Ухвала
від 17.01.2020 по справі 824/847/18-а
ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про витребування доказів

17 січня 2020 р. м. Чернівці справа № 824/847/18-а

Чернівецький окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Левицького В.К.

участю секретаря судового засідання Сулими М.П.

сторін:

представника позивача - Зінича М.В.

відповідач - не з`явився

розглянув у відкритому судовому засіданні клопотання судового експерта про надання додаткових матеріалів в адміністративній справі

за позовом ОСОБА_1

до Мигівської сільської ради Вижницького району Чернівецької області

про визнання протиправним та скасування рішення.

В С Т А Н О В И В:

У провадженні Чернівецького окружного адміністративного суду знаходиться адміністративна справа за позовом ОСОБА_1 до Мигівської сільської ради Вижницького району Чернівецької області про визнання протиправним та скасування рішення 18 сесії 7 скликання Мигівської сільської ради Вижницького району Чернівецької області №406-18/17 від 02.11.2017 р. про затвердження генерального плану села Мигове Вижницького району Чернівецької області розробленого ПП "Центр Європейського розвитку" м. Львів.

Ухвалами Чернівецького окружного адміністративного суду від 16.05.2019 р. у справі № 824/847/18-а призначено судову інженерно-технічну експертизу, проведення якої доручено Львівському науково-дослідному інституту судових експертиз, а також зупинено провадження у справі.

08.01.2020 р. від судового експерта Львівського науково-дослідного інституту судових експертиз Хміль В.Р. на адресу суду надійшло клопотання про надання додаткових матеріалів, необхідних для проведення судової будівельно- та земельно-технічної експертизи за матеріалами адміністративної справи №824/847/18-а.

У поданому клопотанні судовий експерт, відповідно до ст. 68 КАС України, п. 2.1 Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень, затвердженої Наказом Міністерства юстиції України №53/5 від 08.10.1998 р., для проведення судової будівельно- та земельної-технічної експертизи, призначеної ухвалою від 16.05.2019 р., просить додатково надати:

- генеральний план с. Мигове Вижницького району Чернівецької області, який розроблений ПП "Центр Європейського розвитку" м. Львів та затверджений рішенням 18 сесії 7 скликання Мигівської сільської ради на паперовому та електронному носіях;

- рішення органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування з питань планування і забудови території, з якими необхідно співставити генеральний план с. Мигове;

- завдання на розроблення містобудівної документації с. Мигове;

- старий генеральний план с. Мигове Вижницького району Чернівецької області на паперовому та електронному носіях;

- правовстановлюючу та технічну документацію із землеустрою (в повному обсязі) на земельну ділянку ОСОБА_1 , яка розташована в АДРЕСА_1 ;

- правовстановлюючу та технічну документацію із землеустрою (в повному обсязі) на земельну ділянку ОСОБА_2 , яка розташована в АДРЕСА_2 ;

- правовстановлюючу та технічну документацію із землеустрою (в повному обсязі) на земельну ділянку ОСОБА_3 , яка розташована в АДРЕСА_2 .

Ухвалою Чернівецького окружного адміністративного суду від 09.01.2020 р. поновлено провадження в адміністративній справі № 824/847/18-а. Призначено до розгляду клопотання судового експерта Львівського науково-дослідного інституту судових експертиз Хміль В.Р. про надання додаткових матеріалів, необхідних для проведення судової будівельно- та земельно-технічної експертизи за матеріалами адміністративної справи №824/847/18-а у відкритому судовому засіданні на 17.01.2020 р.

У судовому засіданні, яке відбулося 17.01.2020 р., представник позивача не заперечував щодо поданого судовим експертом клопотання та просив витребувати необхідні документи від відповідача.

Відповідач у судове засідання, призначене на 17.01.2020 р., не з`явився, явку представника не забезпечив, хоча належним чином був повідомлений про дату, час та місце судового розгляду, що підтверджується матеріалами справи.

Відповідно до ч. 1 ст. 205 КАС України, неявка у судове засідання будь-якого учасника справи, за умови що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті.

Пунктом 1 ч. 3 ст. 205 КАС України встановлено, що якщо учасник справи або його представник були належним чином повідомлені про судове засідання, суд розглядає справу за відсутності такого учасника справи у разі неявки в судове засідання учасника справи (його представника) без поважних причин або без повідомлення причин неявки.

Частиною 2 ст. 44 КАС України передбачено, що учасники справи зобов`язані добросовісно користуватися належними їм процесуальними правами і неухильно виконувати процесуальні обов`язки.

Враховуючи положення ст. ст. 44 та 205 КАС України, суд вважає, що неявка у судове засідання відповідача без поважних причин, належним чином повідомлено про дату, час і місце засідання, не є перешкодою для розгляду поданого судовим експертом клопотання.

Розглянувши клопотання судового експерта, заслухавши думку представника позивача, суд зазначає наступне.

Відповідно до п. 2 ч. 6 ст. 68 КАС України експерт має право, у т.ч.: заявляти клопотання про надання йому додаткових матеріалів і зразків, якщо експертиза призначена судом.

Пунктом 1 ч. 1 ст. 13 Закону України "Про судову експертизу" № 4038-XII від 25.02.1994 р. передбачено, що незалежно від виду судочинства судовий експерт має право, у т.ч.: подавати клопотання про надання додаткових матеріалів, якщо експертиза призначена судом або органом досудового розслідування або ознайомлюватися з матеріалами справи, що стосуються предмета судової експертизи.

Згідно з п. 2.1 Розділу 2 Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень відповідно до процесуального законодавства експерт має право, у т.ч.: заявляти клопотання про надання додаткових матеріалів і зразків та вчинення інших дій, пов`язаних із проведенням експертизи.

Матеріали, необхідні для проведення експертизи, експерту надає суд, якщо експертиза призначена судом, або учасник справи, якщо експертиза проводиться за його замовленням. При призначенні експертизи суд з урахуванням думки учасників справи визначає, які саме матеріали необхідні для проведення експертизи. Суд може також заслухати призначених судом експертів з цього питання. Копії матеріалів, що надаються експерту, можуть залишатися у матеріалах справи (ч. 1 ст. 105 КАС України).

При визначенні матеріалів, що надаються експерту чи експертній установі, суд у необхідних випадках вирішує питання про витребування відповідних матеріалів за правилами, визначеними цим Кодексом для витребування доказів (ч. 3 ст. 105 КАС України).

В силу вимог ч. 1 та ч. 4 ст. 9 КАС України розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості. Суд вживає визначені законом заходи, необхідні для з`ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

Відповідно до ч. 1 ст. 72 КАС України доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Згідно ч. 3 ст. 77 КАС України докази суду надають учасники справи. Суд може пропонувати сторонам надати докази та збирати докази з власної ініціативи, крім випадків, визначених цим Кодексом.

З огляду на наведене, клопотання судового експерта є обґрунтованим та підлягає задоволенню, у зв`язку із цим суд витребовує з Мигівської сільської ради Вижницького району Чернівецької області та ОСОБА_1 наведені у клопотанні докази.

Окрім цього, з метою з`ясування всіх обставин у справі, суд вважає за необхідне витребувати з приватного підприємства "Центр Європейського розвитку" наступні документи: генеральний план села Мигове Вижницького району Чернівецької області (текстові та графічні матеріали) на паперових та електронних носіях; докази передачі Мигівській сільській раді Вижницького району Чернівецької області розробленого генерального плану села Мигове Вижницького району Чернівецької області (текстові та графічні матеріали).

Згідно ч. 5 ст. 44 КАС України учасники справи зобов`язані, в т.ч.: подавати наявні у них докази в порядку та строки, встановлені законом або судом, не приховувати докази; надавати суду повні і достовірні пояснення з питань, які ставляться судом, а також учасниками справи в судовому засіданні; виконувати процесуальні дії у встановлені законом або судом строки; виконувати інші процесуальні обов`язки, визначені законом або судом.

Якщо документи подаються учасниками справи до суду або надсилаються іншим учасникам справи в паперовій формі, такі документи скріплюються власноручним підписом учасника справи (його представника). Копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством. Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який знаходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення (ч. 10 ст. 44, ч. 4, 5 ст. 94 КАС України).

Будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали. У випадку неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, визначені цим Кодексом. У разі неподання суб`єктом владних повноважень витребуваних судом доказів без поважних причин або без повідомлення причин суд, залежно від того, яке ці докази мають значення, може визнати обставину, для з`ясування якої витребовувався доказ, або відмовити у її визнанні, або розглянути справу за наявними в ній доказами, а у разі неподання доказів позивачем - також залишити позовну заяву без розгляду (ч. 6-9 ст. 80 КАС України).

Частиною 7 ст. 80 КАС України встановлено, що особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

Беручи до уваги наведене, суд зобов`язує Мигівську сільську раду Вижницького району Чернівецької області, ОСОБА_1 та приватне підприємство "Центр Європейського розвитку" надати витребувані докази (документи, що надаються в копіях мають бути належним чином посвідчені та придатні для читання) в п`ятиденний строк з дати отримання копії ухвали.

Крім цього, суд вважає за необхідне зазначити, що за приписами ст. 129-1 Конституції України судові рішення є обов`язковими до виконання. Принцип обов`язковості судових рішень закріплений і у ст. 14 КАС України, відповідно до змісту якої судові рішення, що набрали законної сили, є обов`язковими до виконання всіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їх об`єднаннями на всій території України. Невиконання судового рішення тягне за собою відповідальність, встановлену законом.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 68, 105,122, 132, 133, 159 - 164, 171, 241, 243, 248, 257 - 262 КАС України, суд, -

У Х В А Л И В:

1. Клопотання судового експерта задовольнити.

2. Витребувати з Мигівської сільської ради Вижницького району Чернівецької області та ОСОБА_1 наступні документи:

- генеральний план с. Мигове, затверджений рішенням 18 сесії 7 скликання Мигівської сільської ради на паперовому та електронному носіях;

- рішення органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування з питань планування і забудови території с. Мигове, Вижницького району, Чернівецької області;

- завдання на розроблення містобудівної документації с. Мигове, Вижницького району, Чернівецької області;

- старий генеральний план с. Мигове Вижницького району Чернівецької області на паперовому та електронному носіях;

- правовстановлюючу та технічну документацію із землеустрою (в повному обсязі) на земельну ділянку ОСОБА_1 , яка розташована в АДРЕСА_1 ;

- правовстановлюючу та технічну документацію із землеустрою (в повному обсязі) на земельну ділянку ОСОБА_2 , яка розташована в АДРЕСА_2 ;

- правовстановлюючу та технічну документацію із землеустрою (в повному обсязі) на земельну ділянку ОСОБА_3 , яка розташована в АДРЕСА_2 .

3. Витребувати з приватного підприємства "Центр Європейського розвитку" (80383, Львівська область, Жовківський район, село Малехів, вул. Галицька, буд. 1Б, код ЄДРПОУ 35185980) наступні документи:

- генеральний план села Мигове Вижницького району Чернівецької області (текстові та графічні матеріали) на паперових та електронних носіях;

- докази передачі Мигівській сільській раді Вижницького району Чернівецької області розробленого генерального плану села Мигове Вижницького району Чернівецької області (текстові та графічні матеріали).

4. Для подання до суду витребуваних доказів встановити Мигівській сільській раді Вижницького району Чернівецької області, ОСОБА_1 та приватному підприємству "Центр Європейського розвитку" п`ятиденний строк з дати отримання копії ухвали.

Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення та оскарженню не підлягає.

Ухвала у повному обсязі складена 21.01.2020 р.

Суддя В.К. Левицький

СудЧернівецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення17.01.2020
Оприлюднено22.01.2020
Номер документу87041423
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —824/847/18-а

Ухвала від 25.03.2021

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Брезіна Тетяна Миколаївна

Ухвала від 19.02.2021

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Брезіна Тетяна Миколаївна

Ухвала від 19.02.2021

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Брезіна Тетяна Миколаївна

Постанова від 19.01.2021

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Сторчак В. Ю.

Ухвала від 21.12.2020

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Сторчак В. Ю.

Ухвала від 15.12.2020

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Сторчак В. Ю.

Ухвала від 25.11.2020

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Сторчак В. Ю.

Ухвала від 10.09.2020

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Левицький Василь Костянтинович

Ухвала від 24.07.2020

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Левицький Василь Костянтинович

Ухвала від 17.01.2020

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Левицький Василь Костянтинович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні