Рішення
від 18.02.2020 по справі 592/14817/19
КОВПАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.СУМ

Справа№592/14817/19

Провадження №2-др/592/4/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 лютого 2020 року м.Суми

Ковпаківський районний суд м. Суми в складі головуючого судді Костенко В.Г., за участю секретаря судового засідання Танасюк А.М., розглянувши за правилами загального позовного провадження у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю ШАПЛ про поновлення на роботі та стягнення заробітної плати за час вимушеного прогулу

за участі позивача ОСОБА_1 ,

ВСТАНОВИВ:

Позивач звертався з позовом і просив визнати протиправним та скасувати наказ відповідача №91-к від 29.08.2019 про звільнення, поновити на роботі на посаді інженера-конструктора у Товаристві з обмеженою відповідальністю ШАПЛ , зобов`язати відповідача здійснити усі дії для належного оформлення трудового договору та стягнути з відповідача середній заробіток за час вимушеного прогулу з 12.04.2019 по час поновлення виходячи із середньоденної заробітної плати у розмірі 791,19 грн..

10.01.2020 Ковпаківським районним судом м. Суми ухвалено рішення по справі за даним позовом. У задоволенні позову було відмовлено повністю. При ухваленні рішення судом не вирішено питання про судові витрати.

14.01.2020 року відповідач звернувся з заявою про ухвалення додаткового рішення і просив розподілити витрати понесені, у справі. Так просив стягнути з позивача витрати понесені на професійну правничу допомогу у сумі 14 013,60 грн.. Розмір витрат доводив тим, що відповідачем укладений договір № 39-19 від 01.11.2019, актів виконаних робіт та платіжних доручень на загальну суму 14 013,60 грн.

В судовому засіданні позивач заперечував проти заяви. Заперечення мотивовані тим, що спір виник з вини відповідача. Витрати є завищеними. Відповідач своєчасно не подав доказів на підтвердження витрат. Останній зловживав процесуальними правами. Клопотання звернутися до профспілкового органу є зайвим та необґрунтованим.

Суд, заслухавши пояснення, дослідивши матеріали справи, вважає за необхідне ухвалити додаткове рішення щодо розподілу судових витрат.

Так згідно п. 3 ч. 1 ст. 270 ЦПК України суд, що ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо судом не вирішено питання про судові витрати.

Згідно ст. 11 ЦПК України суд визначає в межах, встановлених цим Кодексом, порядок здійснення провадження у справі відповідно до принципу пропорційності, враховуючи: завдання цивільного судочинства; забезпечення розумного балансу між приватними й публічними інтересами; особливості предмета спору; ціну позову; складність справи; значення розгляду справи для сторін, час, необхідний для вчинення тих чи інших дій, розмір судових витрат, пов`язаних із відповідними процесуальними діями, тощо.

Згідно з п. 1 ч. 3 ст. 133 ЦПК України до витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати на професійну правничу допомогу.

Згідно ч. 2 ст. 137 ЦПК України за результатами розгляду справи витрати на правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами. Для цілей розподілу судових витрат:

1) розмір витрат на правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката визначаються згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою;

2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Згідно ч. 3 цієї статті для визначення розміру витрат на правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Згідно ч. 4 цієї статті розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із:

1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг);

2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг);

3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт;

4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

У разі недотримання вимог частини четвертої цієї статті суд може, за клопотанням іншої сторони, зменшити розмір витрат на правничу допомогу, які підлягають розподілу між сторонами. (ч. 5 ст. 137 ЦПК України)

Відповідач повідомляє, що у зв`язку з розглядом справи, ним були понесені судові витрати у загальному розмірі 14 013,60 грн., з яких уся сума складається з витрат на професійну правничу допомогу.

Матеріали справи також містять договір № 39-19 від 01.11.2019 укладений між відповідачем та Адвокатським бюро Дмитра Сизька, додатку №1 до договору, актів приймання- передачі наданої правової допомоги №1, №2, №3 та платіжних доручень на загальну суму 14 013,60 грн., що підтверджують в повному обсязі понесення витрат на оплату витрат в межах судового розгляду справи.

Відповідач не надавав будь-яких доказів на спростування обґрунтованості витрат відповідача. В цілому позивач заперечував проти витрат з усіх передбачених ЦПК України підстав.

Втім у сукупності наведених положень закону вбачається, що при вирішенні розподілу судових витрат суд враховує, що розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із: складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

У зв`язку з цим з огляду на розмір заявленої в заяві суми та категорію складності цієї справи, суд вважає, що зменшення розміру витрат відповідача на професійну правничу допомогу на 50 % від заявленої суми судових витрат, понесених відповідачем, відповідатиме критерію пропорційності і розумності.

Дотримання зазначених критеріїв розподілу судових витрат на правничу допомогу міститься зокрема у Постанові Верховного суду від 06.03.2019 у справі 910/15357/17.

У справі №821/1594/17 Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду зазначив, що належним доказом для відшкодування витрат на правову допомогу є документи, у яких конкретизовано справу, в якій таку допомогу надано. При цьому суд виходив з практики Європейського суду з прав людини.

У справі East/West Alliance Limited проти України Європейський суд з прав людини, оцінюючи вимогу заявника щодо компенсації витрат у розмірі 10% від суми справедливої сатисфакції, виходив з того, що заявник має право на компенсацію судових та інших витрат, лише якщо буде доведено, що такі витрати були фактичними і неминучими, а їхній розмір - обґрунтованим (див., наприклад, рішення у справі Ботацці проти Італії (Bottazzi v. Italy) [ВП], заява №34884/97, п. 30, ECHR 1999-V). У п. 269 рішення у цій справі Суд зазначив, що угода, за якою клієнт адвоката погоджується сплатити в якості гонорару певний відсоток від суми, яку присудить позивачу суд (у разі, якщо така сума буде присуджена та внаслідок якої виникають зобов`язання виключно між адвокатом та його клієнтом), не може бути обов`язковою для суду, який повинен оцінити рівень судових та інших витрат, що мають бути присуджені з урахуванням того, чи були такі витрати понесені фактично, але й також чи була їх сума обґрунтованою (див. вищезазначене рішення щодо справедливої сатисфакції у справі Іатрідіс проти Греції (Iatridis v. Greece), п. 55 з подальшими посиланнями).

Ураховуючи наведене слід стягнути з позивача компенсацію витрат у сумі 7 006,8 грн..

Керуючись ст.ст. 133, 134, 137, 141, 270 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Стягнути з ОСОБА_1 (місце проживання АДРЕСА_1 ) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю ШАПЛ (місцезнаходження Черкаська область, Золотоніський район, с.Деньги, вул. Миру, будинок, 4А, код ЄДРПОУ 38249030) 7 006 грн. 80 коп. відшкодування судових витрат.

Рішення суду може бути оскаржено до Сумського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складання повного рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне рішення складене 18.02.2020.

Суддя В.Г. Костенко

Дата ухвалення рішення18.02.2020
Оприлюднено19.02.2020
Номер документу87667608
СудочинствоЦивільне
Сутьпоновлення на роботі та стягнення заробітної плати за час вимушеного прогулу

Судовий реєстр по справі —592/14817/19

Ухвала від 12.11.2020

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Хвостик С. Г.

Ухвала від 12.11.2020

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Хвостик С. Г.

Ухвала від 03.11.2020

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Хвостик С. Г.

Ухвала від 06.10.2020

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Хвостик С. Г.

Ухвала від 01.10.2020

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Хвостик С. Г.

Ухвала від 01.10.2020

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Хвостик С. Г.

Ухвала від 16.09.2020

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Хвостик С. Г.

Ухвала від 09.09.2020

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Хвостик С. Г.

Ухвала від 31.08.2020

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Хвостик С. Г.

Ухвала від 16.07.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Штелик Світлана Павлівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні