Рішення
від 26.02.2020 по справі 925/1307/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov. ua

ДОДАТКОВЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 лютого 2020 року м. Черкаси справа № 925/1307/19

Господарський суд Черкаської області в складі головуючого судді Чевгуза О.В., з секретарем судового засідання Сахно І.В., за участю представників сторін:

від позивача: не з`явився,

від відповідача: не з`явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Господарського суду Черкаської області у місті Черкаси заяву Приватного підприємства Динамічний інвестиційний проект про ухвалення додаткового рішення

у справі за позовом Відділу освіти Золотоніської міської ради та виконавчого комітету, м. Золотоноша, Черкаська область

до Приватного підприємства Динамічний інвестиційний проект , м. Черкаси

про стягнення 111516 грн 69 коп.,

ВСТАНОВИВ:

Відділ освіти Золотоніської міської ради та виконавчого комітету звернувся до Господарського суду Черкаської області з позовною заявою про стягнення з Приватного підприємства Динамічний інвестиційний проект оплати робіт по корегуванню проектної документації по об`єкту будівництва на суму 73540,00 грн та 2814,00 грн сплачених по експертизі змін в проектно-кошторисній документації, що призвели до матеріальної шкоди (збитків), а також 12545 грн 07 коп. пені, 15270 грн 80 коп. штрафу, 4010 грн 15 коп. три відсотки річних, 3336 грн 67 коп. інфляційних втрат.

Рішенням від 13 лютого 2020 року Господарський суд Черкаської області у задоволенні позову відмовив повністю.

У відзиві на позовну заяву відповідач зазначив, що попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат становить 10000,00 грн. Докази щодо розміру судових витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи буде надано відповідачем в порядку та строки, визначені частиною 8 статті 129 Господарського процесуального кодексу України.

У судовому засіданні з розгляду цієї справи по суті, яке відбулося 13.02.2020, представник відповідача подав клопотання про те, що докази на підтвердження розміру понесених витрат на професійну правничу допомогу подасть протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду.

Відповідно до ч. 8 ст. 129 Господарського процесуального кодексу України, розмір судових витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо). Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду, за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву.

Згідно з ст. 221 Господарського процесуального кодексу України, якщо сторона з поважних причин не може до закінчення судових дебатів у справі подати докази, що підтверджують розмір понесених нею судових витрат, суд за заявою такої сторони, поданою до закінчення судових дебатів у справі, може вирішити питання про судові витрати після ухвалення рішення по суті позовних вимог. Для вирішення питання про судові витрати суд призначає судове засідання, яке проводиться не пізніше п`ятнадцяти днів з дня ухвалення рішення по суті позовних вимог.

18 лютого 2020 року у п`ятиденний строк відповідач подав заяву, у якій просить стягнути з позивача 10000,00 грн витрат за надану професійну правничу допомогу, які підтверджуються договором про надання юридичних послуг від 19.10.2018, додатком № 1 до договору про надання юридичних послуг, актом здачі-приймання наданих послуг від 14.02.2020, платіжним дорученням № 01 від 17.02.2020 на суму 10000,00 грн.

Відповідно до п. 3 ч. 1, ч. 3, 4 ст. 244 Господарського процесуального кодексу України суд, що ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо судом не вирішено питання про судові витрати.

Суд, що ухвалив рішення, ухвалює додаткове судове рішення в тому самому складі протягом десяти днів з дня надходження відповідної заяви. Додаткове судове рішення ухвалюється в тому самому порядку, що й судове рішення.

У разі необхідності суд може викликати сторони або інших учасників справи в судове засідання. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час та місце судового засідання, не перешкоджає розгляду заяви.

Ухвалою від 20 лютого 2019 року Господарський суд Черкаської області заяву призначив до розгляду у судовому засіданні на 26 лютого 2020 року в порядку ст. 244 Господарського процесуального кодексу України; явку сторін суд визнав необов`язковою.

Представники учасників справи в судове засідання не з`явилися.

Відповідно до положень ч. 4 ст. 240 Господарського процесуального кодексу України в судовому засіданні підписано вступну та резолютивну частини додаткового рішення без його проголошення.

Дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні дані, на яких ґрунтується заява, суд вважає, що вказана заява відповідача підлягає задоволенню з таких підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 124 ГПК України разом з першою заявою по суті спору кожна сторона подає до суду попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які вона понесла і які очікує понести у зв`язку із розглядом справи.

Зазначена вимога відповідачем виконана, попередній орієнтовний розрахунок очікуваної суми витрат на професійну правничу допомогу адвоката наведений у відзиві на позовну заяву.

Після ухвалення рішення у даній справі, відповідач подав 18.02.2020 докази судових витрат пов`язаних з наданням йому правової допомоги у даній справі.

Згідно з ч.ч. 1-3 ст. 126 ГПК України витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави. За результатами розгляду справи витрати на професійну правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами.

Для цілей розподілу судових витрат:

1) розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу професійну правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката, визначається згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою;

2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Для визначення розміру витрат на професійну правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

За приписами ч. 6 ст. 126 ГПК України обов`язок доведення неспівмірності витрат покладається на сторону, яка заявляє клопотання про зменшення витрат на оплату правничої допомоги адвоката, які підлягають розподілу між сторонами.

Позивач до суду із заявою про зменшення витрат на професійну правничу допомогу не звертався, наявності підстав неспівмірності витрат на професійну правничу допомогу суду не довів.

Частиною 8 статті 129 ГПК України передбачено, що розмір судових витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо). Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду, за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву.

На підтвердження витрат у сумі 10000,00 грн представник відповідача надав договір про надання юридичних послуг від 19.10.2018, додаток № 1 до договору про надання юридичних послуг, акт здачі-приймання наданих послуг від 14.02.2020, платіжне дорученням № 01 від 17.02.2020 на суму 10000,00 грн.

Відповідно до ч. 4 ст. 129 Господарського процесуального кодексу України інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються:

1) у разі задоволення позову - на відповідача;

2) у разі відмови в позові - на позивача;

3) у разі часткового задоволення позову - на обидві сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

За таких обставин суд вважає, що заява відповідача про розподіл судових витрат підлягає до задоволення.

Керуючись ст. 86, 129, 241, 244 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

ВИРІШИВ:

Заяву Приватного підприємства Динамічний інвестиційний проект про ухвалення додаткового рішення задовольнити.

Ухвалити додаткове рішення за заявою Приватного підприємства Динамічний інвестиційний проект про розподіл судових витрат.

Стягнути з Відділу освіти Золотоніської міської ради та виконавчого комітету (вул. Шевченка, 70, м. Золотоноша, Черкаська область, 19702, ідентифікаційний код 21367348) на користь Приватного підприємства Динамічний інвестиційний проект (вул. Лазарєва, 6/1, м. Черкаси, 18001, ідентифікаційний код 39087361) 10000,00 грн (десять тисяч гривень) судових витрат на професійну правничу допомогу адвоката.

Додаткове рішення може бути оскаржене до Північного апеляційного господарського суду протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Повне рішення складене та підписане 02.03.2020.

Суддя О.В. Чевгуз

СудГосподарський суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення26.02.2020
Оприлюднено04.03.2020
Номер документу87929443
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —925/1307/19

Постанова від 10.03.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тищенко А.І.

Рішення від 26.02.2020

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В

Ухвала від 20.02.2020

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В

Рішення від 13.02.2020

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В

Ухвала від 17.02.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тищенко А.І.

Ухвала від 05.02.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тищенко А.І.

Ухвала від 23.01.2020

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В

Ухвала від 21.01.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тищенко А.І.

Ухвала від 28.12.2019

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В

Ухвала від 26.12.2019

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні