Постанова
від 03.03.2020 по справі 905/1583/19
СХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

СХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

проспект Незалежності, 13, місто Харків, 61058

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"03" березня 2020 р. Справа № 905/1583/19

Колегія суддів у складі: головуючий суддя Здоровко Л.М., суддя Бородіна Л.І., суддя Лакіза В.В.,

за участю секретаря судового засідання Бєлкіної О.М.,

представники сторін в судове засідання не з`явились,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні Східного апеляційного господарського суду апеляційну скаргу Комунального підприємства "Комбінат комунальних підприємств" (вх.№505Д/2) на рішення Господарського суду Донецької області від 12.12.2019, ухвалене у приміщенні Господарського суду Донецької області суддею Величко Н.В., час проголошення рішення - не зазначено, дата складання повного тексту рішення - 23.12.2019, у справі №905/1583/19

за позовом фізичної особи-підприємця Полупанової Зінаїди Миколаївни, м. Маріуполь, Донецька область,

до відповідача Комунального підприємства "Комбінат комунальних підприємств", м. Маріуполь, Донецька область,

про визнання укладеним договору про надання ритуальних послуг

ВСТАНОВИЛА:

Фізична особа-підприємець Полупанова Зінаїда Миколаївна звернулась до Господарського суду Донецької області з позовом до Комунального підприємства "Комбінат комунальних підприємств" про визнання укладеним договору про надання ритуальних послуг.

Рішенням Господарського суду Донецької області від 12.12.2019 позовні вимоги задоволені; визнано укладеним договір про надання ритуальних послуг між фізичною особою-підприємцем Полупановою З.М. і Комунальним підприємством "Комбінат комунальних підприємств" у такій редакції:

ДОГОВІР

про надання ритуальних послуг

м. Маріуполь


2019 року

Ми, що нижче підписалися: Ритуальна служба - комунальне підприємство "Комбінат комунальних підприємств", іменоване надалі "Ритуальна служба", якому відповідно до Закону України "Про поховання та похоронну справу" Маріупольською міською радою рішенням від 22 березня 2005 року №972 делеговані функції і повноваження ритуальної служби, в особі Степанкової Галини Юріївни, діючого на підставі Статуту з одного боку, та фізична особа-підприємець Полупанова Зінаїда Миколаївна, іменована надалі "Виконавець послуг", що діє на підставі свідоцтва про державну реєстрацію - з іншого боку, а разом - Сторони уклали цей договір про таке:

1. Предмет договору

1.1. Предметом договору є надання ритуальних послуг.

1.2. Взаємовідносини між Ритуальною службою і Виконавцем послуг регулюються Конституцією України, Законом України "Про поховання та похоронну справу", Наказом державного комітету України з питань житлово-комунального господарства від 19.11.2003р. №193 "Про затвердження нормативно-правових актів щодо реалізації Закону України "Про поховання та похоронну справу" (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 08 вересня 2004 р. за №1110/9709), іншим законодавством України та цим Договором.

1.3. Господарські відносини між Ритуальною службою та Виконавцем послуг визначаються за згодою сторін.

2. Права сторін

2.1. Ритуальна служба має право:

2.1.1. Надавати ритуальні послуги, не передбачені необхідним мінімальним переліком окремих видів ритуальних послуг, виготовляти та реалізовувати згідно з чинним законодавством предмети ритуальної належності.

2.1.2. Здійснювати дії щодо організації поховання померлого.

2.1.3. На підставі договору - замовлення надавати ритуальні послуги з поховання померлих громадян на відкритих кладовищах та з правом під поховання.

2.1.4. Самостійно, на підставі звернення осіб, які зобов`язалися поховати померлого (далі за текстом - Замовник), виготовляти та реалізовувати предмети ритуальної належності, якщо вони відповідають державним стандартам передбаченими законодавством.

2.2. Виконавець послуг має право:

2.2.1. Відповідно до договору-замовлення надавати ритуальні послуги, відносно організації та проведення поховання померлих громадян на території відкритих кладовищ м. Маріуполя та віднесених до нього селищ. Відповідно до договору-замовлення надавати ритуальні послуги:

- реалізація предметів ритуальної належності;

- копання могили (викопування могили ручним або механізованим способом, опускання трут з тілом померлого в могилу, закопування могили, формування намогильного насипу та одноразове прибирання території біля могили);

- монтаж та демонтаж намогильної споруди при організації підпоховання в існуючу могилу;

- надання послуг катафалка;

- доставка померлого та/або труни за адресою, погодженою із Замовником та інші.

2.2.2. Самостійно, на підставі звернення осіб, які зобов`язалися поховати померлого, виготовляти та реалізовувати предмети ритуальної належності, якщо вони відповідають державним стандартам та затвердженій вартості, передбаченим законодавством (стаття 12 Закону України "Про поховання та похоронну справу".

2.2.3. Отримувати безперешкодний доступ на територію кладовища для виконання робіт, які зазначені в договорі про надання ритуальних послуг та договорі-замовленні на організацію та проведення поховання у часи роботи кладовища.

2.2.4. У разі наявності, безоплатно отримувати місця для поховання померлого чи урни з прахом померлого на кладовищі (у колумбарії в разі його створення).

2.2.5. Користуватися іншими правами передбачені дійсним договором.

3. Обов`язки сторін

3.1. Ритуальна служба зобов`язана:

3.1.1. При зверненні особи, що зобов`язалася поховати померлого, забезпечити укладання договорів-замовлень, урахувавши при цьому побажання Замовника щодо Виконавців послуг.

3.1.2. Відповідно до договору-замовлення забезпечити організацію та проведення поховання померлого у встановленому законодавством порядку, з урахуванням волевиявлення померлого, висловленого при житті, а в разі його відсутності з урахуванням побажання родичів.

3.1.3. У місцях оформлення договорів-замовлень надати Замовникові (виконавцю волевиявлення або особі, яка зобов`язалася поховати померлого) наочну інформацію, передбачену п. 6 Типового положення про ритуальну службу в Україні.

3.1.4. Створити рівні умови для поховання померлих незалежно від їх раси, кольору шкіри, політичних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, мовних або інших ознак.

3.1.5. У разі наявності забезпечити безоплатне виділення земельної ділянки для поховання труни з тілом чи урни з прахом померлого на кладовищі (у колумбарії в разі його створення).

3.1.6. Створити рівні умови Виконавцям послуг.

3.2. Виконавець послуг зобов`язаний:

3.2.1. Подати до ритуальної служби перелік ритуальних послуг, їх характеристику та вартість. У разі внесення змін до вартості ритуальних послуг Виконавець послуг забезпечує доведення нової ціни до Ритуальної служби шляхом передачі документів до ритуальної служби на протязі 10 днів.

3.2.1 При наданні послуги з копання могили на кладовищі гарантувати збереження могил та намогильних споруд, інших елементів благоустрою могил, що розміщені поруч з новими похованнями, та відшкодовувати матеріальні збитки у разі їх пошкодження.

3.2.3. Особи, які задіяні Виконавцем послуг для надання ритуальних послуг, повинні бути ознайомленні зі своїми посадовими обов`язками та проінструктовані в частині знання Закону України "Про поховання та похоронну справу", наказу державного комітету України з питань житлово-комунального господарства від 19.11.2003 року №193, ДСанПіН 2.2.028-99 (в частині дотримання санітарно-захисної зони), інших нормативно-правових актів в частині, що стосується здійснення похоронної діяльності.

Приймальники замовлень повинні:

- знати перелік міських кладовищ, на яких дозволено поховання, або підпоховання померлих до родинних могил;

- інформувати Замовника про те, що укладення договору-замовлення на підпоховання померлих до родинних могил проводиться при пред`явленні дозволу від доглядача кладовища.

3.2.4. Видавати працівникам, що задіяні у наданні ритуальних послуг, відповідні посвідчення.

3.2.5. Забезпечити у доступному для огляду місці надання Замовнику наочної інформації про Ритуальну службу, її адресу, телефон, режим роботи, інформації, передбаченої п.6 Типового положення про ритуальну службу в Україні та затверджений у законом передбаченому порядку перелік послуг, які надає ритуальна служба і їх вартість забезпечити у доступному для огляду місці надання Замовнику наочної інформації про Ритуальну службу, її адресу, телефон, режим роботи, інформації, передбаченої п.6 Типового положення про ритуальну службу в Україні та затверджений у законом передбаченому порядку перелік послуг, які надає ритуальна служба і їх вартість.

3.2.6. Реалізовувати предмети ритуальної належності, якщо вони відповідають державним стандартам, та належної якості, додержуючи вимоги нормативних актів щодо розміщення реклами.

3.2.7. Мати спеціальний автотранспорт з відповідним написом на ньому для перевезення померлих громадян та згідно вимог санітарно-епідеміологічної служби регулярно здійснювати санітарну обробку спеціального автотранспорту.

3.2.8. Перевезення пасажирів, здійснюється автотранспортом, який відповідає вимогам діючого законодавства в сфері надання послуг з перевезення пасажирів.

3.2.9. Неухильно дотримуватися вимоги діючого законодавства в сфері надання ритуальних послуг та вимог даного Договору.

4. Відповідальність сторін

4.1. Ритуальна служба несе відповідальність:

4.1.1. За ненадання інформації Замовникові про Виконавців послуг та перелік ритуальних послуг, що можуть надаватися ними.

4.1.2. За неякісну і несвоєчасну організацію, оформлення договору-замовлення. За порушення термінів та неякісне надання ритуальних послуг, установлених договором-замовленням, згідно з вимогами Закону України "Про захист прав споживачів".

4.1.3. За недотримання положень чинного законодавства, стандартів та технологій при організації поховання померлих.

4.1.4. За безпідставну відмову Замовнику в оформленні договору-замовлення.

4.2. Виконавець послуг несе відповідальність:

4.2.1. За порушення термінів та неякісне надання ритуальних послуг, установлених договором-замовленням, згідно з вимогами Закону України "Про захист прав споживачів".

4.2.2. При недотриманні вимог п. 3.2.2 цього договору Виконавець послуг усуває пошкодження, відшкодовує матеріальні збитки.

4.2.3. За недотримання положень чинного законодавства в частині вимог затверджених стандартів та технологій при наданні ритуальних послуг.

5. Порядок вирішення спорів

5.1. Спори і розбіжності, що можуть виникати внаслідок цього договору, за змогою вирішуватимуться шляхом переговорів між учасниками - Сторонами договору.

У разі неврегулювання спорів і розбіжностей шляхом переговорів, розв`язання спорів здійснюється в судовому порядку.

6. Інші умови

6.1. Представники Сторін, уповноваженні на укладання цього Договору, погодились, що їх персональні дані, які стали відомі Сторонам в зв`язку з укладанням цього Договору, включаються до баз персональних даних Сторін. Підписуючи даний Договір уповноважені представники Сторін дають згоду (дозвіл) на обробку їх персональних даних. Представники Сторін підписанням цього Договору підтверджують, що вони повідомлені про свої права відповідно до ст. 8 Закону України "Про захист персональних даних".

6.2. Виконавець здійснює тільки ті роботи, які не потребують одержання ліцензії. Жодна із Сторін не має права передавати свої права за даним Договором третій стороні без письмової згоди другої Сторони.

6.3. Виконавцю послуг забороняється пропонувати Замовнику ритуальні послуги або предмети ритуальної належності неналежної якості або непотрібного йому асортименту.

6.4. Виконавцю послуг забороняється здійснення діяльності з надання ритуальних послуг та реалізації предметів ритуальної належності у житловому фонді.

6.5. Умови даного Договору можуть бути змінені за взаємною згодою Сторін на підставі підписаної додаткової угоди.

6.6. Сторони зобов`язуються повідомляти одна одну про зміни своїх платіжних реквізитів, місцезнаходження, номерів телефонів, факсів у 10-ти денний термін від дня їх виникнення.

6.7. Представники Сторін, уповноваженні на укладання цього Договору, погодились, що їх персональні дані, які стали відомі Сторонам в зв`язку з укладанням цього Договору включаються до баз персональних даних Сторін. Підписуючи даний Договір уповноважені представники сторін дають згоду (дозвіл) на обробку їх персональних даних, з метою підтвердження повноважень суб`єктна укладання, зміну та розірвання Договору. Забезпечення реалізації адміністративно-правових і податкових відносин, відносин у сфері бухгалтерського обліку та статистики, а також для забезпечення реалізації інших передбачених законодавством відносин. Представники сторін підписанням цього договору підтверджують, що вони повідомлені про свої права відповідно до ст.8 Закону України "Про захист персональних даних"

7. Прикінцеві положення

7.1. Договір набирає чинності з


2019р. і діє, відповідно з приписами пункту 8.2. Типового положення про ритуальну службу в Україні, затвердженого Наказом державного комітету України з питань житлово-комунального господарства від 19 листопада 2003 року №193, на протязі трьох років, до
2022року.

7.1.1. Даний Договір може бути достроково розірваний на підставах, передбачених положення законодавства або умовами Договору.

7.1.2. За згодою сторін.

7.1.3. В односторонньому порядку Виконавцем послуг, який зобов`язан направити відповідне письмове повідомлення іншій стороні за 10 календарних днів до дати дострокового розірвання Договору.

7.2. Договір укладається у двох примірниках (по одному для кожної сторони), які мають однакову юридичну силу.

7.3. Всі зміни та доповнення до цього Договору здійснюються шляхом підписання додаткових угод обома Сторонами. Укладені та належним чином засвідчені уповноваженими представниками Сторін додаткові угоди стають невід`ємною частиною цього Договору.

7.4. У випадку розірвання Договору або його припинення зобов`язання Сторін припиняються з дати, з якої Договір є розірваним або припиненим, згідно з його умовами або положеннями чинного законодавства.

8. Місцезнаходження сторін

Ритуальна служба: КП "Комбінат комунальних підприємств"

87515, м. Маріуполь, вул. Грецька, 41, код ЄДРПОУ 03343226

Степанкова Г.Ю.


(прізвище, ім`я, по-батькові керівника, підпис)

Суб`єкт господарювання: ФОП Полупанова Зінаїда Миколаївна

АДРЕСА_1

реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1

Полупанова З.М .


(прізвище, ім`я, по-батькові, підпис)

Рішення місцевого господарського суду мотивовано тим, що Комунальне підприємство "Комбінат комунальних підприємств" у розумінні статті 9 Закону України "Про поховання та похоронну справу" є спеціалізованим комунальним підприємством, що створене органом місцевого самоврядування в порядку, встановленому законом, з метою здійснення організації поховання померлих і надання ритуальних послуг, передбачених необхідним мінімальним переліком окремих видів ритуальних послуг, реалізації предметів ритуальної належності, визначеним пунктом 2 частини 2 статті 8 цього Закону, тому укладення договору про надання ритуальних послуг з позивачем як суб`єктом господарювання, який виявив бажання укласти відповідний договір і надав відповідачу повний пакет документів, передбачений пунктом 8.1 Типового положення про ритуальну службу в Україні, є обов`язковим.

Додатковим рішенням Господарського суду Донецької області від 23.12.2019 стягнуто з Комунального підприємства "Комбінат комунальних підприємств" на користь Фізичної особи-підприємця Полупанової З.М. витрати по сплаті судового збору у розмірі 1 921, 00грн.

Не погодившись з рішенням місцевого господарського суду від 12.12.2019, Комунальне підприємство "Комбінат комунальних підприємств" звернулось до Східного апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій посилаючись на порушення судом норм матеріального та процесуального права, просить оскаржуване рішення скасувати і ухвалити нове рішення, яким відмовити у задоволенні позовних вимог в повному обсязі.

Свої вимоги апелянт обґрунтовує тим, що перепон в укладенні договору про надання ритуальних послуг відповідач не здійснював; наведений у додатку до Типового положення про ритуальну службу в Україні договір є примірним, його зміст може бути змінений сторонами у процесі його укладання. На думку апелянта, запропонована позивачем редакція договору про надання ритуальних послуг не містить всіх суттєвих умов, на що суд першої інстанції уваги не звернув.

Так, апелянт зазначає, що вартість необхідного мінімального переліку ритуальних послуг, які будуть надаватися суб`єктом господарювання, повинна бути затверджена не суб`єктом господарювання, а виконавчим комітетом Маріупольської міської ради і підлягає наданню ритуальній службі до укладання договору про надання ритуальних послуг, оскільки є суттєвою умовою такого правочину. Однак, у даному випадку, як вказує апелянт, позивач при зверненні до відповідача з пропозицією укласти договір про надання ритуальних послуг і при зверненні з позовом до суду не надав затвердженої Виконавчим комітетом Маріупольської міської ради вартості необхідного мінімального переліку ритуальних послуг, які пропонуються для надання позивачем.

Ухвалою Східного апеляційного господарського суду від 11.02.2020 відкрито апеляційне провадження за апеляційною скаргою Комунального підприємства "Комбінат комунальних підприємств" на рішення Господарського суду Донецької області від 12.12.2019 у справі №905/1583/19; встановлено позивачу строк до 25.02.2020 для подання відзиву на апеляційну скаргу з доказами надсилання відзиву апелянту; встановлено учасникам справи строк до 25.02.2020 для подання заяв і клопотань; призначено справу до розгляду на 03.03.2020 о 10:15год.

21.02.2020 від позивача до Східного апеляційного господарського суду надійшли заперечення на апеляційну скаргу (вх.№1755), зазначає, що та обставина, що виконком Маріупольської міської ради не розглядає заяву позивача про затвердження тарифів не впливає на обов`язок відповідача укласти договір; крім того, Донецький окружний адміністративний суд вже розглянув позов ФОП Полупанової З.М. до виконкому Маріупольської міської ради про визнання протиправними дії виконкому Маріупольської міської ради за результатами розгляду заяви ФОП Полупанової З.М. про тарифи на ритуальні послуги та зобов`язано виконком Маріупольської міської ради на першому черговому засіданні прийняти рішення за результатами розгляду вказаної заяви. Позивач також зазначає, що дія наказу, який видав відповідач щодо затвердження умов договору не розповсюджується на позивача як самостійного суб`єкта господарювання. На думку позивача, відповідач як суб`єкт господарської діяльності, який займає монопольне (домінуюче) становище на ринку, відмовляючи позивачу в укладенні договору, який є обов`язким при здійсненні діяльності надання ритуальних послуг, порушує положення Закону України "Про захист від недобросовісної конкуренції". За таких підстав, просить апеляційну скаргу залишити без задоволення, а рішення місцевого господарського суду - без змін.

До заперечень на апеляційну скаргу позивачем додані копія рішення Донецького окружного адміністративного суду від 29.11.2019 у справі №200/9979/19-а, а також копія висновку експерта №08/03-19 від 24.06.2019 про те, що бухгалтерськими документами ФОП Полупанової З.М. в частині проведеного дослідження належним чином обґрунтовані та підтверджені тарифи щодо надання ритуальних послуг, наведені в додатках до заяви на проведення дослідження від 01.03.2019; надані на дослідження бухгалтерські документи, технологічні карти, кошториси складені у відповідності до чинного законодавства України.

Колегія суддів апеляційного господарського суду зазначає, що статтею 269 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що суд апеляційної інстанції переглядає справу за наявними у ній і додатково поданими доказами та перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги.

Докази, які не були подані до суду першої інстанції, приймаються судом, якщо учасник справи надав докази неможливості їх подання до суду першої інстанції з причин, що об`єктивно не залежали від нього (частина 3 статті 269 цього Кодексу).

Надані позивачем додаткові докази не були предметом розгляду суду першої інстанції і позивач не надав суду доказів неможливості їх подання до суду першої інстанції з причин, що об`єктивно не залежали від нього.

З огляду на викладене, суд апеляційної інстанції здійснює перегляд рішення суду першої інстанції на момент його ухвалення судом за поданими до суду першої інстанції доказами.

У встановлений судом строк від учасників справи заяв і клопотань по суті спору до суду апеляційної інстанції не надійшло.

02.03.2020 від представника позивача надійшла заява (вх.№2087) про розгляд справи без участі позивача та її представника; просить апеляційну скаргу залишити без задоволення, а рішення місцевого господарського суду - без змін.

Учасники справи своїм правом на участь у судовому засіданні не скористались, уповноважені представники в судове засідання не з`явились; учасники справи, у тому числі і апелянт, належним чином завчасно повідомлені про час, дату та місце судового засідання, про що у матеріалах справи містяться повідомлення про вручення поштових відправлень (т.2 а.с.3, 63).

Враховуючи, що наявних у справі матеріалів достатньо для розгляду апеляційної скарги, сторони належним чином завчасно повідомлені про час, дату і місце судового засідання, і неявка їх представників в судове засідання не перешкоджає розгляду апеляційної скарги, про що учасники були повідомлені ухвалою Східного апеляційного господарського суду від 11.02.2020, колегія суддів вважає за можливе розглянути скаргу в даному судовому засіданні.

Дослідивши матеріали справи, викладені в апеляційній скарзі доводи апелянта, перевіривши правильність застосування господарським судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права, а також повноту встановлення обставин справи та відповідність їх наданим доказам, відповідно до статті 269 Господарського процесуального кодексу України, якою передбачено, що суд апеляційної інстанції переглядає справу за наявними у ній доказами та перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів і вимог апеляційної скарги, колегія суддів Східного апеляційного господарського суду дійшла висновку, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню, виходячи з такого.

Як встановлено місцевим господарським судом, матеріали справи не містять тексту рішення Маріупольської міської ради №972 від 22.03.2005, на який сторони посилаються обґрунтовуючи свої вимоги і заперечення.

Втім, сторонами не оспорюється, що рішенням №972 від 22.03.2005 Маріупольська міська рада делегувала функції і повноваження ритуальної служби Комунальному підприємству "Комбінат комунальних підприємств".

КП "Комбінат комунальних підприємств" у розумінні статті 9 Закону України "Про поховання та похоронну справу" є спеціалізованим комунальним підприємством, що створене органом місцевого самоврядування в порядку, встановленому законом, з метою здійснення організації поховання померлих і надання ритуальних послуг, передбачених необхідним мінімальним переліком окремих видів ритуальних послуг, реалізації предметів ритуальної належності, визначеним пунктом 2 частини 2 статті 8 цього Закону.

З матеріалів справи вбачається, що 02.07.2019 фізична особа-підприємець Полупанова Зинаїда Миколаївна надіслала на адресу КП "Комбінат комунальних підприємств" рекомендованим поштовим відправленням з описом вкладення: заяву-письмову пропозицію укласти договір про надання ритуальних послуг, вих.№б/н від 01.07.2019; проект договору про надання ритуальних послуг від 01.07.2019 у двох примірниках; довідку про режим роботи ФОП Полупанової З.М. та номер телефону для зв`язку; перелік ритуальних послуг; нотаріально засвідчені копії виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців щодо ФОП Полупанової З.М., нотаріально засвідчені копії виписки з реєстру платників єдиного податку №1505833400318 від 03.07.2015 та картки фізичної особи - платника податків щодо ФОП Полупанової З.М.; копію паспорта громадянина України.

Поштове відправлення отримано відповідачем 05.07.2019.

Зі змісту проекту договору про надання ритуальних послуг від 01.07.2019 вбачається, що він містить наступні умови:

"1. Предмет договору

1.1. Предметом договору є надання ритуальних послуг.

1.2. Взаємовідносини між Ритуальною службою і Виконавцем послуг регулюються Конституцією України, Законом України "Про поховання та похоронну справу", Наказом державного комітету України з питань житлово-комунального господарства від 19.11.2003 №193 "Про затвердження нормативно-правових актів щодо реалізації Закону України "Про поховання та похоронну справу" (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 08.09.2004 за №1110/9709), іншим законодавством України та цим Договором.

1.3. Господарські відносини між Ритуальною службою та Виконавцем послуг визначаються за згодою сторін.

2. Права сторін

2.1. Ритуальна служба має право:

2.1.1. Здійснювати організацію та проведення поховання.

2.2. Виконавець послуг має право:

2.2.1. Відповідно до договору-замовлення надавати ритуальні послуги:

- реалізація предметів ритуальної належності;

- копання могили (викопування могили ручним або механізованим способом, опускання труни з тілом померлого в могилу, закопування могили, формування намогильного насипу та одноразове прибирання території біля могили);

- монтаж та демонтаж намогильної споруди при організації підпоховання в існуючу могилу;

- надання послуг катафалка;

- доставка померлого та/або труни за адресою, погодженою із Замовником.

2.2.2. Самостійно, на підставі звернення осіб, які зобов`язалися поховати померлого, виготовляти та реалізовувати предмети ритуальної належності, якщо вони відповідають державним стандартам та затвердженій вартості, передбаченим законодавством (стаття 12 Закону України "Про поховання та похоронну справу").

3. Обов`язки сторін

3.1. Ритуальна служба зобов`язана:

3.1.1. При зверненні особи, що зобов`язалася поховати померлого, забезпечити укладання договорів-замовлень, урахувавши при цьому побажання Замовника щодо Виконавців послуг.

3.1.2. Відповідно до договору-замовлення забезпечити організацію та проведення поховання померлого у встановленому законодавством порядку, з урахуванням волевиявлення померлого, висловленого при житті, а в разі його відсутності з урахуванням побажання родичів.

3.1.3. У місцях оформлення договорів-замовлень надати Замовникові (виконавцю волевиявлення або особі, яка зобов`язалася поховати померлого) наочну інформацію, передбачену п. 6 Типового положення про ритуальну службу в Україні.

3.1.4. Створити рівні умови для поховання померлих незалежно від їх раси, кольору шкіри, політичних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, мовних або інших ознак.

3.1.5. Забезпечити безоплатне виділення земельної ділянки для поховання труни з тілом чи урни з прахом померлого на кладовищі.

3.1.6. Створити рівні умови Виконавцям послуг .

3.1.7. Забезпечити своєчасне оформлення договору-замовлення та в термін не більше трьох годин (але до кінця робочого дня) передати інформацію про замовлення Виконавцю послуг за допомогою телефонного зв`язку (телефонограмою, факсом тощо) у випадку, коли особа, що зобов`язалася поховати померлого - Замовник, відповідно із підпунктом 3.1.1. цього Договору, виявив побажання щодо надання ритуальних послуг Виконавцем послуг - Стороною цього Договору.

3.2. Виконавець послуг зобов`язаний:

3.2.1. Подати до ритуальної служби перелік ритуальних послуг, їх характеристику та вартість. У разі внесення змін до вартості ритуальних послуг Виконавець послуг забезпечує доведення нової ціни до Ритуальної служби шляхом передачі документів до ритуальної служби на протязі 10 днів.

3.2.2. При наданні послуги з копання могили на кладовищі гарантувати збереження могил та намогильних споруд, інших елементів благоустрою могил, що розміщені поруч з новими похованнями, та відшкодовувати матеріальні збитки у разі їх пошкодження.

3.2.3. Особи, які задіяні Виконавцем послуг для надання ритуальних послуг, повинні бути ознайомленні зі своїми посадовими обов`язками та проінструктовані в частині знання Закону України "Про поховання та похоронну справу", наказу державного комітету України з питань житлово-комунального господарства від 19.11.2003 року №193, ДСанПіН 2.2.028-99 (в частині дотримання санітарно-захисної зони), інших нормативно-правових актів в частині, що стосується здійснення похоронної діяльності.

Приймальники замовлень повинні:

- знати перелік міських кладовищ, на яких дозволено поховання, або підпоховання померлих до родинних могил;

- інформувати Замовника про те, що укладення договору-замовлення на підпоховання померлих до родинних могил проводиться при пред`явленні дозволу від доглядача кладовища.

3.2.4. Видавати працівникам, що задіяні у наданні ритуальних послуг, відповідні посвідчення.

4. Відповідальність сторін

4.1. Ритуальна служба несе відповідальність:

4.1.1. За ненадання інформації Замовникові про Виконавців послуг та перелік ритуальних послуг, що можуть надаватися ними.

4.1.2. За неякісну і несвоєчасну організацію, оформлення договору-замовлення. За порушення термінів та неякісне надання ритуальних послуг, установлених договором-замовленням, згідно з вимогами Закону України "Про захист прав споживачів".

4.1.3. За недотримання положень чинного законодавства, стандартів та технологій при організації поховання померлих.

4.1.4. За безпідставну відмову Замовнику в оформленні договору-замовлення.

4.2. Виконавець послуг несе відповідальність:

4.2.1. За порушення термінів та неякісне надання ритуальних послуг, установлених договором-замовленням, згідно з вимогами Закону України "Про захист прав споживачів".

4.2.2. При недотриманні вимог п. 3.2.2 цього договору Виконавець послуг усуває пошкодження, відшкодовує матеріальні збитки.

4.2.3. За недотримання положень чинного законодавства в частині вимог затверджених стандартів та технологій при наданні ритуальних послуг.

5. Порядок вирішення спорів

5.1. Спори і розбіжності, що можуть виникати внаслідок цього договору, за змогою вирішуватимуться шляхом переговорів між учасниками - Сторонами договору.

У разі неврегулювання спорів і розбіжностей шляхом переговорів, розв`язання спорів здійснюється в судовому порядку.

6. Інші умови

6.1. Представники Сторін, уповноваженні на укладання цього Договору, погодились, що їх персональні дані, які стали відомі Сторонам в зв`язку з укладанням цього Договору, включаються до баз персональних даних Сторін. Підписуючи даний Договір уповноважені представники Сторін дають згоду (дозвіл) на обробку їх персональних даних. Представники Сторін підписанням цього Договору підтверджують, що вони повідомлені про свої права відповідно до статті 8 Закону України "Про захист персональних даних".

7. Прикінцеві положення

7.1. Договір набирає чинності з 18 серпня 2019 року і діє, відповідно з приписами пункту 8.2. Типового положення про ритуальну службу в Україні, затвердженого Наказом державного комітету України з питань житлово-комунального господарства від 19 листопада 2003 року №193, на протязі трьох років, до 18 серпня 2022 року.

7.2. Договір укладається у двох примірниках (по одному для кожної сторони), які мають однакову юридичну силу.

7.3. Всі зміни та доповнення до цього Договору здійснюються шляхом підписання додаткових угод обома Сторонами. Укладені та належним чином засвідчені уповноваженими представниками Сторін додаткові угоди стають невід`ємною частиною цього Договору.

8. Місцезнаходження сторін...".

За наслідками розгляду цієї пропозиції та доданих до відповідної заяви документів, відповідач у листі №69-42452-69.1 від 24.07.2019 зазначив, що Примірний договір не в повній мірі регулює реалії, які на даний час виникли в сфері надання ритуальних послуг, а також у зв`язку з вже наявними випадками порушення суб`єктами господарювання діючого законодавства в сфері ритуальних послуг, з метою захисту інтересів всієї громади міста Маріуполя, керівництвом КП "Комбінат комунальних підприємств" прийняте рішення укладати договір про надання ритуальних послуг у новій редакції, у зв`язку з чим, відповідач направив примірник наданого позивачем договору, підписаний з розбіжностями у двох екземплярах та просить позивача розглянути протокол розбіжностей та підписаний примірник такого протоколу повернути відповідачу.

Даний лист з додатками направлено на адресу позивача з описом вкладення у цінний лист 24.07.2019.

У протоколі розбіжностей №1 від 24.07.2019 до договору про надання ритуальних послуг №б/н від 01.07.2019 відповідач виклав умови договору у іншій редакції шляхом зміни певних його пунктів та доповнення новими пунктами та розділами, зокрема:

Викладено пункт 2.1.1 договору в новій редакції: "2.1.1. надавати ритуальні послуги, не передбачені необхідним мінімальним переліком окремих видів ритуальних послуг, виготовляти та реалізовувати згідно з чинним законодавством предмети ритуальної належності".

Доповнено договір пунктом 2.1.2 в такій редакції: "2.1.2. Здійснювати дії щодо організації поховання померлого".

Доповнено договір пунктом 2.1.3. в такій редакції "2.1.3. На підставі договору - замовлення надавати ритуальні послуги з поховання померлих громадян на відкритих кладовищах та з правом під поховання".

Доповнено договір пунктом 2.1.4. в такій редакції: "2.1.4. Самостійно, на підставі звернення осіб, які зобов`язалися поховати померлого (далі за текстом - Замовник), виготовляти та реалізовувати предмети ритуальної належності, якщо вони відповідають державним стандартам передбаченими законодавством".

Доповнено договір пунктом 2.1.5. наступного змісту: "2.1.5 Здійснювати, з дотриманням положень дійсного Договору, перевірку Виконавця послуг, з питання дотримання Виконавцем послуг положень даного Договору та діючого законодавства в сфері надання ритуальних послуг та реалізації ним предметів ритуальної належності".

Доповнено договір пунктом 2.1.6. наступного змісту: "2.1.6. Користуватися іншими правами передбачені дійсним договором".

Змінено пункт 2.2.1 договору та викладено його у наступній редакції: "2.2.1. Відповідно до договору-замовлення надавати ритуальні послуги, відносно організації та проведення поховання померлих громадян на території відкритих кладовищ м. Маріуполя та віднесених до нього селищ".

Доповнено договір пунктом 2.2.3. наступного змісту: "2.2.3. Отримувати безперешкодний доступ на територію кладовища для виконання робіт, які зазначені в договорі про надання ритуальних послуг та договорі-замовленні на організацію та проведення поховання у часи роботи кладовища".

Доповнено договір пунктом 2.2.4. наступного змісту: "2.2.4. У разі наявності, безоплатно отримувати місця для поховання померлого чи урни з прахом померлого на кладовищі (у колумбарії в разі його створення)".

Доповнено договір пунктом 2.2.5. наступного змісту: "2.2.5. Користуватися іншими правами передбачені дійсним договором".

Змінено пункт 3.1.5. договору та викладено його у наступній редакції: "У разі наявності забезпечити безоплатне виділення земельної ділянки для поховання труни з тілом чи урни з прахом померлого на кладовищі (у колумбарії в разі його створення)".

Пункт 3.1.6. договору запропоновано виключити.

Пункт 3.1.7. - Виключити.

Пункт 3.2.4. договору викладено в новій редакції: "3.2.4 Здійснювати надання ритуальних послуг та продаж/реалізацію ритуальної належності виключно з залученням тільки тих працівників, що перебувають з ним у трудових правовідносинах з забезпечення їх спецодягом і відповідними посвідченнями".

Доповнено договір пунктом 3.2.5. наступного змісту: "3.2.5. 3абезпечити у доступному для огляду місці надання Замовнику наочної інформації про Ритуальну службу, її адресу, телефон, режим роботи, інформації, передбаченої пунктом 6 Типового положення про ритуальну службу в Україні та затверджений у законом передбаченому порядку перелік послуг, які надає ритуальна служба і їх вартість".

Доповнено договір пунктом 3.2.6. наступного змісту: "Здійснювати оформлення договору-замовлення, надавати ритуальні послуги, у тому числі продаж ритуальної належності, виключно за адресою господарської діяльності".

Доповнено договір пунктом 3.2.7. наступного змісту: "Реалізовувати предмети ритуальної належності, якщо вони відповідають державним стандартам, та належної якості, додержуючи вимоги нормативних актів щодо розміщення реклами".

Доповнено договір пунктом 3.2.8. наступного змісту: "Мати спеціальний автотранспорт з відповідним написом на ньому для перевезення померлих громадян та згідно вимог санітарно-епідеміологічної служби регулярно здійснювати санітарну обробку спеціального автотранспорту".

Доповнено договір пунктом 3.2.8.1. наступного змісту: "Перевезення пасажирів, здійснюється автотранспортом, який відповідає вимогам діючого законодавства в сфері надання послуг з перевезення пасажирів".

Доповнено договір пунктом 3.2.9. наступного змісту: "Протягом 3-х днів з моменту укладення цього договору подати до Ритуальної служби письмову інформацію про:

Доповнено договір пунктом 3.2.9.1. наступного змісту: "виконавця послуг (юридична та фактична адреса, номер телефону для зв`язку, режим роботи)";

Доповнено договір пунктом 3.2.9.2. наступного змісту: "перелік ритуальних послуг які пропонуються для надання Замовникам із зазначенням їх вартості, особливостей та термінів виконання";

Доповнено договір пунктом 3.2.9.3. такого змісту: "у довільній формі перелік осіб, які знаходяться з Виконавцем послуг у трудових правовідносинах, з зазначенням їх посади (які безпосередньо надають ритуальні послуги)";

Доповнено договір пунктом 3.2.9.4. наступного змісту: "належним чином засвідчені копії правовстановлюючих документів на приміщення у якому Виконавець послуг має намір здійснювати господарську діяльність в сфері надання ритуальних послуг, або належним чином засвідчені копії документів підтверджуючих наявність у Виконавця послуг права користування таким приміщенням";

Доповнено договір пунктом 3.2.9.5 такого змісту: "документальне підтвердження фактичної наявності потужностей для можливості надання послуг, які пропонуються Виконавцем послуг (наявність транспортних засобів відповідності до державних норм та стандартів, нерухомого майна у власності або користуванні, трудових ресурсів та інше)".

Доповнено договір пунктом 3.2.10. такого змісту: "Неухильно дотримуватися вимоги діючого законодавства в сфері надання ритуальних послуг та вимог даного Договору."

Доповнено договір пунктом 3.2.11. наступного змісту: "Допустити працівників Ритуальної служби до приміщення у якому надаються ритуальні послуги, оформлюються з Замовниками договори замовлення та реалізується ритуальна належність, у випадках передбачених дійсним Договором".

Розділ 5 "Порядок вирішення спорів" запропоновано вважати розділом 6, у зв`язку з чим пункт 5.1 договору: "Спори і розбіжності, що можуть виникати внаслідок цього договору, за змогою вирішуватимуться шляхом переговорів між учасниками. У разі неврегулювання спорів і розбіжностей шляхом переговорів розв`язання спорів здійснюється в судовому порядку" - вважати пунктом 6.1.

Запропоновано доповнити договір Розділом 5 "Підстави та порядок проведення перевірки Виконавця послуг" наступного змісту:

"5.1 Перевірка Виконавця послуг здійснюється Ритуальною службою виключно на підставах та в порядку передбаченому дійсним Договором.

5.2. Єдиною підставою для прийняття керівником Ритуальної служби, рішення про проведення перевірки Виконавця послуг, та як наслідок видачі направлення на перевірку, є надходження до Ритуальної служби скарги/скарг, від Замовників відносно не належного виконання Виконавцем послуг вимог норм діючого законодавства в сфері надання ритуальних послуг.

5.3. Перевірка здійснюється Комісією зі складу посадових осіб ритуальної служби у кількості не менш ніж трьох осіб, за попереднім письмовим повідомленням Виконавця послуг, не менше ніж за 5 днів до дати перевірки. При собі, дані особи зобов`язані мати, та за вимогою Виконавця послуг пред`явити, службове посвідчення та направлення (рішення) на перевірку. Один екземпляр направлення (рішення) на перевірку залишається у Виконавця послуг.

5.4. Якщо при перевірці будуть підтвердженні викладені в скарзі/скаргах обставини, або будуть виявлені інші порушення діючого законодавства, яке регулює діяльність в сфері надання ритуальних послуг, ритуальна служба виносить відповідний припис, в якому зазначається суть порушення, порядок його усунення та строк.

5.4.1 Строк визначається за тією умовою, що він буде достатнім для усунення Виконавцем послуг виявлених порушень. Даний припис має обов`язковий характер для Виконавця послуг, та складається у двох екземплярах, один з яких надається Виконавцю послуг.

5.4.2. Якщо виконавець послуг, не згодний з виявленими порушеннями, він має право звернутися зі скаргою до керівника Ритуальної служби, у продовж 10 днів з дня отримання припису. В іншому випадку, зобов`язаний усунути недоліки виявлені, за результатом здійснення перевірки. До скарги повинні бути додані документі підтверджуючі доводи Виконавця послуг.

5.5. Усунувши порушення в строк передбачений в приписі, Виконавець послуг зобов`язаний письмово повідомити про це ритуальну службу у продовж трьох днів за останнім днем строку наданого для усунення порушень. 3 метою перевірки усунення порушень, ритуальна служба, повторно направляє Комісію. У такому випадку, перевірка вчиняється виключно на підставі службових посвідчень членів Комісії та у межах виявлених первинною перевіркою порушень.

5.6. У разі якщо, перевіркою не були виявлені порушення та/або, якщо Виконавець послуг їх усунув в строк зазначений в приписі і повторна перевірка це підтвердила, то Виконавець послуг вважається таким, що не порушував норми діючого законодавства в сфері надання ритуальних послуг та до нього не можуть бути застосовані наслідки передбачені даним Договором.

5.7. До усунення виявлених порушень Виконавцю послуг забороняється надавати ритуальні послуги та здійснювати продаж ритуальної належності".

Запропоновано Розділ 6 "Інші умови" договору вважати розділом 7 "Інші умови".

Пункт 6.1 Розділу 6 "Інші умови" - вважати пунктом 7.12. розділу 7 "Інші умови".

Доповнено договір пунктом 7.1. наступного змісту: "Роботи та послуги, які потребують одержання ліцензії або інших дозвільних документів, Виконавець послуг може виконувати та надавати тільки за їх наявності".

Доповнено договір пунктом 7.2. в наступній редакції: "Жодна із Сторін не має права передавати свої права за даним Договором третій стороні без письмової згоди другої Сторони".

Доповнено договір пунктом 7.3. такого змісту: "Даний Договір може бути достроково розірваний на підставах, передбачених положеннями чинного законодавства або умовами Договору:

Доповнено договір пунктом 7.3.1. наступного змісту: "за згодою сторін";

Доповнено договір пунктом 7.3.2. наступного змісту: "в односторонньому порядку Виконавцем послуг";

Доповнено договір пунктом 7.3.3. такого змісту: "в односторонньому порядку ритуальною службою у випадках прямо передбачених умовами дійсного Договору";

Доповнено договір пунктом 7.3.4. такого змісту: "у разі не виконання Стороною вимог пункту 7.10 Дійсного Договору".

Доповнено договір пунктом 7.4. наступного змісту: "У випадку розірвання Договору або його припинення зобов`язання Сторін припиняються з дати, з якої Договір є розірваним або припиненим, згідно з його умовами або положеннями чинного законодавства".

Доповнено договір пунктом 7.5. - "Ритуальна служба має право на дострокове розірвання даного Договору в односторонньому порядку у разі:

Доповнено договір пунктом 7.5.1. - "в порядку та на умовах передбачених дійсним договором";

Доповнено договір пунктом 7.5.2 - "встановлення фактів порушення Виконавцем послуг/його робітників вимог діючого законодавства, актів органів місцевого самоврядування, які регулюють діяльність в сфері надання ритуальних послуг та/або реалізації ритуальної належності, та не виконання припису про усунення таких порушень";

Доповнено договір пунктом 7.5.3. - "при неодноразовому надходженні скарг (2 і більше) від Замовників та підтвердження їх обґрунтованості";

Доповнено договір пунктом 7.5.4. - "при наявності актів (2 і більше) від адміністрації кладовищ про виявлені порушення діючого законодавства з боку Виконавця послуг/його працівників";

Доповнено договір пунктом 7.5.5. - "у разі невідповідності фактичної вартості необхідного мінімального переліку окремих видів ритуальних послуг, наданих Замовникам, та предметів ритуальної належності, вартості, погодженої виконкомом Маріупольської міської ради";

Доповнено договір пунктом 7.5.6. - "не повідомлення Виконавцем послуг Замовника про наявність у нього пільг щодо здійснення поховання, порядку та умов їх використання";

Доповнено договір пунктом 7.5.7. - "у разі не допуску комісії ритуальної служби для перевірки";

Доповнено договір пунктом 7.5.8. - "у разі продовження надавати ритуальні послуги до усунення, в передбачений строк, порушень виявлених при проведенні перевірки";

Доповнено договір пунктом 7.5.9. - "у разі не виконання Виконавцем послуг вимог п.п. 3.2.1- 3.2.11 пункту 3.2 дійсного Договору";

Доповнено договір пунктом 7.5.10. - "у разі не виконання Виконавцем послуг вимог п.п.7.7, 7.8, 7.11. дійсного Договору".

Доповнено договір пунктом 7.6. такого змісту: "Сторони досягли домовленості, що у разі наявності підтавав для одностороннього розірвання Договору, Сторона, зобов`язана направити відповідне письмове повідомлення іншій стороні за 10 календарних днів до дати дострокового розірвання Договору, без підписання додаткових угод про таке розірвання".

Доповнено договір пунктом 7.7. такого змісту: "Виконавцю послуг забороняється пропонувати Замовнику ритуальні послуги або предмети ритуальної належності неналежної якості або непотрібного йому асортименту".

Доповнено договір пунктом 7.8. - "Виконавцю послуг забороняється здійснення діяльності з надання ритуальних послуг та реалізації предметів ритуальної належності у житловому фонді".

Доповнено договір пунктом 7.9 - "Умови даного Договору можуть бути змінені за взаємною згодою Сторін на підставі підписаної додаткової угоди".

Доповнено договір пунктом 7.10 наступного змісту: "Сторони зобов`язуються повідомляти одна одну про зміни своїх платіжних реквізитів, місцезнаходження, номерів телефонів, факсів у 10-ти денний термін від дня їх виникнення".

Доповнено договір пунктом 7.11 такого змісту: "При зміні будь-яких відомостей, зазначених у документах, що додаються до заяви, або інформації зазначеної у п.п. 3.2.9.1-3.2.9.5 дійсного договору, Виконавець послуг повинен у 10-денний термін письмово повідомити про це ритуальну службу".

Доповнено договір пунктом 7.12 наступного змісту: "Представники Сторін, уповноваженні на укладання цього Договору, погодились, що їх персональні дані, які стали відомі Сторонам в зв`язку з укладанням цього Договору включаються до баз персональних даних Сторін. Підписуючи даний Договір уповноважені представники сторін дають згоду (дозвіл) на обробку їх персональних даних, з метою підтвердження повноважень суб`єктна укладання, зміну та розірвання Договору. Забезпечення реалізації адміністративно-правових і податкових відносин, відносин у сфері бухгалтерського обліку та статистики, а також для забезпечення реалізації інших передбачених законодавством відносин. Представники сторін підписанням цього договору підтверджують, що вони повідомлені про свої права відповідно до статті 8 Закону України "Про захист персональних даних".

Запропоновано Розділ 7 "Прикінцеві положення" договору вважати Розділом 8 "Прикінцеві положення", у зв`язку з чим пункт 7.1 "Договір набирає чинності з 18 серпня 2019 р. і діє, відповідно з приписами пункту 8.2. Типового положення про ритуальну службу в Україні, затвердженого Наказом державного комітету України з питань житлово-комунального господарства від 19 листопада 2003 року №193, на протязі трьох років, до 18 серпня 2022 року" викладено в наступній редакції: "8.1. Договір набирає чинності з 18 серпня 2019 року і діє до 18 серпня 2020 року".

Доповнено договір пунктом 8.3. наступного змісту: "Повідомлення, які надсилаються Стороні для виконання Договору або у зв`язку з ним, повинні бути складені у письмовій формі та підписані представниками Сторін, які мають на це очевидні або фактичні повноваження".

Доповнено договір пунктом 8.3.1. наступного змісту: "Зазначені вище повідомлення будуть вважатися переданими Стороні належним чином, якщо вони відправлені одним із таких способів:

Доповнено договір пунктом 8.3.1.1. - "кур`єром та вручені особисто";

Доповнено договір пунктом 8.3.1.2. - "за допомогою послуг підприємств поштового зв`язку шляхом відправлення цінним листом з повідомленням про вручення та описом вкладеного або кур`єрської служби".

Доповнено договір пунктом 8.3.2 такого змісту: "Повідомлення одержані Стороною протягом звичайних робочих годин у робочий день, будуть вважатися переданими і набирають чинності у дату їх одержання, а у інших випадках - наступного робочого дня".

Доповнено договір пунктом 8.3.3. - "Усі повідомлення надсилаються на адреси та за номерами Сторін, які подаються у Розділі "Місцезнаходження та реквізити сторін" Договору, або на такі інші адреси та за номерами, які будуть повідомлені Стороною. Кожна з Сторін зобов`язується негайно інформувати іншу Сторону про зміни адреси або телефонних номерів".

Як зазначає позивач, вищезазначений лист з доданими до нього документами отримано ним 25.07.2019 та, за наслідками розгляду протоколу розбіжностей до договору, ФОП Полупановою З.М. складено протокол узгодження розбіжностей від 31.07.2019.

Зі змісту протоколу узгодження розбіжностей від 31.07.2019, викладених у протоколі розбіжностей від 24.07.2019 до Договору про надання ритуальних послуг №б/н від 01.07.2019 вбачається, що ФОП Полупановою З.М. надано згоду:

на викладення пункту 2.1 договору в редакції, запропонованій КП "Комбінат комунальних підприємств";

на доповнення тексту договору пунктами 2.1.2, 2.1.3, 2.1.4 в редакції, запропонованій КП "Комбінат комунальних підприємств";

на зміну пункту 2.2.1 договору та викладення його в редакції КП "Комбінат комунальних підприємств";

на доповнення тексту договору пунктами 2.2.3, 2.2.4, 2.2.5 в редакції, запропонованій КП "Комбінат комунальних підприємств";

прийняти пункт 3.1.5 договору в редакції, запропонованій КП "Комбінат комунальних підприємств" в протоколі розбіжностей до договору;

надано згоду включити до договору пункти 3.2.5, 3.2.7, 3.2.8, 3.2.8.1, 3.2.10 в редакції, запропонованій КП "Комбінат комунальних підприємств".

Одночасно позивач не погодилась включити до договору відсутні і запропоновані відповідачем у протоколі розбіжностей пункти 2.1.5, 2.1.6, 3.2.6, 3.2.9, 3.2.9.1, 3.2.9.2, 3.2.9.3, 3.2.9.4, 3.2.9.5 та заперечила проти зміни тексту пункту 3.2.4 договору.

Не погодилась позивач і з пропозицією відповідача виключити з умов договору пункт 3.1.6., але погодилась виключити з умов договору пункт 3.1.7.

Також позивач не погодилась з пропозицією відповідача, викладену у протоколі розбіжностей до договору, Розділ 5 "Порядок вирішення спорів" вважати Розділом 6 і відповідно заперечила вважати пункт 5.1 пунктом 6.1, як заперечила і проти пропозиції відповідача включити до договору відсутній Розділ 5 "Підстави та порядок проведення перевірки Виконавця послуг".

Крім того, позивач не погодилась з тим, щоб Розділ 6 "Інші умови" вважати розділом 7 договору та пункт 6.1 договору вважати пунктом 7.12 Розділу 7 "Інші умови".

Запропонований відповідачем у протоколі розбіжностей до включення в умови договору пункт 7.1 "Роботи та послуги, які потребують одержання ліцензії або інших дозвільних документів, Виконавець послуг може виконувати та надавати тільки за їх наявності" позивач погодилась включити до договору у якості пункту 6.2.

Відсутній в договорі та запропонований відповідачем у протоколі розбіжностей пункт 7.2 в редакції: "Жодна із сторін не має права передавати свої права за даним Договором третій стороні без письмової згоди другої сторони" позивач погодилась включити до умов договору в якості пункту 6.3.

Також позивач погодилась включити до тексту договору запропоновані відповідачем у протоколі розбіжностей та відсутні у тексті договору умови пунктів 7.3, 7.3.1, 7.3.2, але як пункти 7.1.1, 7.1.2, 7.1.3 відповідно. Втім, заперечила проти включення до умов договору запропонованих відповідачем пунктів 7.3.3, 7.3.4.

Зі змісту протоколу узгодження розбіжностей від 31.07.2019, викладених у протоколі розбіжностей від 24.07.2019 до Договору про надання ритуальних послуг №б/н від 01.07.2019 також вбачається, що ФОП Полупановою З.М. надано згоду включити до договору запропонований відповідачем пункт 7.4

Не погодилась позивач з пропозицією відповідача включити до умов договору пункти 7.5, 7.5.1, 7.5.2, 7.5.3, 7.5.4, 7.5.5, 7.5.6, 7.5.7, 7.5.8, 7.5.9, 7.5.10, 7.6, 7.11.

Як вбачається із матеріалів справи, позивач погодилась включити до тексту договору запропоновані відповідачем у протоколі розбіжностей та відсутні у тексті договору умови пунктів 7.7, 7.8, 7.9, 7.10, 7.12, але включити їх до договору як пункти 6.3, 6.4, 6.5, 6.6, 6.7 відповідно.

Не погодилась позивач з тим, щоб Розділ 7 "Прикінцеві положення" вважати розділом 8 договору, а також проти запропонованої відповідачем редакції пункту 8.1 "Договір набирає чинності з 18 серпня 2019 і діє до 18 серпня 2020 року", вказуючи, що у тексті договору цей пункт має нумерацію 7.1 і що відповідно з приписами пункту 8.2 Типового положення про ритуальну службу в України, строк дії договору передбачений на протязі трьох років, тому наполягає на редакції пункту 7.1 тексту договору.

Також позивач у протоколі узгодження розбіжностей відхилила пропозицію відповідача включити до умов договору запропоновані ним пункти 8.3, 8.3.1, 8.3.1.1, 8.3.1.2, 8.3.2, 8.3.3.

Зі змісту наявного в матеріалах справи листа КП "Комбінат комунальних підприємств" №69-45888-69.1 від 13.08.2019 вбачається, що останнім протокол узгодження розбіжностей отримано від ФОП Полупанової З.М. 31.07.2019.

За наслідками розгляду протоколу узгодження розбіжностей до договору про надання ритуальних послуг, відповідач зазначив, що ним не прийнято заперечення позивача на протокол розбіжностей, тому вважає, що такий договір не відбувся, але відповідач не заперечує проти передачі позивачем переддоговірного спору до суду.

Вказаний лист цього ж дня (13.08.2019) направлено відповідачем позивачу поштою.

З позовом, що розглядається, позивач звернулась до суду 22.08.2019 (штамп поштового відділення зв`язку на конверті).

Відповідачем надано копію наказу №76А від 10.05.2017 Комунального підприємства "Комбінат комунальних підприємств", яким був затверджений текст договору про надання ритуальних послуг, редакція якого, як зазначає відповідач, з травня 2017 року укладається зі всіма суб`єктами господарювання, які виявили бажання працювати на ринку ритуальних послуг.

Проте, судом першої інстанції встановлено, що наказ №76А від 10.05.2017 Комунального підприємства "Комбінат комунальних підприємств" є внутрішнім документом підприємства та дія зазначеного наказу не є обов`язковою для інших суб`єктів господарської діяльності.

Доказів делегування повноважень Маріупольською міською радою відповідачу щодо затвердження умов договору про надання ритуальних послуг з іншими суб`єктами господарювання відповідачем не надано.

В матеріалах справи відсутні докази делегування органами виконавчої влади чи органами місцевого самоврядування відповідачу функцій у сфері захисту прав споживачів, тому посилання КП "Комбінат комунальних підприємств" на необхідність включення до спірного договору про надання ритуальних послуг умов, що стосуються підстав та порядку проведення перевірки виконавця послуг, судом першої інстанції відхилені.

Контроль за дотриманням позивачем податкового та трудового законодавства також не належить до компетенції КП "Комбінат комунальних підприємств", докази делегування таких функцій відповідними контролюючими органами відповідачу в матеріалах справи відсутні, тому суд не прийняв доводи відповідача щодо необхідності включення до спірного договору запропонованих ним у протоколі розбіжностей умов пунктів 3.2.3, 3.2.4., 3.2.9 - 3.2.9.5, 6.2 - 6.4.

Апеляційним господарським судом встановлено, що рішенням Господарського суду Донецької області від 29.06.2016 у справі №905/1451/15 визнано укладеним договір про надання ритуальних послуг між фізичною особою-підприємцем Полупановою З.М. та Комунальним підприємством "Комбінат комунальних підприємств" у викладеній в резолютивній частині рішення редакції.

Постановою Донецького апеляційного господарського господарського суду від 17.08.2016 апеляційна скарга Комунального підприємства "Комбінат комунальних підприємств" залишена без задоволення, а рішення Господарського суду Донецької області від 29.06.2016 у справі №905/1451/15 - без змін.

Договір про надання ритуальних послуг між фізичною особою-підприємцем Полупановою З.М. та Комунальним підприємством "Комбінат комунальних підприємств" було визнано укладеним протягом трьох років.

До відповідача позивач звернулась 02.07.2019 з проектом договору про надання ритуальних послуг у редакції, ідентичній редакції договору, який був визнаний укладеним рішенням Господарського суду Донецької області від 29.06.2016 у справі №905/1451/15, і редакції Примірного договору про надання ритуальних послуг, що є додатком до Типового положення про ритуальну службу в Україні, затвердженого Наказом Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства від 19.11.2003 №193 (надалі - Типове положення про ритуальну службу).

Редакція договору про надання ритуальних послуг викладена позивачем у позовній заяві у даній справі з урахуванням частково прийнятої пропозиції відповідача, викладеної в Протоколі розбіжностей №1 до Договору про надання ритуальних послуг б/н від 01.07.2019 в частині таких пунктів: 2.1.2; 2.1.3; 2.1.4; 2.2.3; 2.2.4; 2.2.5; 3.2.5; 3.2.6; 3.7.7; 3.2.8; 3.2.9; 6.2; 7.1.1; 7.1.2; 7.1.3; 7.4; 6.3 (відповідач запропонував цей пункт включити під номером 7.7); 6.4 (відповідач запропонував цей пункт включити під номером 7.8); пункт 6.5 (відповідач запропонував цей пункт включити під номером 7.9); пункт 6.6 (відповідач запропонував цей пункт включити під номером 7.10); пункт 6.7 (відповідач запропонував цей пункт включити під номером 7.12); позивач врахувала зміну наступних пунктів, які запропонував відповідач, а саме, пункти 2.1.1; 2.2.1; 3.1.5. Решту пунктів, запропонованих КП "Комбінат комунальних підприємств", позивач не погодила.

Апелянт не заперечує, що позивачем до заяви-письмової пропозиції укласти договір про надання ритуальних послуг додані усі документи, подання яких вимагає Типове положення про ритуальну службу.

Надаючи правову кваліфікацію спірним правовідносинам, суд апеляційної інстанції виходить з такого.

Відповідно до положень частин 3, 7 статті 179 Господарського кодексу України, укладання господарського договору є обов`язковим для сторін, якщо, зокрема, існує пряма вказівка закону щодо обов`язковості укладення договору для певних категорій суб`єктів господарювання, чи органів державної влади або органів місцевого самоврядування.

Згідно з частиною 4 вказаної норми, при укладенні господарських договорів сторони можуть визначати зміст договору на основі: вільного волевиявлення, коли сторони мають право погоджувати на свій розсуд будь-які умови договору, що не суперечать законодавству; примірного договору, рекомендованого органом управління суб`єктам господарювання для використання при укладенні ними договорів, коли сторони мають право за взаємною згодою змінювати окремі умови, передбачені примірним договором, або доповнювати його зміст; типового договору, затвердженого Кабінетом Міністрів України, чи у випадках, передбачених законом, іншим органом державної влади, коли сторони не можуть відступати від змісту типового договору, але мають право конкретизувати його умови; договору приєднання, запропонованого однією стороною для інших можливих суб`єктів, коли ці суб`єкти у разі вступу в договір не мають права наполягати на зміні його змісту.

Господарські договори укладаються за правилами, встановленими Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом, іншими нормативно-правовими актами щодо окремих видів договорів. Господарський договір вважається укладеним, якщо між сторонами у передбачених законом порядку та формі досягнуто згоди щодо усіх його істотних умов. Істотними є умови, визнані такими за законом чи необхідні для договорів даного виду, а також умови, щодо яких на вимогу однієї із сторін повинна бути досягнута згода (частина 2 статті 180 Господарського кодексу України).

Так, загальний порядок укладання господарських договорів визначений статтею 181 Господарського кодекс України і складається з таких стадій: проекту договору, протоколу розбіжностей, безпосереднього врегулювання розбіжностей, судового розгляду переддоговірних спорів. При цьому, на кожній з цих стадій процес укладення договору може бути завершений, якщо сторони дійшли згоди з усіх його істотних умов.

Частиною 2 статті 181 Господарського кодексу України передбачено, що проект договору може бути запропонований будь-якою з сторін. У разі якщо проект договору викладено як єдиний документ, він надається другій стороні у двох примірниках.

Статтею 187 Господарського кодексу України встановлено, що спори, які виникають при укладанні господарських договорів за державним замовленням, або договорів, укладення яких є обов`язковим на підставі закону та в інших випадках, встановлених законом, розглядаються судом. Інші переддоговірні спори можуть бути предметом розгляду суду у разі якщо це передбачено угодою сторін або якщо сторони зобов`язані укласти певний господарський договір на підставі укладеного між ними попереднього договору.

Відповідно до частини першої статті 1 Закону України "Про поховання та похоронну справу" поховання - діяльність відповідних органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб у межах повноважень, визначених цим Законом, а також суб`єктів господарювання.

Частиною 1 статті 2 Закону України "Про поховання та похоронну справу" визначено, що ритуальні послуги - послуги, пов`язані з організацією поховання та облаштуванням місця поховання.

Статтею 8 Закону України "Про поховання та похоронну справу" визначено, що організація діяльності в галузі поховання померлих здійснюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері житлово-комунального господарства, іншими центральними органами виконавчої влади, місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування та їх виконавчими органами.

При цьому, згідно з частиною 5 цієї статті, органи місцевого самоврядування та їх виконавчі органи в межах своєї компетенції, зокрема, створюють ритуальні служби.

Статтею 9 Закону України "Про поховання та похоронну справу" визначено, що ритуальні служби - спеціалізовані комунальні підприємства, що створюються органами місцевого самоврядування в порядку, встановленому законом, з метою здійснення організації поховання померлих і надання ритуальних послуг, передбачених необхідним мінімальним переліком окремих видів ритуальних послуг, реалізації предметів ритуальної належності, передбаченим пунктом 2 частини другої статті 8 цього Закону.

Пунктом 8 Типового положення про ритуальну службу встановлено, що саме ритуальна служба забезпечує укладання договорів (про надання ритуальних послуг) із суб`єктами господарювання, а також регламентовано порядок укладання таких договорів.

Згідно з абзацом 1 підпункту 8.1 пункту 8 Типового положення про ритуальну службу, суб`єкт господарювання, що виявив бажання працювати на ринку ритуальних послуг, має подати до територіальної ритуальної служби відповідну заяву щодо укладання договору про надання ритуальних послуг на ім`я її керівника та долучити до заяви (засвідчені у встановленому порядку копії) такі документи: копію довідки про включення до ЄДРПОУ для юридичної особи або довідки про присвоєння ідентифікаційного номера для фізичної особи; копію свідоцтва про державну реєстрацію суб`єкта підприємницької діяльності; перелік послуг, що пропонуються для надання суб`єктами господарювання; режим роботи та номер телефону.

В абзаці 2 цього підпункту зазначено, що протягом 14 робочих днів з дня отримання заяви територіальна ритуальна служба укладає з суб`єктом господарювання договір про надання послуг при наявності всього переліку документів, передбачених цим пунктом. Безпідставна відмова в укладанні договору не допускається, вона повинна бути аргументована.

У відповідності до пункту 8.2 Типового положення про ритуальну службу в Україні, відповідач зобов`язаний укласти з позивачем договір про надання ритуальних послуг на основі примірного договору, оскільки у частині 1 статті 10 Закону України "Про поховання та похоронну справу" визначено, що надання ритуальних послуг відповідно до необхідного мінімального переліку окремих видів ритуальних послуг, передбаченого пунктом 2 частини другої статті 8 цього Закону, здійснюється ритуальними службами або за договором суб`єктами господарювання інших форм власності, а до необхідного мінімального переліку окремих видів ритуальних послуг, затвердженим наказом Держжитлокомунгоспу України від 19.11.2003 №193, включений такий необхідний мінімальний перелік окремих видів ритуальних послуг, як оформлення договору-замовлення на організацію та проведення поховання; оформлення свідоцтва про поховання; копання могили (викопування могили ручним або механізованим способом, опускання труни з тілом померлого в могилу, закопування могили, формування намогильного насипу та одноразове прибирання території біля могили); монтаж та демонтаж намогильної споруди при організації підпоховання в існуючу могилу; кремація тіл померлих; поховання та підпоховання урни з прахом померлих у колумбарну нішу, в існуючу могилу, у землю; зберігання урн з прахом померлих у крематорії; організація відправлення труни з тілом чи урни з прахом померлого за межі України; запаювання оцинкованої труни; замощення урни з прахом померлого в колумбарну нішу.

За приписами статті 12 Закону України "Про поховання та похоронну справу", особа, яка зобов`язалася поховати померлого, на підставі свідоцтва про смерть звертається згідно із статтею 8 цього Закону до сільського голови або ритуальної служби з приводу укладення відповідного договору-замовлення на організацію та проведення поховання. Ця особа має право вибирати виконавців послуг серед суб`єктів господарської діяльності, які уклали договори із сільським головою або ритуальною службою про надання цих послуг. Ритуальні послуги надаються за плату згідно з договором-замовленням, крім випадків, передбачених законом.

Цією ж статтею визначено, що суб`єкти господарювання можуть самостійно виготовляти та реалізовувати предмети ритуальної належності, якщо вони відповідають державним стандартам та затвердженій вартості, де це передбачено законодавством.

При цьому, статті 2 вказаного Закону встановлено, що ритуальні послуги - це послуги, пов`язані з організацією поховання та облаштуванням місця поховання; предмети ритуальної належності - це вироби, що є атрибутами поховання та облаштування могили (колумбарної ніші).

В статті 12 Закону України "Про поховання та похоронну справу" чітко визначено, що виконавцем ритуальних послуг (які надаються на підставі договору-замовлення) можуть бути лише особи, які уклали відповідні договори із сільським головою або ритуальною службою про надання цих послуг.

У додатку до Типового положення про ритуальну службу наявний Примірний договір про надання ритуальних послуг.

Згідно матеріалів справи, позивач звернулась з проектом договору про надання ритуальних послуг у редакції, ідентичній редакції договору, який був визнаний укладеним рішенням Господарського суду Донецької області від 29.06.2016 у справі №905/1451/15, і редакції Примірного договору про надання ритуальних послуг, що є додатком до Типового положення про ритуальну службу в Україні.

І до заяви були додані передбачені Типовим положенням про ритуальну службу документи, подання яких є обов`язковим в силу чинного законодавства України.

Однак, відповідач послався на те, що Примірний договір не в повному обсязі регулює реалії, які на даний час виникли в сфері надання ритуальних послуг, у зв`язку із чим, керівництвом Комунального підприємства "Комбінат комунальних підприємств" було прийнято рішення укладати із суб`єктами господарювання договір про надання ритуальних послуг в новій редакції.

Як зазначено вище, відповідачем для долучення до матеріалів справи надано копію наказу №76А "Про затвердження форми договору про надання ритуальних послуг", яким Комунальним підприємством "Комбінат комунальних підприємств" затверджено форму договору про надання ритуальних послуг у редакції, відмінній від редакції Примірного договору про надання ритуальних послуг, що є додатком до Типового положення про ритуальну службу в Україні.

Колегія суддів апеляційного господарського суду зазначає, що згідно положень чинного законодавства, що регулюють спірні правовідносини, ритуальні послуги відповідно до необхідного мінімального переліку окремих видів ритуальних послуг, надаються або безпосередньо ритуальною службою відповідної територіальної громади, або суб`єктами господарювання, що уклали договір про надання ритуальних послуг з ритуальною службою, або сільським головою.

Організація надання ритуальних послуг органами місцевого самоврядування, з метою уникнення ущемлень прав споживачів, а також підтримки у належному стані благоустрою відповідної територіальної громади, здійснюється зокрема шляхом створення спеціалізованих комунальних підприємств з надання ритуальних послуг - ритуальних служб або шляхом укладення договорів про надання послуг з суб`єктами господарювання, що діють на цьому ринку.

Оскільки здійснення підприємницької діяльності на ринку ритуальних послуг можливе, згідно із законом, лише за наявності договору, укладеного суб`єктами господарювання з ритуальною службою, то не заснована на законі відмова останньої в укладенні відповідного договору завжди має наслідками перешкоди в розширенні ринку таких послуг, яке могло б мати місце за рахунок вступу на нього нових учасників, а, отже, й можливість обмеження конкуренції.

Така правова позиція викладена Верховним Судом, зокрема у постановах від 22.05.2018 у справі №905/1041/17, від 20.02.2020 у справі №910/3270/19.

Відтак, колегія суддів апеляційного господарського суду погоджується з висновком суду першої інстанції, що наказ №76А від 10.05.2017 Комунального підприємства "Комбінат комунальних підприємств" є внутрішнім документом підприємства та дія зазначеного наказу не є обов`язковою для інших суб`єктів господарської діяльності; доказів делегування повноважень Маріупольською міською радою відповідачу щодо затвердження умов договору про надання ритуальних послуг з іншими суб`єктами господарювання апелянтом не надано.

Однак, як вбачається із матеріалів справи, позивачем було частково прийняті запропоновані відповідачем зміни до договору про надання ритуальних послуг, що відобразилось у протоколі узгодження розбіжностей від 31.07.2019; пункти договору про надання ритуальних послуг, згоду на включення до договору яких чи їх зміну надала позивач, відображені у редакції договору, зазначеній у прохальній частині позовної заяви.

Спірними залишились пункти 2.1.5, 2.1.6, 3.1.6, 3.2.4., 3.2.6., 3.2.9 (підпункти 3.2.9.1 - 3.2.9.5), 3.2.11 договору, включення до договору розділу 5 (пункти 5.1.-5.7) ("Підстави та порядок проведення перевірки виконавця послуг"), вважати розділ 5 розділом 6 (вважати пункт 5.1. розділом 6.1.) ("Порядок вирішення спорів"), вважати розділ 6 розділом 7 договору (вважати пункт 6.1. пунктом 7.2. договору), пункти 7.3.3. -7.3.4, 7.5. (пункти, що регулюють підстави розірвання договору в односторонньому порядку) 7.6., 7.11, вважати розділ 7 розділом 8 ("Прикінцеві положення"), пункт 8.1. (строк дії договору), 8.1., 8.3.1, 8.3.1.1, 8.3.1.2, 8.3.2., 8.3.3.

Колегія суддів апеляційного господарського суду, дослідивши спірні пункти договору, вважає безпідставною пропозицію відповідача включити до договору про надання ритуальних послуг пункти щодо права ритуальної служби здійснювати перевірку виконавця послуг (пункти 2.1.5, розділ 5), оскільки відповідно до частини 3 статті 5 Закону України "Про захист прав споживачів" захист прав споживачів здійснюють центральний орган виконавчої влади, що формує та забезпечує реалізацію державної політики у сфері захисту прав споживачів, центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державного контролю за додержанням законодавства про захист прав споживачів, місцеві державні адміністрації, інші органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування згідно із законом, а також суди. Апелянт не надав суду доказів делегування йому органами виконавчої влади чи органами місцевого самоврядування функцій у сфері захисту прав споживачів у спірних правовідносинах.

Контроль за дотриманням позивачем податкового та трудового законодавства також не належить до компетенції КП "Комбінат комунальних підприємств", доказів делегування таких функцій відповідними контролюючими органами відповідачу в матеріалах справи відсутні, тому судова колегія погоджується з висновком суду першої інстанції щодо відсутності правових підстав для включення до договору запропонованих відповідачем у протоколі розбіжностей умов пунктів 3.2.9 - 3.2.9.5, 3.2.11, 7.3.3 - 7.3.4, 7.5., 7.5.1., 7.5.2., 7.5.3, 7.5.4, 7.5.5., 7.5.6., 7.5.7., 7.5.8., 7.5.9., 7.5.10., 7.11.

Пункт 2.1.6 договору (право ритуальної служби користуватися іншими правами, передбачені дійсним договором) не є конкретним і не врегульовує права відповідача; права ритуальної служби чітко визначені договором і які ще ритуальна служба має інші права, передбачені цим договором, цим пунктом не визначено.

Безпідставним є пропозиція відповідача проти виключення з договору пункту 3.1.6, яким визначено обов`язок ритуальної служби створити рівні умови виконавцям послуг, оскільки такий обов`язок ритуальної служби передбачений чинним законодавством.

Суд апеляційної інстанції вважає невиправданим включення пункту 3.2.4. у редакції відповідача: "Виконавець послуг зобов`язаний здійснювати надання ритуальних послуг та продаж/реалізацію ритуальної належності виключно з залученням тільки тих працівників, що перебувають з ним у трудових відносинах з забезпеченням їх спецодягом і відповідними посвідченнями", оскільки, по-перше, трудові відносини суб`єкта господарювання із його працівниками не відноситься до компетенції відповідача; по-друге, суб`єкт господарювання може мати з іншими особами не лише трудові, а й цивільно-правові відносини; і по-третє, пункт 3.2.4 в редакції позивача і Примірного договору передбачає видачу працівникам, що задіяні у наданні ритуальних послуг, відповідні посвідчення.

Невиправданою видається пропозиція відповідача внести пункт 3.2.6. договору, яким передбачено обов`язок позивача здійснювати оформлення договору-замовлення, надавати ритуальні послуги, у тому числі продаж ритуальної належності виключно за адресою господарської діяльності, оскільки відповідач не обґрунтовує, якими нормами законодавства передбачено такий обов`язок відповідача: надавати ритуальні послуги і здійснювати оформлення договору-замовлення виключно за адресою господарської діяльності.

А положення пункту 7.6. договору у редакції відповідача протирічать положенням узгодженому сторонами пункту 6.5. договору.

Колегія суддів апеляційного господарського суду вважає необґрунтованим пункт 8.1. договору у редакції відповідача про скорочення терміну дії договору строком до 1 року, оскільки чинним законодавством передбачено укладення договору про надання ритуальних послуг - 3 роки.

Щодо пункту 8.3. договору у редакції відповідача про те, що представники сторін повинні мати очевидні або фактичні повноваження, то судова колегія зазначає, що питання підтвердження повноважень представника врегульовано цивільним законодавством України.

Враховуючи викладене, суд апеляційної інстанції погоджується з висновком суду першої інстанції, що в матеріалах справи відсутні докази висловлення відповідачем обґрунтованої відмови в укладенні договору. У той же час, відповідачем не доведено, що на умовах, викладених позивачем у позовній заяві, договір про надання ритуальних послуг не може бути виконаним, що свідчить про безпідставне ухилення від виконання покладених на КП "Комбінат комунальних підприємств" повноважень щодо укладення договору з позивачем.

Відтак, доводи апелянта, що він не здійснював перепон в укладенні договору про надання ритуальних послуг, відхиляються апеляційним господарським судом, оскільки не заснована на законі відмова останньої в укладенні відповідного договору завжди має наслідками перешкоди в розширенні ринку таких послуг.

З огляду на викладене, беручи до уваги, що позивачем вживалися заходи з метою укладення договору про надання ритуальних послуг з наданням необхідного переліку документів у відповідності до вимог Закону України "Про поховання та похоронну справу", Типового положення та Примірного договору про надання ритуальних послуг, Господарського кодексу України, судова колегія погоджується з висновком місцевого господарського суду про задоволення позовних вимог.

Суд апеляційної інстанції відхиляє доводи апелянта, що позивач при зверненні до відповідача з пропозицією укласти договір про надання ритуальних послуг і при зверненні з позовом до суду не надав затвердженої Виконавчим комітетом Маріупольської міської ради вартості необхідного мінімального переліку ритуальних послуг, які пропонуються для надання позивачем, оскільки підпункт 8.1 пункту 8 Типового положення про ритуальну службу містить вичерпний перелік документів, які суб`єкт господарювання має подати до територіальної ритуальної служби у додатку до заяви щодо укладання договору про надання ритуальних послуг, що у даному випадку було виконано позивачем. А Типове положення про ритуальну службу зобов`язує територіальну ритуальну службу укласти з суб`єктом господарювання договір про надання послуг при наявності всього переліку документів, передбачених пунктом 8 цього Положення.

Натомість, питання вартості послуг, які пропонуються для надання позивачем, не є предметом розгляду даної справи.

Отже, безпідставними є доводи апелянта, що запропонована позивачем редакція договору про надання ритуальних послуг не містить всіх суттєвих умов; до того ж, у суді першої інстанції апелянт не наводив даних доводів.

Аналізуючи питання обсягу дослідження доводів скаржника та їх відображення в оскаржуваному рішення, питання вичерпності висновків суду, суд апеляційної інстанції ґрунтується на висновках, що їх зробив Європейський суд з прав людини у справі "Проніна проти України" (Рішення ЄСПЛ від 18.07.2006). Зокрема, ЄСПЛ у своєму рішенні зазначив, що пункт 1 статті 6 Конвенції зобов`язує суди давати обґрунтування своїх рішень, але це не може сприйматись як вимога надавати детальну відповідь на кожен аргумент. Межі цього обов`язку можуть бути різними в залежності від характеру рішення. Крім того, необхідно брати до уваги різноманітність аргументів, які сторона може представити в суд, та відмінності, які існують у державах-учасницях, з огляду на положення законодавства, традиції, юридичні висновки, викладення та формулювання рішень. Таким чином, питання, чи виконав суд свій обов`язок щодо подання обґрунтування, що випливає зі статті 6 Конвенції, може бути визначено тільки у світлі конкретних обставин справи.

У даній справі апелянту було надано вичерпну відповідь на всі істотні питання, що виникають при кваліфікації спірних відносин як у матеріально-правовому, так і у процесуальному сенсах.

З огляду на викладене, враховуючи, що місцевий господарський суд забезпечив дотримання вимог чинного законодавства щодо всебічного, повного та об`єктивного дослідження усіх фактичних обставин справи та дав належну правову оцінку наявним у матеріалах справи доказам, а доводи апелянта не є підставою для скасування рішення суду, ухваленого з дотриманням норм матеріального та процесуального права, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга задоволенню не підлягає, а оскаржуване рішення місцевого господарського суду від 12.12.2019 у справі №905/1583/19 слід залишити без змін.

Відповідно до статті 129 Господарського процесуального кодексу України, судові витрати за подання апеляційної скарги покладаються на апелянта.

Керуючись ст.ст. 256, 269, 270, 273, п. 1 ч. 1 ст. 275, 276, 282-284 Господарського процесуального кодексу України, колегія суддів Східного апеляційного господарського суду

ПОСТАНОВИЛА:

Апеляційну скаргу Комунального підприємства "Комбінат комунальних підприємств" залишити без задоволення.

Рішення Господарського суду Донецької області від 12.12.2019 у справі №905/1583/19 залишити без змін.

Постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з моменту її прийняття; порядок і строки оскарження передбачені статтями 286-289 Господарського процесуального кодексу України.

Повний текст постанови складено 05.03.2020.

Головуючий суддя Л.М. Здоровко

Суддя Л.І. Бородіна

Суддя В.В. Лакіза

Дата ухвалення рішення03.03.2020
Оприлюднено06.03.2020

Судовий реєстр по справі —905/1583/19

Постанова від 03.03.2020

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Здоровко Людмила Миколаївна

Ухвала від 11.02.2020

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Здоровко Людмила Миколаївна

Ухвала від 28.01.2020

Господарське

Господарський суд Донецької області

Величко Наталія Вікторівна

Рішення від 12.12.2019

Господарське

Господарський суд Донецької області

Величко Наталія Вікторівна

Рішення від 23.12.2019

Господарське

Господарський суд Донецької області

Величко Наталія Вікторівна

Рішення від 12.12.2019

Господарське

Господарський суд Донецької області

Величко Наталія Вікторівна

Ухвала від 26.11.2019

Господарське

Господарський суд Донецької області

Величко Наталія Вікторівна

Ухвала від 05.11.2019

Господарське

Господарський суд Донецької області

Величко Наталія Вікторівна

Ухвала від 01.10.2019

Господарське

Господарський суд Донецької області

Величко Наталія Вікторівна

Ухвала від 02.09.2019

Господарське

Господарський суд Донецької області

Величко Наталія Вікторівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні