Ухвала
від 03.02.2020 по справі 420/589/20
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 420/589/20

УХВАЛА

03 лютого 2020 року м. Одеса

Суддя Одеського окружного адміністративного суду Глуханчук О.В.,

розглянувши матеріали:

за позовною заявою громадської організації Правозахисний ромський центр (вул. Кутузакія, 1, м. Одеса, 65091) в особі керівника Кондура Володимира Анатолійовича (вул. Дача Ковалевського, 140, м. Одеса, 65038)

до Озерненської сільської ради (вул. Івана Баліки, 62-в, с. Озерне, Ізмаїльський район, Одеська область, 68600)

до Ізмаїльської районної державної адміністрації (пр-т. Суворова, 62, м. Ізмаїл, Одеська область, 68600)

про визнання протиправною бездіяльності та зобов`язання вчинити певні дії,

ВСТАНОВИВ:

27 січня 2020 року до суду надійшов адміністративний позов громадської організації Правозахисний ромський центр в особі керівника Кондура Володимира Анатолійовича до Озерненської сільської ради, Ізмаїльської районної державної адміністрації, у якому позивач просить суд: визнати протиправною бездіяльність Озерненської сільської ради та Ізмаїльської районної державної адміністрації через невжиття вказаними суб`єктами владних повноважень необхідних заходів щодо ліквідації наслідків екологічної катастрофи; зобов`язати Озерненську сільську раду, Ізмаїльську районну державну адміністрацію провести відновлювальні роботи за наслідками надзвичайної ситуації і заходи життєзабезпечення для постраждалих в зоні екологічної катастрофи берега озера Ялтуг на території села Озерне по вулицям Перша Травнева та Радянська.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 171 КАС України, суддя після одержання позовної заяви з`ясовує, чи відповідає позовна заява вимогам, встановленим статтями 160, 161, 172 цього Кодексу.

Так, згідно з ч. 3 ст. 161 КАС України, до позовної заяви додається документ про сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Частиною другою статті 132 КАС України визначено, що розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Правові засади справляння судового збору, платників, об`єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору визначаються Законом України «Про судовий збір» .

Згідно з ч. 1 ст. 3 Закону України «Про судовий збір» , судовий збір справляється за подання до суду позовної заяви та іншої заяви, передбаченої процесуальним законодавством.

Відповідно до прохальної частини у даному позові заявлено вимоги немайнового характеру (основну та похідну).

Відповідно до п. 3 ч. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» , у редакції від 01.01.2020 року, за подання до адміністративного суду адміністративного позову немайнового характеру, який подано юридичною особою, встановлена ставка судового збору у розмірі 1 прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Статтею 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» від від 14.11.2019 № 294-IX, з 01 січня 2020 року встановлено прожитковий мінімум працездатних осіб на місяць у розмірі 2102 гривні.

Отже, за звернення до суду із заявленими позовними вимогами немайнового характеру судовий збір складає 2102, 00 грн. (за ставкою 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб).

Відповідно до порядку сплати судового збору, визначеного частиною сьомою статті 6 Закону України «Про судовий збір» , у разі якщо позов подається одночасно кількома позивачами до одного або кількох відповідачів, судовий збір обчислюється з урахуванням загальної суми позову і сплачується кожним позивачем пропорційно долі поданих кожним з них вимог окремим платіжним документом.

У разі коли позов немайнового характеру подається одночасно кількома позивачами до одного або кількох відповідачів, судовий збір сплачується кожним позивачем окремим платіжним документом у розмірах, установлених статтею 4 цього Закону за подання позову немайнового характеру.

Судовий збір справляється з урахуванням загальної суми позову також у разі: подання позову одним позивачем до кількох відповідачів; об`єднання суддею в одне провадження кількох однорідних позовних вимог.

Як слідує з позовної заяви, позивачем заявлено позовні вимоги до двох відповідачів: Озерненської сільської ради та Ізмаїльської районної державної адміністрації.

За приписами п. 4 ч. 5 ст. 160 КАС України, в разі подання позову до декількох відповідачів в позовній заяві зазначається зміст позовних вимог щодо кожного з відповідачів.

До позовної заяви позивачем додано квитанцію від 21 січня 2020 року про сплату судового збору у розмірі 2102, 00 грн.

Проте, позивачем судовий збір сплачений лише за вимоги до одного відповідача. За подання позовної заяви до двох відповідачів позивачу необхідно сплатити 4204, 00 грн. (2102х2).

Таким чином, за звернення до суду з позовом до Озерненської сільської ради та Ізмаїльської районної державної адміністрації позивачу необхідно доплатити судовий збір у розмірі 2102, 00 грн.

Згідно вимог ч. 2 ст. 9 Закону України «Про судовий збір» , суд перед відкриттям (порушенням) провадження у справі, прийняттям до розгляду заяв (скарг) перевіряє зарахування судового збору до спеціального фонду Державного бюджету України.

У відповідності з п. 8 ч. 5 ст. 160 КАС України, в позовній заяві зазначаються перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності), зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

Згідно з приписами ч. 4 ст. 161 КАС України, позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази - позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

При цьому, відповідно до чч. 2, 4, 5 ст. 94 КАС України письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не визначено цим Кодексом. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього. Копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством. Учасник справи, який подає письмові докази в копіях (електронних копіях), повинен зазначити про наявність у нього або іншої особи оригіналу письмового доказу. Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який знаходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

Однак, як встановлено судом, позовна заява та додані до неї письмові докази не відповідають вищенаведеним вимогам ст.ст. 94, 160, 161 КАС України, а саме:

- всупереч вимогам п. 8 ч. 5 ст. 160 КАС України у в позовній заяві не зазначено відомостей щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових доказів, копії яких додано до позовної заяви;

- всупереч приписам ч. 4 ст. 161 КАС України, а також ст. 94 КАС України додані до позовної заяви копії документів (окрім Статуту громадської організації Правозахисний ромський центр , протоколу №1 установчих зборів засновників громадської організації Правозахисний ромський центр від 13 січня 2014 року, виписки з ЄДРЮО та ФОП серії АД №174916, протоколу №28 загальних зборів членів громадської організації Правозахисний ромський центр від 24 грудня 2019 року, заяви від 20 грудня 2019 року) жодним чином не засвідчені позивачем.

Отже, позивачу необхідно надати до суду належним чином оформлені та засвідчені копії документів, доданих до позовної заяви, а також зазначити про наявність у нього або іншої особи оригіналів цих письмових доказів.

Відповідно до ч. 1 ст. 169 КАС України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, встановлених статтями 160, 161 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня подання позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

За таких обставин, враховуючи, що виявлені недоліки перешкоджають суду вирішити питання про відкриття провадження в адміністративній справі, суд дійшов висновку, що позов повинен бути залишений без руху, а позивачу наданий термін для усунення недоліків.

Відповідно до ч. 2 ст. 169 КАС України, в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

На підставі викладеного, суд вважає, що адміністративний позов підлягає залишенню без руху та роз`яснює позивачу, що виявлені недоліки мають бути усунуті наступним чином, а саме шляхом надання до суду: оригіналу платіжного документу про доплату судового збору у розмірі 2102, 00 грн.; позовної заяви оформленої відповідно до п. 8 ч. 5 ст. 160 КАС України (щодо зазначення відомостей про наявність у позивача або іншої особи оригіналів письмових доказів, копії яких додано до заяви) та ст. 94, ч. 4 ст. 161 КАС України (щодо надання належним чином оформлених та засвідчених копій документів, доданих до позовної заяви).

Платiжні реквiзити для перерахування судового збору (станом на 01.01.2020): отримувач: УК у м.Одесі/Київський р-н/22030101; код отримувача: (ЄДРПОУ) 38016923; номер рахунку: UA 338999980313181206084015005; банк отримувача: Казначейство України (ЕАП); код банку отримувача (МФО) - 899998; наявність відомчої ознаки: 84 Окружні адміністративні суди.

Керуючись ст.ст. 94, 132, 160, 161, 169, 248, 256, 293 КАС України,

УХВАЛИВ:

Адміністративний позов громадської організації Правозахисний ромський центр в особі керівника Кондура Володимира Анатолійовича до Озерненської сільської ради, Ізмаїльської районної державної адміністрації про визнання протиправною бездіяльності та зобов`язання вчинити певні дії - залишити без руху.

Надати позивачу для усунення недоліків позовної заяви 10-денний строк з дня отримання копії ухвали.

Роз`яснити позивачу, що у разі невиконання ухвали суду у зазначений строк позовна заява буде вважатися неподаною та повернута позивачу з усіма доданими до неї документами.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала оскарженню окремо від рішення суду не підлягає. Заперечення на ухвалу можуть бути включені до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя О.В. Глуханчук

СудОдеський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення03.02.2020
Оприлюднено05.02.2020
Номер документу87320752
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —420/589/20

Ухвала від 22.12.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Корой С.М.

Ухвала від 25.09.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Вовченко О.А.

Рішення від 02.12.2020

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Глуханчук О.В.

Ухвала від 28.10.2020

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Глуханчук О.В.

Ухвала від 17.03.2020

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Глуханчук О.В.

Ухвала від 24.02.2020

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Глуханчук О.В.

Ухвала від 03.02.2020

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Глуханчук О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні