Ухвала
від 22.01.2020 по справі 520/14114/19
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61022, м. Харків, майдан Свободи, 6, inbox@adm.hr.court.gov.ua, ЄДРПОУ: 34390710

УХВАЛА

22.01.2020р. № 520/14114/19

Харківський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді - Кухар М.Д., розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження клопотання Громадської організації "Військово-патріотична організація "ФРАЙКОР" про виключення третьої особи зі складу учасників справи у справі за адміністративним позовом Головного територіального управління юстиції у Харківській області до Громадської організації "Військово-патріотична організація "ФРАЙКОР" , третя особа - адвокат Лутковська Валерія Володимирівна в інтересах представництва в Україні Міжнародної громадської організації "Freedom House" (Фрідом Хаус Інк.) про заборону діяльності юридичної особи шляхом припинення, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач, Головне територіальне управління юстиції у Харківській області, звернувся до Харківського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом, в якому просить суд:

- заборонити діяльність шляхом припинення ГРОМАДСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ "ВІЙСЬКОВО-ПАТРІОТИЧНА ОРГАНІЗАЦІЯ "ФРАЙКОР" із статусом юридичної особи (код ЄДРПОУ 42007129).

- призначити комісію з припинення юридичної особи (ліквідаційну комісію), голову комісії або ліквідатора та встановити порядок і строк заявлення кредиторами своїх вимог до юридичної особи, що припиняється.

- зобов`язати комісію з припинення юридичної особи (ліквідаційну комісію) провести припинення (ліквідацію) у порядку та строки, визначені Цивільним кодексом України.

- справу розглядати в порядку спрощеного позовного провадження без участі представника Головного територіального управління юстиції у Харківській області.

20.01.2020 через канцелярію суду від відповідача, Громадської організації "Військово-патріотична організація "ФРАЙКОР", надійшло клопотання, в якому відповідач просить виключити адвокат Лутковська Валерія Володимирівна в інтересах представництва в Україні Міжнародної громадської організації "Freedom House" (Фрідом Хаус Інк.) з кола третіх осіб, які не заявляють вимог на предмет спору.

Вирішуючи вказане клопотання суд зазначає наступне.

Відповідно до ст. 49 КАС України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов`язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи. Якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. Вступ третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, не має наслідком розгляд адміністративної справи спочатку.

Відтак, КАС України передбачає можливість залучення третіх осіб на стадії відкриття провадження у справі.

З приводу виключення адвоката Лутковської Валерії Володимирівни в інтересах представництва в Україні Міжнародної громадської організації "Freedom House" (Фрідом Хаус Інк.) як третьої особи, суд зазначає, що Кодексом адміністративного судочинства України не передбачено повноваження суду на здійснення процесуальної дії з виключення учасника справи, як і не визначено взагалі такої процесуальної дії.

Суд не наділений повноваженнями визначати та проводити будь-які додаткові процесуальні дії, не встановлені КАС України.

Крім того, відповідач в обгрунтування клопотання зазначає, що представництво в Україні Міжнародної громадської організації "Freedom House" (Фрідом Хаус Інк . ) не є юридичною особою, а відтак не має право бути учасником справи, посилаючись на Ухвалу Великої Палати Верховного Суду у справі 199/1478/17.

Проте, суд зазначає, що третьою особою у даній справі є адвокат Лутковська Валерія Володимирівна в інтересах представництва в Україні Міжнародної громадської організації "Freedom House" (Фрідом Хаус Інк.), а не само представництво.

Крім того, ухвала на яку посилається відповідач стосується представництва громадськими організаціями прав фізичних осіб,які є позивачами, а не участі таких організацій у розгляді справ в якості третіх осіб у своїх власних інтересах.

Кодекс адміністративного судочинства України визначає наявність статусу юридичної особи як обов`язкову умову виключно для сторін. Обов`язкову наявність такого статусу для третіх осіб КАС України не визначає.

Позивач підчас подання позовної заяви самостійно вирішує зміст та обсяг позовних вимог, а також зазначає склад учасників справи.

З огляду на те, що вчинення такої процесуальної дії як виключення учасника справи зі складу таких учасників не передбачено КАС України, в суду відсутні підстави для задоволення клопотання відповідача.

Керуючись ст.ст. 49, 241-244, 248, 256, 257, 263 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

У Х В А Л И В :

Клопотання Громадської організації "Військово-патріотична організація "ФРАЙКОР" про виключення третьої особи зі складу учасників справи у справі за адміністративним позовом Головного територіального управління юстиції у Харківській області до Громадської організації "Військово-патріотична організація "ФРАЙКОР" , третя особа - адвокат Лутковська Валерія Володимирівна в інтересах представництва в Україні Міжнародної громадської організації "Freedom House" (Фрідом Хаус Інк. ) про заборону діяльності юридичної особи шляхом припинення- залишити без задоволення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Кухар М.Д.

Дата ухвалення рішення22.01.2020
Оприлюднено23.01.2020

Судовий реєстр по справі —520/14114/19

Постанова від 09.07.2020

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Подобайло З.Г.

Постанова від 09.07.2020

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Подобайло З.Г.

Ухвала від 18.05.2020

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Подобайло З.Г.

Ухвала від 18.05.2020

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Подобайло З.Г.

Рішення від 23.03.2020

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Кухар М.Д.

Ухвала від 02.03.2020

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Кухар М.Д.

Ухвала від 14.02.2020

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Кухар М.Д.

Ухвала від 07.02.2020

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Кухар М.Д.

Ухвала від 22.01.2020

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Кухар М.Д.

Ухвала від 22.01.2020

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Кухар М.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні