Ухвала
від 28.10.2020 по справі 420/589/20
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 420/589/20

У Х В А Л А

28 жовтня 2020 року м. Одеса

Одеський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Глуханчука О.В.,

секретар судового засідання - Любімова О.Є.

розглянувши клопотання представника позивача про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції у справі за позовом громадської організації «Правозахисний ромський центр» в особі керівника ОСОБА_1 до Озерненської сільської ради Ізмаїльського району Одеської області, Ізмаїльської районної державної адміністрації про визнання протиправною бездіяльності та зобов`язання вчинити певні дії,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Одеського окружного адміністративного суду знаходиться справа за адміністративним позовом громадської організації «Правозахисний ромський центр» в особі керівника ОСОБА_1 до Озерненської сільської ради Ізмаїльського району Одеської області, Ізмаїльської районної державної адміністрації, у якому позивач просить суд: визнати протиправною бездіяльність Озерненської сільської ради та Ізмаїльської районної державної адміністрації через невжиття вказаними суб`єктами владних повноважень необхідних заходів щодо ліквідації наслідків екологічної катастрофи; зобов`язати Озерненську сільську раду, Ізмаїльську районну державну адміністрацію провести відновлювальні роботи за наслідками надзвичайної ситуації і заходи життєзабезпечення для постраждалих в зоні екологічної катастрофи берега озера «Ялтуг» на території села Озерне по вулицям Перша Травнева та Радянська.

Ухвалою суду від 06 жовтня 2020 року, занесеною до протоколу судового засідання, закрито підготовче провадження в адміністративній справі № 420/589/20 та призначено справу до судового розгляду по суті на 28 жовтня 2020 року о 10 годині 00 хвилин.

У судове засідання, призначене для розгляду справи по суті на 28 жовтня 2020 року о 10 год. 00 хв., учасники справи не з`явились про дату, час і місце підготовчого засідання повідомлені належним чином та своєчасно.

27 жовтня 2020 року відповідачем (Озерненська сільська рада Ізмаїльського району Одеської області) через канцелярію суду засобами електронного зв`язку подано клопотання про участь у судовому засіданні в режимі відео конференції з Ізмаїльського міськрайонного суду Одеської області.

Ухвалою, занесеною до протоколу судового засідання від 28 жовтня 2020 року, відмовлено у задоволенні клопотання Озерненської сільської ради Ізмаїльського району Одеської області про участь у судовому засіданні, призначеному на 28 жовтня 2020 року в режимі відеоконференції, відповідно до ч. 2 ст. 195 КАС України, згідно якої учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання.

28 жовтня 2020 року через канцелярію суду засобами електронного зв`язку від представника позивача надійшло клопотання про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів.

Розглянувши клопотання представника позивача про проведення судового засідання в режимі відеоконференції, враховуючи намір Озерненської сільської ради Ізмаїльського району Одеської області брати участь у судовому розгляді в режимі відеоконференції з Ізмаїльського міськрайонного суду Одеської області, суд вважає, що вказане клопотання підлягає задоволенню.

Відповідно до п. 2 ч. 3 ст. 44 КАС України, учасники справи мають право, зокрема, брати участь у судових засіданнях, якщо інше не визначено законом.

Згідно з ч. 1 ст. 195 КАС України, учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою.

Відповідно до ч. 4 ст. 195 КАС України, під час карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), учасники справи можуть брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів. Підтвердження особи учасника справи здійснюється із застосуванням електронного підпису, а якщо особа не має такого підпису, то у порядку, визначеному Законом України "Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус" або Державною судовою адміністрацією України.

Відповідно до пункту 2 розд. ІІ Порядку роботи з технічними засобами відеоконференцзв`язку під час судового засідання в адміністративному, цивільному та господарському процесах за участі сторін поза межами приміщення суду, затвердженого наказом Державної судової адміністрації України від 23.04.2020 № 196 (далі Порядок №196), система відеоконференцзв`язку (далі - Система) - комплекс технічних засобів та програмного забезпечення (за посиланням на офіційному веб-порталі судової влади України vkz.court.gov.ua) або інші доступні суду та учасниками судового процесу засоби, що забезпечують проведення судових засідань в режимі відеоконференцзв`язку та відповідають вимогам законодавства.

Згідно з п. 1, та п. 3 розд. ІІІ Порядку № 196, для участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції учасник справи повинен попередньо зареєструватись з використанням власного електронного підпису в Системі та перевірити наявні у нього власні технічні засоби на відповідність технічним вимогам, визначеним для роботи з обраною для проведення відеоконференції Системою. У разі, якщо учасник не має електронного підпису (або Система не дозволяє реєстрацію з використанням електронного підпису), то він повинен попередньо зареєструватись в Системі з використанням логіну та паролю чи за допомогою інших передбачених обраною Системою засобів реєстрації. При цьому, в своїй заяві про участь у судовому засіданні, поданій відповідно до пункту 3 цього розділу, учасник справи повинен вказати про наявність або відсутність у нього електронного підпису.

У заяві про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду, учасник справи обов`язково зазначає: - назву суду; - номер судової справи; - дату та час судового засідання, в якому учасник бажає взяти участь в режимі відеоконференції; - своє прізвище, ім`я та по-батькові; - свій статус в судовій справі; - електронну адресу, яка використана їм для реєстрації в Системі; - назву системи, яка пропонується для проведення відеоконференцз`язку (у разі використання іншого програмного забезпечення, ніж розміщеного за посиланням vkz.court.gov.ua); номер телефону для зв`язку із судом; - відмітку про наявність або відсутність електронного підпису.

Відповідно до п. 2 розд. ІІІ Порядку № 196, рішення про можливість підтвердити особу учасника справи, що не має електронного підпису, а також рішення про обрання Системи, що буде використана для проведення судового засідання в режимі відеоконференції, приймається Головуючим суддею, у провадженні якого знаходиться справа.

На підставі викладеного, з метою допуску учасників справи до правосуддя в умовах дії карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби COVID-19, суд дійшов висновку про доцільність участі сторін у судовому засіданні в режимі відеоконференції, зокрема поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів, про що клопотав позивач.

Згідно з чч. 6, 8-10 ст. 195 КАС України, суд може постановити ухвалу про участь учасника справи у судовому засіданні в режимі відеоконференції в приміщенні суду, визначеному судом.

У клопотанні про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції в приміщенні суду в обов`язковому порядку зазначається суд, в якому необхідно забезпечити її проведення. Таке клопотання може бути подано не пізніш як за п`ять днів до відповідного судового засідання.

Копія ухвали про участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції в приміщенні суду негайно надсилається до суду, який зобов`язаний організувати її виконання, та особі, яка братиме участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Суд, який забезпечує проведення відеоконференції, перевіряє явку і встановлює особи тих, хто з`явився, а також перевіряє повноваження представників.

Враховуючи можливість Ізмаїльської районної державної адміністрації та Озерненської сільської ради Ізмаїльського району Одеської області брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції з Ізмаїльського міськрайонного суду Одеської області, суд вважає необхідним провести наступне судове засідання у справі за участі відповідачів в режимі відеоконференції з Ізмаїльського міськрайонного суду Одеської області.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 44, 195, 248, 256, 293 КАС України,

УХВАЛИВ:

Судове засідання по справі № 420/589/20 призначити на 18 листопада 2020 року о 09 годині 15 хвилин та провести в режимі відеоконференції.

Допустити участь керівника громадської організації «Правозахисний ромський центр» Кондура Володимира Анатолійовича у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів.

Ризики технічної неможливості участі у відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв`язку тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву.

Доручити Ізмаїльському міськрайонному суду Одеської області забезпечити проведення судового засідання по адміністративній справі №420/589/20, призначеного на 18 листопада 2020 року о 09 годині 15 хвилин, в режимі відеоконференції (Зала № 2 за адресою: 68600, м.Ізмаїл, вул.Клушина, 2) за участі представників Ізмаїльської районної державної адміністрації та Озерненської сільської ради Ізмаїльського району Одеської області.

Про участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції повідомити учасників справи.

Копію ухвали про участь особи в судовому засіданні в режимі відеоконференції негайно надіслати до Ізмаїльського міськрайонного суду Одеської області для організації розгляду справи в режимі відеоконференції та учасникам справи до відома.

Ухвала набирає законної сили після її проголошення.

Ухвала оскарженню в апеляційному порядку окремо від рішення суду не підлягає.

Повний текст ухвали складено та підписано судом 02 листопада 2020 року.

Суддя О.В. Глуханчук

СудОдеський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення28.10.2020
Оприлюднено04.11.2020
Номер документу92589815
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —420/589/20

Ухвала від 22.12.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Корой С.М.

Ухвала від 25.09.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Вовченко О.А.

Рішення від 02.12.2020

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Глуханчук О.В.

Ухвала від 28.10.2020

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Глуханчук О.В.

Ухвала від 17.03.2020

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Глуханчук О.В.

Ухвала від 24.02.2020

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Глуханчук О.В.

Ухвала від 03.02.2020

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Глуханчук О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні