Ухвала
від 09.01.2020 по справі 120/2579/19-а
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про зупинення провадження по справі

м. Вінниця

09 січня 2020 р. Справа № 120/2579/19-а

Вінницький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Заброцької Людмили Олександрівни,

за участю:

секретаря судового засідання: Литвина Д.С.,

представника позивача: Педченко Г.О.,

представника відповідача: Маркевича Т.Л.,

представників третіх осіб: Стадник О.С.,

Вельгус І.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання представника відповідача про зупинення провадження в адміністративній справі

за позовом: Державної екологічної інспекції у Вінницькій області, треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача - Головне управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області, Департамент агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Вінницької обласної державної адміністрації

до: Державного підприємства "Тростянецький спиртовий завод"

про: застосування заходів реагування у сфері державного нагляду

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Вінницького окружного адміністративного суду перебуває адміністративна справа за позовом Державної екологічної інспекції у Вінницькій області, треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача - Головне управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області, Департамент агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Вінницької обласної державної адміністрації до Державного підприємства "Тростянецький спиртовий завод" про застосування заходів реагування у сфері державного нагляду.

Ухвалою суду від 14.08.2019 року відкрито провадження у справі та вирішено здійснювати розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін (у письмовому провадженні).

Ухвалою суду від 16.09.2019 року, за наслідком розгляду відзиву відповідача та заперечень щодо розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження, розгляд справи вирішено здійснювати в порядку загального позовного провадження.

Ухвалою суду від 19.11.2019 року вирішено залучити до участі у справі у якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача - Головне управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області, Департамент агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Вінницької обласної державної адміністрації.

08.01.2020 року представником відповідача подано заяву про зупинення провадження в даній справі до набрання законної сили рішенням Вінницького окружного адміністративного суду в справі № 120/4156/19-а за позовом Державного підприємства "Тростянецький спиртовий завод" до Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області, Департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Вінницької області державної адміністрації про визнання протиправними та скасування наказів.

Подана заява мотивована тим, що за результатами розгляду справи №120/4156/19-а Вінницьким окружним адміністративним судом буде вирішено питання законності/протиправності прийняття Головним управлінням Держпродспоживслужби у Вінницькій області наказу від 12.11.2019 року №75-О та Департаментом агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Вінницької обласної державної адміністрації наказу від 13.11.2019 року №149.

Таким чином, як зазначає представник відповідача, у випадку задоволення вимог Державного підприємства "Тростянецький спиртовий завод" у справі №120/4156/19-а та скасування наказів про скасування погодження, затвердження та реєстрації паспорту МВВ, питання виконання відповідачем в даній справі №120/2579/19-а вимог позивача щодо отримання паспорту МВВ не викликатиме сумнівів ( т. 2 а.с. 75 - 79 ).

Представник відповідача в судовому засіданні підтримав подане клопотання.

Представник позивача та представники третіх осіб при вирішенні даного клопотання поклалися на розсуд суду.

Суд, розглянувши подане клопотання, дослідивши матеріали справи приходить до висновку про наявність підстав для його задоволення з огляду на таке.

Підстави для зупинення провадження у справі визначені статтею 236 КАС України, а зокрема частиною 1 зазначеної статті встановлено імперативні підстави.

Так, відповідно до пункту 3 частини 1 статті 236 КАС України, суд зупиняє провадження у справі в разі об`єктивної неможливості розгляду цієї справи до вирішення іншої справи, що розглядається в порядку конституційного провадження, адміністративного, цивільного, господарського чи кримінального судочинства, - до набрання законної сили судовим рішенням в іншій справі.

Як вбачається з матеріалів справи, позивач в адміністративному позові просить суд застосувати заходи реагування у сфері державного нагляду (контролю) до Державного підприємства "Тростянецький спиртовий завод" у вигляді заборони використання ДП "Тростянецький спиртовий завод" проммайданчика 2 поля фільтрації (бардо поля) до моменту отримання ДП "Тростянецький спиртовий завод" паспорту місця видалення відходів під бардо полями.

Судом встановлено, що підставою звернення до суду із даним позовом є недотримання відповідачем при експлуатації підприємства екологічних вимог та невиконання припису щодо усунення виявлених порушень, а саме відповідачем не оформлено паспорт місця видалення відходів (бардополя).

Разом з тим, в ході підготовчого провадження в справі відповідачем надано докази отримання паспорта місця видалення відходів (бардополя) ДП "Тростянецький спиртовий завод", який був погоджений 30.10.2019 Головним управлінням Держпродспоживслужби у Вінницькій області та затверджений 06.11.2019 Департаментом агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Вінницької обласної державної адміністрації. Затвердженому паспорту був присвоєний реєстраційним номер 30-20/19 від 06.11.2019 року та відповідно внесено в реєстр.

Проте, наказом Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області від 12.11.2019 року №75-О вирішено скасувати раніше надане погодження вказаного паспорта місця видалення відходів ДП "Тростянецький спиртовий завод", на підставі чого наказом Департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Вінницької обласної державної адміністрації від 13.11.2019 №149 скасовано затвердження та реєстрацію паспорта місця видалення відходів (бардополя) ДП "Тростянецький спиртовий завод" та, відповідно, видалено інформацію з реєстру.

Відповідач не погодившись з такими рішеннями Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області та Департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Вінницької обласної державної адміністрації, вважаючи їх протиправними та такими, що порушують його права, звернувся до суду з адміністративним позовом про їх оскарження.

Судом встановлено, що ухвалою Вінницького окружного адміністративного суду від 16.12.2019 року відкрито провадження у справі №120/4156/19-а за позовом Державного підприємства "Тростянецький спиртовий завод" про визнання протиправними та скасування наказу Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області № 75-О від 12.11.2019 року про скасування погодження паспорта місця видалення відходів та наказу Департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Вінницької обласної державної адміністрації № 149 від 13.11.2019 року про скасування затвердження та реєстрації паспорта місця видалення відходів.

Також в рамках адміністративної справи №120/4156/19-а судом винесено ухвалу про забезпечення позову від 16.12.2019 року, якою зупинено дію оскаржуваних наказів.

Виходячи з наведеного, суд вважає, що обставини, які будуть встановленні за наслідком розгляду справи № 120/4156/19-а, зокрема щодо правомірності/протиправності наказу Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області № 75-О від 12.11.2019 року про скасування погодження паспорта місця видалення відходів та наказу Департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Вінницької обласної державної адміністрації № 149 від 13.11.2019 року про скасування затвердження та реєстрації паспорта місця видалення відходів, мають значення для правильного вирішення даної адміністративної справи, оскільки факт виконання/невиконання відповідачем вимог Державної екологічної інспекції у Вінницькій області ставиться в залежність від правомірності/протиправності зазначених наказів, які відповідачем наразі оскаржуються.

Також суд зауважує, що зібрані в даній справі докази не дозволяють належним чином встановити та оцінити обставини ( факти ), які є предметом судового розгляду, без надання оцінки рішенням третіх осіб в даній справі ( наказу Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області від 12.11.2019 року №75-О та наказу Департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Вінницької обласної державної адміністрації від 13.11.2019 року №149), разом з тим зазначені рішення є предметом оскарження в справі №120/4156/19-а.

Таким чином, суд дійшов висновку про об`єктивну неможливість продовження розгляду даної адміністративної справи за позовом Державної екологічної інспекції у Вінницькій області, треті особи, які не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача - Головне управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області, Департамент агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Вінницької обласної державної адміністрації до Державного підприємства "Тростянецький спиртовий завод" щодо застосування заходів реагування у сфері державного нагляду до набрання законної сили судовим рішенням в справі № 120/4156/19-а.

За таких обставин провадження у цій справі належить зупинити на підставі пункту 3 частини 1 статті 236 КАС України.

Керуючись статтями 236, 248, 256, 295, КАС України, -

УХВАЛИВ:

Заяву представника відповідача про зупинення провадження в справі задовольнити.

Провадження в адміністративній справі № 120/2579/19-а за позовом Державної екологічної інспекції у Вінницькій області, треті особи, які не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача - Головне управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області, Департамент агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Вінницької обласної державної адміністрації до Державного підприємства "Тростянецький спиртовий завод" про застосування заходів реагування у сфері державного нагляду зупинити до набрання законної сили судовим рішенням в адміністративній справі № 120/4156/19-а за позовом Державного підприємства "Тростянецький спиртовий завод" до Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області, Департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Вінницької обласної державної адміністрації про визнання протиправними та скасування наказів, яка знаходиться в провадженні Вінницького окружного адміністративного суду.

Зобов`язати сторони повідомити суд про усунення обставин, що слугували підставою зупинення провадження у справі.

Копію ухвали направити сторонам та третім особам.

Ухвала суду першої інстанції набирає законної сили в порядку, визначеному ст. 256 КАС України.

Відповідно до ст. 295 КАС України, апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини ухвали суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Повний текст ухвали виготовлено 14.01.2020

Суддя Заброцька Людмила Олександрівна

СудВінницький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення09.01.2020
Оприлюднено17.01.2020
Номер документу86924692
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —120/2579/19-а

Рішення від 02.11.2020

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Заброцька Людмила Олександрівна

Ухвала від 07.10.2020

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Заброцька Людмила Олександрівна

Ухвала від 21.09.2020

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Заброцька Людмила Олександрівна

Ухвала від 09.01.2020

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Заброцька Людмила Олександрівна

Ухвала від 19.11.2019

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Заброцька Людмила Олександрівна

Ухвала від 16.09.2019

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Заброцька Людмила Олександрівна

Ухвала від 14.08.2019

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Заброцька Людмила Олександрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні