Рішення
від 26.07.2007 по справі 18/373
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

18/373

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  міста КИЄВА01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б     тел.486-65-72

 

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М    У К Р А Ї Н И

№ 18/373                                                                                                         26.07.07 р.

За позовом:                    Компанії «КФК ФАРМАСЬЮТІКЛ БОЛТІК»;

До:                              Спільного україно-британського  підприємства у формі акціонерного

товариства закритого  типу «ТЕР ХОЛДИНГ КОМП., Україна»;

Про:                              припинення юридичної особи.

                                                                                                          Суддя Мандриченко О.В.

Представники

Від позивача:             Луговець Л.А., представник,  дов. б/н від 12.07.2007р.

Від відповідача:         Івасюк  В.С., представник, дов. б/н від 12.07.2007р.

ОБСТАВИНИ   СПРАВИ:

Позивач у поданій до господарського суду позовній заяві просить визнати недійсним статут Спільного українсько-британського підприємства у формі Акціонерного товариства закритого типу „ТЕР ХОЛДИНГ КОМП., Україна”; скасувати (припинити) державну реєстрацію Спільного україно-британського підприємства у формі Акціонерного товариства закритого типу „ТЕР ХОЛДИНГ КОМП., Україна”; зобов”язати державного реєстратора в строк, що не перевищує три робочі дні з дати надходження даного рішення внести до Єдиного державного реєстру запис про проведення державної реєстрації припинення Спільного україно-британського підприємства у формі Акціонерного товариства закритого типу „ТЕР ХОЛДИНГ КОМП., Україна” в результаті його ліквідації; стягнути з відповідача витрати по сплаті держмита та витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу з мотивів, вказаних у позовній заяві.

Позивач  свої  позовні вимоги  обґрунтовує  тим, що відповідач  здійснює  господарську  діяльність з  порушенням   вимог закону, а статут   відповідача  не  відповідає  вимогам  чинного   законодавства.

Представник відповідача   відзив  на  позов  не надав,  в судовому  засіданні проти позову  не  заперечував.    

В судовому засіданні 26.07.2007р. за  згодою  сторін  проголошено вступну та резолютивну частини рішення. Виготовлення рішення у повному обсязі відкладено на 27.07.2007 р.

Відповідно до ст. 75 ГПК України справа розглядається за наявними в ній матеріалами.

Заслухавши пояснення представників сторін, оглянувши в судових засіданнях оригінали документів, копії яких знаходяться в матеріалах справи, оцінивши наявні у матеріалах справи докази за внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, господарський суд міста Києва,—

В С Т А Н О В И В:

Спільне україно-британське  підприємство у формі акціонерного  товариства закритого  типу «ТЕР ХОЛДИНГ КОМП., Україна»створено згідно з  установчим договором,  зареєстрованим виконавчим комітетом  Сімферопольської  міської  ради  народних  депутатів  м. Сімферополя  (рішення № 1783 від 25.11.94р.) та діє  на  підставі  статуту, зареєстрованого   в  новій  редакції державним реєстратором виконавчого комітету Сімферопольської міської ради Автономної Республіки Крим  26.07.20006р. за  реєстраційним номером 18821050002001023.

Згідно  з пунктами 4.1.- 4.2.  Статуту ЗАТ «ТЕР ХОЛДИНГ КОМП., Україна»статутний  фонд (капітал) відповідача  складає 620 000,00 грн. Статутний  фонд (капітал)  поділений  на 62 (шістдесят дві)  акцій,  номінальною  вартістю  10 000 ,00 (десять тисяч) грн.  кожна.

Згідно зі статті 4 Закону України «Про господарські  товариства» установчими документами, на підставі яких створюється і діє акціонерне товариство, є установчий договір і статут.

Відповідно до Цивільного кодексу України єдиним установчим документом акціонерного товариства є статут (ч. 1 ст. 154), а договір про заснування товариства, який визначає порядок здійснення засновниками спільної діяльності щодо створення товариства, не є його установчим документом (ч. 2 ст. 153).

В установчих документах акціонерного товариства обов'язково мають міститися відомості, зазначені у статті 4 Закону України «Про господарські  товариства»та статті 57  Господарського кодексу України: вид товариства, предмет і цілі його діяльності, склад засновників та учасників, найменування та місцезнаходження, розмір та порядок утворення статутного фонду, порядок розподілу прибутків та збитків, склад та компетенція органів товариства та порядок прийняття ними рішень, включаючи перелік питань, щодо яких необхідна кваліфікована більшість голосів, порядок внесення змін до установчих документів і порядок ліквідації та реорганізації товариства.

Статут акціонерного товариства також повинен містити відомості, передбачені ст. 37 Закону України «Про  господарські  товариства»: види акцій, що випускаються, їх номінальна вартість, співвідношення акцій різних видів, кількість акцій, що купуються засновниками, наслідки невиконання зобов'язань із викупу акцій, строк та порядок виплати частки прибутку (дивідендів) один раз на рік за підсумками календарного року.

До установчих документів можуть бути включені інші умови, що не суперечать чинному законодавству України.

Відсутність або недостовірність відомостей, що згідно із Законом обов'язково мають міститися в установчих документах акціонерного товариства, є підставою для відмови у державній реєстрації. Це також може бути підставою для визнання у судовому порядку недійсними установчих документів та скасування державної реєстрації товариства.

На  підставі  аналізу  матеріалів  справи суд прийшов до висновку,  що  відомості  відносно  розміру  статутного  фонду (капіталу) відповідача, зазначені  в  пунктах  4.1.-4.2. статуту,  не відповідають фактичним   обставинам  справи,  виходячи  з  наступного.

30.01.2007р. територіальним  управлінням Державної комісії  з цінних  паперів  та  фондового ринку  в  Автономній Республіці  Крим  було винесено   розпорядження  № 96-АР про усунення  порушень  законодавства  на  ринку  цінних  паперів на підставі п.10.  ст. 8 Закону України «Про державне регулювання  ринку  цінних  паперів  в  Україні».

Вищезазначеним розпорядженням   територіального управління Державної комісії  з цінних  паперів  та  фондового ринку  в  Автономній Республіці  Крим № 96-АР від 30.01.2007р. було встановлено, що  розрахункова  вартість чистих активів відповідача  станом на 31.12.2005р.  складає 597,4 тис. грн.,  що менше  статутного капіталу, який  складає 620 тис. грн., на 1217,4 тис. грн.

Згідно з  пунктом 3 статті 155  Цивільного  кодексу України  якщо після закінчення другого та кожного наступного фінансового року вартість чистих активів акціонерного товариства виявиться меншою від статутного капіталу, товариство зобов'язане оголосити про зменшення свого статутного капіталу та зареєструвати відповідні зміни до статуту у встановленому порядку.

У зв`язку  з порушенням відповідачем  вимог  статті 155  Цивільного кодексу України   відповідача розпорядженням № 96-АР від 30.01.2007р. зобов`язано в  строк до 01.04.2007р.  усунути допущені  правопорушення  на  ринку  цінних  паперів  і в  строк до 15.04.2007р. письмово проінформувати уповноважену особу та начальника  територіального  управління про  виконання розпорядження.

Відповідачем вимоги розпорядження № 96-АР від 30.01.2007р. виконані не  були,  в зв`язку  з  чим Територіальним  управлінням Державної комісії  з цінних  паперів  та  фондового ринку  в  Автономній Республіці  Крим 15.06.2007р. було складено Акт № 88-АР  про правопорушення  на  ринку  цінних  паперів.

Наведені  вище  обставини  свідчать, що  вартість  чистих  активів відповідача стала  складати  менше  розміру статутного  капіталу, однак відповідач  на  порушення  вимог   чинного  законодавства   не оголосив  зменшення в зв`язку з  цим  статутного   фонду  та не  зареєстрував  відповідні  зміни до статуту.

З  наведеного  вище  випливає,  що відомості щодо розміру  статутного  фонду (капіталу)  відповідача, що обов`язково  мають бути вказані  в статуті акціонерного  товариства згідно  з  вимогами статті 4 Закону України «Про господарські  товариства»,   не  відповідають  фактичним обставинам  справи,  в зв`язку  з  чим статут   відповідача   має  бути  визнаний  недійсним.

При вирішенні   питання  про  визнання  недійсним статуту   відповідача  суд зважає  на правову  позицію  Судової палати у господарських справах Верховного Суду України, що викладена в «Узагальненнях судової практики вирішення спорів, пов'язаних із застосуванням Закону України "Про господарські товариства" у частині регулювання діяльності акціонерних товариств»(далі –«Узагальнення»), де сказано, що підставами для визнання зазначених документів недійсними можуть бути вчинені при оформленні цих документів порушення чинного законодавства, які позбавляють їх юридичної сили; невідповідність фактичним обставинам зазначених в установчих документах відомостей щодо виду підприємства та форми власності, на якій воно засноване, тощо.

З урахуванням тієї  обставини,  що відповідач  не  виконує  законних  та  обґрунтованих  вимог Територіального  управління Державної комісії  з цінних  паперів  та  фондового ринку  в  Автономній Республіці  Крим щодо усунення  порушень  законодавства  на  ринку  цінних  паперів, суд  приходить до висновку, що  відповідач  здійснює  господарську  діяльність з  порушенням  вимог  закону.

Згідно з частиною першою статті 216 ГК України учасники господарських відносин несуть господарсько-правову відповідальність за правопорушення у сфері господарювання шляхом застосування до правопорушників господарських санкцій на підставах і в порядку, передбачених цим Кодексом, іншими законами та договором.

Відповідно до ст. 218 Господарського кодексу України підставою господарсько-правової відповідальності учасника господарських відносин є вчинене ним правопорушення у сфері господарювання. Учасник господарських відносин відповідає за невиконання або неналежне виконання господарського зобов'язання чи порушення правил здійснення господарської діяльності, якщо не доведе, що ним вжито усіх залежних від нього заходів для недопущення господарського правопорушення.

Частиною першою статті 238 Господарського кодексу України передбачено, що за порушення встановлених законодавчими актами правил здійснення господарської діяльності до суб'єктів господарювання можуть бути застосовані уповноваженими органами державної влади або органами місцевого самоврядування адміністративно-господарські санкції, тобто заходи організаційно-правового або майнового характеру, спрямовані на припинення правопорушення суб'єкта господарювання та ліквідацію його наслідків.  А згідно з частиною першою ст. 247 ГК України у разі здійснення суб'єктом господарювання діяльності, що суперечить закону чи установчим документам, до нього може бути застосовано адміністративно-господарську санкцію у вигляді скасування державної реєстрації цього суб'єкта та його ліквідації.

Відповідно до частини п'ятнадцятої статті 58 Господарського кодексу України скасування (припинення) державної реєстрації суб'єкта господарювання здійснюється за його особистою заявою, а також на підставі рішення суду у випадках визнання недійсними або такими, що суперечать законодавству, установчих документів, або здійснення діяльності, що суперечить закону чи установчим документам, або в інших випадках, передбачених законом.

Зважаючи на те, що  відповідач  здійснює  діяльність з  порушенням  вимог  закону   та його статут  не  відповідає  вимогам  чинного  законодавства, суд приходить до  висновку про те, що статут відповідача має  бути визнаний  недійсним, а державна реєстрація  - скасованою (припиненою).

Надаючи  правову  оцінку посиланням позивача на порушення  його  прав відповідачем, у  зв`язку  зі  здійсненням  відповідачем  діяльності, що суперечить  вимогам  закону,  суд   визнає  доводи позивача   обґрунтованими.

Позивач є  акціонером відповідача, якому  належить 58 акцій,  що складає 83,9 %  статутного фонду.  Таким   чином,  позивач є основним (мажоритарним) акціонером відповідача  і зацікавлений  у  здійсненні   діяльності товариства, співвласником  якого  він є,  з  дотриманням  вимог  закону.

Враховуючи викладене та керуючись статтями 43, 49, 82-85 ГПК України, господарський суд, -

В И Р І Ш И В:

1.          Позов задовольнити повністю.

2.          Визнати  недійним статут Спільного україно-британського  підприємства у формі акціонерного  товариства закритого  типу «ТЕР ХОЛДИНГ КОМП., Україна».

3.          Скасувати (припинити)  державну  реєстрацію Спільного україно-британського  підприємства у формі акціонерного  товариства закритого  типу «ТЕР ХОЛДИНГ КОМП., Україна».

4.          Зобов`язати державного  реєстратора Шевченківської районної в місті Києві державної  адміністрації (01030, м. Київ, бульвар Шевченка, 26/4) внести до Єдиного державного реєстру запис про проведення державної реєстрації припинення Спільного україно-британського  підприємства у формі акціонерного  товариства закритого  типу «ТЕР ХОЛДИНГ КОМП., Україна»(місцезнаходження: 04050, Київ, вул. Мельникова, буд. 12;  код ЄДРПОУ 22236236) в результаті його ліквідації. Видати наказ.

5.          Стягнути з Спільного україно-британського підприємства у формі Акціонерного товариства закритого типу „ТЕР ХОЛДИНГ КОМП., Україна” (інд. 04050, м. Київ, вул. Мельникова, 12, код ЄДРПОУ 22236236) на користь Компанії „КФК Фармасьютікл Болтік” (Латвійська Республіка, м. Рига, вул. Крустрилс, 12) 170 (сто сімдесят) грн. витрат по сплат держмита та 118 (сто вісімнадцять) грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу. Видати наказ.

6.          Накази видати після набрання рішенням законної сили.

7.          Рішення набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його прийняття.

СуддяО.В. Мандриченко

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення26.07.2007
Оприлюднено30.08.2007
Номер документу879732
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —18/373

Ухвала від 17.12.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Плотницька Н.Б.

Ухвала від 19.06.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Плотницька Н.Б.

Ухвала від 27.04.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пригунова А.Б.

Ухвала від 27.04.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пригунова А.Б.

Ухвала від 26.01.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пригунова А.Б.

Рішення від 15.01.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандриченко О.В.

Ухвала від 12.12.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандриченко О.В.

Ухвала від 22.06.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пригунова А.Б.

Рішення від 09.11.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандриченко О.В.

Ухвала від 31.07.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандриченко О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні