Рішення
від 20.01.2020 по справі 615/1043/19
ВАЛКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 615/1043/19

Провадження № 2/615/29/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

20 січня 2020 року м. Валки

Валківський районний суд Харківської області в складі:

головуючого судді Товстолужського О.В.,

при секретарях Партолі О.Є.,

Корсун В.В.,

за участю представника позивача ОСОБА_1 ,

представника відповідача Цибулько М . В . ,

представника третьої особи Оріщенко Н.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні за правилами загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_3 до Старомерчицької селищної ради Валківського району Харківської області, третя особа: Товариство з обмеженою відповідальністю АГРОХОЛДИНГ ВОСТОК про визнання права на земельну частку (пай),

в с т а н о в и в:

16 липня 2019 року до Валківського районного суду Харківської області надійшов позов ОСОБА_3 до Старомерчицької сільської ради Валківського району Харківської області про визнання права на земельну частку (пай).

Після уточнень, в позові зазначено, що з 01.07.1973 року ОСОБА_3 був прийнятий в члени КСП Восток Валківського району Харківської області, а після реорганізації КСП Восток в агрофірму Восток , з 02.06.1994 року продовжив роботу в агрофірмі на посаді бригадира тракторної бригади. 20.03.1996 року агрофірма Восток отримала Державний акт на право колективної власності на землю серії ХР № 06-00-000661, до якого додано список громадян - членів агрофірми Восток , де прізвище ОСОБА_3 вказане під номером 31.

Також в позові зазначено, що 25.03.2017 року протоколом № 2 затверджено рішення загальних зборів членів колишнього КСП Восток - агрофірми Восток про затвердження уточненого переліку громадян-працівників та пенсіонерів колишнього реформованого КСП Восток - агрофірма Восток , що мають право на земельну частку (пай), складений уточнений перелік, що є додатком до Державного акту на право колективної власності на землю агрофірми Восток серії ХР № 06-00-000661. У зазначеному додатку переліку, ОСОБА_3 вказаний під № 392. Звернувшись 22.04.2019 року до Міжрайонного управління у Валківському та Коломацькому районах Головного управління Держгеокадастру у Харківській області із заявою про отримання сертифіката, позивач отримав відповідь про відсутність сертифіката на право на земельну частку (пай) по КСП Восток - агрофірма Восток виготовленого на його ім`я. Відсутність сертифікату унеможливлює реалізацію позивачем права на земельну частку (пай).

В позові ОСОБА_3 вимагає визнати за ним право на земельну частку (пай), розміром 6,4636 умовних кадастрових гектар з земель колективної власності колишнього КСП Восток - агрофірми Восток на території Старомерчицької селищної ради Валківського району Харківської області.

В судовому засіданні представник позивача позов підтримав та прохав його задовольнити посилаючись на обставини викладені в позові.

Представник відповідача Старомерчицької селищної ради Валківського район, Харківської області в судовому засіданні позов визнала та пояснила, що дійсно ОСОБА_3 був членом КСП Восток Валківського району Харківської області у вказаний в позові час, на момент паювання земель, позивач значився в списках - додатках до Державного акту, а тому ОСОБА_3 має право на земельну частку (пай).

Представник третьої особи - товариство з обмеженою відповідальністю АГРОХОЛДИНГ ВОСТОК в судовому засіданні посилаючись на письмові пояснення зазначив, що позивачем не доведено, що Старомерчицька селищна рада є належним відповідачем у справі, оскільки ОСОБА_3 не звертався до неї із вимогою видати йому Сертифікат на право на земельну частку (пай). Крім того, позивачем не доведено, що взагалі ким-небудь не визнається його право. На думку представника третьої особи, вказані обставини є підставою для відмови в задоволенні позову.

Відповідно до п. 3 ч. 3 ст. 265 ЦПК України, рішення має містити зазначення процесуальних дій у справі.

16 липня 2019 року ОСОБА_3 звернувся до суду із позовом до Старомерчицької сільської ради Валківського району Харківської області про визнання права на земельну частку (пай), а 19 липня 2019 року позивач подав заяву із уточненням підстав для звернення до суду.

Ухвалою судді від 19.07.2019 року провадження у справі відкрите та призначено підготовче судове засідання.

14.08.2019 року до суду від Старомерчицької селищної ради Валківського району Харківської області надійшов відзив в якому представник відповідача визнає позов та зазначає, що ОСОБА_3 дійсно працював у КСП Восток , а надалі в реорганізованій агрофірмі Восток та на момент проведення паювання земель КСП Восток був членом КСП. Відповідно до списку громадян-членів агрофірми Восток станом на 01.01.1996 року ОСОБА_3 зазначений за №31, а тому ОСОБА_3 має право на земельну частку (пай), розміром 6,4636 умовних кадастрових гектар (а.с.49).

Ухвалою суду від 14.08.2019 року підготовче провадження у справі закрите та призначено до судового розгляду по суті. Зазначеною ухвалою задоволене клопотання представника позивача та витребувано із Старомерчицької селищної ради Валківського району Харківської області документи, якими зафіксовано жеребкування та рішення селищної ради про передачу в оренду земельної частки (паю) №464, як не витребуваного паю (а.с.53).

03.09.2019 року на виконання ухвали до суду надійшли витребуванні документи (а.с.57-67).

04.09.2019 року до суду надійшла заява представника Товариства з обмеженою відповідальністю АГРОХОЛДИНГ ВОСТОК - адвоката Оріщенко Н.С. про вступ до участі у справі вказаного товариства в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача, оскільки у разі задоволенні позову, позивач набуде право власності на ту земельну частку (пай), яка знаходиться у користування ТОВ АГРОХОЛДИНГ ВОСТОК на підставі договору оренди укладеного із Старомерчицькою селищною радою Валківського району Харківської області (а.с.68-75).

Ухвалою суду від 04.09.2019 року вирішено повернутись до стадії підготовчого провадження у цивільній справі за позовом ОСОБА_3 до Старомерчицької селищної ради Валківського району Харківської області про визнання права на земельну частку (пай) та залучено до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору

на стороні відповідача - Товариство з обмеженою відповідальністю АГРОХОЛДИНГ ВОСТОК та надано строк для подачі письмових пояснень щодо позову або відзиву (а.с.83-84).

30.09.2019 року до суду надійшли письмові пояснення представника третьої особи в яких зазначено, що ОСОБА_3 в позові жодним чином не обґрунтовує та не наводить доказів наявності факту невизнання, оспорювання чи будь-якого іншого порушення такого права Старомерчицькою селищною радою або іншою особою. Так само, позивачем не зазначається і про втрату ним документа, який засвідчує його право власності. За отримання Сертифікату на право на земельну частку (пай) позивач звертався не до відповідача, а до Міжрайонного управління у Валківському та Коломацькому районах Головного управління Держгеокадастру у Харківській області (а.с.87-89).

Ухвалою суду від 31 жовтня 2019 року підготовче провадження закрите та справу призначено до розгляду по суті та задоволене клопотання представника позивача та долучено до матеріалів цивільної справи копію Державного акту на право колективної власності на землю серії ХР 06-00-000661, список громадян-членів агрофірми Восток та уточнений перелік громадян-працівників та пенсіонерів колишнього реформованого КСП Восток - Агрофірма Восток , що мають право на земельну частку (пай). Разом з тим, відмовлено в задоволенні представника позивача про залучення до участі у справі в якості третьої особи Сектор з питань державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань Валківської районної державної адміністрації Харківської області та витребування у даної особи копії реєстраційної справи про реєстрацію права оренди земельної ділянки №392 та відомостей про наявність реєстрації права оренди залишку (паю) (а.с.134-135).

Суд, вислухавши пояснення учасників, дослідивши матеріали цивільної справи, прийшов до висновку, що позов підлягає задоволенню.

Судом встановлено, що відповідно до Трудової книжки колгоспника, ОСОБА_3 в 1973 році набув членство у КСП Восток Валківського району Харківської області. В зв`язку з реорганізацією КСП Восток в агрофірму Восток з 02.06.1994 року, продовжив роботу у агрофірмі на посаді бригадира тракторної бригади (а.с.9).

20.03.1996 року агрофірма Восток отримала Державний акт на право колективної власності на землю серії ХР № 06-00-000661, яким у колективну власність передані землі для ведення сільськогосподарського виробництва (а.с.10-12,110-111).

В додатку №1 Список громадян-членів агрофірми Восток до вищезазначеного Державного акту на право колективної власності на землю серії ХР № 06-00-000661, під номером 31, вказаний ОСОБА_3 (а.с.13-20,112-115).

25.03.2017 року протоколом № 2 затверджено рішення загальних зборів членів колишнього КСП Восток - агрофірми Восток про затвердження уточненого переліку громадян-працівників та пенсіонерів колишнього реформованого КСП Восток - агрофірма Восток , що мають право на земельну частку (пай), затверджений уточнений перелік, що є додатком до Державного акту на право колективної власності на землю агрофірми Восток серії ХР № 06-00-000661. У зазначеному списку, ОСОБА_3 вказаний під № 392 (а.с.121-127).

В листі Міжрайонного управління у Валківському та Коломацькому районах Головного управління Держгеокадастру у Харківській області № 31-20-0.23,141-228/121-19 від 25.04.2019 року зазначено, що сертифікат на право на земельну частку (пай) по КСП Восток - агрофірма Восток на ім`я ОСОБА_3 відсутній, а книга реєстрації права власності на земельну частку (пай) по агрофірмі Восток , на території Старомерчицької селищної ради ведеться та знаходиться в Валківській районній державній адміністрації (а.с.21).

Аналогічні правовідносини вже були предметом судового розгляду.

Так, рішенням Валківського районного суду Харківської області від 17.12.2014 року встановлені обставини про те, що члени КСП Восток , які зазначені у списку доданому до Державного акту на право колективної власності на землю серії ХР № 06-00-000661 мають право на земельну частку (пай), отже землі, що перебували у користуванні КСП Восток , розташованого на території Старомерчицької селищної ради Валківського району Харківської області підлягають паюванню відповідно до Указу Президента Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствами і організаціям .

Рішення було предметом перегляду апеляційної та касаційної інстанцій.

Ухвалою Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 30.11.2016 року вищезазначене рішення Валківського районного суду Харківської області від 17.12.2014 року залишено без змін (а.с.39-45).

Відповідно до ч. 4 ст. 82 ЦПК України, обставини, встановлені рішенням суду у цивільній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді іншої справи, у якій беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини, якщо інше не встановлено законом.

Сертифікат на земельну частку (пай) ОСОБА_3 не був виданий як і іншим бувшим членам КСП Восток , що також відображено в рішенні Валківського районного суду Харківської області від 17.12.2014 року.

Оскільки правовстановлюючого документа про наявність права на земельну частку (пай) ОСОБА_4 не має, його майнове право підлягає захисту в судовому порядку.

Вказані обставини спростовують твердження представника третьої особи, що стороною позивача не доведено, що ОСОБА_3 не має Сертифіката на право на земельну частку (пай).

Відповідно до ч. 1 ст. 5 ЦПК України, здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Згідно з ч. 3 ст. 152 ЗК України, захист прав громадян та юридичних осіб на земельні ділянки здійснюється, окрім іншого, шляхом визнання прав.

Як вбачається з ч. 2 ст. 14-1 Закону України Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) , організація розподілу земель, що залишилися у колективній власності, здійснюється сільською, селищною, міською радою, на території якої такі землі розташовані.

З листа Старомерчицької селищної ради Валківського району Харківської області №02-21/851 від 03.09.2019 року та доданих нього документів вбачається, що ОСОБА_3 при проведенні жеребкування отримав номер земельної частки (паю) - 464. Вказана земельна частка (пай) оформлена як не витребувані паї та рішеннями XLVII сесії VII скликання №1053-VII та №1051-VII від 05.04.2019 року передані в оренду третій особі ТОВ АГРОХОЛДИНГУ ВОСТОК (а.с.59-67).

Тобто, саме відповідач розпоряджається землями, в яких знаходиться земельна частка (пай) право на яку, вимагає визнати за собою позивач.

Таким чином, Старомерчицька селищна рада Валківського району є належним відповідачем у справі, оскільки є розпорядником земель (паїв) членів колишнього КСП Восток , які вважаються невитребуваними.

Згідно п. 2 Указу Президента України Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствами і організаціям № 720/95 від 08 серпня 1995 року, право на земельну частку (пай) мають члени колективного сільськогосподарського підприємства, сільськогосподарського кооперативу, сільськогосподарського акціонерного товариства, в тому числі пенсіонери, які раніше працювали в ньому і залишаються членами зазначеного підприємства, кооперативу, товариства, відповідно до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю.

Згідно з вимогами статей 22, 23 Земельного Кодексу України (у редакції від 22 червня 1993 року) та зазначеного Указу особа набуває право на земельний пай за наявності трьох умов: 1) перебування в членах Колективного сільськогосподарського підприємства на час паювання; 2) включення до списку осіб, доданого до державного акта на право колективної власності на землю; 3) одержання Колективним сільськогосподарським підприємством цього акта.

Враховуючи, що усі зазначені умови дотримані, суд вважає, що позивач набув право на земельну частку (пай).

Відповідно до статті 14 Конституції України, земля є основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави. Право власності на землю гарантується. Це право набувається і реалізується громадянами, юридичними особами та державою виключно відповідно до закону.

Частинами 6, 7 статті 6 Земельного Кодексу України 1990 року передбачено, що при обчисленні розміру середньої земельної частки, що обчислюється сільською, селищною, міською Радою народних депутатів враховуються сільськогосподарські угіддя (у тому числі рілля), якими користуються підприємства, установи, організації та громадяни у межах території даної Ради, крім тих підприємств, установ і організацій, землі яких не підлягають приватизації.

Загальний розмір обчисленої площі поділяється на кількість осіб, які працюють у сільському господарстві, пенсіонерів, які раніше працювали у сільському господарстві і проживають у сільській місцевості, а також осіб, зайнятих у соціальній сфері на селі.

Частина 2 статті 23 Земельного Кодексу України 1990 року визначала, що державний акт на право колективної власності на землю видається колективному сільськогосподарському підприємству, сільськогосподарському кооперативу, сільськогосподарському акціонерному товариству із зазначенням розмірів земель, що перебувають у власності підприємства, кооперативу, товариства і у колективній власності громадян. До державного акта додається список цих громадян.

Відповідно до інформації Валківської районної державної адміністрації за вих. № 01-45/1123 від 20.05.2019 року, уточнений розмір земельних часток (паїв) реформованого КСП Восток - агрофірма Восток зменшився і становить по ріллі - 5,7716 га, по пасовищах - 0,4991 га, по сіножатях - 0,1929 га. (а.с.23).

Оскільки позивач на час розпаювання земель мав членство в КСП Восток , його особу включено у Список громадян-членів агрофірми Восток доданого до Державного акту на право колективної власності на землю серії ХР № 06-00-000661, але відповідний сертифікат на ім`я позивача не виготовлений, суд вважає за необхідне визнати за ОСОБА_3 право на земельну частку (пай).

Керуючись ст. ст. 259, 263-265, 268 ЦПК України, суд,

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_3 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , що зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_1 ) до Старомерчицької селищної ради Валківського району Харківської області (що знаходиться за адресою: Харківська область, Валківський район, смт. Старий Мерчик, вул. Центральна, 5, код ЄДРПОУ: 04398123), третя особа: Товариство з обмеженою відповідальністю АГРОХОЛДИНГ ВОСТОК (що знаходиться за адресою: Харківська область, Нововодолазький район, с. Старовірівка, вул. Вишнева, 131, код ЄДРПОУ: 40155319) про визнання права на земельну частку (пай), - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_3 право на земельну частку (пай) розміром 6,4636 умовних кадастрових гектар із земель колективної власності колишнього КСП Восток - агрофірми Восток на території Старомерчицької селищної ради Валківського району Харківської області.

Повний текст рішення складений 29 січня 2020 року.

Рішення може бути оскаржено до Харківського апеляційного суду через Валківський районний суд Харківської області шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя О.В. Товстолужський

Дата ухвалення рішення20.01.2020
Оприлюднено04.02.2020
Номер документу87258824
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —615/1043/19

Постанова від 09.04.2020

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Яцина В. Б.

Постанова від 09.04.2020

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Яцина В. Б.

Ухвала від 16.03.2020

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Яцина В. Б.

Ухвала від 06.03.2020

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Яцина В. Б.

Рішення від 20.01.2020

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Товстолужський О. В.

Рішення від 20.01.2020

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Товстолужський О. В.

Ухвала від 31.10.2019

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Товстолужський О. В.

Ухвала від 31.10.2019

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Товстолужський О. В.

Ухвала від 31.10.2019

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Товстолужський О. В.

Ухвала від 31.10.2019

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Товстолужський О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні