведення його тимчасового вилучення;

4) кому доручається вилучення.

Ухвала про тимчасове вилучення доказів для дослідження судом є виконавчим документом, підлягає негайному виконанню та має відповідати вимогам до виконавчого документа, встановленим законом.

Згідно ч. 1 ст. 24 Закону України Про виконавче провадження виконавчі дії провадяться державним виконавцем за місцем проживання, перебування, роботи боржника або за місцезнаходженням його майна. Право вибору місця відкриття виконавчого провадження між кількома органами державної виконавчої служби, що можуть вчиняти виконавчі дії щодо виконання рішення на території, на яку поширюються їхні функції, належить стягувачу.

Суд звертає увагу Комунального підприємства Лікарня №2 ім. В.П. Павлусенка , що для проведення судової експертизи необхідна медична карта амбулаторного хворого ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який був зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 та помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , тому, відповідно, жодної декларації про вибір лікаря ОСОБА_3 не подавалось , та документи, що витребовуються, були заведені до створення Комунального підприємства Центр первинної медико - санітарної допомоги . Слід звернути увагу й на те, що до Комунального підприємства Центр первинної медико - санітарної допомоги медичної документації, щодо пацієнтів, які померли до моменту створення центру, не передавалось.

У зв`язку з чим, наявні усі підстави вважати, що необхідна медична документація перебуває у володінні Комунального підприємства Лікарня №2 ім. В.П. Павлусенка .

За наведених обставин, оскільки Комунальним підприємством Лікарня №2 ім. В.П. Павлусенка без поважних причин не виконало ухвали суду про витребування доказів, суд дійшов висновку про наявність підстав для застосування до вказаного комунального підприємства заходу процесуального примусу, а саме - тимчасове вилучення доказу.

Відповідно до положень ч. 3 ст. 146, ч. 1 ст. 353 Цивільного процесуального кодексу України ухвала про тимчасове вилучення доказу не підлягає оскарженню та підлягає до негайного виконання.

Керуючись ст. ст. 81, 84, 143, 144, 146, 353 Цивільного процесуального кодексу України, Законом України Про виконавче провадження , суд,-

ПОСТАНОВИВ :

Застосувати до Комунального підприємства Лікарня №2 ім. В.П. Павлусенка захід процесуального примусу у виді тимчасового вилучення доказів для проведення експертизи.

Тимчасово вилучити з Комунального підприємства Лікарня №2 ім. В.П. Павлусенка медичну карту амбулаторного хворого ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який був зареєстрований за адресою : АДРЕСА_1 та помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Доручити виконання ухвали Богунському відділу державної виконавчої служби міста Житомир Головного територіального управління юстиції у Житомирській області (місцезнаходження: м. Житомир, вулиця Перемоги, 55).

Стягувач: Богунський районний суд м. Житомира, місцезнаходження: м. Житомир, майдан Соборний, 1, ідентифікаційний номер юридичної особи: 02895981, контактний телефон (0412)-42-19-97.

Боржник: Комунальне підприємство Лікарня №2 ім. В.П. Павлусенка , місцезнаходження: м. Житомир, вул. Романа Шухевича, 2а, ідентифікаційний номер юридичної особи: 42789136, контактний телефон (0412)-48-41-30, адреса електронної пошти ztcml2@gmail.com.

Ухвала підлягає до негайного виконання.

Ухвала може бути оскаржена шляхом подання апеляційної скарги до Житомирського апеляційного суду через Богунський районний суд м. Житомира, протягом п`ятнадцяти днів, з дня її проголошення.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Л.М. Чішман

Дата ухвалення рішення20.12.2019
Оприлюднено15.01.2020
Номер документу86884742
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання заповіту недійсним

Судовий реєстр по справі —295/745/18

Ухвала від 18.08.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Крат Василь Іванович

Постанова від 07.07.2021

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Галацевич О. М.

Ухвала від 07.07.2021

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Галацевич О. М.

Постанова від 07.07.2021

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Галацевич О. М.

Ухвала від 07.07.2021

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Галацевич О. М.

Ухвала від 30.04.2021

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Галацевич О. М.

Ухвала від 30.04.2021

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Галацевич О. М.

Ухвала від 27.04.2021

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Галацевич О. М.

Ухвала від 27.04.2021

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Галацевич О. М.

Ухвала від 27.04.2021

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Галацевич О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні