Ухвала
від 04.02.2020 по справі 925/15/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

04 лютого 2020 року м. Черкаси справа № 925/15/20

Господарський суд Черкаської області в складі: головуючого - судді Скиби Г.М., за участю секретаря судового засідання Романенко Л.В, розглянув у підготовчому засіданні за правилами загального позовного провадження у приміщенні суду справу за позовом заступника керівника Смілянської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Березняківської сільської ради, вул. Химичів, 1-а, с. Березняки, Смілянський район, Черкаська область

до фізичної особи-підприємця Калашник Наталії Миколаївни, АДРЕСА_1

про повернення 159387,47 грн несплачених коштів за користування земельною ділянкою,

за участю повноважних представників сторін:

від прокуратури: Кожушко Н.В. - керівник відділу прокуратури - за посадою;

від позивача: Кривда І.В. - за довіреністю,

Пухна В.О. - за довіреністю;

відповідач: Калашник Н.М. - підприємець - особа встановлена.

Заступник керівника Смілянської місцевої прокуратури звернувся в господарський суд Черкаської області в інтересах держави в особі Березняківської сільської ради з позовом до фізичної особи-підприємця Калашник Наталії Миколаївни, в якому просить суд:

- стягнути з Калашник Наталії Миколаївни (ідентифікаційний номер НОМЕР_1 , поштова адреса: АДРЕСА_1 ) на користь Березняківської сільської ради (код ЄДРПОУ 26358118, юридична адреса: вул. Химичів, 1-а, с. Березняки, Смілянський район, Черкаська область, 20746) несплачені кошти за користування земельною ділянкою в сумі 159387,47 грн,

- відшкодувати судові витрати.

Право власності на нежитлову будівлю фізичної особи-підприємця Калашник Наталії Миколаївни, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_3 , виникло у відповідача на підставі договору купівлі-продажу від 11.09.2015 серія та номер НАО 169245 р/№4218, що зареєстрований приватним нотаріусом Смілянського районного нотаріального округу Новіковим Ігорем Миколайовичем. Тобто, відповідач використовує вказану земельну ділянку під зазначеним об`єктом нерухомості без оформлення договору оренди.

В підготовчому засіданні :

Прокурор вимоги підтримав, просить позов задовольнити. Подано письмове пояснення по суті спору з доказами направлення учасникам. Підтверджено отримання відзиву на позов.

Представники позивача вимоги підтримали. Вказують на ухилення відповідача від укладення договору оренди земельної ділянки. Не підтвердили направлення відповідачеві примірника договору оренди чи пропозицій з істотними умовами договору. Підтверджують готовність врегулювати спір в позасудовому порядку та підписати з відповідачем договір оренди землі на взаємовигідних умовах. Підтверджено отримання відзиву на позов.

Відповідач вимоги заперечив та вказав, що нерухоме майно придбано громадянином, а не підприємцем. Земельна ділянка використовується виключно під приміщенням магазину в с. Березняки. Вся ділянка 0,44 га в користуванні не потрібна. Попередній користувач лише в минулому році відмовився від спірної земельної ділянки. Відповідач заперечив отримання письмових пропозицій від позивача по укладенню договору оренди землі та використанню земельної ділянки. Відповідач стверджує про сплату податку на землю. Відзиву та документів на спростування позиції прокурора та позивача - суду не подано. Відповідач просить надати додатковий час для подання документів суду та можливості позасудового врегулювання спору.

Прокурор та представники позивача погодились на відкладення підготовчого засідання.

Згідно з положеннями ст. 181 ГПК України для виконання завдання підготовчого провадження в кожній судовій справі, яка розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання.

Згідно з п. п. 6, 10, 19 ч. 2 ст. 182 ГПК України у підготовчому засіданні суд, зокрема, з`ясовує, чи повідомили сторони про всі обставини справи, які їм відомі; вирішує заяви та клопотання учасників справи; здійснює інші дії, необхідні для забезпечення правильного і своєчасного розгляду справи по суті.

Відповідно до положень п. 3 ч. 2 ст. 183 ГПК України суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадку, коли питання, визначені ч. 2 ст. 182 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

Суд повторно звертає увагу позивача на те, що у прохальній частині позовної заяви заступником керівника Смілянської місцевої прокуратури вказано відповідачем фізичну особу Калашник Н.М , а не фізичну особу-підприємця як суб`єкта підприємницької діяльності.

Таким чином, позивач має уточнити - до кого саме заявлені позовні вимоги про стягнення коштів за користування земельною ділянкою.

Керуючись статтями 181-183, 234 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

Клопотання відповідача про відкладення підготовчого засідання задовольнити.

Відкласти підготовче засідання на 11:00 год. 04 березня 2020 року.

Засідання провести в приміщенні господарського суду Черкаської області, м. Черкаси, бульв. Шевченка, 307, каб. 316.

До дня засідання подати суду:

Прокурор: уточнити до кого саме заявлені позовні вимоги про стягнення коштів за користування земельною ділянкою. Відповідь на відзив. Можливість позасудового врегулювання спору.

Позивач: надати до суду оригінали документів для огляду та витяги з ЄДР на відповідача станом на момент звернення з позовом до суду. Мета даного позову. Яке право позивач захищає. Уточнити до кого саме заявлені позовні вимоги про стягнення коштів за користування земельною ділянкою. Докази направлення відповідачеві пропозицій по укладенню договору оренди землі. Погодження площі спірної земельної ділянки. Докази припинення договірних відносин з РайСТ. Наявна землевпорядна документація на спірну ділянку, присвоєння кадастрового номеру. Можливість поділу ділянки. Відповідь на відзив. Можливість позасудового врегулювання спору.

Відповідач: відзив на позов у відповідності з вимогами статті 165 Господарського процесуального кодексу України. Письмове спростування доводів позивача. Договір купівлі-продажу від 11.09.2015 серія та номер НАО 169245 р/№4218, зареєстрований приватним нотаріусом Смілянського районного нотаріального округу Новіковим Ігорем Миколайовичем. Докази оформлення та сплати податків по спірній земельній ділянці. Докази направлення позивачеві пропозицій по укладенню договору оренди землі. Докази отримання від позивача проекту договору оренди землі. Наявна землевпорядна документація на спірну ділянку. Можливість поділу ділянки. Погодження площі спірної земельної ділянки. Докази припинення договірних відносин з РайСТ. Можливість позасудового врегулювання спору та письмові пропозиції.

Роз`яснити сторонам, що в силу положень п. 2 ч. 2 ст. 202 ГПК України неявка в судове засідання учасника справи без повідомлення про причини неявки не є підставою для відкладення підготовчого засідання.

Роз`яснити позивачу, що відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 226 ГПК України суд залишає позов без розгляду, якщо позивач без поважних причин не подав витребувані судом докази, необхідні для вирішення спору, або позивач (його представник) не з`явився у судове засідання або не повідомив про причини неявки, крім випадку, якщо від нього надійшла заява про розгляд справи за його відсутності і його нез`явлення не перешкоджає вирішенню спору.

Участь прокурора та позивача або його представника в судовому засіданні визнати обов`язковою.

Копію ухвали надіслати учасникам справи в порядку ч. 5 ст. 242 ГПК України.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя Г.М. Скиба

СудГосподарський суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення04.02.2020
Оприлюднено06.02.2020
Номер документу87396522
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —925/15/20

Ухвала від 13.01.2021

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

Ухвала від 02.11.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Дроботова Т.Б.

Постанова від 15.09.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Коробенко Г.П.

Ухвала від 13.07.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Коробенко Г.П.

Рішення від 26.05.2020

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

Ухвала від 28.04.2020

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

Ухвала від 25.03.2020

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

Ухвала від 04.03.2020

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

Ухвала від 04.02.2020

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

Ухвала від 17.01.2020

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні