Рішення
від 01.04.2010 по справі 8/34пн-к
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГА НСЬКОЇ ОБЛАСТІ

91000, м. Луганськ, пл. Героїв ВВ В, 3а. Тел. 55-17-32


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01.04.10 С права № 8/34пн-к

За позовом ОСОБА_1, м. Луганськ,

до Відкритого акціоне рного товариства «Плем інне птахогосподарство «Мир ний»», смт. Центральний Перев альського району Луганської області, -

про визнання зборів акц іонерів незаконними та скасу вання рішення зборів акціоне рів.

Суддя господарського суду Луганської області С ереда А.П.,

при секретарі судового з асідання Качановській О.А .,

за участю представників ст орін:

від позивача - ОСОБА_1, - п аспорт серії НОМЕР_1, вид. Перевальським РВ УМВС Україн и у Луганській обл. 05.06.1996 року;

від відповідача - предст авник не з' явився, -

розглянувши матеріали спр ави, -

в с т а н о в и в:

суть спору: позивачем заявлено вимоги про визнання недійсними:

позачергові збори акціоне рів відповідача від 29.09.2006 року н езаконними та відмінити ріше ння, прийняте на вказаних збо рах;

визнати недійсними позаче ргові збори акціонерів відпо відача від 29.09.2006 відповідно до п ротоколу.

Судом виявлено описк у в ухвалі про порушення цієї справи та у наступних ухвала х, яка стосується назви відпо відача. Його назву в ухвалі ві д 01.02.10 року про порушення прова дження у справі вказано як То вариство з обмеженою відпові дальністю «Птахогосподарст во «Мирний».

Вказана описка підля гає виправленню.

Згідно матеріалам ре єстраційної справи, наданим на вимогу суду державним реє стратором Перевальської рай онної державної адміністрац ії (далі - РДА), відповідач має наступну назву: Відкрите акц іонерне товариство «Племінн е птахогосподарство «Мирний »»(далі - ВАТ «ППГ «Мирний»» ), - що слід відобразити у цьому рішенні та у всіх наступних д окументах по справі.

На підставі ст. 77 ГПК Ук раїни розгляд справи було ві дкладено: з 19.02.10 року до 05.03.10 року; з 05.03.10 року до 19.03.10 року та з 19.03.10 рок у до 01.04.10 року - у зв' язку з неяв кою відповідача та необхідні стю надання сторонам можливо сті подати до суду додаткові докази.

До початку судового з асідання, призначеного на 01.04.10 року, від позивача надійшло к лопотання про відмову від зд ійснення фіксації судового п роцесу технічними засобами, яке задоволено судом.

Позивач позов підтрим ав у повному обсязі, мотивуюч и його тим, що: спірні загальні збори акціонерів Відкритого акціонерного товариства «Пл емінне птахогосподарство «М ирний»»були скликані з поруш енням вимог статуту товарист ва щодо порядку скликання че ргових та позачергових зборі в; крім того, позивачу 29.09.06 року було відмовлено у реєстрації його в якості акціонера, що є власником 4% акцій, - учасник а загальних зборів, що призве ло до порушення його корпора тивних прав у вигляді права б рати участь в управлінні спр авами товариства шляхом учас ті у роботі його загальних зб орів.

Відповідач своїм право м на подання відзиву на позов та на участь у судовому засід анні жодного разу не скорист ався, хоча належним чином був повідомлений судом про дату , час та місце судового слухан ня, а ухвалою від 19.03.10 року він п опереджений про можливість п ритягнення його до відповіда льності згідно п.5 ст. 83 ГПК Укра їни, - що підтверджується мате ріалами справи.

Так, 04.02.10 року за вих. № 149; 22.02.10 рок у за вих.№220; 10.03.10 року за вих. №294 та 24.03.10 року за вих.№359 на юридичну адресу відповідача (смт Цент ральний Перевальського райо ну Луганської області, - що під тверджується довідками держ авного реєстратора виконавч ого комітету Луганської місь кої ради № 5163400 від 16.02.10 року та №56007 53 від 30.03.10 року) були спрямовані ухвали суду про призначення справи до слухання.

Жодне з цих поштових відпра влень оператором поштового з в' язку не повернуто до суду , що, на його думку, свідчить пр о їх отримання адресатом.

Позивач заявив усне клопот ання про вирішення спору по с уті у цьому судовому засідан ні, за відсутності відповіда ча, який, на його думку, навмис но ігнорує вимоги суду.

З урахуванням викладеного , приймаючи до уваги обставин и справи, наявні у ній докази, а також те, що термін вирішен ня спору, встановлений части ною 1 ст. 69 ГПК України, добігає кінця сьогодні, тобто 01.04.10 року , - що унеможливлює подальше ві дкладення розгляду справи, - с уд, керуючись ст.ст.4-3,22,32-34,36,43 та 75 Г ПК України, вважає за можливе вирішити спір у цьому судово му засіданні за відсутності відповідача, - на підставі на явних у справі доказів.

І.Заслухавши позивача, д ослідивши наявні докази, суд встановив наступні фактичні обставини справи.

1.Відкрите акціоне рне товариство «Племінне пта хогосподарство «Мирний»», ід ентифікаційний код 00857999, зареє строване в якості юридичної особи Виконавчим комітетом П еревальської районної ради Л уганської області 17.02.95 року, ре єстраційний запис №00857999 (а.с. 19-32).

Постановою господарс ького суду Луганської област і від 16.04.09 року по справі №20/18-б ВА Т «ППГ «Мирний»»визнано банк рутом та відкрито ліквідаці йну процедуру.

Державним реєстратор ом 23.04.09 року до ЄДР внесено реє страційний запис за №13731410010000085 - про внесення судового рішенн я про визнання юридичної осо би банкрутом і відкриття лік відаційної процедури.

З огляду на цю обстави ну суд, вирішуючи цей спір, кер ується частиною 2 ст.33 Закону У країни «Про державну реєстра цію юридичних осіб та фізичн их осіб-підприємців», згідно якій юридична особа є такою, що припинилася, з дати внесен ня до Єдиного державного реє стру запису про державну реє страцію припинення юридично ї особи.

Оскільки такий запис до ЄДР станом на час вирішенн я цього спору по суті до нього не внесено, - відповідач може бути стороною (у т.ч. відповіда чем) господарського спору.

24.05.94 року загал ьні збори акціонерів ВАТ «ПП Г «Мирний»»(протокол №9) затве рдили нову редакцію статуту товариства, яка була чинною н а час виникнення спірних пра вовідносин.

Згідно статуту товар иство створене відповідно до наказу Регіонального відділ ення Фонду державного майна України по Луганській област і від 26.01.1995 року №43 шляхом перетв орення Племінного птахорадг оспу «Мирний»у відкрите акці онерне товариство (п.1.1); є юриди чною особою (п.2.1) та правонасту пником племінного птахорад госпу «Мирний» (п.2.3).

Статутний капітал то вариства складає 117.405,91 грн., йог о поділено на 11.740.591 просту іменн у акцію номінальною вартістю 0,01 грн. (1 копійка) кожна (п.4.2).

Акція може бути придб ана на підставі договору з її власником по ціні, обумовлен ій сторонами, або по ціні, що с клалася на фондовому ринку, а також у порядку спадкування громадянами або правонаступ ництва юридичних осіб і на ін ших підставах, передбачених законодавством (п.5.9). Перехід і реалізація права власності на акції, спадкування акцій з дійснюється відповідно до за конодавства України (п.5.10). Кож ен цінний папір надає його вл асникові однаковий обсяг пра в з іншими власниками таких ж е цінних паперів (п.5.11).

Особи, які набули пра во власності на акції товари ства, набувають статусу акці онерів (учасників) товариств а (п.6.1).

Згідно п.6.4 статуту акц іонер має право (цитується з урахуванням предмету спор у):

1)брати участь з право м голосу в загальних зборах а кціонерів особисто або через своїх представників; 2)вносит и питання щодо порядку денно го загальних зборів акціонер ів; 3)обирати та бути обраним в будь-які органи управління т а контролю товариства; 4)одерж увати інформацію про діяльні сть товариства: на вимогу акц іонера товариство зобов' я зане надати йому для ознайом лення копії річних балансів, звітів товариства, протокол ів зборів органів управління ; 6)брати участь у розподілі пр ибутку товариства та одержув ати його частину (дивіденди); 1 0) реалізовувати інші права, вс тановлені цим статутом та за коном.

Пунктом 6.5 статуту вст ановлено, що акціонер зобов' язаний: 1)дотримуватися вимог статуту та виконувати ріше ння органів управління товар иством; 2)виконувати свої обов ' язки перед товариством; 4) св оєчасно повідомляти реєстр атора про зміну свого місцез находження (місця проживання ) та інших даних, необхідних дл я ведення реєстру акціонерів ; 5) нести інші обов' язки, вста новлені цим статутом та зако ном.

Ці положення статуту кореспондуються зі статтями 10 та 11 Закону України від 19.09.91 ро ку №1576-ХІІ «Про господарські т овариства»(далі - ЗУ №1576-ХІІ).

Вищим органом управл іння ВАТ є його загальні збор и. У загальних зборах мають пр аво брати участь усі його акц іонери, незалежно від кілько сті і виду акцій, що їм належат ь (п.8.2.1).

Згідно п.8.2.2 статуту до виключної компетенції зага льних зборів належить:

1)внесення змін до статуту товариства, у т.ч. зміна розмі ру його статутного капіталу;

2)обрання або відкликання го лови та членів наглядової ра ди, голови та членів ревізійн ої комісії, а також голови та ч ленів правління товариства;

4)затвердження річної фінан сової звітності, розподіл пр ибутку і збитків товариства;

5)затвердження звітів і висн овків ревізійної комісії, ст року та порядку виплати част ки прибутку (дивідендів);

6)прийняття рішень про випус к акцій товариства;

7)прийняття рішень про лікві дацію товариства.

Відповідно до п.8.2.5 загальні збори вважаються правомочни ми за умови наявності кворум у, тобто якщо в них беруть учас ть акціонери (їх представник и), які мають відповідно до ста туту товариства понад 60% голос ів. Наявність кворуму визнач ається один раз на момент зав ершення реєстрації акціонер ів (їх представників), які приб ули до участі у загальних збо рах.

Реєстрація акціонерів (їх п редставників), що прибули для участі у зборах акціонерів, з дійснюється відповідно до ре єстру акціонерів на день про ведення зборів правлінням то вариства або реєстратором ві дповідно до укладеного з ним договору. Цей реєстр підпису ється головою і секретарем з борів (п.8.2.6).

Передача акціонером своїх повноважень іншим особам зд ійснюється відповідно до зак онодавства. Довіреність на п раво участі у голосуванні на зборах повинна бути засвідч ена реєстратором, правлінням товариства або іншим способ ом, передбаченим законодавст вом (п.8.2.7).

Голосування загальних збо рів приймається за принципом : один голос - одна акція (п.8.2.8).

Чергові (річні) загальні збо ри скликаються правлінням не рідше одного разу на рік (п.8.2.11).

Позачергові збори скликаю ться правлінням за власною і ніціативою або на вимогу наг лядової ради, ревізійної ком ісії:

у випадку неплатоспроможн ості товариства;

у будь-якому випадку, якщо ц ього вимагають інтереси това риства в цілому (п.8.2.12).

Позачергові збори можуть б ути скликані правлінням на в имогу акціонерів (акціонера) , які володіють у сукупності н е менше 10% голосів у будь-який ч ас і з будь-якого приводу (п.8.2.13).

Повідомлення про проведен ня загальних зборів не пізні ше як за 45 днів до дати їх прове дення публікується правлінн ям товариства в офіційному в иданні Верховної Ради, КМ Укр аїни чи Державної комісії з ц інних паперів та фондового р инку та у місцевій пресі за мі сцезнаходженням товариства . Крім того, власникам іменних цінних паперів у той же строк повідомлення надсилається р екомендованим листом або вру чається за особистим підпис ом.

Не пізніше, як за 30 днів до да ти проведення загальних збор ів акціонерів, кожен акціоне р може запропонувати включе ння додаткових питань до пор ядку денного. Пропозиції акц іонерів, які володіють у суку пності понад 10% голосів, внося ться до порядку денного обов ' язково.

Про зміни, що сталися у поря дку денному загальних зборів , правління зобов' язане пов ідомити акціонерів не пізніш е як за 10 днів до проведення за гальних зборів шляхом надан ня загального повідомлення в засобах масової інформації, де було надруковано повідом лення про скликання загальни х зборів акціонерів (п.8.2.14).

Таким чином, статутом товар иства чітко врегульовано пор ядок проведення чергових та позачергових загальних збор ів акціонерів ВАТ «ППГ «Мирн ий»».

Ці положення статут у кореспондуються зі ст.ст.41-42,4 4,45 ЗУ №1576-ХІІ.

Позивач стверджує, що про день, час та місце проведе ння загальних зборів, які від булися 29.09.06 року, він дізнався 28 .09.06 року, випадково, - від акці онера товариства ОСОБА_2. Жодної публікації у засобах масової інформації з приводу проведення зборів не було. Пи сьмове повідомлення про їх п роведення у порядку, встанов леному п.8.2.14 статуту, він не отр имував.

Відповідач не оспори в та не спростував ці твердже ння.

Позивач стверджує, що 29.09.06 року він прибув до контор и ВАТ «ППГ «Мирний», де повинн і були відбутися загальні зб ори, та пред' явив документа льні докази кількості наявни х у нього голосів, а саме: 4% - вла сних та 0,02478 % голосів згідно пе редавальних розпоряджень, на даних на його ім' я іншими ак ціонерами ВАТ «ППГ «Мирний», справжність підпису акціоне рів на яких була засвідчена у нотаріальному порядку (акці онери: ОСОБА_3 - 0,002% (а.с.5); О СОБА_4 - 0,002% (а.с.6); ОСОБА_5 - 0,002% (а.с.7); ОСОБА_6 - 0,001% (а.с.8); О СОБА_7М - 0,002% (а.с.9); ОСОБА_8 - 0,0076% (а.с.10); ОСОБА_9 - 0,002% (а.с.11); ОСОБА_10 - 0,002% (а.с.12); ОСОБА_11 - 0,002% (а.с.13); ОСОБА_12 - 0,002% (а.с.14); ОСОБА_13 - (без визначення %) (а.с.15); ОСОБА_14 - 0,00009% (а.с.16); ОСОБА_15 - 0,00009% (а.с.17).

Отже, з викладеного ви ходить, що станом на 29.09.06 року по зивач мав документальні дока зи наявності у нього права пр едставляти 4,02478% голосів, однак , йому було відмовлено у реєст рації як учасника загальних зборів, «влаштовано конфлікт ну ситуацію, яка вимусила йог о залишити приміщення, де про водилися загальні збори», - пр и цьому позивач посилається на заяви інших акціонерів - учасників спірних загальних зборів (наприклад, - а.с.37-39).

Суд, приймаючи до уваг и, що справжність підписів о сіб, які підписали вказану за яву, не засвідчена у нотаріал ьному порядку, не вважає її за належний доказ.

Аналогічним чином він ро зцінює інші заяви, складені у такому ж порядку та подані по зивачем до справи (а.с.54, 56 та ін.) .

Відповідач у порядку та у сп осіб, встановлені чинним зак онодавством, не спростував т вердження позивача про відмо ву у реєстрації його як учасн ика загальних зборів, які, згі дно протоколу №1, відбулися 29.0 9.06 року.

Позивач твердить, щ о про те, що вищезгадані збори дійсно відбулися 29.09.06 року, він , внаслідок збігу тяжких сіме йних обставин та хвороби, діз нався, приблизно, лише у серп ні 2008 року, - після чого звернув ся до господарського суду Лу ганської області з позовом п ро визнання їх недійсними, ал е з огляду на те, що ВАТ «ППГ «М ирний»»не надало йому та до с уду примірник спірного прот околу та інших доказів, він бу в змушений подати заяву про залишення позову без розгля ду.

Доводи позивача у час тині ненадання доказів підтв ерджуються ухвалою господар ського суду Луганської облас ті від 16.01.09 року по справі №15/166н-к .

З огляду на викладене суд дійшов висновку, що позив ач звернувся до суду з цим поз овом у межах терміну позовно ї давності, встановленого ст .257 Цивільного кодексу України .

2. Як вбачається з надан ого до справи примірника про токолу №1 загальних зборів ак ціонерів Відкритого акціоне рного товариства «Племінне п тахогосподарство «Мирний»» , 29.09.06 року відбулися загальні з бори з наступним порядком де нним:

1)Звіт голови правління про результати діяльності за 8 мі сяців 2006 року.

2)Переобрання голови правлі ння та членів правління.

3)Переобрання голови спосте режної ради та членів спосте режної ради.

4)Переобрання голови ревізі йної комісії.

5)Прийняття рішення про само ліквідацію ВАТ «Полемптахог осподарство «Мирний»».

6)Створення ліквідаційної к омісії та обрання голови лік відаційної комісії.

7)Затвердження кошторису по ліквідації господарства.

З питань порядку денного зб ори прийняли наступні рішенн я:

1)Визнати роботу правління товариства за 8 місяців 2006 року задовільною;

2)У зв' язку з поданням заяв и ОСОБА_16 від 15.09.2006 року про з вільнення з займаної посади переобрати голову правління та склад членів правління і з вільнити від займаних посад членів правління ОСОБА_17 , ОСОБА_18.

На посаду виконуючого обов ' язки голови правління приз начити ОСОБА_19, членами пр авління обрати ОСОБА_20 та ОСОБА_21;

3)На посаду голови спостере жної ради призначити ОСОБА _22, членом спостережної ради призначити ОСОБА_23;

4)Призначити головою ревізі йної комісії ОСОБА_24, член ами комісії призначити ОСО БА_25 та ОСОБА_26;

5)Питання за №№5,6 та 7 з порядку денного зняти, питання самол іквідації товариства залиши ти відкритим.

В ході розгляду цього спору судом було витребувано від д ержавного реєстратора Пере вальської РДА реєстраційну справу ВАТ «ППГ «Мирний»», у я кій протокол загальних зборі в від 29.09.06 року - відсутній.

Позивач вважає, що ці рішення загальних зборів ак ціонерів ВАТ «ППГ «Мирний»», зафіксовані у протоколі №1 ві д 29.09.06 року, є незаконними, оскі льки проведені з порушенням порядку, встановленого стату том товариства та чинним зак онодавством; вони порушують його корпоративне право на у часть в управлінні товариств ом шляхом участі у роботі йог о загальних зборів.

ІІ.Заслухавши пре дставника позивача, оцінивши наявні у справі докази, суд вв ажає, що позов підлягає задов оленню у повному обсязі з нас тупних підстав.

При вирішенні ць ого спору судом взято до уваг и, що з 30.04.09 року набрав чинності Закону України від 17.09.08 року №51 4-УІ «Про акціонерні товарист ва».

Відповідно до ст. 5 роз ділу ХУІІ «Прикінцеві та пер ехідні положення»цього Зак ону статути та інші внутрішн і положення акціонерних това риств, створених до набрання чинності цим Законом, підляг ають приведенню у відповідні сть з нормами цього Закону не пізніше, ніж протягом двох ро ків з дня набрання ним чиннос ті.

З матеріалів справи вбача ється, що ВАТ «ППГ «Мирний»»с таном на день вирішення цьог о спору не привело свій стат ут у відповідність до вищена званого Закону.

З урахуванням цієї обстави ни суд керується Роз' яснен ням Державної комісії з цінн их паперів та фондового ринк у України від 14.07.09 року №8 «Щодо порядку застосування окреми х положень розділу ХУІІ «При кінцеві та перехідні положе ння», згідно якому датою прив едення діяльності закритог о акціонерного товариства у відповідність з вимогами ць ого Закону є дата державної р еєстрації змін до статуту т овариства.

До приведення своїх статут них документів у відповідніс ть до вищеназваного Закону а кціонерні товариства повинн і керуватися Законом України «Про господарські товариств а».

За таких обставин суд при ви рішенні цього спору не має за конних підстав для застосува ння норм Закону України «Про акціонерні товариства».

Згідно ч. 1 ст. 24 Зако ну України «Про господарські товариства»акціонерним виз нається товариство, яке має с татутний (складений) капітал , поділений на визначену кіль кість акцій рівної номінальн ої вартості, і несе відповіда льність за зобов' язаннями т ільки майном товариства.

Акціонерні тов ариства розподяліються на т овариства відкритого та закр итого типу (ст. 25 Закону).

Статтею 41 Закону встановлено, що вищим орган ом акціонерного товариства є загальні збори товариства. У загальних зборах мають прав о брати участь усі акціонери , незалежно від кількості та в иду акцій, власниками яких во ни є. Брати участь у загальних зборах з правом дорадчого го лосу можуть і члени виконавч их органів, які не є акціонера ми. Акціонери (їх представник и), які беруть участь у загальн их зборах, реєструються із за значенням кількості голосів , яку має кожний учасник. Реєст рація акціонерів (їх предста вників), які прибули для участ і у загальних зборах, здійсню ється згідно з реєстром акці онерів у день проведення заг альних зборів виконавчим орг аном акціонерного товариств а або реєстратором на підста ві укладеного з ним договору . Цей реєстр підписується гол овою та секретарем зборів.

Реєстрація акціонерів - власників акцій на пред' явника здійснюється на підст аві пред' явлення ними цих а кцій (сертифікатів акцій) або виписок з рахунку у цінних па перах. Право участі у загальн их зборах акціонерів мають о соби, які є власниками акцій н а день проведення загальних зборів (крім випадку проведе ння установчих зборів).

Передача акціонером своїх повноважень іншій особі зді йснюється відповідно до зако нодавства. Довіреність на пр аво участі та голосування на загальних зборах акціонерів може бути посвідчена реєстр атором або правлінням акціон ерного товариства.

Акціонери, які володіють у с укупності більш як 10 відсотка ми голосів, та/або Державна ко місія з цінних паперів та фон дового ринку можуть признача ти своїх представників для к онтролю за реєстрацією акціо нерів для участі у загальних зборах, про що вони до початку реєстрації письмово повідом ляють виконавчий орган акціо нерного товариства.

До компетенції загальних з борів належить:

а)визначення основних напр ямів діяльності акціонерног о товариства і затвердження його планів та звітів про їх в иконання; б) внесення змін до с татуту товариства, у тому чис лі зміна розміру його стату тного капіталу; в) обран ня і відкликання членів нагл ядової ради; г)утворенн я і відкликання виконавчого та інших органів товари ства; д)затвердження річних р езультатів діяльності акціо нерного товариства, включаюч и його дочірні підприємства, затвердження звітів і висно вків ревізійної комісії, пор ядку розподілу прибутку, стр оку та порядку виплати частк и прибутку (дивідендів), визна чення порядку покриття збитк ів; ї)прийняття рішення про пр ипинення діяльності товарис тва, призначення ліквідаційн ої комісії, затвердження лік відаційного балансу; та ін. (ци тується - з урахуванням пре дмету спору).

Статутом товариства до ком петенції загальних зборів мо жуть бути віднесені й інші пи тання.

Загальні збори визнаються правомочними, якщо в них беру ть участь акціонери, що мають відповідно до статуту товар иства більш як 60 відсотків гол осів.

Протокол загальних зборів акціонерів підписується гол овою і секретарем зборів і не пізніш як через три робочих д ні після закінчення зборів п ередається виконавчому орга ну акціонерного товариства.

Частиною 1 с т. 167 Господарського кодексу Укра їни (далі - ГКУ) надано визнач ення поняття корпоративних п рав, а саме: корпоративні п рава - це права особи, част ка якої визначається у стату тному фонді (майні) господарс ької організації, що включаю ть правомочності на участь цієї особи в управлінні гос подарською організацією, от римання певної частки приб утку (дивідендів) даної орга нізації та активів у разі л іквідації останньої відпов ідно до закону, а також інш і правомочності,

передбачені законом та с татутними документами.

У статті 10 Закону У країни від 19.09.91 року №1576-ХІІ «Про господарські товариства»на ведено перелік корпоративни х прав учасника товариства, а саме: брати участь в управл інні справами товариства в п орядку, визначеному в устано вчих документах, за винятко м випадків, передбачених цим Законом; брати участь у розпо ділі прибутку товариства та одержувати його частку (диві денди). Право на отримання ч астки прибутку (дивідендів) п ропорційно частці кожного з учасників мають особи, які є учасниками товариства на по чаток строку виплати дивіден дів; вийти в установленому по рядку з товариства; одержува ти інформацію про діяльність товариства. На вимогу учасни ка товариство зобов'язане на давати йому для ознайомлен ня річні баланси, звіти товар иства про його діяльність, протоколи зборів; здійснити відчуження часток у статут ному (складеному) капіталі то вариства, цінних паперів, що засвідчують участь у

товаристві, в порядку, вст ановленому законом. Учасник и можуть мати також інші права, передбачені законод авством і установчими докуме нтами товариства.

Аналогічні положення містяться у частині 1 ст. 116 Цив ільного кодексу України, час тині 1 ст. 88 Господарського код ексу України, а також у п.6.4 стат уту відповідача.

Оскільки предметом спору є акт вищого органу упр авління акціонерного товари ства, суд керується вищецито ваною ст. 41 Закону «Про господ арські товариства».

Перевіряючи доводи по зивача про порушення його ко рпоративних прав вищезгадан ими спірними рішеннями загал ьних зборів акціонерів товар иства, суд керується ст. 10 Зако ну «Про господарські товарис тва», пунктом 6.4 статуту та п.38 п останови Пленуму Верховного Суду України від 24.10.2008 №13 «Пр о практику розгляду судами к орпоративних спорів»(далі - Постанова №13), відповідно до якого учасники товариства (а кціонери), а також інші особи, права та законні інтереси як их порушено рішенням викона вчого органу товариства, впр аві оскаржити його до суду як акти, оскільки виконавчий ор ган товариства є його органо м управління, що приймає обов ' язкові для виконання ріше ння. Це відповідає також норм і ст. 55 Конституції України.

Вимога про дослідження су дом при розгляді спорів дано ї категорії доведеності факт у порушення корпоративних пр ав акціонера-позивача, крім ч инного законодавства, містит ься також у п. 11 вищезгаданої П останови №13, в якому сказано, щ о при вирішенні корпоративно го спору суд повинен встанов ити наявність у особи, яка зве рнулася з позовом, суб' єкти вного матеріального права а бо законного інтересу, на зах ист якого подано позов, а тако ж з' ясувати питання про ная вність чи відсутність факту їх порушення або оспорюванн я.

Позивач стверджу є, що відповідач шляхом прийн яття рішень, які суперечать ч инному законодавству, виклад ених у протоколі загальних з борів акціонерів №1 від 29.09.06 ро ку, порушив його корпоративн е право на управління справа ми акціонерного товариства.

Пленум Верховног о Суду України у п.17 Постанов и №13 рекомендує судам таке: ви рішуючи питання про те, чи є корпоративним спір, пов'яз аний із визнанням недійсн ими рішень загальних зборі в товариства, судам необхідн о враховувати суб'єктний скл ад учасників спору та підста ви, якими обґрунтовується ві дповідна вимога. Справи у спо рах про визнання недійсними рішень органів управління господарського товариства за позовом особи, яка не є ак ціонером або учасником това риства, у тому числі таким, що вибув, не належить до спор ів, що виникають з корпоратив них відносин.

Судам необхідно врах овувати, що рішення загальни х зборів учасників (акціоне рів) та інших органів господа рського товариства є актами , оскільки ці рішення зумов люють настання правових на слідків, спрямованих на рег улювання господарських відн осин, і мають обов'язковий ха рактер для суб'єктів цих відн осин.

У зв'язку з цим підста вами для визнання недійсним и рішень загальних зборів ак ціонерів (учасників) господа рського товариства можуть б ути:

- порушення вимог зако ну та/або установчих докумен тів під час скликання та пров едення загальних зборів това риства;

- позбавлення акціоне ра (учасника) товариства можл ивості взяти участь у загаль них зборах;

- порушення прав чи зак онних інтересів акціонера ( учасника) товариства рішення м загальних зборів.

Таким чином, суд д ійшов висновку, що позивач до вів законність та обґрунтова ність своїх позовних вимог, о скільки спірні загальні збор и проведено з порушенням пор ядку, встановленого ст. 41 Зако ну України «Про господарські товариства» та пунктів 6.4, 8.2.1, 8.2. 14 статуту, а тому позов підляг ає задоволенню у повному обс язі.

Відповідно до ст. с т.44,47-1 та 49 ГПК України судові ви трати покладаються на відпов ідача.

Судом взято до уваги, щ о відповідно до п.18 ст. 4 Декрету Кабінету Міністрів України від 21.01.93 року №7/93 «Про державне мито»позивач як інвалід ІІ г рупи (а.с.18) звільнений від спл ати державного мита при звер ненні з позовом до суду.

У зв' язку з цією обст авиною судові витрати підля гають стягненню з відповідач а на користь Державного бюдж ету України, а саме:

державне мито у сумі 85 ,00 грн. (п. «б»ч.2 ст. 3 вищеназвано го Декрету);

витрати на інформаці йно-технічне забезпечення су дового процесу у сумі 236,00 грн. (р озділ ІІ постанови КМУ від 05.08.0 9 року №825).

На підставі викладен ого, керуючись ст.ст.10,41,47,48 Закон у України «Про господарські товариства», ст.ст.88 та 167 Госпо дарського кодексу України, с т.ст.116,161 Цивільного кодексу Ук раїни, керуючись ст.ст.4-3,22,32-34,36,43,44,4 7-1,49,75 та 82-85 Господарського проце суального кодексу України, с уд -

в и р і ш и в :

1.Позов задовол ьнити у повному обсязі.

2.Визнати недійсним и усі рішення, прийняті загал ьними зборами акціонерів Від критого акціонерного товари ства «Племінне птахогоспода рство «Мирний»», які відбули ся 29.09.06 року, протокол №1.

3.Стягнути з Відкритог о акціонерного товариства «П лемінне птахогосподарство « Мирний»», ідентифікаційний к од 00857999, яке знаходиться за адре сою: смт. Центральний Перевал ьського району Луганської об ласті, - на користь Державног о бюджету України на рахунок :

31118095700006, банк: ГУ ДКУ у Лугансь кій області, одержувач: УДК у м істі Луганську ГУ ДКУ у Луган ській області, МФО 804013, ОКПО - 240 46582, КБК - 22090200, символ звітності банку - 095, державне мито у су мі 85 (вісімдесят п' ять) грн. 00 к оп.;

31211259700006, банк: ГУ ДКУ у Лу ганській області, одержувач: УДК у місті Луганську ГУ ДКУ у Луганській області, МФО 804013, ОК ПО - 24046582, КБК - 2205000, символ звітн ості банку - 259, - витрати на інф ормаційно-технічне забезпеч ення судового процесу у сумі 236 (двісті тридцять шість) грн. 00 коп.

Видати наказ Алчевській о б' єднаній державній податк овій інспекції Луганської об ласті після набрання рішення м законної сили.

Відповідно до ст. 85 ГПК України у судовому засід анні 01.04.10 року за згодою предст авника позивача оголошено л ише вступну та резолютивну ч астини рішення.

Рішення набирає зако нної сили після закінчення д есятиденного строку з дня йо го підписання, оформленого в ідповідно до ст. 84 ГПК України .

Рішення може бути ос каржено до Луганського апеля ційного господарського суду у той же термін.

Рішення складено у повному обсязі та підписано - 06 квітня 2010 року.

Суддя А.П.Середа

Дата ухвалення рішення01.04.2010
Оприлюднено27.10.2010
Номер документу8807630
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —8/34пн-к

Постанова від 01.06.2010

Господарське

Луганський апеляційний господарський суд

Бородіна Л. І.

Ухвала від 11.05.2010

Господарське

Луганський апеляційний господарський суд

Бородіна Л. І.

Ухвала від 21.04.2010

Господарське

Луганський апеляційний господарський суд

Бородіна Л. І.

Рішення від 01.04.2010

Господарське

Господарський суд Луганської області

Середа А.П.

Ухвала від 19.03.2010

Господарське

Господарський суд Луганської області

Середа А.П.

Ухвала від 05.03.2010

Господарське

Господарський суд Луганської області

Середа А.П.

Ухвала від 19.02.2010

Господарське

Господарський суд Луганської області

Середа А.П.

Ухвала від 01.02.2010

Господарське

Господарський суд Луганської області

Середа А.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні