Ухвала
від 28.04.2020 по справі 925/15/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

28 квітня 2020 року м. Черкаси справа № 925/15/20

Господарський суд Черкаської області в складі: головуючого - судді Скиби Г.М., за участю секретаря судового засідання Романенко Л.В, розглянув у підготовчому засіданні за правилами загального позовного провадження у приміщенні суду справу за позовом заступника керівника Смілянської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Березняківської сільської ради, вул. Химичів, 1-а, с. Березняки, Смілянський район, Черкаська область

до фізичної особи-підприємця Калашник Наталії Миколаївни, АДРЕСА_1

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - Смілянське районне споживче товариство (код ЄДРПОУ 01774175, Черкаська область, Смілянський район, с. Костянтинівка, вул. Федорова, 19-А)

про повернення 159387,47 грн несплачених коштів за користування земельною ділянкою комунальної власності,

за участю повноважних представників сторін:

від прокуратури: Кожушко Н.В. - прокурор відділу - за посадою;

від позивача: Кривда І.В. - за довіреністю,

Пухна В.О. - за довіреністю;

відповідач: не з`явився;

третя особа: участі не брав.

Заступник керівника Смілянської місцевої прокуратури звернувся в господарський суд Черкаської області в інтересах держави в особі Березняківської сільської ради з позовом до фізичної особи-підприємця Калашник Наталії Миколаївни, в якому просить суд:

- стягнути з Калашник Наталії Миколаївни (ідентифікаційний номер НОМЕР_1 , поштова адреса: АДРЕСА_1 ) на користь Березняківської сільської ради (код ЄДРПОУ 26358118, юридична адреса: вул. Химичів, 1-а, с. Березняки, Смілянський район, Черкаська область, 20746) несплачені кошти за користування земельною ділянкою комунальної власності в сумі 159387,47 грн,

- відшкодувати судові витрати.

Прокурор та позивач обгрунтовують свої вимоги таким:

Право власності на нежитлову будівлю Калашник Наталії Миколаївни , що знаходиться за адресою: АДРЕСА_3 , виникло у відповідача на підставі договору купівлі-продажу від 11.09.2015 серія та номер НАО 169245 р/№4218, що зареєстрований приватним нотаріусом Смілянського районного нотаріального округу Новіковим Ігорем Миколайовичем. Тобто, відповідач використовує вказану земельну ділянку під зазначеним об`єктом нерухомості без оформлення договору оренди.

Ухвалою господарського суду Черкаської області від 04.03.2019р. залучено третю особу без самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - Смілянське районне споживче товариство (код ЄДРПОУ 01774175, Черкаська область, Смілянський район, с. Костянтинівка, вул. Федорова, 19-А). У третьої особи витребувані докази та документи. Документи суду не надані.

Відповідачем були подані письмові заяви про застосування наслідків спливу строку позовної давності та відзив на позов.

В підготовчому засіданні :

Прокурор вимоги підтримав, але просить надати додатковий час для отримання від ДПІ доказів внесення плати за користування спірною земельною ділянкою відповідачем та третьою особою.

Представники позивача вимоги підтримали. Вказують на ухилення відповідача від укладення договору оренди спірної земельної ділянки. Підтверджують готовність врегулювати спір в позасудовому порядку та підписати з відповідачем договір оренди землі на взаємовигідних умовах. Замовлені роботи на виготовлення технічної документації по спірній земельній ділянці. Не підтвердили направлення відповідачеві примірника договору оренди чи письмових пропозицій з істотними умовами договору оренди землі та просять надати додатковий час для завершення процедури підписання договору. Стосовно права постійного користування земельною ділянкою за ОСОБА_1 позивач повідомив, що це право припинено рішенням сесії у зв`язку з відчуженням об`єкта нерухомості відповідачеві. Доказів такого припинення не надано.

Третя особа без самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - Смілянське районне споживче товариство (код ЄДРПОУ 01774175, Черкаська область, Смілянський район, с. Костянтинівка, вул. Федорова, 19-А) витребувані судом документи не надала. Причини неприбуття представника в засідання невідомі.

На підставі статті 183 ГПК України суд вважає необхідним відкласти підготовче засідання для з`ясування у сторін меж доказування та об`єму доказів. Крім того суд зазначає, що строк підготовчого засідання має бути продовжено на строк карантину у зв`язку із оголошенням пандемії коронавірусу COVID-19 в Україні та припиненням міжміського пасажирського сполучення.

Відповідно до пункту 3 частини 2 статті 183 ГПК України суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадку, коли питання, визначені частиною другою статті 182 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

Представники позивача погодились на відкладення підготовчого засідання.

Згідно з п. п. 6, 10, 19 ч. 2 ст. 182 ГПК України у підготовчому засіданні суд, зокрема, з`ясовує, чи повідомили сторони про всі обставини справи, які їм відомі; вирішує заяви та клопотання учасників справи; здійснює інші дії, необхідні для забезпечення правильного і своєчасного розгляду справи по суті.

Відповідно до положень п. 3 ч. 2 ст. 183 ГПК України суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадку, коли питання, визначені ч. 2 ст. 182 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

Керуючись статтями 177, 181-183, 234 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

Клопотання прокурора та позивача про відкладення підготовчого засідання задовольнити.

Відкласти підготовче засідання на 10:00 год. 26 травня 2020 року.

Продовжити строк підготовчого провадження у даній справі на строк карантину у зв`язку з пандемією COVID-19.

Засідання провести в приміщенні господарського суду Черкаської області, м. Черкаси, бульв. Шевченка, 307, каб. 316.

До дня засідання подати суду:

Прокурор: обґрунтувати вимоги з урахуванням чинного права постійного користування на спірну ділянку за ОСОБА_1 . Відповідь на відзив. Можливість позасудового врегулювання спору. Докази внесення плати за землю в спірному періоді відповідачем та третьою особою. Пропозиції по судовому розгляду справи.

Позивач: надати до суду оригінали документів для огляду та витяги з ЄДР на відповідача станом на момент звернення з позовом до суду. Мета даного позову. Яке право позивач захищає. Докази направлення відповідачеві пропозицій по укладенню договору оренди землі. Погодження площі спірної земельної ділянки. Докази припинення договірних відносин чи права постійного користування з РайСТ на спірну ділянку. Наявна землевпорядна документація на спірну ділянку, присвоєння кадастрового номеру. Можливість поділу ділянки. Відповідь на відзив. Можливість позасудового врегулювання спору. Докази отримання коштів за спірну ділянку від відповідача та від третьої особи за період з 01 листопада 2016 року по 30 листопада 2019 року - сума платежів, хто платник. Пропозиції по судовому розгляду справи.

Відповідач: письмове спростування доводів позивача. Докази оформлення та сплати податків по спірній земельній ділянці. Оформлення податкових декларацій по сплаті за землю комунальної власності. Докази направлення позивачеві пропозицій по укладенню договору оренди землі. Докази отримання від позивача проекту договору оренди землі. Наявна землевпорядна документація на спірну ділянку. Можливість поділу ділянки. Погодження площі спірної земельної ділянки. Докази припинення права постійного користування землею з РайСТ. Можливість позасудового врегулювання спору та письмові пропозиції. Пропозиції по судовому розгляду справи.

Третя особа (РайСТ): письмове спростування доводів позивача. Докази оформлення та сплати податків по спірній земельній ділянці з кадастровим номером 7123781000:01:001:0360. Оформлення податкових декларацій по сплаті за землю комунальної власності. Докази направлення сільській раді заяви про припинення права постійного користування. Докази отримання від позивача рішення про припинення права користування. Наявна землевпорядна документація на спірну ділянку. Можливість поділу ділянки. Погодження площі спірної земельної ділянки. Можливість позасудового врегулювання спору та письмові пропозиції. Пропозиції по судовому розгляду справи.

Копію ухвали надіслати учасникам справи в порядку ч. 5 ст. 242 ГПК України.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя Г.М. Скиба

СудГосподарський суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення28.04.2020
Оприлюднено28.04.2020
Номер документу88954706
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —925/15/20

Ухвала від 13.01.2021

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

Ухвала від 02.11.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Дроботова Т.Б.

Постанова від 15.09.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Коробенко Г.П.

Ухвала від 13.07.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Коробенко Г.П.

Рішення від 26.05.2020

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

Ухвала від 28.04.2020

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

Ухвала від 25.03.2020

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

Ухвала від 04.03.2020

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

Ухвала від 04.02.2020

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

Ухвала від 17.01.2020

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні